Over mijn studie BKM, studententijd en het volgen van je hart

Over mijn studie BKM, studententijd en het volgen van je hart

diplomaChoose a job you love and you’ll never have to work a day in your life. Een quote die er altijd voor heeft gezorgd dat ik koos voor het pad waar ik mij goed bij voelde tijdens mijn studententijd. In de zomer van 2014 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) heb gestudeerd. Ik vertel je in dit artikel meer over mijn studie, studententijd en mijn keuzes. 

Wat doe je als opeens de wereld aan je voeten ligt?
Het kiezen van een studie is voor iedereen een ingewikkeld proces. Je haalt je diploma en opeens kan álles voor je gevoel. Toch knagen de keuzes en mogelijkheden aan je, want is het niet ontzettend spannend om te moeten bepalen welke richting je op gaat om je toekomst de kleur te geven die je voor ogen hebt? En wat als je een verkeerde keuze maakt? Laat ik vooropstellen dat ik niet geloof in het maken van verkeerde keuzes, maar in kansen en wijze lessen die voorbijkomen. Soms sla je precies het juiste pad in en soms kom je op de plaats van bestemming door een omweg, maar hoe je het uitzicht ervaart ligt aan jou! Ook kan je zelf bepalen wat je in je rugzak stopt aan lessen als je onderweg bent.

DSC06613

Hoe ik mijn studierichting koos… 
Ik kreeg veel hulp van mijn moeder en decaan (die tot groot verdriet inmiddels is overleden). Zij hebben mij geadviseerd om een brede studie te kiezen en mijn hart te volgen. Ik moest echt nog ontdekken welke richting ik op zou gaan, omdat ik gedurende mijn middelbare school periode amper naar school ging door CVS en (dit bleek later) Fibromyalgie. Hierdoor miste ik veel lessen en werd het studeren meer gezien als ‘ een leuke poging’. De verwachtingen waren (net als tijdens mijn eindexamens) laag, maar ik bloeide helemaal op tijdens mijn studentenperiode en het werd oprecht de beste tijd uit mijn leven. Ik koos voor Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) in Amsterdam. Ik ging opeens van een schattig dorpje naar de grote stad! De cultuurshock was héél grappig en ik was gelijk van mijn kakkerige ‘r’ af, die heb ik daar snel afgeleerd! Ik heb ontzettend genoten van mijn studentenleven en het heeft mij ontzettend gevormd. Ik ben mijn decaan en moeder heel erg dankbaar dat zij mij de juiste richting op hebben gestuurd, door hen heb ik een nog mooiere toekomst!

Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht)
Deze opleiding was heel breed aan de Hogeschool van Amsterdam, je zou leren om te kunnen fungeren als een echte spin in het web in het bedrijfsleven. Aangezien ik niet van spinnen houd, noem ik het liever een echte duizendpoot. Je heb van uiteenlopende vakgebieden kennis opgedaan die je vooral goed weet toe te passen binnen een onderneming. Je weet af van bedrijfskundige processen, maar kunt ook projecten managen en aan de slag met economische en juridische problemen. Vroeger wou ik dolgraag rechter worden zodat de wereld eerlijker zou worden, maar uiteindelijk bleek marketing mij beter te liggen… Ook ben je als afgestudeerde BKM-student breed inzetbaar en heel flexibel, dat komt nu extra goed van pas in mijn huidige functie als marketeer. Mijn hartje ging sneller kloppen door marketing en consumentengedrag tijdens mijn studie en de liefde voor deze vakken is alleen maar groter geworden.

DSC06583

Maar tijdens mijn studententijd deed ik meer…
Doordat ik mijn propedeuse in het eerste jaar haalde (dit was erg uniek) gingen er vele deuren voor mij open. Overigens moest ik hier zelf achteraan, niets komt uit de lucht vallen. Als je iets wilt, dan moet je doorzetten en er 200% voor willen gaan. Ik mocht deelnemen aan het Studium Excellentie traject, een programma voor studenten die meer uit hun studie wilden halen, en hier ben ik aan de slag gegaan met creatief schrijven. Het schrijven is altijd gebleven, zo heb ik ook op basis van deze kennis de minor Schrijven & Redigeren aangepakt. Ik ging de diepte in op het gebied van communicatie, maar ook kennismanagement en het netwerken en dit was de beste tijd van mijn gehele studie. Ook werd ik uitgekozen om deel te nemen aan de Masterclass van de Hogeschool van Amsterdam. Hier werden 40 studenten geselecteerd van de hele hogeschool om te leren van inspiratiebronnen van de stad. Dit was zó inspirerend dat ik elk woord absorbeerde als een spons. Daarnaast schreef ik vanaf dag 1 van mijn studie voor de glossy van de opleiding en was ik actief in de OR. Oeps, nu heb ik het nog niet eens gehad over de extra vakken bij de andere opleidingen die ik heb gevolgd en de universitaire studie Slavische talen en culturen… Die bewaar ik wel Ik was een bezig bijtje, maar het gaf mij voornamelijk ook veel energie om te groeien en qua kennis sterker te worden. Het voelde niet als leren, maar als het vergroten van eigen kansen en het kleur geven van een nog mooiere toekomst.

Wat ik écht heb geleerd tijdens mijn studententijd…
Dat je niet altijd het standaard pad hoeft te bewandelen, maar dat het volgen van je hart voorop mag staan. Door mijn studie zou ik eigenlijk worden opgeleid om bij de gemeente of een bank te werken, wat écht niets voor mij is bleek in de loop van mijn studententijd. Ik ben heel blij dat ik de kennis nu mag toepassen als marketeer bij de uitgeverij waar ik verantwoordelijk ben voor de promotie en marketing van inspirerende auteurs en prachtige boeken. Hard werken wordt beloond. Ik ben nu marketeer bij een uitgeverij en mag mijn passies combineren. En het allerleukste: het voelt niet eens als werk, omdat ik doe waar ik gelukkig van word. Durf jij je hart te volgen? Ik hoop dat je vooral zelf de sleutel in handen neemt om deuren te openen. Soms zitten ze een beetje klem en moet je deze een zetje geven om vooruit te komen. Als je het doet, dan ben ik ervan overtuigd dat het wordt beloond. Je kunt het!

Durf jij te kiezen met je hart of bepaalt jouw omgeving mee?

Liefs Dagmar 

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 36 reacties.

 1. Marion

  Heel mooi om te lezen. In deze toch harde en veeleisende maatschappij is het niet makkelijk om je hart te volgen. Ik ben er erg mee bezig op het moment. Schrijf er zelfs een reeks artikelen over. Ik ben echt oprecht blij voor jou dat je zo gelukkig bent in je werk. Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Ik ben denk ik zelfs een beetje jaloers heb. Maar op een goede manier hoor. Ik gun het je met heel mijn hart. :-)
  Marion onlangs geplaatst…TraumaverwerkingMy Profile

 2. Dita

  Mooi om te lezen. In 2008 ben ik afgestudeerd als onderwijsassistent. Mijn ex en zijn familie zeiden toen die tijd dat HBO veel beter was. Na een half jaar werken ben ik sept 2008 begonnen met de Pabo. Ik twijfelde al heel.erg want het werken in de kinderopvang vond ik zo leuk! Na een aantal weken ben ik weer gestopt en nu werk ik al 7 jaar in de kinderopvang en het onderwijs. Daarnaaat blog ik en doe ik zo nu en dan een cursus. Ik ben zo blij met die keuze. Mijn werk is zo leuk! Mijn ouders hebben altijd gezegd dat je iets moet doen waar ik gelukkig van word. Mijn zusje is verstandelijk gehandicapt en zwaar autistisch. Dat ik ‘gewoon goed kon leren” vonden ze al.zo fijn. Wat ik zou gaan doen qua opleiding maakte ze ook niets uit.
  Dita onlangs geplaatst…DIY: Potjes en doosjes schilderenMy Profile

 3. Renske

  Mooi geschreven! Vooral het feit dat verkeerde keuzes niet bestaan. Helemaal mee eens. Ik heb zelf een studieswitch gedaan, omdat ik echt niet gelukkig werd van mijn studie. Ontzettend blij dat ik deze switch heb gedaan! :-) Ik kan ook niet wachten tot het moment dat mijn master over 1,5 jaar klaar is en ik de praktijk in kan!
  Renske onlangs geplaatst…Recensie – Uit Pauline’s KeukenMy Profile

 4. Manon

  Mooi om te lezen, dat dit zo goed bij je past en bij wat je wil! Ik ben 3 maanden geleden afgestudeerd van de opleiding Bedrijfseconomie, maar heb gekozen om nu nog een compleet andere richting op te gaan, namelijk Gewichtsconsulent. Gelukkig heb ik wel een leuke parttime baan met m’n opleiding kunnen vinden, maar kan ik nu ook echt m’n hart volgen :)
  Manon onlangs geplaatst…Bananentaart met cranberry’sMy Profile

 5. Sophie

  Ik vind het nogmaals zo ontzettend knap dat je zoveel bij elkaar deed! Wauwie! Ik wou dat ik dat kon! Al zal ik eerst is even proberen mezelf op de rit te krijgen ;)
  Sophie onlangs geplaatst…Hoe gaat het met mij?My Profile

 6. Frauke

  Wat fijn om dit te lezen! Ik geloof dat jouw studie hier ook wel bestaat maar onder een andere naam, het klinkt in ieder geval heel erg interessant! Het enige wat mij zou afschrikken is economie, maar marketing is wel een heel interessante weg! Je hebt ook echt hartstikke veel naast je studie gedaan, heel knap! Fijn dat het uiteindelijk zo goed is gelukt en je nu een top beroep hebt :D! X
  Frauke onlangs geplaatst…Krullen met Remington Pro Big CurlsMy Profile

 7. Amy

  Wat gaaf om te lezen hoe je tot dit punt bent gekomen, ik vroeg me al eens af hoe je pad van MER naar marketing is gelopen :) Ik ben het met je eens, je moet zelf de kansen pakken en kiezen voor wat je wilt. Ik heb dat gedaan in de vorm van een nieuwe universiteit voor mijn master. Bijna niemand op de opleiding deed dat, maar ik had het nodig. Wat een verfrissende en goede keuze was het!
  Amy onlangs geplaatst…Event: mijn eerste kennismaking met yogaMy Profile

 8. Rosanne

  Ja, doen waar je gelukkig van wordt… Zo belangrijk. Bij de intake van mijn studie journalistiek werd al gezegd dat de banenmarkt slecht is en ‘als je rijk wilt worden kun je beter iets anders gaan doen’. Op zich goed dat men er zo realistisch mee omgaat natuurlijk, maar het weerhield me er niet van mijn droom te volgen. Inmiddels doe ik werk waar ik intens gelukkig van word en heb ik een mindere baan durven laten vallen. Omdat ik vind dat werken leuk moet zijn. Het is immers zo’n groot deel van je leven. Complimenten voor jou!
  Rosanne onlangs geplaatst…Een rondje Provençaalse markt in Aix-en-ProvenceMy Profile

 9. Anna

  Ik zit momenteel op het middelbare en ben er wel echt klaar mee. Jammer genoeg nog 2 jaar maar ik geef niet op! Mijn droom waar maken is mijn doel en artikelen zoals deze geven me zo veel goeie hoop! You go Dagmar! Heel Veel Liefs
  Anna onlangs geplaatst…Spam your blog!My Profile

 10. Anna

  Wat mooi om dit te lezen. Wat heb je veel bereikt zeg, erg indrukwekkend! Ik geloof er ook zeker in dat hard werken wordt beloond. Volgend jaar studeer ik af en ik vind het allemaal best spannend, om dan een echte baan te gaan zoeken.
  Anna onlangs geplaatst…Mijn Week In Foto’s #38 & Melbourne Avonturen #9My Profile

 11. Sophie

  Zo ontzettend leuk om te lezen, ik vind dit heel erg inspirerend. Ik heb voor het VWO echt heel hard moeten knokken en heb alle hulp met beide handen aangepakt. Inmiddels zit ik in het 2e jaar en het wordt steeds moeilijker. Ik moet er echt hard voor werken, maar dat doe ik met alle liefde en plezier. Ik hoop het te mogen halen, want dit is echt mijn droom. Daar heb ik, net als jij, alles voor over! <3
  Sophie onlangs geplaatst…Lancome Grandiôse en Ombre Hypnôse StyloMy Profile

 12. Sylvia

  Wat leuk dat je vroeger ook rechter wilde worden! Na het behalen van mijn master ga ik de RIO doen (rechter in opleiding) en dat is wat ik graag wil, dus in die zin volg ik zeker mijn hart :)
  Sylvia onlangs geplaatst…sylviakuijsten.com twee maanden op zwartMy Profile

 13. Ariane

  Mooi geschreven! Ik begin in september ook aan een nieuwe opleiding en die keuze was heel moeilijk aangezien ik al eerder de verkeerde keuze had gemaakt.
  Ariane onlangs geplaatst…#14: Je eerste herinneringMy Profile

 14. Sonja

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Zelf hoop ik altijd dat ik ook die deur een flinke zet weet te geven haha, maar tegelijkertijd zijn er zóveel dingen die ik graag zou willen doen dat het me vaak allemaal teveel wordt… Ik merk altijd dat ik dat mega lastig vind. Ik vind het super tof om te lezen dat je zo op je plek zit en echt met zoveel enthousiasme werkt, ik hoop echt dat ik ook snel vindt wat dat voor mij is!!
  Sonja onlangs geplaatst…Weer een nieuwe dagMy Profile

 15. Nicky

  Ik heb gestudeerd en heb mijn diploma behaald als boekhouder-fiscalist, maar momenteel werk ik in een winkel. Waarom? Omdat ik zo enorm hou van het contact met klanten en het bezig met groenten en fruit, en alles wat een winkel verkoopt. Dat spreekt me momenteel nog steeds meer aan dan iemand’s boekhouding te voeren. Ik heb wel veel geleerd tijdens mijn opleiding, wat me in mijn persoonlijke en privéleven ook helpt in het maken van bepaalde beslissingen.
  Ik wens je nog veel plezier gedurende je hele loopbaan.
  Nicky onlangs geplaatst…De eerste factuur zélf betalenMy Profile

 16. Anna

  Wat een mooi artikel! De opleiding die ik nu doe is heel erg breed, maar ik hoop natuurlijk dat ik later iets vind (qua werk) wat ik echt helemaal geweldig vind.
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | NYC BIG BOLD MASCARAMy Profile

 17. Saar

  Wat een ongelofelijk mooi artikel over hoe jij jouw hart hebt gevolgd. Ik heb dat niet altijd ten volle gedaan, niet bewust tenminste. Ik ben vaak voor keuzes gegaan waar ik niet helemaal achter stond omdat dat van mij gevraagd werd. Soms heb ik daar nu nog spijt van. Maar het is nooit te laat om je dromen achterna te gaan hè? ;)
  Saar onlangs geplaatst…Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder tagMy Profile

 18. Esther

  Wat een enthousiaste en gemotiveerde student ben jij en wat komt dit artikel als geroepen. Ik heb namelijk een aantal weken geleden besloten dat ik de overstap ga maken naar de universiteit, ik zit nu op het Hbo sociale studies. Maar mijn hart ligt bij de psychologie en daar ga ik dus voor. Je bent zo’n inspirerend persoon! Liefs
  Esther onlangs geplaatst…Things that make me happy #2My Profile

 19. Daphne

  Wat gaaf dat je je droom hebt gevolgd zeg, je bent echt een inspiratie <3
  Daphne onlangs geplaatst…LookbookMy Profile

 20. Wat een mooi en inspirerend artikel. Zo fijn om te horen dat je een richting hebt gekozen tijdens je studententijd waar je nu van kan genieten :) Ik probeer mijn hart te volgen, maar soms heb ik geen andere keus en moet ik, tot mijn grootste spijt, mijn omgeving volgen. Moest ik nog in Antwerpen gewoon hebben bij mijn mama, dan had ik volmondig “Ik volg mijn hart!” geantwoord. Maar het leven zet je soms op de meest gekke paden waar je probeert jezelf door te ploeteren. Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…Style inspiration – Ellie Goulding.My Profile

 21. Rianne

  Wauw, super interessant om te lezen! Dit motiveert mij alleen maar meer om er helemaal voor te gaan, ik begin na de zomer hopelijk ook aan een hbo opleiding!
  Rianne onlangs geplaatst…Verjaardags toestandenMy Profile

 22. Iris

  Wat tof en inspirerend om te lezen! Ik ben zelf sinds kort mijn eigen fotografiebedrijfje begonnen en daar word ik echt super blij van. Ook ben ik nu bijna klaar met mijn studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, dit was ook echt een studie waar ik veel van heb geleerd.
  Iris onlangs geplaatst…Perfectionistisch met vakantiefoto’sMy Profile

 23. Ik wil wel kiezen, maar dat is niet echt mogelijk. Gelukkig heb ik nu weer een baantje en daarnaast ga ik mijn best doen om meer uit mijn blog te halen zodat daar misschien meer uit kan komen.
  PatriciaKleijn onlangs geplaatst…Nieuwe layout + facebookMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge