Blog

Beter slapen – Hoe ik mijn slaap verdubbelde

Ik kan het amper geloven. Letterlijk had ik niet durven dromen wat de impact zou kunnen zijn. Ik heb het over ‘het werken’ aan mijn slaapkwaliteit. Het jaar 2022 begon ik met heftige slaapproblemen en inmiddels kan ik beamen dat goed slapen echt de basis vormt van je geluk, gezondheid en productiviteit. Sinds een paar weken slaap ik 2x zoveel en ik kan mij nu al niet meer indenken hoe ik al die tijd heb geleefd op zo weinig slaap. Ik volgde de cursus ‘Beter slapen’ bij Culture of Sleep en ik deel mijn ervaring met jou.

De zoektocht naar meer balans en een gezonde levensstijl

Maandenlang heb ik geworsteld met mijn slaap. Ik sliep nog geen 4 uur per nacht en ik ging vaak pas rond 02:30 naar bed. Van mijn negatieve slaapassociaties wist ik af, net als het feit dat ik mijzelf weinig slaap gunde en behoorlijk ‘aan’ stond. Die uitknop wist ik niet goed te vinden, bovendien kon ik mijzelf goed bezig houden waardoor er altijd genoeg te doen was om af te maken of nog even aan te pakken. Twee jonge kids, het runnen van een onderneming, huishouden rocken, een sociaal leven onderhouden en amper school/opvang voor de kids waardoor het werk naar de avond/ nacht verschoof… Ballen die je als moeder graag hoog wilt houden, maar er zijn ook grenzen aan wat je kunt realiseren op een dag. En zo’n dag rekte ik uit, totdat het inkorten van de nacht amper meer mogelijk was. Een ongezonde gewoonte sloop er langzaam in en ik begon na een tijdje de gevolgen ervan te ervaren. Minder energie en veel behoefte aan suikers, maar ook de groeiende weerstand tegen slaap. Ik genoot van alle activiteiten en het ging hartstikke goed, alleen had ik pas later door dat het ten koste ging van mijzelf… De balans was ver te zoeken en dat móest anders, want lang hou je deze levensstijl niet vol.

De cursus ‘Beter slapen’ van Culture of Sleep

Gelukkig kreeg ik de geweldige kans om deel te nemen aan de cursus ‘Beter slapen’ van Culture of Sleep. Iedereen kan beter slapen. Je moet alleen weten hoe. Daarom ontdek je in deze cursus alle kennis en tools die je nodig hebt voor goede nachten en energieke dagen. En inmiddels kan ik zeggen dat ik mijn slaap heb verdubbeld! Elke maandagavond logde ik in om de webinar van Norbert bij te wonen en ik had niet verwacht dat ik zo snel beter zou kunnen slapen. Al die maanden lukte het mij niet, maar waarom nu dan opeens wel? ‘Opeens’ is niet helemaal waar, want het begon met het verlangen om te werken aan mijzelf met als resultaat beter slapen, er meer kunnen zijn voor mijn gezin, te genieten van meer energie en persoonlijke groei te ervaren. Bovendien is er zelfdiscipline voor nodig om de tips en tools van Norbert daadwerkelijk toe te passen. Je moet het wel zelf doen, niemand anders gaat het voor je doen. Omdat de tips van Norbert uit de cursus Beter Slapen zo toegankelijk zijn, voelde ik mij extra gemotiveerd en geïnspireerd om deze in de praktijk toe te passen.

De confrontatie

En dus ging ik aan de slag met het bijhouden van mijn slaapdagboek. Dat was zo confronterend! Wat deed ik mijzelf aan?! Alle alarmbellen gingen bij mij af, ik werd letterlijk wakker geschud. Om vervolgens een stuk beter te kunnen slapen, was het blijkbaar nodig om deze confrontatie aan te gaan. In te zien hoe ongezond het is om te leven en te presteren op zo weinig slaap, maar ook om in te zien wat ik mijzelf vooral niet gun. Rust en ruimte om op te laden en te herstellen. Een goede nachtrust gun je iedereen, ik gunde mijzelf tijdens het volgen van deze cursus pas echt de kans om te helen en te ontspannen. Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven én tevens de basis om te bouwen aan jezelf en te groeien. Het vormt de basis van een goede gezondheid, meer energie, gezonde eetpatronen, creativiteit, productiviteit en meer levensgeluk. Kortom; meer kwaliteit van leven door beter te slapen.

De positieve spiraal

Ik ontving mooie lessen, inzichten en tips tijdens het volgen van de webinars en ik ging actief aan de slag met de waardevolle opdrachten in het werkboek. Het slaapdagboek hield ik nauwkeurig bij en ik wou niet meer de korte nachten noteren, want die deden pijn aan mijn ogen. Het voelde verschrikkelijk om te noteren dat ik slechts 2 á 3 uurtjes slaap had gepakt, terwijl ik het zo nodig had om te genieten van meer nachtrust. De les over een avondroutine heeft gezorgd voor de meeste impact. Ik maakte grondig de slaapkamer schoon, ruimde prikkels en overbodige spulletjes op en dacht ondertussen na over een goede avondroutine voor mijzelf. Tot die ene les, rekte ik de dag zo lang mogelijk en ging ik door totdat ik bijna omviel. Ik sleepte mijzelf ver na middernacht naar bed om slechts een paar uurtjes later weer wakker te worden en meteen ‘aan’ te staan voor het gezin. Wat als ik mijzelf de regel zou opleggen om naar bed te gaan voordat de nieuwe dag aanbreekt? Ik had niet durven dromen dat deze regel mijn slaappatroon (en daarmee mijn leven) compleet zou veranderen. Ik ga uiterlijk om 23:45 naar bed en word om 07:00 wakker met de kids. Wat een verademing, energie en rust!

De impact van de cursus ‘Beter slapen’

Ik slaap gemiddeld nu zo’n 7 uur per nacht, daarmee verdubbelde ik ruim (!) mijn slaap in slechts 6 weken tijd. Echt een droom die uitkomt! Ook heb ik meer vertrouwen dan ooit dat ik mijn rust kan pakken en lekker kan slapen. Ik bén geen slechte slaper, ik kan momenten hebben dat ik iets minder goed slaap, maar ik heb ook al het vertrouwen dat ik in staat ben om dit voortaan zelf positief te beïnvloeden. Ik heb zoveel waardevolle lessen en inzichten gekregen tijdens deze toegankelijke cursus over slaap, dat ik je deze cursus graag wil aanraden als je ook kampt met slaapproblemen. Het zijn lessen waarvan ik had gewild dat ik deze ooit bijvoorbeeld op school had geleerd, want wat Norbert deelt wil je gewoon weten over slaap en het bewust pakken van rust. Maar je leert ook over de impact van nachtrust, je gedrag, mindset en meer. Of je nu veel piekert en wakker ligt in de nacht, moeilijk in slaap kunt vallen of vermoeid wakker wordt; Norbert is dé slaapexpert die ervoor kan zorgen dat je weer kunt genieten van goede nachtrust. Wil je meer over Norbert weten? Ik interviewde hem en je kunt het artikel hier lezen op mijn blog. Ook kun je op de site kijken van Culture of Sleep wanneer de nieuwste cursus start.

Veel liefs,

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.