Het hardloopprogramma ‘Hardlopen met Evy’ heeft mij vorig jaar naar de Run for Kika finish geholpen na 5 kilometer zwoegen en veel trainingen vooraf. Ik krijg weer kippenvel als ik denk aan het gejuich bij de finish. Het gevoel dat ik mijn lichaam door deze intensieve inspanning in kon zetten om onschuldige, zieke kinderen te helpen en de tranen van geluk die over mijn wangen stroomden omdat ik het onmogelijke mogelijk had gemaakt, onvergetelijk. Zonder het schema van Evy (van Hardlopen met Evy) was het mij niet gelukt. Momenteel ben ik aan het trainen voor de 10 kilometer Nike Women’s Run in Amsterdam (16 mei 2015) en het gaat beter dan verwacht, ik deel mijn ervaring over Evy!
Bovenstaande foto is gemaakt vlak voor de Run for Kika finish (2014), ik had toentertijd verwacht dat ik op dit moment zou kruipen… Zoals je ziet had ik het zwaar, ik moest mijn laatste krachten uit mijn tenen halen, maar ik heb het gehaald! Dit gevoel zal ik nooit vergeten. Voor de nieuwe lezers, ik heb CVS en Fibromyalgie, dit maakt het trainen erg zwaar, omdat er geen touw vast te knopen is aan hoe ik mij per dag voel. Wel leer ik steeds beter mijn lichaam en de bijbehorende grenzen kennen, waardoor het mij dag in dag uit ook beter afgaat. Maar nog steeds leer ik door vallen en opstaan. Mijn motto: al val je negen keer, het gaat erom dat je tien keer opstaat! En ik ben een dromer, vandaar deze bijzondere uitdaging.
Waarom Hardlopen met Evy?
Het leek mij heerlijk; de buitenlucht, sterker worden en de gedachten op nul zetten. Hardlopen kon nog wel eens de gouden combinatie zijn om als sport op te pakken en het begon te kriebelen. Ook is hardlopen heel toegankelijk: goede schoenen en je kunt naar buiten! Of je gaat trainen in de sportschool op de loopband, net wat je aanspreekt. Maar hoe begin je dan eigenlijk? Ik had een doel (een fitter lichaam), combineerde het met een beloning ( de finish over om zieke, maar prachtige kinderen te helpen met Run for Kika) alleen miste ik nog een maatje. Iemand die mij stimuleerde om het daadwerkelijk te doen. Ik hoorde veel positieve verhalen over Evy (dit is een Vlaamse radio- en televisiepresentatrice met een ge-wel-dige stem), een programma waardoor je het hardlopen kan opbouwen middels haar intervaltrainingen (de combinatie tussen wandelen en hardlopen). Ik bekeek haar schema’s en vergeleek het met mijn agenda en huidige conditie. Zou het realistisch zijn? Ik besloot het erop te wagen en bij mij ging de knop om: ik zou gaan hardlopen met Evy.
Wat houdt het programma ‘Hardlopen met Evy’ in?
Hardlopen met Evy, het is vooral een kwestie van doen. Het begint met het downloaden van de lessen of de app en het plannen van 2 á 3 keer in de agenda om te gaan trainen. Ik heb gekozen voor 3 keer, anders kom ik niet goed uit qua schema voor 16 mei (dé wedstrijd van 10km) en Evy houdt ook rekening met 3 keer, maar je moet vooral doen wat goed voelt en bij je past. Evy geeft je tips tijdens het lopen, zij geeft het ritme aan, heeft muziek voor je op een rij gezet (een beetje gedateerd, maar daardoor extra vrolijk) en ook motiveert Evy je om nog even door te bijten. Evy vertelt je precies wat je moet doen en zij begeleidt je naar je eerste 5km. Er is ook een vervolgprogramma Hardlopen met Evy van 5km naar 10km. De 5km bevat 30 lessen waarin er wordt gewerkt aan je conditie. Je wisselt het wandelen steeds meer af met het hardlopen, ik ben nog steeds verbaasd over de sprongen die ik daardoor kon maken. Zo begin je bij één minuut hardlopen, dat voelt in het begin zo zwaar en als een onmogelijke opgave. Al snel loop je acht minuten (dit geeft al een kick!) en daarna zelfs een half uur en dat in 30 lessen! Als ik het kan, dan kan jij het ook!
Mijn ervaring
Evy werd sinds de beslissing om het hardlopen daadwerkelijk op te pakken, mijn hardloopmaatje. Mijn vriend traint nu af en toe mee, maar Evy is de stabiele factor waardoor ik zelfs met sneeuw (crazy!) mijn hardloopschoenen aantrek om aan de slag te gaan. *Overload aan motivatie?* Waarom ik zo enthousiast over Evy ben? Ze maakt mij vrolijk terwijl ik van mijn droom werkelijkheid probeer te maken: een fit lichaam. Ik moet door pijnen heen en het sporten kan soms erg confronterend zijn, dan moet ik bijvoorbeeld een aanpassing doorvoeren vanwege mijn chronische beperkingen die ik niet zag aankomen. Evy praat vrolijk door en moedigt mij via de oortjes aan: ‘Nog even doorbijten, je bent er bijna!’ en ‘Ik ben fier op u’! Evy weet precies op de juiste momenten te zeggen wat ik nodig heb, zonder dat ik over mijn eigen grenzen heen ga. Door te luisteren naar haar aanwijzingen heb ik ook geleerd mijn energie beter te doseren, dan houd je het langer vol. Dankzij Evy ging ik al over de finish bij de Run for Kika en ik hoop ook de 10km Nike Women’s Run door Amsterdam met Evy aan mijn zijde uit te kunnen lopen, we can do this!
Extra tip
Het is niet erg als je een les moet herhalen, omdat het net iets te snel voor je gaat of als je even een mindere dag hebt. Het hoort erbij en iedereen heeft het! Wees eerlijk tegenover jezelf, het laatste wat je wilt is een blessure, dan ben je verder van huis. En begin niet te enthousiast aan elke les, je komt er echt wel! Juist door je energie te doseren, loop je met plezier en gemak de les uit. Je kunt het!
‘Train je alleen?’, een vraag die mij regelmatig wordt gesteld met als standaard antwoord van mij: ‘Nee hoor, ik train met Evy’.
Waarom sport jij en heb je een doel voor jezelf in gedachten? Lukt het om jezelf te motiveren?
Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter