Blog

Fibromyalgie update – leven met chronische pijn

Het is lang geleden dat ik voor het laatst een update heb geschreven over Fibromyalgie. Mocht je er nog niet van op de hoogte zijn, ik ervaar chronische pijnklachten die de naam Fibromyalgie dragen. De klachten zijn een paar jaar geleden bij mij geconstateerd, nadat ik eerder werd behandeld in het revalidatiecentrum vanwege CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom). Inmiddels kan ik zeggen ik dat al goed mijn draai heb gevonden met deze klachten en dat ik een bovengemiddeld leven mag ervaren ondanks de pijn. Toch neemt dit het feit niet weg dat er genoeg momenten zijn dat ook ik flink baal dat de pijn overheerst. Gelukkig zijn die momenten er niet dagelijks, maar de klachten ervaar ik wel. Tijd om even bij te praten over mijn lichamelijke gesteldheid. Ik weet dat meer lezeressen kampen met deze klachten, vandaar dat ik mijn ervaringen graag deel zodat het wellicht herkenbaar kan zijn voor anderen. Veel liever heb ik dat het niet herkenbaar is, omdat je dan geen last hebt van deze pijn. Mocht je het wel ervaren dan hoop ik met heel mijn hart dat de pijn voor jou gauw naar de achtergrond mag verdwijnen. Mocht je aanvullende vragen hebben over Fibromyalgie en mijn klachten, stel deze gerust per mail of via social. Ik sta graag voor je klaar.

We zijn net terug van onze vakantie naar Zuid-Spanje en dat heeft mij erg goed gedaan. Het was erg bijzonder om te ervaren dat ik op het vliegveld van Málaga aankwam en besefte dat ik iets ‘miste’. De pijn was in Nederland gebleven en ik was hier pijnvrij! Echt een verademing en ik voelde dat elke vezel in mijn lichaam na al die tijd kon ontspannen. Ik voelde mij lichter en het opladen kon beginnen. Heel bizar dat het klimaat direct effect heeft en zo’n verschil kan maken. Ik weet niet of andere mensen met Fibromyalgie klachten dit ook zo ervaren, maar het emigreren wordt daardoor wel een tikkeltje aantrekkelijker. Eenmaal op Nederlandse bodem voelde ik de pijn weer terugkomen, maar het weekje zonder de klachten was echt een verademing geweest. Ik was even vergeten hoe het voelde om zonder pijn te leven en eigenlijk best gek dat je er enigszins aan ‘gewend’ kan raken. Aan de andere kant; gelukkig speelt het niet meer een hoofdrol in mijn leven, want dat is het echt niet waard.

Ja, een leven met continue pijnklachten is niet altijd eenvoudig. Het is confronterend, fysiek inspannend en soms ook gewoon verdrietig. Ik ervaar veel pijnklachten in mijn onderrug en bovenbenen, soms ook in mijn handen. Zeker met de hoge luchtvochtigheid in het najaar vormt dit geen pretje, maar de gelukkige momenten overheersen. Ik mag zoveel fijne momenten beleven en de dagen vullen met waar ik energie van krijg, daardoor is de overlevingsmodus niet meer nodig. Ik geniet van ons kleine wondertje die stuiterend en kletsend door het leven gaat en ik ben heel erg trots dat ik al bijna twee jaar lang zijn mama mag zijn. Ik geniet van mijn man waarmee ik mooie momenten mag beleven en we maken als gezin met vrienden en familie onvergetelijke herinneringen. Ik ben dankbaar en trots dat mijn onderneming als een speer gaat en ik zoveel mensen mag ondersteunen met mijn expertise, maar ook dat ik daarmee mijn gezin kan onderhouden. Door al die geweldige afleiding en de manier waarop ik mijn dagen invulling mag geven (met voldoende rust en leuke activiteiten) is het een stuk dragelijker.

Fibromyalgie. Het beheerst mijn leven gelukkig al lang niet meer, maar het maakt het wel regelmatig een stuk intenser en pittig. Het balanceren tussen de vele gebieden waar ik actief wil deelnemen is soms een hele kunst, maar ik focus mij graag op wat wél lukt. Die lijst wordt met de dag langer en ik weet dat het niet vanzelfsprekend is met de hoeveelheid klachten die ik ervaar. De klachten die iemand bij Fibromyalgie kan ervaren, zijn erg persoonlijk en verschillen in intensiviteit en mate. Hoe erg je het ook hebt; leven met chronische pijn is verdrietig en ongelooflijk rot (netjes uitgedrukt). Ik hoop dat je ondanks deze pijn mag doen waar je energie van krijgt en dat je van jouw dromen werkelijkheid kunt maken. Geniet van het nu en pluk de dag, niet de pijn. Use the pain as fuel and keep going! 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.