Blog

De dag positief afsluiten met een ontspannen avondroutine

dagmar valerie verhoeven strand Sasha Lara avondroutine

De afgelopen maanden sloop een relaxte manier om de dag af te sluiten een beetje erbij in. Ik weet hoe fijn en belangrijk het is om een goede avondroutine te hebben, waardoor je op een ontspannen manier je bed in kunt stappen. Met een newborn wordt je ritme natuurlijk even omgegooid en dankzij de lockdowns werkte ik veel ’s avonds (en ’s nachts), waardoor we overdag meer balans konden creëren voor het gezin. Een tikkeltje onhandig voor mijzelf, maar het werkte erg goed voor ons gezin en daar doe je alles voor. Natuurlijk is het ook een kwestie van ongezonde gewoontes doorbreken en beter voor jezelf zorgen, maar dat klinkt makkelijker dan het is. Nu voel ik dat het tijd is om voor mijzelf ook weer het ritme terug te vinden waardoor ik meer ontspanning mag ervaren. Het bevordert de kwaliteit van slapen (en daarmee je energieniveau overdag) en je zit lekkerder in je vel als je regelmatig tijd voor jezelf vrij maakt. Ik ga aan de slag met een avondroutine, doe je mee?

Gun jezelf een mooie avondroutine

Wanneer zou je graag willen beginnen met de avondroutine? Hoeveel tijd gun en geef je jezelf? En wat is realistisch? Door je dagelijks aan het tijdstip te houden, bouw je regelmaat in en wordt het een gewoonte. Een gezonde gewoonte die goed mag zijn voor jou en je versterkt op uiteenlopende gebieden. Van meer ontspanning voelen tot jezelf beter verzorgen en genieten van een goede nachtrust; allemaal ontzettend de moeite waard om voor te kiezen! Want hoe vol je agenda ook is, je hebt een keuze hoe je je tijd indeelt en wie of wat je prioriteit geeft.

Mijn avondroutine

Ik zou graag tijdens de avondroutine de tijd en ruimte willen nemen om mijn huid te verzorgen, mijn tanden te poetsen en ook tijdens het douchen of badderen de dag van mij af te spoelen. Zonder te haasten en voelen wat ik nodig heb. Vervolgens zou ik willen genieten van zachte loungewear en met een kopje thee ontspannen op de bank. Fijne gesprekken, een spelletje spelen of een boek lezen vormen heerlijke manieren om de dag positief af te sluiten. Ik zou de tijd willen nemen om op te schrijven waar ik dankbaar voor ben en bewust adem te halen. Misschien nog wat fijne oefeningen tussendoor en vooral niets moeten. Even helemaal in het hier en nu zijn.

Mindful opruimen en ruimte creëren

Voordat ik start met de avondroutine, lijkt het mij een heerlijk gevoel om de woonkamer op te ruimen zodat ik de volgende dag met een schone lei kan beginnen. Dat geeft rust om daarna te kunnen ontspannen. Ik zet de borden alvast klaar voor het ontbijt, ik bereid de tasjes voor zodat ik die de volgende morgen mag vullen en leg de kleding klaar die de boys de volgende dag zullen dragen. Dat geeft ruimte (je ruimt letterlijk op en dat kan ook mindful zijn) en het maakt de ochtendroutine een stuk soepeler. Ook voor mijzelf vind ik het fijn om alvast kleding klaar te leggen. Ik kijk dan even naar de weersverwachtingen en stem de outfits van de jongens en van mijzelf af op deze temperaturen. Ik wil vaker een leuk jurkje of rokje dragen en dan heb ik tijd om de juiste beenmode erbij te zoeken. Als ik last minute een outfit uit de kast trek, dan kom ik toch sneller uit bij broeken vanwege het gemak, terwijl jurkjes vrouwelijk en stijlvol staan. Ik hou ervan en ik heb ontzettend leuke exemplaren in mijn kast hangen, maar ik moet er wel even de tijd voor nemen om het te gaan dragen. In het ideale geval leg ik alvast alles klaar en hoef ik alleen nog met het juiste been uit bed te springen. En wist je dat je zelfs anti-ladder panty’s hebt? Die panty kopen staat hoog op mijn to-do list, want met kids en dagelijks een actief programma is die panty onmisbaar. Wát een uitvinding! Binnenkort ga ik ook de garderobes herfstproof maken en de ontbrekende items shoppen. Natuurlijk breng ik dan ook een bezoekje aan de Hunkemöller voor dé panty en zachte loungewear. Zijn de ruimtes in huis lekker opgeruimd en ligt alles klaar voor de volgende dag? Dan kan het ontspannen tijdens de avondroutine beginnen. Van een opgeruimd huis naar een opgeruimd hoofd!

Een avondroutine zoals ik hierboven heb beschreven, werkt alleen als ik het mijzelf gun. Kom jij voor op jouw prioriteitenlijstje? Ik wil van deze avondroutine een gewoonte maken en dat zal de ene keer wat soepeler gaan dan de andere keer, maar ik ben ervan overtuigd dat het veel rust en ruimte zal geven. Alleen het vooruitzicht om te genieten van deze nieuwe routine, geeft energie.

Welke elementen mogen niet ontbreken tijdens jouw avondroutine?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.