Beginnen met rennen? ‘Hardlopen met Evy’ helpt mij vooruit

Beginnen met rennen? ‘Hardlopen met Evy’ helpt mij vooruit

photo1-25283-2529Het hardloopprogramma ‘Hardlopen met Evy’ heeft mij vorig jaar naar de Run for Kika finish geholpen na 5 kilometer zwoegen en veel trainingen vooraf. Ik krijg weer kippenvel als ik denk aan het gejuich bij de finish. Het gevoel dat ik mijn lichaam door deze intensieve inspanning in kon zetten om onschuldige, zieke kinderen te helpen en de tranen van geluk die over mijn wangen stroomden omdat ik het onmogelijke mogelijk had gemaakt, onvergetelijk. Zonder het schema van Evy (van Hardlopen met Evy) was het mij niet gelukt. Momenteel ben ik aan het trainen voor de 10 kilometer Nike Women’s Run in Amsterdam (16 mei 2015) en het gaat beter dan verwacht, ik deel mijn ervaring over Evy!

IMG_5949
Bovenstaande foto is gemaakt vlak voor de Run for Kika finish (2014), ik had toentertijd verwacht dat ik op dit moment zou kruipen… Zoals je ziet had ik het zwaar, ik moest mijn laatste krachten uit mijn tenen halen, maar ik heb het gehaald! Dit gevoel zal ik nooit vergeten. Voor de nieuwe lezers, ik heb CVS en Fibromyalgie, dit maakt het trainen erg zwaar, omdat er geen touw vast te knopen is aan hoe ik mij per dag voel. Wel leer ik steeds beter mijn lichaam en de bijbehorende grenzen kennen, waardoor het mij dag in dag uit ook beter afgaat. Maar nog steeds leer ik door vallen en opstaan. Mijn motto: al val je negen keer, het gaat erom dat je tien keer opstaat! En ik ben een dromer, vandaar deze bijzondere uitdaging.

Waarom Hardlopen met Evy?
Het leek mij heerlijk; de buitenlucht, sterker worden en de gedachten op nul zetten. Hardlopen kon nog wel eens de gouden combinatie zijn om als sport op te pakken en het begon te kriebelen. Ook is hardlopen heel toegankelijk: goede schoenen en je kunt naar buiten! Of je gaat trainen in de sportschool op de loopband, net wat je aanspreekt. Maar hoe begin je dan eigenlijk? Ik had een doel (een fitter lichaam), combineerde het met een beloning ( de finish over om zieke, maar prachtige kinderen te helpen met Run for Kika) alleen miste ik nog een maatje. Iemand die mij stimuleerde om het daadwerkelijk te doen. Ik hoorde veel positieve verhalen over Evy (dit is een Vlaamse radio- en televisiepresentatrice met een ge-wel-dige stem), een programma waardoor je het hardlopen kan opbouwen middels haar intervaltrainingen (de combinatie tussen wandelen en hardlopen). Ik bekeek haar schema’s en vergeleek het met mijn agenda en huidige conditie. Zou het realistisch zijn? Ik besloot het erop te wagen en bij mij ging de knop om: ik zou gaan hardlopen met Evy.

Wat houdt het programma ‘Hardlopen met Evy’ in?
Hardlopen met Evy, het is vooral een kwestie van doen. Het begint met het downloaden van de lessen of de app en het plannen van 2 á 3 keer in de agenda om te gaan trainen. Ik heb gekozen voor 3 keer, anders kom ik niet goed uit qua schema voor 16 mei (dé wedstrijd van 10km) en Evy houdt ook rekening met 3 keer, maar je moet vooral doen wat goed voelt en bij je past. Evy geeft je tips tijdens het lopen, zij geeft het ritme aan, heeft muziek voor je op een rij gezet (een beetje gedateerd, maar daardoor extra vrolijk) en ook motiveert Evy je om nog even door te bijten. Evy vertelt je precies wat je moet doen en zij begeleidt je naar je eerste 5km. Er is ook een vervolgprogramma Hardlopen met Evy van 5km naar 10km. De 5km bevat 30 lessen waarin er wordt gewerkt aan je conditie. Je wisselt het wandelen steeds meer af met het hardlopen, ik ben nog steeds verbaasd over de sprongen die ik daardoor kon maken. Zo begin je bij één minuut hardlopen, dat voelt in het begin zo zwaar en als een onmogelijke opgave. Al snel loop je acht minuten (dit geeft al een kick!) en daarna zelfs een half uur en dat in 30 lessen! Als ik het kan, dan kan jij het ook!

Mijn ervaring
Evy werd sinds de beslissing om het hardlopen daadwerkelijk op te pakken, mijn hardloopmaatje. Mijn vriend traint nu af en toe mee, maar Evy is de stabiele factor waardoor ik zelfs met sneeuw (crazy!) mijn hardloopschoenen aantrek om aan de slag te gaan. *Overload aan motivatie?* Waarom ik zo enthousiast over Evy ben? Ze maakt mij vrolijk terwijl ik van mijn droom werkelijkheid probeer te maken: een fit lichaam. Ik moet door pijnen heen en het sporten kan soms erg confronterend zijn, dan moet ik bijvoorbeeld een aanpassing doorvoeren vanwege mijn chronische beperkingen die ik niet zag aankomen. Evy praat vrolijk door en moedigt mij via de oortjes aan: ‘Nog even doorbijten, je bent er bijna!’ en ‘Ik ben fier op u’! Evy weet precies op de juiste momenten te zeggen wat ik nodig heb, zonder dat ik over mijn eigen grenzen heen ga. Door te luisteren naar haar aanwijzingen heb ik ook geleerd mijn energie beter te doseren, dan houd je het langer vol. Dankzij Evy ging ik al over de finish bij de Run for Kika en ik hoop ook de 10km Nike Women’s Run door Amsterdam met Evy aan mijn zijde uit te kunnen lopen, we can do this!

photo5

Extra tip
Het is niet erg als je een les moet herhalen, omdat het net iets te snel voor je gaat of als je even een mindere dag hebt. Het hoort erbij en iedereen heeft het! Wees eerlijk tegenover jezelf, het laatste wat je wilt is een blessure, dan ben je verder van huis. En begin niet te enthousiast aan elke les, je komt er echt wel! Juist door je energie te doseren, loop je met plezier en gemak de les uit. Je kunt het!

‘Train je alleen?’, een vraag die mij regelmatig wordt gesteld met als standaard antwoord van mij: ‘Nee hoor, ik train met Evy’.

Waarom sport jij en heb je een doel voor jezelf in gedachten? Lukt het om jezelf te motiveren?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 35 reacties.

 1. Michaela

  Ik ken de app al een tijdje, maar heb hem zelf nog niet gedownload. Momenteel sport ik met behulp van mijn computer. Wanneer het weer beter weer ik ga ik weer buiten sporten, maar dit doe ik liever met muziek in mijn oren en gaan tot waar ik kan ;)
  Michaela onlangs geplaatst…2B Mega Colour nagellak WhiteMy Profile

 2. Celeste

  Dit klinkt als de perfecte app voor mij! Ik zou ook zo graag willen hardlopen, maar meestal komt het er niet van, omdat ik van 0 moet beginnen en dan denk ik altijd, wat nou als anderen (want je loopt over straat) denken dat ik maar beter kan stoppen, haha! Of dadelijk kom ik bekenden tegen. Ja, ik weet het, ik denk te veel na haha! Anyway, erg fijne en handige post! Vind het trouwens zo onwijs knap van je dat je mee hebt gedaan en nu aan het trainen bent voor de Nike Women’s run! Heel veel succes!
  Celeste onlangs geplaatst…The Questions of Life TagMy Profile

 3. Linda

  Hardlopen is niet aan mij besteed geloof ik, ik zie er echt de lol niet van in haha. Ik wandel wel heel veel – mede doordat ik twee keer in de week post bezorg, dan sleep ik én gewicht mee én ik loop ongeveer 5 kilometer :)
  Linda onlangs geplaatst…Even kletsen | Weekend, huishoudbeurs, ziek.My Profile

 4. Justine

  Zo fijn dat je een manier hebt gevonden die goed bij jouw lichaam past! Hardlopen met evy is niet mijn ding, maar muziek daarentegen is onmisbaar. Het liefst muziek die heel snel gaat, daar ga ik automatisch ook sneller van lopen!

 5. Frauke

  Whaha dat laatste zinnetje ;)! Heerlijk dat het zo goed werkt om te trainen met Evy! Ik heb het ook wel eens geprobeerd, maar ergerde me aan de outdated muziek haha. Dat motiverende is inderdaad wel echt geweldig, het voelt alsof je met een maatje aan het lopen bent :D. Heel veel succes nog met oefenen, you can do it! X
  Frauke onlangs geplaatst…DIY: prikbord huisjeMy Profile

 6. Esther Marieke

  Wat fijn dat het je zo goed lukt dankzij Evy! Ik ben er vorig jaar ook mee begonnen, maar vond het niet zo leuk en erg zwaar (ivm fibromyalgie). Nou fitness en zaalvoetbal ik drie keer per week met veel plezier, maar nu het weer mooier weer wordt en zo na jouw verhaal begint het wel weer te kriebelen hoor! Maar ik ga eerst m’n zaalvoetbalseizoen maar eens afmaken!

 7. Barbara

  Wat een motiverend artikel. Ik sport twee keer per week in de sportschool (Tabata) om fitter en strakker te worden. Maar ik wil er graag iets (extra’s) naast doen. Ben al eens eerder aan Evy begonnen, samen met een vriendin, maar niet afgemaakt… Misschien moet ik toch weer eens een poging wagen.
  Barbara onlangs geplaatst…Sneak Preview: barbarakuiper.nl in een nieuw jasjeMy Profile

 8. Je bent echt super goed bezig! Ik heb het ook eens geprobeerd met Evy, maar ik kom er achter dat door een ontsteking van jaaaaaren geleden de botten in mijn voeten rennen niet meer aan kunnen. Ik loop op dit moment heel veel, zo’n 30km per week en daarnaast ben ik ook vaak op mijn spinningfiets te vinden (ik probeer 3 uur per week). Sporten geeft echt een super goed gevoel en die foto van jou vlak voor de finish, fantastisch! xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…H&M Body SplashesMy Profile

 9. Marloes

  Leuk om te lezen. En superfijn dat Evy zo goed werkt voor jou. Ik heb er zelf ook mee getraind vorig jaar, en het is inderdaad de ideale app om met hardlopen te beginnen!
  Marloes onlangs geplaatst…Pre Fashion Wishlist Lente 2015My Profile

 10. Cindy

  Hardlopen is zo fijn, momenteel mis ik een beetje de drive om te gaan. Ik was vorige zomer begonnen met Rennen met Evy, maar ik ben in september gestart met Start to Run en dat werkte voor mij beter qua trainingen.
  Cindy onlangs geplaatst…Mijn droombaan van vroeger…My Profile

 11. Deisy

  wat fijn dat Evy je zo goed helpt: had ik dat maar geweten toen ik vroeger trainde voor de 10 km ;-) Ik ben echt blij om te horen dat Evy je zo helpt en dat je op deze manier die 10 km dichterbij komt. Ik weet dan ook zeker dat je gaat knallen de komende periode en dat je die finish met een prachtige lach op je gezicht gaat halen :-) X
  Deisy onlangs geplaatst…Snelle tips om geld te besparenMy Profile

 12. Eveline

  Ik loop eigenlijk alleen meer goed weer, daarom heb ik in januari ook besloten om pas in maart te beginnen met hardlopen. En dat is volgende week al, aaah! Gelukkig ren ik ook met Evy op mijn iPod, ik vind het een fijne motivatie en doordat het langzaam opbouwt, is het goed vol te houden en daardoor best leuk om te doen, ondanks dat ik echt een hekel aan sporten heb. :-)
  Eveline onlangs geplaatst…Kort verhaal: OepsMy Profile

 13. Xaviera

  Wat fijn dat het hardlopen zo goed gaat en dat Evy zo goed motiveert! Momenteel wandel ik alleen, andere dingen zijn even te zwaar i.v.m. fibro en CVS. Maar ik heb ooit geprobeerd om te hardlopen en vond het geweldig, dus ik hoop het in de toekomst weer op te kunnen pakken! Dan zal ik zeker Evy erbij halen. :) Ik heb veel bewondering voor je dat je dit doet terwijl je ook die ziekten hebt!
  Xaviera onlangs geplaatst…Thoughts & Tea #9 – Take it slowMy Profile

 14. Nesrin

  Mooi artikel en heel mooie foto bij de Kika run. Ik moet Evy ook naar binnen halen hier. Ben heel benieuwd of het gaat werken bij mij.
  Nesrin onlangs geplaatst…Plog: Alleen in AmsterdamMy Profile

 15. Esther

  Ik ben ook wel eens begonnen met rennen met Evy. Nou weet ik niet of het aan mijn doorzettingsvermogen toen lag, of dat het het gewoon niet is voor mij, maar ik haakte snel af. Op de een of andere manier kan ik zo’n programma niet afmaken. Baal er ontzettend van en heb hem wel op mijn lijstje staan om dit jaar te voltooien. Ben nu regelmatig aan het hardlopen op de liedjes, liedje rennen liedje wandelen en voor nu werkt dit prima. Over een tijdje wil ik overschakelen op het programma en de eerste lessen skippen. Mijn doel? Werken aan mijn lichaam en gezondheid!
  Fijn artikel weer Dagmar!
  Esther onlangs geplaatst…boekentips: relaties, beauty en food!My Profile

 16. Saar

  Ja, Evy, hier echt heel bekend. Ik moest lachen om de zin ‘Ik ben trots op u!’ Dat is zo’n Vlaamse uitspraak. Ik denk niet dat iemand in Nederland dat zou zeggen.

  Zelf ben ik ook ooit begonnen met Evy, maar hardlopen is niets voor mij. Dat bleek toen ik zelfs les 1 niet uit kreeg. Dus ik houd het bij Tai Chi en zwemmen :)
  Saar onlangs geplaatst…Februari-doelen: de resultatenMy Profile

 17. Wat super goed van je zeg. Ik heb een keer geprobeerd, maar ik zit met versleten kniebanden dus ik moet heel erg goed opletten met wat ik doe. Ik ben nog steeds opzoek naar iets leuks om te doen voor sport waarbij ik toch buiten kom en wat conditie opbouw
  PatriciaKleijn onlangs geplaatst…NOTD: Catrice 82 A Gallon Of MelonMy Profile

 18. Wat een leuke app! Ik had echt nog nooit gehoord van deze Evy app maar het lijkt mij erg fijn! Hardlopen vind ik namelijk erg leuk maar omdat ik vaak te veel en te snel wil krijg ik pijn aan mijn knieën en kan ik niet meer hardlopen.. bedankt voor de tip! :-D
  Isabel Cristina onlangs geplaatst…Mini GardenMy Profile

 19. lonneke

  Oh girl, wat ben je mega goed bezig! Mooi al die doelen die je voor ogen hebt.
  Ik heb het nog nooit gebruikt, maar nu ben ik toch wel benieuwd aan het worden.
  Liefs Lonneke
  lonneke onlangs geplaatst…TIP: Lush Helping Hands!My Profile

 20. Veerlez

  Ik train ook met Evy, want ik weet ook dat ik het zonder haar niet haal, te hard van stapel ga. Helaas kan ik wel alle trainingen al letterlijk meepraten :)
  Veerlez onlangs geplaatst…Februari GoalsMy Profile

 21. Els

  Knap hoor! Mijn knieën zijn kapot dus hardlopen gaat hem niet meer worden
  Els onlangs geplaatst…Hello FreshMy Profile

 22. Saskia

  Mooi artikel Dagmar! En ik ben het helemaal met je eens. Super goed trainigs-programma. Zelf train ik nu voor de vijf kilometer met Evy. Ik ga geen evenement lopen, puur voor mezelf. En waar ik de twee voorgaande jaren nergens eindigde (deed het toen op eigen houtje) komt nu ook echt die ‘goal’ in zicht aan die oneindig lijkende horizon. Ja , het is zwaar en echt doorbijten, maar Evy sleept je er goed doorheen.
  Waarschijnlijk dat ik mijn persoonlijke ervaring nog deel op mijn blog

  Succes in mei met de tien kilometer! Maar ik maak me eerlijk gezegd geen zorgen, het gaat je gewoon lukken!!
  Saskia onlangs geplaatst…Thoughts of a BikergirlMy Profile

 23. Energy Lab

  Dag Dagmar,

  Tof te lezen dat de Hardlopen met Evy app je helpt bij het hardlopen!
  Hoe ging de 10km Nike Women’s Run? Heeft Evy je kunnen motiveren om ook daar de finish te halen?

  Als je de gedateerde muziek beu bent, dan raad ik je aan de app te downloaden. Zo kan je trainen op je eigen muziek terwijl Evy je tips geeft, je vertelt hoe snel je loopt, hoeveel calorieën je al verbrand hebt, of je afstand en tijd vertelt.
  Geef me maar een seintje als je het eens wil proberen, dan bezorg ik je een gratis code voor een trainingsschema ;-)

  Sportieve groeten,
  Energy Lab

Geef een antwoord

CommentLuv badge