Blog

Personal – De Gewoon Nederlands tag

voice of holland dagmarCake, Koningsdag, kaas, drop, gezelligheid… Het is typisch Nederlands. Ik werd getagd door lieve Kelly en Elise om deze Gewoon Nederlandse vragen in te vullen. Nu ben ik slechts 50% écht Nederlands, de andere helft van mij is Pools, maar ik ben hier wel geboren en opgegroeid. Daarnaast houd ik juist van typisch Nederlandse gerechten en gewoonten, laat de vragen maar komen *kauwt ondertussen op een dropje*!

♧ Een koekje bij de thee of meerdere?
Ik was écht een koekiemonster, totdat ik hoorde dat je verslaafd kon raken aan suikers en ik begon te kijken naar mijn eetpatroon. Ja, dat leek verdacht veel op die verslaving! Roze koeken hier, stroopwafels daar, snoepjes tussendoor en veel suiker in de thee… Dat hoorde er allemaal bij. Nu drink ik nog steeds liters thee, maar ben ik flink gematigd met koekjes en zoetigheid, dat kan vast nooit kwaad.

Wat is je favoriete stamppot?
Oh stamppot vind ik écht zo lekker! Dan zou ik 24/7 kunnen eten, maar dan zouden we een lift moeten huren om mij naar werk te takelen dus dat leek me een minder praktisch plan. Ik vind vooral zuurkool met rookworst overheerlijk. Waar wachten we nog op? Eet smakelijk!

♧ Wat is je favoriete Nederlandse feestdag?
Ik ben fan van Kerst en ik vind de gezelligheid er omheen zo superfijn! Lekker knus bij de open haard, kruikje en thee erbij, lampjes door het hele huis… Koningsdag vind ik daarentegen ongelooflijk grappig. Ik heb dit jaar de eerste Koningsdag dan ook lachend doorgebracht. Het blijft toch heel funny dat we massaal onze oranje kledingstukken uit de kast trekken, onze gezichten schminken, gekke kroontjes op ons hoofd zetten, onze meukies van zolder halen en op straat verkopen voor ‘een prikkie’ en we zoveel mogelijk lawaai produceren? Waar gebeurt nog zoiets massaal, dat is toch geniaal? Ja, het is echt een dag waar ik heel vrolijk van word zoals je merkt haha!

 Wat is je favoriete accent én doe een stukje na!
Haha het nadoen via een artikel, dat is een lastige vraag! Maar mijn favoriete accent is toch het Brabants, lekker zwoel en zacht, supermooi. Wat ik soms heel lastig te volgen vind is het Achterhoeks, dan heb ik echt ondertiteling nodig. Maar het klinkt tegelijkertijd ook zo vrolijk dat ik aan een stuk door kan blijven lachen en knikken.

 Welk woord vind jij typisch Nederlands?
Gezellig en drop! Gezellig is dan ook heel lastig te vertalen en ik probeerde mijn Poolse opa en oma uit te leggen wat drop is, dat werkte dus echt voor geen meter. Toen ik drop had meegenomen vonden zij het vervolgens echt smerig, net als de rest van de familie. Misschien zijn we aan de smaak van drop gewend geraakt? Ik vind het in ieder geval erg lekker! Vooral salmiak, nu begint het water al in mijn mond te lopen.


 Welk Nederlands gebruik vind je het leukst?
Dat je onbekenden groet! Dat vind ik echt zo leuk, niet iedereen doet het natuurlijk, maar wel veel. Zo gingen Jord en ik een frietje halen en toen fietste er een mevrouw voorbij die ons eet smakelijk toewenste, hoe lief is dat! Of zou ze gewoon ook zin in een frietje hebben gehad…

 Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?
Na regen komt zonneschijn, vooral omdat het in Nederland juist zo vaak regent nog even een lekker positief gezegde er tegenaan. En zonder de regen komt er ook geen regenboog of het zonnetje in huis ! Als het aan mijn favoriete gezegdes ligt, dan word ik de nieuwe Piet Paulusma haha.

♧ Welke winkel van Nederlandse bodem vind je het leukst?
HEMA vind ik zo’n mooi concept en fijne winkel, dat is echt een favoriet. Ook ben ik dol op de stationary die zij verkopen en de blijmakers maken mij oprecht heel vrolijk. In het Nederlandse straatbeeld hoort de HEMA écht thuis, zonder kan ik mij niet eens voorstellen, jij wel?

♧ Wie vind je de leukste BN’er?
Jeroen van Koningsbrugge! Haha dat was een makkelijke vraag, ik vind hem echt hilarisch. Ik ga regelmatig he-le-maal stuk om zijn manier van praten en zijn droge humor. Ja, ik heb niet alleen een zwak voor mannen die goed kunnen dansen, maar ook die over een portie humor beschikken. Als deze vraag aan mijn vriend gesteld zou worden, dan noemt hij sowieso Chantal Janzen. Ja, ik geef het toe ze is ook heel erg leuk, knap én ongelooflijk grappig! Oh en ik heb Miss Montreal nog helemaal niet genoemd, maar als vrouwelijke BN’er vind ik haar ook echt een topper!

 Wat is je favoriete Nederlands-talige liedje?
Ik vind de nummers van de band JURK! (ik geef toe, hier zit Jeroen ook in) heel erg fijn om naar te luisteren en als ik nog in het tijdperk zou leven dat ik de liedjes grijs kon draaien dan waren ze dat nu zeker. Ik luister het album Avondjurk nog elke week.

 Haring, ja of nee?
Ja, ik vind vis heerlijk! En zalm vind ik ook ontzettend lekker, maar van haring (met genoeg uitjes erbij) kan ik ook erg genieten. En zalm had inderdaad niks met deze vraag te maken haha.

Ik vond het ontzettend leuk om getagd te worden voor deze vrolijke vragen over ons heerlijke Kikkerlandje. Ook ben ik nu extra nieuwsgierig geworden naar hoe Milou, Jennie, Femke en Marjolein de tag zouden invullen. Gaan jullie de uitdaging aan ladies?

Wie vind jij de leukste BN’er?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.