Blog

Over mijn studie BKM, studententijd en het volgen van je hart

diplomaChoose a job you love and you’ll never have to work a day in your life. Een quote die er altijd voor heeft gezorgd dat ik koos voor het pad waar ik mij goed bij voelde tijdens mijn studententijd. In de zomer van 2014 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) heb gestudeerd. Ik vertel je in dit artikel meer over mijn studie, studententijd en mijn keuzes. 

Wat doe je als opeens de wereld aan je voeten ligt?
Het kiezen van een studie is voor iedereen een ingewikkeld proces. Je haalt je diploma en opeens kan álles voor je gevoel. Toch knagen de keuzes en mogelijkheden aan je, want is het niet ontzettend spannend om te moeten bepalen welke richting je op gaat om je toekomst de kleur te geven die je voor ogen hebt? En wat als je een verkeerde keuze maakt? Laat ik vooropstellen dat ik niet geloof in het maken van verkeerde keuzes, maar in kansen en wijze lessen die voorbijkomen. Soms sla je precies het juiste pad in en soms kom je op de plaats van bestemming door een omweg, maar hoe je het uitzicht ervaart ligt aan jou! Ook kan je zelf bepalen wat je in je rugzak stopt aan lessen als je onderweg bent.

DSC06613

Hoe ik mijn studierichting koos… 
Ik kreeg veel hulp van mijn moeder en decaan (die tot groot verdriet inmiddels is overleden). Zij hebben mij geadviseerd om een brede studie te kiezen en mijn hart te volgen. Ik moest echt nog ontdekken welke richting ik op zou gaan, omdat ik gedurende mijn middelbare school periode amper naar school ging door CVS en (dit bleek later) Fibromyalgie. Hierdoor miste ik veel lessen en werd het studeren meer gezien als ‘ een leuke poging’. De verwachtingen waren (net als tijdens mijn eindexamens) laag, maar ik bloeide helemaal op tijdens mijn studentenperiode en het werd oprecht de beste tijd uit mijn leven. Ik koos voor Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) in Amsterdam. Ik ging opeens van een schattig dorpje naar de grote stad! De cultuurshock was héél grappig en ik was gelijk van mijn kakkerige ‘r’ af, die heb ik daar snel afgeleerd! Ik heb ontzettend genoten van mijn studentenleven en het heeft mij ontzettend gevormd. Ik ben mijn decaan en moeder heel erg dankbaar dat zij mij de juiste richting op hebben gestuurd, door hen heb ik een nog mooiere toekomst!

Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht)
Deze opleiding was heel breed aan de Hogeschool van Amsterdam, je zou leren om te kunnen fungeren als een echte spin in het web in het bedrijfsleven. Aangezien ik niet van spinnen houd, noem ik het liever een echte duizendpoot. Je heb van uiteenlopende vakgebieden kennis opgedaan die je vooral goed weet toe te passen binnen een onderneming. Je weet af van bedrijfskundige processen, maar kunt ook projecten managen en aan de slag met economische en juridische problemen. Vroeger wou ik dolgraag rechter worden zodat de wereld eerlijker zou worden, maar uiteindelijk bleek marketing mij beter te liggen… Ook ben je als afgestudeerde BKM-student breed inzetbaar en heel flexibel, dat komt nu extra goed van pas in mijn huidige functie als marketeer. Mijn hartje ging sneller kloppen door marketing en consumentengedrag tijdens mijn studie en de liefde voor deze vakken is alleen maar groter geworden.

DSC06583

Maar tijdens mijn studententijd deed ik meer…
Doordat ik mijn propedeuse in het eerste jaar haalde (dit was erg uniek) gingen er vele deuren voor mij open. Overigens moest ik hier zelf achteraan, niets komt uit de lucht vallen. Als je iets wilt, dan moet je doorzetten en er 200% voor willen gaan. Ik mocht deelnemen aan het Studium Excellentie traject, een programma voor studenten die meer uit hun studie wilden halen, en hier ben ik aan de slag gegaan met creatief schrijven. Het schrijven is altijd gebleven, zo heb ik ook op basis van deze kennis de minor Schrijven & Redigeren aangepakt. Ik ging de diepte in op het gebied van communicatie, maar ook kennismanagement en het netwerken en dit was de beste tijd van mijn gehele studie. Ook werd ik uitgekozen om deel te nemen aan de Masterclass van de Hogeschool van Amsterdam. Hier werden 40 studenten geselecteerd van de hele hogeschool om te leren van inspiratiebronnen van de stad. Dit was zó inspirerend dat ik elk woord absorbeerde als een spons. Daarnaast schreef ik vanaf dag 1 van mijn studie voor de glossy van de opleiding en was ik actief in de OR. Oeps, nu heb ik het nog niet eens gehad over de extra vakken bij de andere opleidingen die ik heb gevolgd en de universitaire studie Slavische talen en culturen… Die bewaar ik wel Ik was een bezig bijtje, maar het gaf mij voornamelijk ook veel energie om te groeien en qua kennis sterker te worden. Het voelde niet als leren, maar als het vergroten van eigen kansen en het kleur geven van een nog mooiere toekomst.

Wat ik écht heb geleerd tijdens mijn studententijd…
Dat je niet altijd het standaard pad hoeft te bewandelen, maar dat het volgen van je hart voorop mag staan. Door mijn studie zou ik eigenlijk worden opgeleid om bij de gemeente of een bank te werken, wat écht niets voor mij is bleek in de loop van mijn studententijd. Ik ben heel blij dat ik de kennis nu mag toepassen als marketeer bij de uitgeverij waar ik verantwoordelijk ben voor de promotie en marketing van inspirerende auteurs en prachtige boeken. Hard werken wordt beloond. Ik ben nu marketeer bij een uitgeverij en mag mijn passies combineren. En het allerleukste: het voelt niet eens als werk, omdat ik doe waar ik gelukkig van word. Durf jij je hart te volgen? Ik hoop dat je vooral zelf de sleutel in handen neemt om deuren te openen. Soms zitten ze een beetje klem en moet je deze een zetje geven om vooruit te komen. Als je het doet, dan ben ik ervan overtuigd dat het wordt beloond. Je kunt het!

Durf jij te kiezen met je hart of bepaalt jouw omgeving mee?

Liefs Dagmar 

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.