Blog

Fibromyalgie in de winter – Mijn extra pijn en klachten

Fibromyalgie winter

In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn pijn en klachten door Fibromyalgie in de winter. Het is een persoonlijk stuk geworden waarin ik deel wat ik ervaar en voel, omdat ik regelmatig vragen krijg die betrekking hebben op  dit onderwerp. Ik ervaar chronische pijn (Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd) waardoor ik dagelijks pijn heb in mijn spieren en gewrichten. Ook ontstaan er door Fibromyalgie klachten die vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en slapeloosheid kunnen veroorzaken. Vermoeidheid heeft in mijn jeugd veel en vaak opgespeeld, nu kamp ik nog regelmatig met slaapstoornissen. In de Nederlandse koude en vochtige wintermaanden spelen mijn klachten en pijn extra op en ervaar ik veel meer spierpijn en klachten met mijn gewrichten. Daar vertel ik je meer over, misschien is het herkenbaar voor jou of een dierbare en kan het je helpen in het proces. 

Chronische pijnklachten bij Fibromyalgie

Bij Fibromyalgie ervaar je dagelijks pijn. De ene keer minder dan de andere keer, bij iedereen die het heeft is het bovendien verschillend qua intensiteit. Het is een ziektebeeld dat erg persoonlijk wordt gedragen en ervaren, helaas is er nog niet veel over bekend en zo blijft de officiële oorzaak nu nog uit. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de chronische pijn en klachten die erbij komen kijken, niet alleen om te achterhalen waardoor het ontstaat, maar ook wat je eraan kunt doen en wat werkt. Ik kan vooral vertellen en putten uit mijn eigen (jarenlange) ervaringen met Fibromyalgie en door het te delen hoop ik dat je een herkenbaar element eruit kunt pakken voor jezelf of anderen, waardoor je het kunt toepassen of ervan kan leren. Dat dit stukje mag bijdragen aan minder pijn en meer rust, maar ook vertrouwen in jezelf. Je bent goed genoeg.

Door vocht en kou meer klachten en pijn

Wat ik erg lastig vind aan de koude en natte maanden van het jaar, is dat ik veel meer klachten ervaar. Is het nat, fris en stormachtig buiten? Dan kan je mij eigenlijk opvegen. Regen in combinatie met koudere temperaturen is pittig, die vocht heeft direct impact op mijn lichaam. Bij Fibromyalgie is het zo dat een kleine inspanning (bijvoorbeeld het stofzuigen, strijken, maar ook traplopen) al kan zorgen voor enorme spierpijn en vermoeidheid. Door winterse temperaturen in combinatie met een hoge vochtigheid, voelt mijn lichaam alsof het is overreden door een tram. Vooral mijn onderrug, knieën en nek zijn ontzettend pijnlijk. Het allerergste vind ik de pijn in mijn handen, omdat ik met veel liefde schrijf en daar mijn handen echt voor nodig heb. Bij deze aandoening heb je last van chronische pijn in je spieren en bindweefsel, maar het gaat ook gepaard met stijfheid. Als ik dan heel graag wil schrijven en de pijn het haast ondraaglijk maakt, raakt mij dat. Doorbijten en mijzelf warm houden zijn de enige oplossingen. Dan gaan de stijfheid, pijnlijke gewrichten en strakke spieren vanzelf meer naar de achtergrond. En hoe pijnlijk sommige dagen ook zijn, ik wil er graag voor mijn gezin, mijn dierbaren en mijn werk zijn. Eigenlijk lukt mij dit ook wel ondanks de klachten die ik ervaar, soms met een aanpassing en soms op pure wilskracht.

Warmte, warmte en nog eens warmte

Soms zeggen we weleens voor de grap dat emigreren naar een warm land ideaal zou zijn. Niet zo gek, want stap ik uit het vliegtuig in Spanje (of een ander warmer land) dan is de pijn als ‘sneeuw voor de zon’ verdwenen. Die warmte in combinatie met drogere omstandigheden doet wonderen voor mijn lichaam, misschien is dat herkenbaar voor jou. Door een zonvakantie kan ik ook extra opladen, omdat de pijn dan uit mijn lichaam trekt en mijn spieren echt kunnen ontspannen. Het is een verademing en heel fijn gevoel, bijna onwerkelijk om even geen pijn te moeten voelen. Dat ik aan de pijn zou kunnen ‘wennen’, voelt nog steeds apart. Toch is het waar; ik heb een mindset kunnen ontwikkelen waardoor het dragelijker is geworden. Pijn speelt geen hoofdrol in mijn leven, die plek verdient alleen mijn gezin. Tijdens wintermaanden kan je mij (meestal) uittekenen met een kruik, deze plaats ik vaak bij mijn onderrug of op mijn knieën. Een kop thee gebruik ik om mijn handen aan warm te houden, het voelt alsof de pijn dan uit die lichaamsplekken mag glijden. Dat geeft een gevoel van rust en ontspanning. De stijfheid vaagt langzaam weg.

Wat werkt voor mij om de pijnklachten te verminderen?

Ik kan mijzelf moeilijk opsluiten en een winterslaap gaan doen in deze koudere en natte maanden. Blijven bewegen is een tip die goed werkt voor mij, dan stimuleer je de doorbloeding en blijft je lichaam in een goede conditie. Ook kom je dan toch even lekker buiten en die zuurstof is goed voor je. Geniet van het daglicht en het nu, laat de wind de pijn meenemen en de zorgen van je afglijden. Voldoende drinken helpt om het lichaam van voldoende vocht te voorzien, ook in de winter transpireer je en verlies je vocht. Strakke spieren in combinatie met de stijfheid van Fibromyalgie is dan alles behalve een pretje. Voldoende drinken en oplaadmomenten ondersteunen een spoedig herstel van het lichaam. Ook al kan je niet slapen door de slapeloosheid, die rust is minstens zo belangrijk voor zowel jouw lichaam als geest. Net als jezelf voeden in plaats van vullen, daardoor blijf je goed voor jezelf zorgen en haal je daar meer energie uit. Het gaan naar de sauna is ook heel fijn, die warmte dringt dan door mijn hele lichaam waardoor het echt kan opladen.

Een positief verschil voor jou

Dagelijks pijn ervaren is letterlijk en figuurlijk pijnlijk. Het doet verdriet, het kan boosheid en frustraties opwekken, maar ook een teleurstellend gevoel creëren. Omdat het per persoon verschilt hoeveel klachten en pijn je ervaart, kan je het beste in gesprek met de huisarts of een specialist die je kan ondersteunen bij deze ervaringen. Nogmaals wil ik benadrukken dat ik in dit artikel mijn persoonlijke ervaringen en klachten beschrijf, ik wil de klachten niet wegstoppen of ontkennen maar juist delen zodat we meer over Fibromyalgie van elkaar kunnen leren. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal kan er bij chronische pijn voor jou een verschil worden gemaakt. Dat gun ik je van harte, waardoor het dagelijkse weer dragelijk mag worden. Veel kracht toegewenst en alle warmte en geluk zodat je van jouw dromen werkelijkheid mag maken. Dat de goede dagen nog beter mogen worden en de pijnlijke dagen dragelijker. Veel liefs,

Dagmar

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.