Er is leven na een gecrashte telefoon
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er is leven na een gecrashte telefoon

Mijn telefoon is gecrasht. Het scherm werd zwart, vervolgens blauw en af en toe verscheen het Apple icoontje in beeld. Daar bleef het helaas bij, het appeltje voor de dorst smaakte heel bitter, want ik ben álles kwijt. Maar achteraf gezien betekent het woordje ‘alles’ zoveel minder dan ik dacht. Er is namelijk leven na een gecrashte telefoon! Zuur is het zeker, maar ik heb twee  lessen erdoor geleerd en die deel ik graag met jou. 

Om de eerste draai ik niet heen: back-up regelmatig je telefoon! Ik zal bij het begin beginnen, het leek mij handig om de update die ik al zo lang uitstelde toch maar eens te laten plaatsvinden. In plaats van te updaten blies mijn geliefde Iphone haar laatste adem uit en zij mij vaarwel. Ook nam zij alle foto’s, contactpersonen en apps mee het zwarte gat (lees: beeldscherm) in zonder dat ik er afscheid van kon nemen. Het was drastisch en intens en de tranen vloeiden rijkelijk. Ik vond het allerergste dat álle foto’s weg waren. Van de vakanties, de verhuizing, van familie. Foetsie en verleden tijd. Daar kon ik echt van janken, want ik had ook nog net foto’s gemaakt voor artikelen en flink vooruit geschoten en ik kan verklappen dat er meer dan 5000 foto’s op mijn telefoon stonden. En ja, ik dacht dat mijn foto’s automatisch het populaire wolkje ‘De Cloud’ in werden gestuurd, maar dat bleek helaas niet zo te zijn. Omdat mijn telefoon weigerde gereanimeerd te worden, moest ik naar de Apple Store in Amsterdam om mij bij de Genius Bar melden. Dat kostte mij naast de treinrit ook nog eens een halve dag én veel energie. Die dag zou ik lekker opladen in het zonnetje, dat kon ik wel op mijn buik schrijven. Dat er bij de Genius Bar experts rondlopen staat vast, ik werd snel en goed geholpen. Helaas kreeg ik wel de mededeling dat ik alles kwijt was, mijn telefoon kreeg ik als ‘nieuw’ weer terug met de woorden dat ik wel echt pech had. Inclusief warm welkom van de Iphone waarbij ik álle instellingen weer kon verwerken. Best pijnlijk als je zoveel momenten samen hebt gedeeld toch?

Maar goed, vaker back-uppen is een must en daarom heb ik nu een fancy USP-stick gekocht in de vorm van een lipstick (je moet het toch leuk houden voor jezelf?) en heb ik mij voorgenomen elke week een back-up te maken. Zeker als je zoveel foto’s maakt, is dat gewoon echt een vereiste. Les twee volgde snel: er is leven na een gecrashte telefoon. Ik mag dan wel alles kwijt zijn wat erop stond, het is niet mijn letterlijke leven maar ‘slechts’ een apparaat! Ik werd mij toen pas echt bewust wat ik allemaal met mijn telefoon doe en hoe vaak ik het toestel gebruik. En ik kan je verklappen: dat was écht heel vaak. En het is niet goed om zo afhankelijk ervan te zijn, lekker offline of mobielloos activiteiten ondernemen is toch heerlijk?! Dat ga ik dus echt vaker doen. Het echte leven beleven en niet alleen door een schermpje. Hmm… Was daar een crash voor nodig om mij dit te realiseren? Zonde! Een smartphone hoort een toevoeging te zijn, niet je leven te beheersen natuurlijk. Hierbij beloof ik plechtig te ‘mobielminderen’, zodat mijn Iphone niet meer standaard aan mijn hand vastgeplakt is. Met twee handen het leven vastpakken is zoveel mooier en belangrijker! En ja, ik kwam er ook achter dat mijn telefoon een uit-knop heeft. Goed om dat weer te beseffen en er bewust van te zijn.

Ja, het is heel jammer van alle informatie die op mijn telefoon stond. Dat de foto’s weg zijn vind ik verschrikkelijk, maar de knop is om en we gaan weer door! We worden omringd door lieve mensen om ons heen, zijn mentaal sterk en hebben een lichaam waarmee we fijne activiteiten kunnen ondernemen… Dan is een telefoon bijzaak. Zorg dat je bereikbaar bent, maar weet dat je ook zonder mobiel kunt leven *kijk maar naar de mensen in de middeleeuwen of de neanderthalers, die hadden inderdaad ook geen mobieltje!* Geniet van het nu en beleef het leven door zelf te kijken, niet alleen door een schermpje. Wat kan een crash toch leerzaam zijn… Maar please niet snel nog een keer!

Kan jij goed zonder je telefoon? 

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 24 reacties.

 1. Kelly

  aaahhhh jeetje wat verschrikkelijk van je foto’s! Ik maak gelukkig wel regelmatig back-ups, maar het is wel echt een wijze, maar harde les om er zo achter te komen. Gelukkig doet je telefoon het wel weer!
  Kelly onlangs geplaatst…Hi! Wie ben jij?My Profile

 2. Marion

  Ik heb echt nog nooit een back up gemaakt van mijn telefoon. Sterker nog, ik zou niet weten hoe. Op zich geeft dat niet zo. Denk ik…. Alle foto’s die ik wil bewaren (en dat zijn er niet zo veel) die zet ik over op mijn laptop. Nee, daar maak ik ook geen back up van bedenk ik me nu…. ik moet echt even leren hoe je een back up moet maken! Laat de rest van mijn verhaal maar zitten. Thanks voor de tip!
  Marion onlangs geplaatst…Paniekaanval, afspraak verzet en een nieuwe voordeurMy Profile

 3. Aukje

  De foto’s op mijn telefoon gaan automatisch naar mijn Google-account. Dus als het goed is blijven die wel behouden. Kun je dat op een iPhone ook niet instellen?

  Maar inderdaad, een telefoon is bijzaak. Dat vergeet ik ook wel eens. :)
  Aukje onlangs geplaatst…Mijn kinderen wel of niet openbaar op internet?My Profile

 4. Femke

  Ik kan zonder mijn telefoon, maar erg leuk vind ik niet. In deze tijd voel ik mezelf snel onthand als ik geen telefoon bij me heb. Afgelopen week was mijn telefoon ineens erg snel leeg, toen heb ik een paar uur met een lege telefoon rondgelopen, not good for my mood ;-)! Toch vind ik het op vakantie bijvoorbeeld heerlijk om zonder telefoon rond te lopen!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Inglot Lip Paint #67My Profile

 5. Sophie

  Ah wat balen! Ik kan me voorstelen, foto’s kunnen zo dierbaar zijn! Mijn telefoon had laatst hetzelfde en mijn backup was van een maand geleden. Een maand aan foto’s kwijt (gelukkig stonden ze wel op mij laptop!). Mijn telefoon backup ik nu ook braaf :’)
  Sophie onlangs geplaatst…Last weekend – Stress en genietenMy Profile

 6. Danielle

  Oh wat naar! Het is mij ook een keer gebeurt en sinds dien sla ik dus direct de fotos die ik wil bewaren op in mijn dropbox! Heb je nu niets meer aan maar voor de toekomst misschien wel :)
  Danielle onlangs geplaatst…Bier of cola?My Profile

 7. Suzanne

  Dat is echt balen!! Mijn telefoon geeft na een paar honderd foto’s aan dat hij bijna vol zit (ik heb een 5S) en dan móet ik wel backuppen. Gelukkig kopieert mijn telefoon wel heel veel naar de cloud (niet alles, snap ik niet), dus foto’s zal ik niet zo gauw kwijtraken. Maar wel een goede reminder om ook mijn contacten te backuppen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Feest: verjaardagscadeaus 2015My Profile

 8. Lyanne

  Oooh dat is zo erg he? Maar naar paar dagen is het wel veel normaler geworden en is het ook wel een beetje fijn.. ;)

 9. Foto’s zijn voor mij het meest waardevol! Ik had ook eens dat de SD kaart van mijn fototoestel opeens alle foto’s gewist had. Gelukkig kon ik de meeste nog wel terug krijgen nadat er een speciaal programma werd gebruikt door een fotograaf. Ik kan echt niet zonder mijn foto’s…
  Laura – Dagelijkse hap onlangs geplaatst…Stage | Van kanker tot ballonnetjesMy Profile

 10. Linda

  Aaaah wat een nachtmerrie! Ik had dit vorige week met mijn computer terwijl ik alles aan het backuppen was.. Met mijn telefoon heb ik het al afgeleerd om alles voor lief te nemen en heb een mega cloud om alles in te proppen. Foto’s wil je simpelweg niet verliezen. Al is een opslag lipstick natuurlijk veel leuker én hipper dan een onzichtbare cloud :)
  Linda onlangs geplaatst…Mijn vernieuwde gezichtsverzorgingsritueel met GenovéMy Profile

 11. Els

  Dat is wel enorm balen zeg! Ik kan echt niet zonder mijn telefoon. Niet dat ik er heel de dag mee speel, ik wil gewoon bereikbaar zijn :-).
  Els onlangs geplaatst…Gezellige hoekjes in huisMy Profile

 12. Renate

  Wat zonde dat je vooral de foto’s kwijt bent en een gecrashte telefoon lijkt me verschrikkelijk! Ik moet zeggen dat als mijn mobiel vandaag crasht ik weinig kwijt ben (foto’s gaan automatisch op dropbox, contacten in iCloud en heb ik geback-upt en apps maakt me niet zoveel uit) en ik merk de laatste tijd dat ik inderdaad ben gaan beseffen dat er meer is dan een telefoon. Ik kan daarentegen minder goed zonder laptop, dat vindt ik eigenlijk belangrijker dan een telefoon haha!
  Renate onlangs geplaatst…The Creative Project #herfst – Falling Leaves GarlandMy Profile

 13. Denise

  Oooh wat balen zeg!Echt mega frustrerend en ik snap wel dat je verdrietig was. Dat je helemaal naar Amsterdam moest zeg.. Ik heb ook eens gehad dat mijn telefoon het niet meer deed. Hij is wel weer gemaakt maar ik was ook alles kwijt. De belangrijkste foto’s had ik nog wel op een geheugenkaartje of social media staan, maar ik vond het zo erg dat ik al mijn gesprekken kwijt was. Een goede vriendin overleed precies een dag nadat mijn telefoon kapot was gegaan. Dan is zo’n telefoon absoluut niet meer belangrijk, maar ik vond ( en vind) het wel héél erg dat ik onze gesprekken nooit meer kon/kan teruglezen. Vooral omdat mijn geheugen heel slecht is en ik praktisch alle herinneringen op mijn telefoon heb staan. Nu probeer ik er ook voor te zorgen dat dat me niet meer overkomt :). Grappig trouwens, mijn artikel van vandaag sluit wel een beetje aan op dit artikel. Alleen heb ik geen oplossing voor een crash helaas! ;-)
  Denise onlangs geplaatst…Zó gaat je telefoon langer meeMy Profile

 14. Eilish

  Wat verschrikkelijk van je foto’s. Ik zou daar echt om huilen.. ik vind foto’s toch wel erg belangrijk. Maar inderdaad, we zitten allemaal non stop met onze telefoon in handen. Belachelijk eigenlijk!
  Eilish onlangs geplaatst…Personal ♥ Vraag het EilishMy Profile

 15. Iep

  Ooooh, wat verdrietig dat je alles kwijt bent door de crash van je geliefde apparaatje genaamd Iphone.
  Wel fijn dat je toch positief gebleven bent en ondervonden hebt dat er wel een leven is na het crashen van je telefoon. Ik moet ook echt minder aan mijn telefoon vastgeplakt zitten.
  Ik denk dat het mij zoveel rust geeft.
  Liefs Iep
  Iep onlangs geplaatst…Verliefd • Op mijn nieuwe fietsMy Profile

 16. anna

  Aaaah, ik herken dit. Alleen werd mijn telefoon gestolen. Gelukkig kon ik via een Sim-wissel al mijn contacten behouden. Maar de foto’s, die waren weg.. Ik had net veel foto’s gemaakt voor verslagen voor school, ik had heel veel toffe foto’s gemaakt in musea en tijdens events. Ik wilde alles tegelijkertijd uploaden op mijn computer, dat leek me handig, maar zover is het dus nooit gekomen… Echt heel erg balen! De meeste foto’s upload ik nu naar Dropbox :-). Herinner me nog wel dat ik opeens super veel vrije tijd had haha, ik kon niemand appen, want had geen leen telefoon. Inderdaad zo vreemd hoe afhankelijk we zijn! Kon niet eens de wekker zetten of opzoeken hoe laat mijn trein ging.
  anna onlangs geplaatst…MLBB #43 | FEESTJE, TICKET GEBOEKT EN HERFSTFOTO’SMy Profile

 17. Nadia

  Ik had het vorige week, alleen mijn telefoon is niet te redden want het touchscreen is gewoon van het 1 op het andere moment kapot gegaan.. Gelukkig heb ik een geheugenkaartje in mijn telefoon en heeft mijn telefoon alle foto’s altijd op de externe geheugenkaart gezet. Wel was ik al mijn contacten kwijt, want die had ik lang niet allemaal op de simkaart opgeslagen, lang leven Facebook. Een oproepje of iedereen een appje wilde sturen zorgt dat ik toch wel redelijk wat nummers terug heb :)
  Nadia onlangs geplaatst…Max Factor – Smokey Eye Drama KitMy Profile

 18. Vivian

  Ik maak niet heel veel belangrijke foto’s, en als ik dat wel doe zet ik ze eigenlijk meteen op mijn computer zodat ik ze niet kwijt kan raken. Zeker enorm zuur joh, maar je hebt nu ook wel het voordeel dat je meteen een schone start hebt zonder apps en dingen die je eigenlijk niet gebruikte!
  Vivian onlangs geplaatst…Ik ga weer schrijven: het hoe en waarom!My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge