Blog

Fibromyalgie – Leven met chronische pijn

Fibromyalgie

FibromyalgieFibromyalgie. Chronische pijn. Sinds enkele jaren weet ik dat ik deze pijnklachten ervaar en dat mijn gezondheidssituatie hoort bij de veel voorkomende reumatische aandoening genaamd Fibromyalgie. Ik dacht dat leven met deze pijn normaal was en dat iedereen het had, totdat deze symptomen opeens opgemerkt werden en de puzzelstukjes op de juiste plek vielen. De klachten die het meest voorkomen bij Fibromyalgie zijn pijn in gewrichten, spieren, bindweefsel en chronische vermoeidheid. En ik kon bij al deze klachten een vinkje zetten. Ik leef dag in dag uit met chronische pijn. 

Ik ben niet de enige met Fibromyalgie. Sterker nog, ik weet dat veel lezeressen die mijn blog bezoeken ook leven met chronische pijn. Wist je dat een op de vijf volwassenen last heeft van langdurige pijn? Deze chronische pijnklachten hebben invloed op je leven, maar ook op je stemming, gedragingen, activiteiten en relaties. Contacten met vrienden en familie beleef je daardoor op een andere manier, net als dagelijkse bezigheden en gebeurtenissen die op je pad komen. De pijn heeft nooit de hoofdrol gekregen in mijn leven, maar speelt wel altijd mee op de achtergrond. De ene keer intenser dan de andere keer. Omdat de pijn niet te zien is, maakt dat het soms wel erg lastig voor de omgeving. Het is eenmaal moeilijk in te schatten wanneer het extra aanwezig is.

Leven met chronische pijn vraagt om chronische optimisme, doorzettingsvermogen en acceptatie. Niet iets waar je dagelijks van overloopt als je weer de zeurende pijn voelt. Dat maakt de strijd tegen de pijn ingewikkeld. Ik weet door ervaring bijvoorbeeld dat ik mij energieker en sterker voel, wanneer ik de pijn loslaat door te accepteren. Maar wanneer ik mindfulnessoefeningen doe, zit ik ook beter in mijn vel. Mindfulness zorgt ervoor dat ik weer beter leer te voelen. Door de pijn schiet je in een soort overlevingsmechanisme, waardoor je juist steeds minder gaat voelen (een logische keuze ook: wie wil nou pijn ervaren? Daar staat vast niemand voor in de rij…). Door mindfulness toe te passen, leer ik bewuster met mijzelf om te gaan. Ik sta letterlijk weer dichterbij mijzelf en leer beter voor mijzelf te zorgen. Misschien herken je het wel dat we vaak erg kritisch tegen onszelf kunnen zijn. Dat is ook zoveel makkelijker dan liefdevolle en milde opmerkingen naar jezelf maken!  En als je veel pijnklachten ervaart, gooit het je leven en de plannen die je had flink overhoop. Probeer dan nog maar eens aardig tegen jezelf te zijn! Als je non-stop last hebt van pijn, is dat erg frustrerend. In plaats van de strijd aan te gaan met de pijn die ik voel, probeer ik deze te accepteren. De ene keer lukt dit beter dan de andere keer, dat geef ik meteen toe. Maar de energie die ik stop in het strijden tegen de pijn, kan ik nu investeren in datgene wat ik belangrijk vind.

Fibromyalgie heeft nog altijd veel impact op mijn leven. Door de chronische pijn heb ik keuzes moeten maken die ik zonder Fibromyalgie niet had gemaakt. Deze consequenties laten hun sporen na, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat ik de pijn heb geaccepteerd. Ik heb mij in het verleden gefrustreerd, machteloos, woedend, angstig en verdrietig gevoeld om de pijnklachten. Ik weet nu dat ik deze gevoelens niet ontken, maar mijzelf er ook niet meer volledig in verlies. Ik weet wat ik wel en niet moet doen tijdens momenten dat ik veel pijn ervaar, waardoor ik sneller uit de pijnpieken kan komen. Ook heeft mindfulness mij geholpen bij het erkennen wat er is, waardoor ik minder vecht tegen onveranderbare situaties. Ook word ik niet meer geleefd door de pijn, maar staat mijn eigen leven weer centraal.

Er zijn periodes dat het beter gaat en momenten dat het minder gaat, zo moet ik nog altijd balanceren tussen een evenwichtige verdeling van activiteiten over de dag en de week heen. Ik ben nog altijd zoekende naar de juiste afwisseling van lichamelijke en mentale inspanning en goed voor mijzelf zorgen klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is. Het grootste verschil zit denk ik in het accepteren, waardoor het vertrouwen is gegroeid dat ook ik mijn leven invulling kan geven op de manier die ik voor ogen heb. Ondanks en met de chronische pijn. Fibromyalgie en ik worden nooit vrienden, sterker nog: het is een waardeloze indringer geweest en ik heb er geen goed woord voor. Maar ik kan er niet meer boos om worden, het is zoals het is. Ik heb vermeden, gevloekt, gestreden, maar nooit opgegeven.  Nu weet ik dat ook ik van een zinvol, liefdevol en mooi bestaan mag genieten, ook als ik last heb van de pijnklachten door Fibromyalgie. Mijn leven bevat ontzettend veel lichtpuntjes waar ik veel liever mijn energie en aandacht op vestig. Die maken het leven écht de moeite waard.

Heb jij last van chronische pijn door Fibromyalgie? Of ken jij dierbaren die pijnklachten ervaren? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

P.s. Fibromyalgie boekentips – leer over chronische pijn en leven met pijn

Zoals jullie weten, ben ik echt een boekenliefhebber. Ik heb veel geleerd door verschillende boeken over Fibromyalgie en het ervaren van pijn. Zo heb ik ontzettend veel gehad aan de ervaringen over pijn die gedeeld worden in het boek Pijn is persoonlijk door Marleen Schefferlie. Dit boek gaat over leven met chronische pijn. Ook heb ik veel gehad tijdens het acceptatieproces aan het boek Leven met pijn – De kunst van het aanvaarden. Op aanraden van mijn fysiotherapeute heb ik dit boek gekocht en het staat vol met waardevolle oefeningen, tips en inzichten om pijn niet langer centraal te stellen, maar in jouw leven de energie te investeren. Ook heb ik door Brené Brown (De kracht van kwetsbaarheidgeleerd dat ik mij ook kwetsbaar op mag stellen en ik dit ook als een kracht mag zien. Wat heb ik hiermee geworsteld! Maar dit boek vormde echt een eyeopener en heeft mij goed op weg geholpen. Roos Vonk gaf mij de spreekwoordelijke schop onder de kont met het boek Je bent wat je doet, waardoor ik ontzettend veel leerde over mijn gedrag en de oorzaak van mijn gedragingen.  Op vlotte en toegankelijke wijze, met humor en veel voorbeelden, laat ze zien hoe we onszelf op vele manieren in de weg zitten. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en haar ervaring als coach en trainer maakt ze inzichtelijk hoe je tot gedragsverandering kunt komen. Het is een leesboek én een werkboek met tips en opdrachten om het beste uit jezelf te halen. Door deze boeken mocht ik leren hoe ik het beste uit mijzelf en mijn omgeving mag halen in mijn leven. Met en ondanks chronische pijn door Fibromyalgie.

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.