Blog

Zen je smartphone gebruiken? Het kan wel!

Wanneer we tips voorbij zien komen over tot rust komen, lekker in je vel zitten én goed in slaap vallen dan staat er altijd wel tussen; stop/minder met je telefoongebruik. Van de prikkels die je door de telefoon krijgt tot het blauwe licht, het zou allemaal zeer schadelijk zijn. Toch hoeft dit niet in alle gevallen zo te zijn. Er zijn namelijk ook manieren om wel een fijne relatie met je smartphone te hebben en er daadwerkelijk energie úit te halen. Hoe je dat doet? Hier de tips.

Baken het af

Geniet, maar met mate. Eigenlijk geldt dat voor alles, ook voor het gebruik van je smartphone. Om een stok achter de deur voor jezelf te creëren kun je besluiten niet een heel groot abonnement af te sluiten maar een beperkte bundel. Vraag na je abonnement gewoon een sim only nummerbehoud aan met een overzichtelijke bundel. Uiteraard heb je dan ook nog de mogelijkheid voor WiFi, maar je zult zien dat je onderweg bewuster bezig bent met je gebruik. Voor je het weet loop jij aan einde van de maand een keer lekker zónder oordopjes door het park omdat je data op is; het maakt je bewuster van de omgeving, je neemt alles beter in je op, je hebt minder last van alle prikkels en info die toch via je telefoon tot je komen en hét is fijn voor je portemonnee.

Volg je gevoel

Als het voor jou ontspannend is om na een dag werken op Facebook of Instagram rond te hangen, moet je dat vooral doen. Het is echter wel belangrijk om je bewust te zijn van hoe je je voelt tijdens het gebruik van sociale media. Plan daarom één keer per maand een moment in om kritisch naar je social media-accounts te kijken en te beoordelen welke gevoelens ze bij je oproepen. Als je merkt dat je negatieve gevoelens hebt bij bepaalde accounts of zelfs apps, verwijder deze dan. En last but not least, je hoeft niet altijd de nieuwste versie van een smartphone te hebben; de iPhone 11 werkt nog steeds prima.

Schakel notificaties uit

Schakel de meeste, zo niet alle, notificaties uit van apps die je vaak gebruikt. Dit helpt voorkomen dat je voortdurend wordt afgeleid door meldingen en je telefoon minder vaak hoeft te controleren. Ook kun je je telefoon regelmatig op vliegtuigmodus zetten om te voorkomen dat je wordt afgeleid door binnenkomende oproepen of berichten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn tijdens maaltijden of als je je wilt concentreren op een specifieke taak.

Beperk je schermtijd

Stel gezonde grenzen voor jezelf wat betreft het gebruik van je telefoon. Dit kan door middel van apps die je schermtijd kunnen beperken en je inzicht geven in hoeveel tijd je per dag op je telefoon doorbrengt. Maak ook afspraken met jezelf over wanneer je je telefoon wel en niet gebruikt. Stel bijvoorbeeld een regel in dat je geen telefoon gebruikt in bed of vlak voor het slapengaan. En… neem regelmatig een pauze van je telefoon en doe iets anders wat je ontspant, zoals een wandeling maken, lezen of iets creatiefs doen. Zo krijg je een beetje afstand van je telefoon en kun je meer genieten van het moment.

Zorg voor een goede houding

Probeer een goede houding aan te nemen terwijl je je telefoon gebruikt, om nek- en rugklachten te voorkomen. Houd je telefoon op ooghoogte en probeer je schouders ontspannen te houden.

De juiste apps

Daarnaast zijn er ook nog apps die je juist een zen moment kunnen opleveren. Denk aan fijne meditatie apps of podcasts van inspirerende sprekers. Beide heerlijke momenten voor jezelf waar je helemaal door kunt opladen. Ook zijn er leuke apps aan de hand waarvan je een fijne yoga sessie kunt doen of juist een pittige 7 minutes workout. En het leuke is; veel van die apps zijn nog gratis ook!

Kortom, met de nodige aandachtspunten en tips kun je je telefoon ook als tool gebruiken om juist lekkere momenten van me-time te hebben. Of het nu is om even vijf minuutjes te mediteren of een fijne podcast te luisteren, door de innovaties van vandaag de dag is het allemaal mogelijk.

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.