Wat hij zegt – Mijn vriendin heeft een chronische beperking
Yes, @jordyverhoeven89 schreef een nieuw artikel op m'n blog over 'de sleur'. Of wij er ervaring mee hebben, lees je op www.bydagmarvalerie.nl ❤️ #couple #Gent #travel #happy #love #together #citytrip #visitgent

Wat hij zegt – Mijn vriendin heeft een chronische beperking

Geschreven door mijn vriend Jordy – Ik werd 5 jaar geleden verliefd op Dagmar en inmiddels kunnen we niet meer zonder elkaar. We hebben samen al veel meegemaakt en gelukkig overheersen de ‘ups’. Van het samenwonen tot mooie vakanties, warme momenten en onvergetelijke ervaringen. Inmiddels hebben we ons eerste huis gekocht en kunnen we niet wachten om de toekomst samen tegemoet te gaan. Maar soms loopt het net iets anders, want Dagmar heeft namelijk CVS (het Chronisch Vermoeidheidssyndroom) en Fibromyalgie. Omdat er veel vragen zijn gekomen hoe ik het ervaar als vriend,  vertel ik je meer over de mate waarin deze ‘chronische beperkingen’, die wij overigens hobbeltjes noemen, invloed hebben op onze relatie en meer. Lees je mee?

Sinds ik met Dagmar een relatie heb, is het mij opgevallen hoe veel mensen eigenlijk CVS en Fibromyalgie hebben. Voordat ik Dagmar leerde kennen, had ik er niet eerder van gehoord. Dagmar is een en al positiviteit, maar daarom is het soms moeilijk om te peilen hoe ze zich echt voelt. Ze is een echte doorbijter en ze zal niet snel laten blijken dat ze veel pijn heeft of rust nodig heeft. Het is niet dat ik er dagelijks op moet letten maar het is goed om er af en toe over te praten. Zo kan ik er namelijk rekening mee houden of ik even wat gas bij moet geven in bijvoorbeeld het huishouden of zaakjes er om heen.

Het is nooit in mij opgekomen om haar gezondheid als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ te bestempelen. Ik ben niet met haar vanwege haar gezondheid, maar om wie zij is. Zij vult mij zo goed aan en ik zou haar voor geen goud willen missen. We hebben beide een druk, maar ontzettend leuk leven. Wanneer Dagmar soms een terugval heeft, is het eigenlijk een teken dat we rustiger aan moeten doen. Daar is niks ergs aan, iedereen moet immers af en toe was gas terugnemen! En als je ziet wat Dagmar allemaal doet (veel werken, bloggen, met vrienden afspreken, events organiseren, het huishouden…) dan is het niet meer dan logisch dat je af en toe wat moe kan zijn. Lastig vind ik het alleen als ik Dagmar doodmoe en met pijn op de bank of in bed zie liggen. Ik wil dan zo graag iets kunnen doen, maar het is vaak beter om haar uit te laten rusten zodat ze kan ‘opladen’. Het breekt echt mijn hart als ik Dagmar zie worstelen tegen de pijn en vermoeidheid. Soms zie ik het al een beetje aankomen en probeer ik haar zo veel mogelijk te ontlasten. Ik pak dan vaak de zaakjes in huis op en zorg ervoor dat Dagmar comfortabel zit/ ligt om de pijn te verlichten. Gelukkig gaat het al een hele tijd hartstikke goed en komen de terugvallen een stuk minder voor.

Heftige terugvallen gebeuren gelukkig zelden de laatste jaren, maar op die momenten gaan er verschillende emoties door mij heen. Verdriet, omdat ik mijn lieve meisje zie worstelen. Boosheid, omdat ik zo graag ook maar iets van haar pijn over wil nemen of onzekerheid wanneer ik twijfel of ik de huisarts moet bellen. Los van de emoties zet ik alles op alles om Dagmar er zo snel mogelijk weer bovenop te helpen. Ik heb geen vaste routine wat ik doe als het wat minder met haar gaat. Elk moment is weer anders en waar ik op in moet spelen. Gelukkig kan ik 24/7 rekenen op de hulp van haar lieve moeder. Ik heb aan haar moeder ontzettend veel steun. Zij staat dag en nacht voor ons klaar en daar ben ik haar heel dankbaar voor.

In de toekomst kijken kan niemand, maar het is goed om soms wat meer over de toekomst na te denken gezien het feit dat Fibromyalgie en CVS daar misschien invloed op kunnen hebben. Zo hebben wij er bewust voor gekozen om niet meer in een bovenwoning te wonen waar je elke dag (ook al wil je even naar buiten) een trap op en af moet. Dat was erg vermoeiend, zeker aangezien wij in een winkelstraat woonden en vaak tassen vol de trap op moesten sjouwen (of was dit een geheimpje Dagmar?). Nu wonen we in een heerlijk huis, ook met twee trappen, maar die hoeven we dan alleen op te lopen als we op bed willen ploffen. Wat te denken van kinderen? En nee we hebben jullie nog geen groot nieuws te vertellen maar ook dat is een heel belangrijk onderwerp om goed over na te denken. Hoe is je lichamelijke gesteldheid en waar moeten we aan werken om deze wens ooit in vervulling te laten gaan? Soms lijkt het alsof we samen erg grote stappen achterelkaar maken, maar daar zijn vaak al vele beslissingen en brainstormsessies aan vooraf gegaan. Want feit blijft feit dat we de klachten niet kunnen ontkennen, maar we kunnen er wel handig op inspelen. We blijven elke dag leren en worden zelfs steeds handiger!

Stappen vooruit blijven maken is iets wat ik graag mijn hele leven met Dagmar zou willen doen. Leven met Fibromyalgie en CVS kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste instelling, een gezond verstand en fantastische mensen om je heen kan je een hoop bereiken.

Ik kan alleen maar heel erg trots zijn dat Dagmar nu al zo ver is gekomen! Heb of ken jij iemand in je omgeving met CVS of Fibromyalgie? En hoe help/steun jij hem of haar?

Groetjes, Jord

Follow Dagmar on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 37 reacties.

 1. Sophie

  Hoe leuk! Je hebt volgens mij ook helemaal je weg gevonden met het schrijven. Iemand die iets heeft in een relatie waar jij niets aan kan doen is inderdaad lastig. Gelukkig is de liefde groot genoeg om elkaar graag te willen helpen. <3
  Sophie onlangs geplaatst…9 tips voor als je inspiratieloos bent!My Profile

 2. Anniek

  Wat tof om dit eens te lezen Jord! Ik ken zelf niemand met CVS of Fibromyalgie, behalve Dagmar dan :) En zoals je zegt: als je haar ziet is ze één sprankelende bron van positiviteit. Ik vind het zo gaaf dat zij, en jij ook, de chronische beperkingen als ‘hobbeltjes’ zien en er zo goed mee om kunnen gaan, al is het soms echt lastig. Daar heb ik echt respect voor! :)
  Anniek onlangs geplaatst…Mijn bezoekersaantallen, blogtools & blogtoekomstMy Profile

 3. Marion

  Heel erg mooi om te lezen. Ik ben zelf ook chronisch ziek en lig heel veel op bed. Dit heeft veel invloed op mijn relatie en soms vind ik het erg moeilijk. Ik ben vaak bang dat ik mijn man te kort doe, want ik kan veel en veel minder dan de meeste andere vrouwen. Hij zegt dat ook: Ik ben niet bij je om je gezondheid, maar om jou. Dan nog blijft het soms moeilijk. Fijn om ook eens te lezen hoe jij er tegenover staat. Gek genoeg steunt dat mij ook heel erg. Fijn dat je er voor Dagmar bent, ook op deze manier.
  Marion onlangs geplaatst…Fuck Society (nou ja, een klein stukje ervan)My Profile

 4. Mathilde

  Mooi geschreven! Ik heb zelf al jaren CVS en dat is ook de reden waarom wij geen kinderen hebben. Er zijn dingen waarover je met een chronische ziekte eerder en langer over moet nadenken. Kinderen zouden mijn beperkte energie teveel belasten en dan zou ik geen energie over houden voor sociale contacten, reizen en andere leuke dingen.

  En inderdaad, het zijn hobbeltjes. Het is vooral rekening houden met elkaar en niet alleen maar dingen doen die energie kosten :-)
  Mathilde onlangs geplaatst…Boekpresentatie van “List en Leugens” van Leigh BardugoMy Profile

 5. Frauke

  Wat een lieve blogpost zeg! Geweldig hoe je er zo probeert te zijn voor Dagmar en dat je altijd voor haar klaarstaat. Echte liefde ;)! Ik snap best dat het moeilijk moet zijn om ‘machteloos toe te kijken’ maar heel knap dat je het doet! X
  Frauke onlangs geplaatst…Een kruk met wollige schapenvachtMy Profile

 6. Rieneke

  Wat ontzettend lief! Zelf heb ik ook CVS. Ik heb geen vriend en eigenlijk denk ik altijd: Dat wil ik hem niet aan doen. Die kronkel zit meer in mijn eigen hoofd dan dat een jongen dat zou denken. Dit heeft mij wel weer een andere kijk gegeven. Liefs

 7. Linda

  Wat mooi dat jullie elkaar zo aanvullen en dat je er open over schrijft! Dit maakt mij wel erg nieuwsgierig hoe mijn vriend hier tegenaan kijkt bij mij omdat ik ME en Fibro heb. Je hebt mij aan het denken gezet en ik ga het eens vragen of hij ook zo open kan zijn. Natuurlijk heb ik wel een idee, maar het rechtstreeks horen uit z’n hart is toch weer net wat anders :) Jullie zijn een mooi stel samen en dat geeft veel chronisch zieken die single zijn vast hoop!
  Linda onlangs geplaatst…Inspirerende Instagram accountsMy Profile

 8. Leah

  Wat een eerlijk stuk en zo fijn om te lezen hoe jullie bij elkaar passen! Het blijft lastig om iemand die je lief hebt te zien worstelen, maar het enige wat je kan doen is zo goed mogelijk helpen en steunen waar nodig.

 9. Sara

  Ahhh dit is echt een hartverwarmende blogpost. <3 Wat ontzettend lief en mooi hoe je vriend schrijft over jou. In alles is te lezen hoe trots hij is op je en hoe ontzettend gek hij op je is. Wauw, de liefde spat er vanaf. <3 Heel erg mooi. Ik kan me wel voorstellen dat het heel lastig voor hem is om te zien dat jij pijn hebt, dat zal vast voor een machteloos gevoel zorgen. Ik heb vandaag toevallig ook een blogpost over mij en mijn vriend online gezet.
  Sara onlangs geplaatst…Mijn vriend en ik: ons liefdesverhaaltje (van vakantieliefde tot echte relatie)My Profile

 10. Kelly

  Wat een lief en ontroerend stuk. Ik heb echt tranen in mijn ogen, wat is Jordy toch een lieve vriend voor je. Heel eerlijk stuk om te lezen en de liefde spat er echt vanaf.
  Kelly onlangs geplaatst…27 x weetjes over mij!My Profile

 11. Lief geschreven, zo zou het in een relatie ook moeten zijn. Je hebt een relatie met een persoon, niet met de eventuele beperkingen. Fijn dat jullie relatie ook uit zoveel mooie dingen bestaat en dat je dat ook ziet, dat is een goede gedachte. Positief artikel!
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Mededeling van huishoudelijke aard | Elke dag bloggenMy Profile

 12. Esther

  Dat is dus echte liefde! Mooi geschreven. Wauw!

 13. alexa

  dit is echt onwijs lief geschreven, wat een mooie woorden maar lijkt mij heel lastig om je vriendin pijn te zien hebben! ik ken niemand die dit heeft in mijn omgeving dus ik weet niet hoe het is! maar echt credits voor jou en wat mooi dat jullie al 5 jaar samen zijn en nog steeds gelukkig en dat als het zwaar wordt je lasten bij haar wegneemt! <3
  alexa onlangs geplaatst…Happy days van MOOIPRMy Profile

 14. M

  Wauw wat een mooi stukje!! ik heb zelf erg geworsteld met m’n vermoeidheid. Ze hebben bij mij ook cvs vastgesteld.. M’n fysio dacht ook aan fybro maar ik ben de onderzoeken een beetje zat, en zolang ik nog redelijk kan functioneren vind ik het wel even prima. Maar woow wat een lieve vriend heb jij! Hij schrijft dit met zoveel liefde en hij heeft zoveel begrip!! Erg fijn en mooi om te lezen

 15. Inge

  Wat mooi om het zo eens vanuit Jord te lezen. Ontroerend om te lezen hoe jullie elkaar steunen en door de downs slepen. Dat zal zeker niet altijd makkelijk zijn. Er zijn vast (een hoop?) mensen die daarvoor weglopen of het niet meer kunnen opbrengen. Zo fijn om te lezen dat dat bij jullie niet het geval is!
  Inge onlangs geplaatst…Win €25 shoptegoedMy Profile

 16. Iris

  Wat ontzettend lief dit, ik ben er een beetje stil van. Ik vind het echt heel mooi hoe je Dagmar steunt in alles wat ze doet en je spreekt met zoveel bewondering en liefde over haar. Heel mooi om te lezen en ik wens jullie heel veel geluk samen!
  Iris onlangs geplaatst…Herfst en lekkere truien/vesten.My Profile

 17. Saar

  Prachtig geschreven, want uiteindelijk kies je in eerste instantie niet voor iemand die ziek is natuurlijk.
  Mijn moeder heeft cvs en fibro, al kwam dat pas uit jaren nadat ze haar derde kind heeft gekregen. Als dochter van iemand met cvs kan ik het alleen maar toejuichen dat jullie zo hard nadenken over kinderen. Uiteindelijk is het ontzettend moeilijk om te leren omgaan met de ziekte die mijn moeder heeft.
  Ik geloof echter ook niet dat het op zich betekent dat kinderen een slecht idee zijn. Dat is zo afhankelijk van wie jullie zijn!
  Die momentenvan terugval ervaar ik ook als moeilijk. Voor mijn mama is werken geen optie en het huishouden was ook altijd moeilijk. Mijn mama heeft echt moeten leren zorgen voor zichzelf. Door te luisteren naar haar verhaal bleek ik haar ook te kunnen steunen. Jaren ongeweten ziek zijn, eisten wel hun tol. Dat het nu beter gaat maakt mij een gelukkig mens.
  Daarom vind ik het ook heel inspirerend om hier bij Dagmar te lezen trouwens!
  Saar onlangs geplaatst…Zoektocht naar geluk | er is toch niets mis met jou?My Profile

 18. Nicole

  Wat een prachtig geschreven stuk Jord. Ik ga het mijn man laten lezen want dat wat jij schrijft zo zie ik het ook in mijn relatie. Ik heb dan wel geen chronische ziekte maar wel veel gezondheidsproblemen en mijn man is ook mijn rots in de branding!
  Nicole onlangs geplaatst…Wat ik vind van de nieuwe K3My Profile

 19. Marleen

  Ik zat met tranen in mijn ogen bij het lezen van dit stuk. Heel erg mooi hoe je dit beschrijft en de liefde voor je meisje komt er duidelijk uit naar voren. Zelf heb ik de ziekte van Lyme en 2 weken na de diagnose heeft mijn (inmiddels ex) vriend mij vertelt dat hij bij me wegging. Na 12 jaar relatie. Hij kon niet goed omgaan met het feit dat ik ziek was. Door het krijgen van de diagnose werd het duidelijk dat het nog een hele lange weg gaat zijn en ik denk dat dit hem te veel was. Mijn wereld stortte in. Dit is inmiddels ongeveer 4 maanden geleden. Af en toe ben ik bang de eeuwige vrijgezel te blijven door mijn ziek zijn, maar door het lezen van dit stuk geeft wat hoop! Er zijn wel degelijk mannen die hier toch mee kunnen dealen! Veel sterkte!

 20. Pure love <3 Ik heb zelf ook cvs en ik merk dat mensen het nogal een lastig iets vinden. Ik ben me namelijk steeds slechter gaan voelen en het is nu zo erg dat het ziekenhuis heeft geconstateerd dat ik tegenwoordig te weinig in beweging kom. Vanaf komende week start mijn speciale revalidatie therapie om te zorgen dat ik uiteindelijk weer meer kan. Ik zit namelijk over de helft van mijn studie wat betekent dat ik in 2016 examens heb. Ik wil hoe dan ook op een normale manier mijn diploma halen, want ik heb er al een jaartje extra over gedaan en wil niet nog meer studievertraging. Ik heb sinds 3 weken een nieuwe vriend en hij merkt het gelijk als ik moe ben en staat er dan gelijk op dat we rustig aan doen. Erg fijn en ik hoop het goed zal blijven gaan tussen ons ondanks alles, want dit is in vorige relaties uitgelopen tot hevige ruzies en dat wil ik niet nog een keer mee hoeven maken.
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…My life in pictures #55My Profile

 21. Jordy heeft het echt heel mooi beschreven! Waren jullie al samen toen je ziek werd? Hoewel ik op dit moment geen relatie heb en iets anders ziek ben, lijken me de dingen heel veel overeen te komen. Ik moet helaas zelf over mijn ‘hobbeltjes’ heenkomen, maar wat zou het fijn zijn om zo’n lieve kerel als Jordy te hebben. Ik wens jullie heel veel geluk in de toekomst, ondanks alle hobbeltjes, beperkingen en terugvallen. X
  Geanne | It’s About Beauty onlangs geplaatst…Nieuwe favoriet | L’Oreal Color Riche lipstick in ErotiqueMy Profile

 22. Ik heb geen cvs of fybro, maar wel CRPS, wat nog hoger op de pijnschaal staat. Ook ik heb 24/7 pijn enheb enorm veel aan de steun van mijn vriend. Dat kan voor hem ook niet altijd makkelijk zijn. Maar nu hij geopereerd is aan zn keelamandelen doe ik mn best om hem te helpen. Ondanks mijn pijn. En zolang het altijd van 2 kanten komt en je geen ‘gebruik’ maakt van iemand, zit het wel goed denk ik!
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Personal ♥ Ik zie weer scherp!My Profile

 23. Charlotte

  Ik heb zelf nu bijna 3 jaar chronische pijn en vermoeidheidsklachten (nog geen definitieve diagnose helaas) en dit najaar heb ik helaas ontzettend veel pijn, meer dan voorheen. Mijn vriend probeert zo goed mogelijk te begrijpen waar ik mee worstel en te vragen hoe hij kan helpen – voor hem is het ook allemaal nieuw. Fijn om dit soort artikelen te lezen!

Geef een antwoord

CommentLuv badge