Blog

Fibromyalgie – De dagelijkse impact op mijn leven

De dagelijkse impact van fibromyalgie op mijn leven, daar vertel ik in dit artikel meer over. Deze vraag kwam bij mij binnen via Instagram en zette mij behoorlijk aan het denken. Want wat door mij als vanzelfsprekend wordt ervaren, is niet voor iedereen het geval. Zo weet ik pas sinds enkele jaren dat de pijn die ik dagelijks voel in mijn lichaam, helemaal niet hoort. Ik dacht dat iedereen deze mate van pijn had in zijn gewrichten en spieren en dat het de ene keer wat meer was dan de andere keer. Als je niet beter weet dan dat het er altijd is, dan is dat jouw referentiekader. In dit geval was het voor mij een grote ontdekking om te horen dat ik Fibromyalgie heb, chronische pijn. Daardoor leerde ik mijzelf en mijn lichaam veel beter kennen, er vielen een hoop puzzelstukjes op de juiste plek. Over de dagelijkse impact van fibromyalgie in mijn leven ga ik je meer vertellen in deze blog. Lees je mee?

Fibromyalgie en het moederschap

Toen de wens om een kleine in ons leven te mogen verwelkomen sterk bleef toenemen, ontdekte ik dat er behoorlijk veel risico’s waren verbonden aan het krijgen van een kindje in combinatie met deze klachten. Zo zou mijn herstel nog langer kunnen duren en zou het een probleem kunnen opleveren dat ik mijn spieren moeilijk kan ontspannen. Gelukkig is alles voorspoedig verlopen, al heb ik inderdaad een behoorlijk lange periode moeten herstellen van de bevalling. Ik had mijn verwachtingen flink bijgesteld; de zwangerschap en bevalling zouden zwaar zijn. De zwangerschap bleek extra bijzonder, omdat de hormonen ervoor zorgden dat de pijn tijdelijk werd weggenomen. Dat was echt een verademing en ik kijk met veel dankbaarheid terug op deze periode. Nu Lucas ons leven verrijkt is het ervaren van veel pijnklachten soms erg lastig. Je kunt niet even opladen en ontspannen wanneer je lichaam dat eigenlijk nodig heeft. Daarom is het doseren van de hoeveelheid energie over de dag heen extra belangrijk, een tip die ik makkelijker geef dan zelf toepas geef ik eerlijk toe. Ook ik blijf leren ;) ! Voor Lucas heb ik alles over en verplaats ik bergen, daardoor ben ik lichamelijk en mentaal sterker geworden dan ik ooit was. Zijn aanwezigheid maakt de goede dagen nog mooier en de pijnlijke dagen dragelijk. Het leven heeft een gouden randje gekregen dankzij Lucas.

Fibromyalgie en werk

Als ondernemer ben ik redelijk flexibel wat betreft de werkuren en hoeveelheid werk die ik oppak. Hoe efficiënt en effectief ik werk, heb ik grotendeels zelf in de hand. Ik werk vanuit huis aan geweldige projecten en opdrachten op het gebied van content creatie en businesscoaching, deze werkzaamheden geven veel energie en pak ik met liefde op. Op dagen dat het minder gaat, kan ik mijn werkdruk aanpassen. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik meestal het werk dan net wat meer verdeel over de dag heen, maar dat ik het nog steeds diezelfde dag af wil hebben zoals ik het in gedachten had. Juist omdat ik zoveel plezier en voldoening ervaar bij mijn werkzaamheden, voelt dit extra goed. Toen ik nog voor een werkgever werkzaam was, vond ik het vooral in de winterperiode behoorlijk heftig als het een dagje minder goed ging en ik veel pijn voelde. In de winter heb ik meer klachten en ik zet meestal toch door, dat levert veel pijn en onrust op. Vooral mijn polsen en onderrug hebben het zwaar, als ik langer zit en veel schrijf moet ik soms flink op mijn tanden bijten. Nu kan ik zelfs werken in pyjama als het echt niet anders kan en nog steeds kwaliteit neerzetten. Mijzelf omringen met warmte (een kruik bijvoorbeeld of lekker douchen) kan helpen, net als het drinken van thee en een comfortabele houding aannemen. Dat geeft nog meer rust, ruimte en balans. Die vrijheid als ondernemer is niet vanzelfsprekend, die moet ik goed bewaken en in de gaten houden. Toch ben ik erg blij dat ik ondanks Fibromyalgie met zoveel plezier mijn werk mag doen.

De impact van chronische pijn op het huishouden

You hate it or you love it. Het huishouden behoort niet tot mijn favoriete bezigheden, maar het geeft wel echt een heerlijk gevoel als alles op de rit is en je niet achter de feiten aan hoeft te lopen. Een lekker schoon huis, de boel aan kant en de zaakjes op orde; daar kan ik echt van genieten. De ene keer ziet ons huis er opgeruimder uit dan op een ander moment. Met een kleine die het interieur met zijn speelgoed kleurrijker maakt dan ooit, heb ik mijn handen er soms wel vol aan, maar over het algemeen verloopt het voorspoedig. We hebben de taken goed verdeeld onderling, bovendien helpt Lucas ook steeds wat actiever mee. Het duurt dan wat langer, maar we beleven er alle drie plezier aan en hij leert ook hoe het is om zijn steentje bij te dragen. Stofzuigen is een zware activiteit voor mij, maar dat is toevallig wat de mannen hier in huis (Jord en Lucas) heel leuk vinden om te doen. Zo wisselen we het af en pak ik weer andere huishoudelijke klusjes op. De pijn is onvoorspelbaar en dat maakt het af en toe lastig om in te schatten hoe iets gaat lopen. Het koken, schoonmaken en een opgeruimde omgeving creëren voor het gezin verloopt met de tijd (en meer ervaring) soepeler. En als het een keer niet zo is; we zijn niet perfect en we weten dat we elke dag de beste versie van onszelf proberen te zijn. Wat vandaag niet gaat, komt misschien morgen. Alles wat lukt is winst!

Het dagelijkse leven met Fibromyalgie

Over het algemeen merk ik dat ik mijzelf veel handige trucjes heb aangeleerd waardoor pijn geen grote rol meer speelt in mijn leven. Zowel mentaal als lichamelijk heb ik kleine, maar doeltreffende aanpassingen ontwikkeld die voor mijn persoonlijke klachten goed werken. Het zijn aanpassingen waarbij ik de pijnlijke lichaamsdelen minder belast. Denk aan efficiënter tillen, een goede werkhouding, het warm houden van deze pijnlijke plekken, het bezoeken van een haptonoom, doseren van activiteiten en het aanbrengen van structuur (ritme werkt erg goed voor mijn lichaam). Het moeilijke aan het hebben van chronische pijn is dat het niet zichtbaar is en dat iedereen het anders kan ervaren. Lichamelijke pijn is – helaas – zoiets vanzelfsprekends geworden voor mij, waardoor ik ook goed moest nadenken over de vraag welke impact het op mijn leven heeft. De pijn is er eigenlijk altijd, maar ik laat mij er niet door tegenhouden. Het enige wat ik had willen doen, is met mijn man mee naar IJsland (daar is het nat, koud en dit klimaat vergroot de klachten enorm). Voor de rest doe ik alles wat ik heel graag zou willen doen met mijn gezin, met werk, in huis, met dierbaren, qua activiteiten die we ondernemen… Ja, ik bijt regelmatig op mijn tanden en worstel met pijnklachten. De ene keer is de pijn op de achtergrond aanwezig als een piepklein stoorzendertje, soms schieten de tranen in mijn ogen bij het voelen van de hevige pijn. De pijn is een uitdaging, die ga ik niet uit de weg.

De pijn van Fibromyalgie is niet zichtbaar, maar wel altijd aanwezig. In grote en kleine momenten, op de voor- of achtergrond. Het is ook sterk om soms even niet zo sterk te zijn. Soms heb ik een hekel aan de pijn, maar áltijd houd ik zoveel meer van het leven dan dat ik de pijn haat. Mijn belangrijkste les is geweest om niet langer tegen mijn lichamelijke pijn te vechten, maar vooral te focussen op het goede. Daardoor heb ik de strijd tegen pijn niet opgegeven, maar sta ik erboven. En dat uitzicht is mooier dan ik ooit had durven dromen.

Ben of ken jij iemand met Fibromyalgie? Herken jij de klachten die ik beschrijf? Welke impact heeft chronische pijn op jouw leven?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.