Blog

Dankzij superfoods nu een superheld?

IMG_2471Hoi, ik ben Dagmar en ik lig graag onder een steen en zodra een trend bijna voorbij is kom ik even gluren om te kijken of het misschien toch nog erg aantrekkelijk is. En die steen tilde ik op met mijn pink, omdat ik sinds kort superfoods eet en ik nu zo sterk ben als Popeye. Ja, ik had een héél goed beeld van superfoods en wat deze magische poedertjes en besjes nu eigenlijk voor je kunnen betekenen *ahum kuch kuch*. Ik vond superfoods vooral superduur en besloot mij er vooral niet in te verdiepen als voedingsanalfabeet. Maar nu de hype aan het afzakken is waagde ik toch een poging en ik vertel je er graag meer over vanuit het oogpunt als sceptische Supervoedingsheld. 

 Superrrfoods & Kung Fu Panda
*Belangrijk detail: Ik spreek Superfoods uit met een overdreven rollende ‘r’, net als in Danoontje powerrr.* Superfoods (denk aan de rollende r!) zijn natuurlijke voedingsmiddelen die buitengewone (als een Alien?) hoeveelheden voedingsstoffen bevatten. Sinds een tijdje zijn deze superfoods mateloos populair en heeft iedereen er een mening over. De ene expert wijst op de giftige stoffen, de andere voedingsdeskundige benoemt liever de positieve effecten en essentiële voedingsstoffen waaronder proteïnen, mineralen en vitamines. De hype is nu enigszins onder controle, maar dat is aan de heerlijke ontbijtjes die ik elke ochtend op Instagram voorbij zie komen nog niet te zien. Van rauwe chocolade tot Gojibessen, Chiazaad en tarwegras; ze klinken voor mij meer als kreten uit een Kung Fu film. Alhoewel ‘Gojibesje’ ook als koosnaampje door het leven kan… Dankzij Superyoga.nl (een webshop met superfoods én de allermooiste yogamatten die je ooit zult tegenkomen!) kwam ik in aanraking met superfoods en aan mij de vraag of ik het leuk zou vinden om mijn ervaring erover te delen. Mijn nieuwsgierigheid won het en daarom koos ik de meest interessante uit die goed bij mij (en mijn klachten van CVS en Fibromyalgie) lijken aan te sluiten.

Raw snackers appel/dadel – De appel dadel raw snacks bevatten slechts een paar ingrediënten: appel, dadel, gepeld boekweit- en zonnebloemzaad, goudkleurig lijnzaad en kaneelpoeder. Omdat er geen toegevoegde suikers, chemische stoffen of slechte vetten in voorkomen, zijn deze heerlijke raw snacks de ideale vervanger van borrelnootjes, toastjes of chips.

IMG_0455

Choco mulberries  – Rauwe cacao en moerbeien bevatten allebei heel veel goede voedingsstoffen. Ook zijn ze erg lekker en perfect om als ingrediënt te dienen van een gezonde snack. Moerbeien zijn bessen die het met meest lijken op kleine bramen. Vitamine C is de grootste vitaminebron in moerbeien. Moerbeien bevatten ook vitamine E, A, B6 en K. Tot slot vind je in moerbeien een flinke verzameling mineralen die essentieel zijn voor een goed immuunsysteem en daarmee een gezond lichaam. Ik vond het ook erg lekker om deze choco mulberries in yoghurt te doen, zo werd mijn ontbijtje echt een feestje!

Maca poeder – Biologische maca poeder is afkomstig van de maca knol uit de Peruaanse hooglanden. De bijzondere bodem waarin de maca knol groeit, zit vol met mineralen. Maca poeder bevat veel eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen waardoor het een echte superfood is.  Een ideale manier om maca poeder te gebruiken is door het toe te voegen aan een groene smoothie. Je kunt het ook mengen door een verse fruit smoothie, salade of yoghurt.

Tarwegraspoeder – Tarwegras, vermalen tot tarwegraspoeder is goed voor je weerstand en immuunsysteem onder andere door de grote hoeveelheid vitamine C en mineralen. Daarnaast zorgen deze vitaminen en mineralen voor een energie boost waardoor je minder snel moe bent en langer vol energie de dag door kunt komen.  De meest voorkomende manier van nuttigen, is het shotje. Meng één lepel tarwegraspoeder met een kleine hoeveelheid water, giet het in een shotglaasje, drink het op en neem er een slokje sap achteraan voor een lekkere smaak. Je kunt ook een lepel tarwegraspoeder mengen in een groene smoothie waardoor de smaak minder aanwezig is.

Mijn ervaring – Ben ik nu een Superheld?
Ik noem mijzelf geen Batman met Robin, eerder een Hit Girl met als maatje snurkende Poes of Palmboom Paul? Hmm… Daar moet ik nog een oplossing voor vinden, want een pakkende naam is essentieel bij het zijn van een Superheld. Denk alleen al aan de krantenkoppen *zet het gelijk op een to-do lijstje*. Terug naar mijn ervaringen met superfoods, want ik ben uiteraard niet getransformeerd in een superheld. Het is lastig om aan te geven wat het met mij doet, in mijn ogen speelt het totaalplaatje een rol en vormt voeding een onderdeel daarvan. Omdat ik dagelijks klachten ervaar van CVS en Fibromyalgie en het de ene keer beter gaat dan de andere keer, kan ik ook niet concreet zeggen op een schaal van 1 tot 10 dat ik mij opeens zoveel punten beter voel. Wel noem ik graag het voordeel dat ik nu beter let op wat ik eet, bewuster bezig ben met gezonde voeding in plaats van ‘vulling’ en nu weer dagelijks ontbijt. Hier nam ik eerder niet altijd even de tijd voor, dus dat is al winst. Ook vind ik superfoods erg lekker en goed te mixen, het eten wordt er een feestje door. Vooral raw chocolate is bij mij favoriet!

Superconclusie
Superfoods vormen voor mij een verrijking doordat ik nu bewuster bezig ben voeding, ik neem weer de moeite en tijd om lekker te ontbijten en daarnaast zijn het handige extra voedingsstoffen die altijd goed van pas komen. Mijn nieuwsgierigheid won het en ik ga er in de toekomst nog zeker mee variëren.

Wat is jouw ervaring met superfoods? 

Liefs Dagmar 
Follow me on Facebook ♧ Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.