Blog

Lockdown – 7 X Focus op wat wél kan en het verbeteren van je gezondheid

Vorig jaar rond deze tijd vierden we de laatste zorgeloze feestjes, knuffelden we elkaar en schudden we nonchalant handen, omdat het normaal was. Onze agenda was gevuld met verjaardagen, vakantie(s) en groots leven toen we tot stilstand werden gebracht. De lockdown met de eerste persconferentie. Ik was hoogzwanger en elk moment kon ons zoontje Simon geboren worden. Het bracht spanning en onzekerheid met zich mee wat ons stond te wachten, niemand kon de impact ervan overzien. Maar ondertussen leefden we door (én over); juist op de kinderen zie je extra goed dat de tijd niet stilstaat. Wat ik vanaf de eerste persconferentie miste, wil ik graag vandaag – bijna een jaar later – benoemen. Omdat het tot mijn verbazing nog steeds niet wordt benoemd. De focus op wat je wél kunt doen om gezond te blijven en je immuunsysteem een boost te geven. In het beleid krijgen beperkende maatregelen alle aandacht, maar wat kun je juist nu wél doen om je weerstand te verbeteren?

Verhoog je energieniveau

Straks lees je meer tips hoe je kunt werken aan je gezondheid en hoe je je weerstand kunt verbeteren. Bijvoorbeeld door vers fruit te eten, genoeg te drinken, lekker naar buiten te gaan, gek te dansen en de ramen van thuis open te gooien. Bel gezellig met een dierbare, deel een compliment uit, help iemand bij het huishouden of geniet bewust van selfcare. Alles draagt bij aan het verhogen van je energieniveau; je wordt er blij van. En precies deze blijdschap zorgt ervoor dat je gelukshormonen in je lichaam aanmaakt waardoor je lekkerder in je vel zit. Voel je je goed, dan kun je bergen verplaatsen en de wereld aan. Let’s go!

Positief blijven denken

Hoewel steeds de nadruk wordt gelegd op wat niet kan, is het de kunst van het omdenken om te focussen op wat wél kan. Misschien kun je wel lekker met iemand picknicken, fietsen huren, de omgeving verkennen, een nieuwe hobby proberen, het huis opknappen, een nieuwe taal aanleren, een reis uitstippelen en genieten van de voorpret, videobellen met familie, een opleiding volgen, ontspullen, nieuwe gerechten proberen of jezelf verrijken op een andere manier. Ontdek wat er al is, in plaats van de beperkende maatregelen ook op je eigen gedachtegang en levensstijl projecteren. Of probeer iets nieuws uit waar je energie van krijgt. Met gezond verstand kan er gelukkig nog ontzettend veel, geniet van dit moment.

Lachen is gezond

Je afsluiten voor de media betekent niet dat je de situatie ontkent, maar dat je even niet altijd open staat om de heftige termen tot je te nemen. Omring jezelf liever met liefde en gelach. Van beladen tijd naar tijd om op te laden. Plezier maken, grapjes uithalen, lekker gek doen en lachen; hou het af en toe eens lekker luchtig en lach. Ongegeneerd hard, hikkend of bulderend; wat maakt het uit? Lachen is gezond!

Hoe kom je tot rust? Ontspannen en opladen 

De agenda is misschien minder gevuld, deze intense tijd vraagt veel van ons. Alle aanpassingen en veranderingen, maar ook het wegvallen van structuur slurpen energie. Andere vormen van werken, van leren en scholing of ouderschap; het is veel. Lichamelijk en mentaal tot rust komen is een must voor een goede gezondheid. Begin je opgeladen en ontspannen aan de dag, dan kun je meer aan en hou je langer vol. Creëer voldoende rustmomenten en durf deze ook te pakken, je hebt het nodig. Neem je tijd, rust en ruimte.

Durf om hulp te vragen

Om hulp vragen is soms moeilijk en voelt misschien kwetsbaar, maar je staat er nooit alleen voor. Het is gezond om uit te spreken wat je nodig hebt, zodat we elkaar kunnen versterken en ondersteunen. Je bent geliefd en mag er zijn, je hoeft het niet alleen vol te houden. We komen hier samen goed en gezond doorheen. En twijfel je hieraan? Spreek je gedachtes en twijfels uit naar dierbaren om je heen zodat je de hulp mag ontvangen die je nodig hebt.

Blijf in beweging

Kom van de bank af en beweeg. Doe wat goed voelt voor jou! Kies je voor een wandeling door het park, stap je op de fiets of dans je op foute muziek in de woonkamer? Alles mag, zolang je er maar blij van wordt en je voelt dat de doorbloeding een boost krijgt. Verbeter je conditie, maak plezier en voel hoe de energie gaat stromen.

Jezelf voeden in plaats van vullen

Gezond eten en voldoende drinken zorgen voor extra energie om deze periode gezond door te komen. En dat is natuurlijk wat we willen. Probeer eens een nieuw recept uit om te variëren of bezoek een andere supermarkt / groenteboer om geïnspireerd te raken door het assortiment. En vraag aan familie of in je vriendenkring naar een leuke variatie zodat je wat nieuws kunt proberen. Ook leuk: in het inspiratiemagazine van de supermarkt bladeren met je ogen dicht en het gerecht waar je op uitkomt maken. Handig dat je dan meteen de ingrediënten kunt shoppen! De juiste voeding geeft je energie om je dagelijks te verrijken. Gun je lichaam deze kracht om gezond te blijven.

Zonnestralen vangen en frisse lucht

Niets is zo gezond als frisse lucht. Zuurstof krijg je door simpelweg te ademen. Maar hoe eenvoudig ademen ook klinkt, we focussen ons er amper op. We doen de hele tijd, maar door even een moment te nemen om je volledig te richten op de ademhaling kom je tot rust. Je beleeft het moment, het hier en nu. Vang de zonnestralen en pluk de dag, beleef en lach! Je voelt een boost aan energie, als je jezelf dit moment gunt. Zorg goed voor jezelf, door jezelf deze ruimte te geven.

pluk_de_dag_by_dagmar_valerie

Blijf in verbinding met elkaar, focus je op wat wél kan en laat de maatregelen niet je gedachten beperken. Er kan gelukkig nog steeds ontzettend veel. Weliswaar is het anders dan anders, maar probeer te blijven letten op wat er allemaal al is. Durf ook te voelen wat je nodig hebt en hiernaar te handelen. We worden omringd door grote en kleine geluksmomenten. Bedenk hoe je energie kunt krijgen van het dagelijkse en wat de momenten zijn waarop je kunt opladen. Geniet van gezonde recepten, mooie wandelingen in de omgeving en de warme zonnestralen op de huid. En ik heb goed nieuws, het wordt lente dus vergeet je niet in te smeren en vooral te genieten van buiten beleven. Maak er mooie dagen van, verhoog je energie en verbeter je weerstand. Let goed op jezelf en elkaar! Leef vanuit liefde en licht.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.