Fibromyalgie update – Blijven bewegen ondanks de pijn
Yes gehaaaaaaaaald Het was echt afzien, maar zo'n mooie route en de adrenalinekick in combinatie met jullie lieve succeswensen deden mij vliegen ❤️ En verrast door lieve vrienden bij de finish wauw zo magisch ⭐️ Dankjewel lieve allemaal voor jullie steun en hulp! #werunamsterdam #finish #run #Amsterdam #Netherlands #Nike #woman #running #fibromyalgia #thankful #fit #body #support #motivation

Fibromyalgie update – Blijven bewegen ondanks de pijn

 

Hoe het met mijn gezondheid gaat, laat ik eigenlijk zelden doorschemeren online. Maar om eerlijk te zijn is dat offline niet anders. Voor de nieuwe lezers, ik heb fibromyalgie waardoor ik dagelijks veel pijn ervaar. Pijn zal nooit de hoofdrol krijgen in mijn leven, daar wil ik het niet de ruimte voor geven en dat is het mij ook eigenlijk niet waard. Maar hoe het dan echt met mij gaat? Met de nodige ups en downs wat pijn betreft, soms is het doorbijten en soms huppel ik door de dag als een licht veertje. En door te focussen op wat wel lukt (én door realistisch te blijven) blijf ik in de energie gevende flow, dat werkt voor mij heel goed. 

De knop om
Helaas heb ik niet in de hand wanneer ik goede of minder goede dagen heb. Wel heb ik in de hand hoe ik met tegenslagen om ga, want het is natuurlijk vooral frustrerend om plannen te moeten schrappen of het ‘dagelijkse’ op een lager pitje te moeten zetten. Opeens is het traplopen / aankleden / eten koken / reizen naar werk / rechtop zitten of zelfs knuffelen niet meer vanzelfsprekend. Om een beeld te geven, mijn hele lichaam kan op een minder goede dag (eh ja dat kan ik in principe ook ‘slecht’ noemen, maar minder goed klinkt toch halfvoller haha) aanvoelen alsof mijn huid onder de blauwe plekken zit. Als ik dan kleding draag of er dekens over mij heen liggen, voelt het als schuurpapier. Krijg ik een knuffel of moet ik een hand schudden, dan springen de tranen bijna in mijn ogen van de pijn bij de aanraking (terwijl ik echt een knuffelbeertje ben!). Loop ik per ongeluk tegen iets aan (hoi, ik ben Miss Stuntelina), dan word ik misselijk van de pijn. In de bus zitten en elke hobbel voelen zal ik maar niet meer omschrijven. De meeste pijn zit voornamelijk in mijn handen en benen, ik maak dan stomme grapjes als we in bed liggen of ik niet toevallig ben overreden door een tram. Voor slechte humor ben je bij ons aan het juiste adres (slechte humor verkopen we trouwens per kilo mocht je interesse hebben, deze zomer in de aanbieding #yolo)! Ik zou heel erg boos kunnen worden op die pijn, maar dat station ben ik inmiddels gepasseerd. Verdriet (bij zowel mij als de omgeving) maakt de pijn alleen maar erger en ondragelijk. Dat betekent niet dat ik mij anders voordoe dan ik ben of dat ik een masker op zet en de pijn negeer. Ik vertel het op zulke momenten aan mijn omgeving, maar probeer te kijken wat wel lukt. Dan maar op een lager (kersen)pitje #mesofunnysorrynotsorryjwz, maar ritme en iets kunnen betekenen houden mij overeind en voorkomen dat ik verder weg zal zakken.

Verhuizen naar Zuid-Europa
Dat luidt het advies van alle kanten, omdat hier in Nederland de hoge luchtvochtigheid de gigantische boosdoener blijkt te zijn. Sorry, maar ik vind het maar Niks (met een hoofdletter) om het klimáát aan te wijzen als spelbreker (Dat is net als… een paperclip die boos is omdat hij met papier moet samenwerken of… een watermeloen met een allergie voor water?).Maar geen haar op mijn hoofd die ook maar denkt aan het verlaten van onze mooie, nieuwe woning. Dus er zit niks anders op dan op zulke momenten álle tips uit de kast te halen (want wat werkt er nou precies dan?) en alles toe te passen als een malle, als iets de pijn verzacht is dat al winst! In een warm bad, een kruikje, infrarood, pijnstillers, ontspannende activiteiten, zon vangen, bewegen en vooral het ritme aanhouden hebben op mij een positief effect. Niet dat het 100% waterdicht is (ik ben immers geen regenjas), maar het heeft wel voelbaar resultaat. You can’t have a rainbow without a little rain!

Blijven bewegen
Door het verhuizen is het extra bewegen en sporten naar de achtergrond verdwenen, de verhuizing zelf was natuurlijk al ontzettend intensief. Maar nu is het tijd om weer lekker aan de slag te gaan en aan die conditie (en bikini body please) te werken. Ik ga het hardlopen weer oppakken, maar dan in een rustig en opbouwend tempo (nee, ik ga mij nog even niet inschrijven voor een marathon no worries mam!). Én ik was na de verhuizing van plan om te gaan fietsen naar werk deze zomer (8km verderop). Zo kan ik elke dag lekker wakker worden met frisse lucht, extra beweging en de werkdag ook weer sportief afsluiten. Ik wil ook heel graag deze zomer lange fietstochten maken om de omgeving beter te leren kennen en dat stond ook op mijn zomerse bucket list alleen ontbrak een essentieel item: een fiets! Zo leuk en qua timing kon het niet beter, ik bleef met Jord leuke aanbiedingen zoeken voor fietsen maar we waren nog niet de juiste tegengekomen. De postbode stond deze week opeens met het állergrootste pakket dat ik ooit per post heb ontvangen op de stoep: een geweldige fiets van Fietsenopfietsen.nl! Het was wel een DIY fiets, maar gelukkig waren daar helden Stephen en Jord om mijn omafiets Frits (niet alleen mijn plantjes krijgen een naam…) in elkaar te zetten, dankjewel mannen! Ik kan mijn ogen nog steeds niet geloven en ik had gelijk zin om naar al mijn vriendinnen te fietsen. Dat idee staat dus nu ook op mijn lijstje, wie mij langer kent dan vandaag weet dat het niet bij een idee blijft haha… Can’t wait en ik ben blij als een klein kind! Er komt gauw een update over mijn eerste tocht online voel ik…

Frits moet nog wel een beetje gepimpt worden met vrolijke bloemetjes en een mandje. Kortom, ik ga flink aan de slag, blijf lekker bewegen en elke dag is het aankijken wat mij zal brengen. Maar dat geldt voor iedereen, dus daar ben ik echt geen uitzondering op. Ik heb meer ups dan downs en mijn agenda is gevuld met geweldige activiteiten, projecten en gezellige afspraken. Een paar jaar geleden werd ik nog vergeleken met een kasplantje, nu kan ik tijdens een terugval (weliswaar op een iets lager pitje, maar toch) het dagelijkse  – werken, huishouden, met vrienden en familie afspreken, bloggen – blijven doen. Wie had dat ooit gedacht? En natuurlijk, het is soms doorbijten daar zal ik eerlijk over zijn, maar ik ben tegelijkertijd echt een lucky bastard. De geluksmomenten vliegen mij om de oren en daar ben ik erg dankbaar voor. Het beste medicijn? De slappe lach van mijn vrienden en familie!

Heb jij nog een leuke fietstip voor tochtjes in de omgeving van Utrecht? Wie weet neem ik binnenkort een kijkje!

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 36 reacties.

 1. Kelly

  Wat heb je dit allemaal prachtig omschreven. Ik vind het heel erg mooi om te lezen dat je zo de knop om hebt kunnen zetten. Ik kan heel goed begrijpen dat je ontzettend boos en verdrietig kunt worden van de pijn, maar ik vind het zo mooi om te lezen dat je toch doorgaat. Dat je toch gaat bewegen en leuke dingen wilt doen en de pijn soms iets wat naar achtergrond zakt zodat je toch nog iets leuks kunt gaan doen. Je bent een top mens!
  Kelly onlangs geplaatst…Stedentrip – Valencia tipsMy Profile

 2. Marion

  Mooi om te lezen, Dagmar! Niet dat je veel pijn hebt natuurlijk, maar hoe je ermee omgaat. Zelf ben ik ook chronisch ziek en ik ga er eigenlijk op dezelfde manier mee om. Ik schrijf wel over mijn psychische klachten, maar dat is met een reden. Over mijn lichamelijke pijn hoor je mij eigenlijk nooit en ik herken heel erg wat jij zegt: wat je aandacht geeft dat groeit. De pijn krijgt dus gewoon zo min mogelijk aandacht en dat maakt het allemaal een stuk draaglijker. Zelf heb ik wel meer moeite met bewegen als ik veel pijn heb. Ik heb echt respect voor hoe je dat doet. Slechte humor is overigens het beste medicijn. Hoe slechter hoe beter, dus uh, komt wel goed met jou. :-P
  Marion onlangs geplaatst…KwetsbaarheidMy Profile

 3. Celeste

  Ik heb echt bewondering voor het feit dat je zegt dat je wel boos kan zijn, maar dat station allang gepasseerd bent. Ik bedoel het is natuurlijk niet iets waar je aan kunt doen, dus boos zijn omdat het jou overkomt, is zeker iets wat veel mensen zijn (en ik kan ze het niet eens kwalijk nemen). Hoe positief jij altijd bent is gewoon niet uit te drukken in woorden en erg inspirerend.
  Celeste onlangs geplaatst…De Beste Gastvrouw van BrabantMy Profile

 4. Leah

  Ik vind het onwijs knap van je hoe je hier mee omgaat en hoe je zo doorzet. Ik heb erg veel bewondering voor je positiviteit.
  Als je natuurlijk veel leuke dingen hebt om op terug te kijken en om naar uit te kijken, dan voel je je altijd fijner.
  Keep up the good work en natuurlijk mag je ook best wat dagen balen van je lichaam. Kan jij niets aan doen!

 5. Frauke

  Wat een heerlijk artikel! Heel interessant maar ik heb ook moeten lachen om al je droge opmerkingen tussendoor! Ik vind het ontzéttend knap dat je niet verdrinkt in zelfmedelijden omwille van je gezondheid, maar dat je gewoon vasthoudt aan wat wel kan. En erom lacht. Zo goed! Heel leuk dat je het bewegen nu wat meer gaat oppakken, die fiets zal goed helpen. Wat is Frits een schoonheid ;)! X
  Frauke onlangs geplaatst…Recept: suikervrije mueslicookiesMy Profile

 6. Desiree

  Mooi geschreven en wat goed dat je er zo ongelooflijk positief onder blijft! Volgens mij kunnen hier nog heel veel mensen wat van leren! You go girl!
  Desiree onlangs geplaatst…My life in pictures #1My Profile

 7. Wat een mooi artikel Dagmar! Fijn dat je nu beter met de tegenslagen om kan gaan. En je humor helpt je daar ook ontzettend bij. Daar mogen meer mensen een voorbeeld aan nemen!
  Anita | mindjoy onlangs geplaatst…Mindfulness op het werkMy Profile

 8. Simone

  Mooi beschreven en ook inspirerend om te lezen hoe jij er mee om gaat. Ik probeer de pijn ook wel te negeren, maar soms is het zo heftig dan gaat dat niet meer.
  Ik zit op dit moment tussen de verhuisdozen (oke, dat is een tikje overdreven, maar we zijn begonnen) en ik was even vergeten hoe zwaar dat was. Kon van het weekend niet meer op bij benen staan van de pijn. Dus hoe graag ik ook door zou willen, mijn lijf wil dan niet meer. Jammer genoeg.
  Boos op de pijn kan ik nog steeds wel zijn. En verdrietig idem dito. Maar de tijd heeft mij geleerd dat dat het helaas niet minder erg maakt.
  Simone onlangs geplaatst…TAG: 6 leuke levensvragenMy Profile

 9. Je hebt het zo open en oprecht geschreven! Je bent zo positief en ziet alle geluksmomentjes en daar heb ik echt respect voor. Je steekt mij aan met je positiviteit en dat is zo fijn, door jou wil ik nog meer uit het leven halen en nog meer genieten en daar helpt de groeifactor mij echt bij. Dankjewel lieve Dagmar <3
  Liefs, Iris
  Iris | Todayslipstick onlangs geplaatst…Review: E.L.F productenMy Profile

 10. Rosanne

  Ik vind het echt onwijs knap hoe jij met jouw ziekte omgaat! Ik heb zelf al een aantal jaar last van een ziekte en vind het af en toe nogsteeds moeilijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. De quote ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ vind ik nogsteeds een hele mooie en doet mij steeds weer beseffen dat aandacht geven een het positieve je veel verder brengt dat aandacht geven aan het negatieve. Je bent een topper Dagmar<3
  Rosanne onlangs geplaatst…UpdateMy Profile

 11. Anouk

  Super dat je zo positief blijft! Scheelt een hele hoop denk ik. En fijn dat jullie samen de humor delen, verzacht de pijn misschien een beetje (waar mogelijk).

 12. Anna

  Wat een mooi en krachtig artikel! Ik vind het knap hoe je de pijn omschrijft, omdat het natuurlijk ook niet voor te stellen is voor ons hoe dat voelt. Echt heel erg goed dat je zo positief blijft topper! <3
  Anna onlangs geplaatst…ROSSMANN MINI SHOPLOGMy Profile

 13. Renate

  Wat een mooi artikel en ik hoop dat ik net zo’n lucky bastard als jou mag worden haha. Ik kan na 8 jaren nog steeds niet om gaan met de Fibromyalgie. Ik kan wel iets beter inschatten wat wel lukt en wat niet en ik kan iets beter de pijn en vermoeidheid negeren wanneer het echt moet, maar met zo’n overvolle agenda alleen al op je slechtste dagen kan ik alleen maar van dromen dat ik dat ooit op mijn goede dagen zal hebben haha! Ieder geval als je vergeleken werd met een kasplantje (hier nog zo een) dan hoop ik dat ik uiteindelijk dit ook kan bereiken, het is ieder geval heel inspirerend! <3
  Renate onlangs geplaatst…The Body Shop Super Volume MascaraMy Profile

 14. Kim

  Wat kun je toch mooi schrijven. Echt prachtig!
  Ik heb helaas geen goede tips voor je… Ik heb er geen ervaring mee en vind dat ik dan eigenlijk niet mer tips moet gaan strooien aangezien ik geen idee heb hoe dingen voor jou zijn.
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…Persoonlijke update: medicatie afbouw updateMy Profile

 15. Fijn om zo weer even wat van je te lezen hoe het met je gezondheid gaat! Ben toch tussen al je artikelen door wel benieuwd naar, want inderdaad: je vertelt er niet zo uitgebreid over. Het is dat ik wéét dat je FM hebt, dat ik iedere keer weer verstelt sta van hoe jij ermee om weet te gaan in het dagelijks leven en wat je er allemaal toch nog uit kunt halen. Echt een inspiratie en een voorbeeld. Want eerlijk, ik vind het na die 11 jaar echt nog steeds heel lastig om balans te zoeken tussen willen en kunnen. Je bent een pracht mens hoor meis, vergeet dat niet. Ik denk nog steeds geregeld terug aan onze meeting bij het BFF event. Vond het zo leuk om je te ontmoeten! (ook al liet ik dat mss op het moment zelf niet zo blijken daar. Iets met verlegen en kat uit de boom kijken, haha).

 16. Lifesabout

  Pijn is een bitch…en zoals jij het mooi omschrijft dat het nooit de hoofdrol zal verdienen, zo denk ik er ook over. Ik probeer mij ook te focussen op wat wel lukt in plaats van negatief te zijn. Het valt niet mee, maar het werkt wel. Knap dat je blijft bewegen en niet bij de pakken neer gaat zitten! Ik wacht nog steeds op een recept van de arts om gratis te verhuizen naar Bonaire ;)
  Lifesabout onlangs geplaatst…Make the day happy met een ´pluk de dag´ lijstjeMy Profile

 17. Lilian

  Wat mooi hoe je dat zo omschrijft! Lijkt me onwijs vervelend om altijd zoveel pijn te hebben, en ik vind het dan ook heel knap dat je je zo positief opstelt. En je fiets is trouwens ook érg leuk :-)
  Lilian onlangs geplaatst…Welke camera neem ik mee naar Berlijn?My Profile

 18. Marjolein

  Ik vind het echt knap hoe je er mee om gaat! Je schrijft ook zo heerlijk haha! Ik merk aan mezelf de laatste tijd dat ik steeds zieker wordt en meer pijn heb die niet meer te negeren is.. het beperkt me volledig en dan kan ik zo goed als alleen maar in bed liggen. Ik vind het dan echt wel heel moeilijk om positief te blijven omdat ik het gevoel heb dat ik echt het gevoel heb dat het me soms overneemt. Hoe ik daar anders tegen aan kan gaan kijken? Geen idee eerlijk gezegd.. ik blij natuurlijk doorgaan, dromen hebben en ben meestal nog erg vrolijk! Maar soms die momentjes…. bah!

  Liefs <3
  Marjolein onlangs geplaatst…De grote studio verbouwing.My Profile

 19. Vivian

  Ik vind het echt ontzettend knap hoe je gewoon je leven leidt en je dingen doet ondanks dat het niet makkelijk is, maar ik herken me er ook wel in. Je bent een prachtpersoon!
  Vivian onlangs geplaatst…Ik heb voor mezelf gekozenMy Profile

 20. Babs

  ik heb chronische nek, hoofd en rugpijn en moet mijn dagen ook heel goed indelen. Als ik naar de stad ga fietsen en te lang loop dan moet ik ’s middags weer plat. Frustrerend…
  Ik ben geboren in Utrecht en hele mooie en rustige plekjes zijn de Nieuwegracht, de tuintjes en hofjes, midden in het Centrum.
  Een bijzondere rondleiding schijnt te zijn, ‘op stap met een zwerver’ Ik wil zelf nog een keer de gangen onder de Domtoren bekijken, lijkt mij geweldig!
  Babs onlangs geplaatst…Hema nieuws: Let’s attack those nasty spotsMy Profile

 21. Leonie

  Blijven bewegen is sowieso heel belangrijk ja.
  En het is misschien geen hele handige tip aangezien je net een nieuwe fiets hebt, maar ik heb heel veel baat bij mijn elektrische fiets. Het lukt mij niet om op een normale fiets, al helemaal niet zonder versnellingen, lange stukken te fietsen. Maar met trapondersteuning fiets ik alsof ik helemaal geen fibromyalgie heb; ideaal!
  Leonie onlangs geplaatst…StrijkkralenMy Profile

 22. Miriam

  Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om zo te leven, maar ik vind dat je het ‘mooi’ omschrijft, heel eerlijk. Het is zoals het is. Knap hoor hoe je ermee omgaat, jij laat het je leven niet bepalen: net goed meid! :)
  Miriam onlangs geplaatst…Lovely Lazy SundayMy Profile

 23. Deisy

  Ik heb het je vaker aangegeven, maar ik heb echt een diepe respect hoe jij met situatie omgaat er toch naar de goede kant van de medaille durft te kijken: dat zegt echt iets over jou en laat maar eens hoeveel jij zou kunnen bereiken in de toekomst <3 Blijf vooral zulke artikelen schrijven want ik weet zeker dat je veel mensen inspireert om te vechten en te knokken ondanks dat het leven soms lastig kan zijn. je bent in ieder geval een topper. X
  Deisy onlangs geplaatst…Food Truck Festival TREK in AmsterdamMy Profile

 24. Charlotte

  Ik ben heel blij dat het zo goed met me gaat. Hopelijk kan ik ooit even vrolijk en positief nieuws brengen als jij! :-) (Misschien wel na mijn stamceltherapie in Duitsland?)
  Charlotte onlangs geplaatst…Ik ga naar Duitsland, …My Profile

 25. Nicole

  Ik heb een kennis/vriendin met hetzelfde als jij en ik zie bij haar ook verandering. Vooral in haar houding en dat scheelt zoveel volgens mij. Ik vind je echt een kei meis, hoe jij omgaat met tegenslagen daar kan ik alleen maar van leren!
  Nicole onlangs geplaatst…Fashion budget tipsMy Profile

 26. Heel erg mooi geschreven!! Knap dat je ondanks het ziek zijn op deze manier in het leven staat! Knap ook dat je naast je bezigheden meer wilt gaan bewegen. Ik heb daar sinds ik weer werk ontzettend veel moeite mee. Op één of andere manier is het gewoon teveel om te combineren. Ik fiets overigens wel naar mijn werk en loop in de lunch even buiten, dus ik beweeg wel wat, maar te weinig om mijn conditie verder op te bouwen.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Bloggen in de vakantie?My Profile

 27. Heel sterk verhaal en heel sterk omschreven! Ik heb heupdysplasie en ik merk zeker verschil als het weer verandert. Op hele slechte dagen kom ik het bed niet uit en moet mijn vriend me zowat dragen naar de wc. Ik vind het echt enorm knap wat je allemaal doet en je bent zeker een voorbeeld!
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Zomerse cocktail: MojitoMy Profile

 28. Lilian

  Fijn dat je er zo goed mee om kan gaan! Hier hebben andere mensen met dagelijkse pijn vast ook weer wat aan. Ik lees best veel verhalen van bloggers die iets hebben en dan ben ik weer extra blij dat ik zo fijn in elkaar zit! :-)
  Lilian onlangs geplaatst…REVIEW // Sense8 (Netflix)My Profile

 29. Lieke

  Hoe jij met je pijn omgaat en hoe je het dan ook nog humoristisch kan beschrijven vind ik erg knap! Het lijkt me namelijk niet niets om ermee te moeten dealen.
  Succes met fietsen en hardlopen!
  Lieke onlangs geplaatst…Samenwoonplannen #1My Profile

 30. Daisy

  Jeetje wat een positiviteit zeg, man, ik wilde dat ik daar soms een beetje van had. Ik kan soms zo bood en teleurgesteld zijn in mijn lichaam als het niet wil meewerken en mijn planning in de soep gooit. Wat ik me wel afvraag is of fietsen zonder versnellingen goed gaat bij jou? Ik had dat eerst ook, maar dan kon ik echt alleen korte afstanden rijden. Nu met versnellingen gaat dat lichamelijk veel beter. xo Daisy
  Daisy onlangs geplaatst…Easy en snel recept met Zeeuwse zeekraalMy Profile

 31. Prachtig stukje om te lezen! De positiviteit spat ervan af, dankzij zulke artikels relativeer je je eigen omgeving en ben je gewoon dankbaar voor alles wat er op je pad komt. Keep up the good work! ;) Liefs! x
  Simovic-Vuceljic Natasa onlangs geplaatst…#14 OchtendmuziekMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge