Autorijden ondanks Fibromyalgie en CVS

Autorijden ondanks Fibromyalgie en CVS

Een maand geleden slaagde ik voor mijn rijbewijs. En nu heb ik er inmiddels 250 veilige kilometers opzitten in de auto van Jord. En trots en blij dat ik mij voel! Ik ben heel erg happy dat het voor mij mogelijk is om auto te rijden,  ik heb uiteindelijk geen automaat meer nodig dankzij handige tips en tricks. Ik mag autorijden en dat is door de mate waarin ik Fibromyalgie en CVS heb niet vanzelfsprekend. Ik vertel je er meer over. 

Toen ik net begon met lessen heb ik keer op keer een gevoel van vrijheid ervaren. De auto kwam in beweging en ik voelde mij met de kilometer onafhankelijker worden. Hoe dit kan? Door Fibromyalgie en CVS – voor de nieuwe lezers: chronische pijn en vermoeidheid – was ik erg afhankelijk van anderen (hoe cool dat ik nu ‘was’ mag schrijven!) en anderen moesten veel rekening met mijn gezondheid houden bij alles wat we deden. Even naar school bijvoorbeeld was niet vanzelfsprekend, ik moest gebracht worden of kon op een hele goede dag met de bus. Maar in de loop der jaren is mijn lichaam sterker en sterker geworden. Toch laten mijn benen het nog regelmatig afweten en ervaar ik veel pijn. De gewrichten en spieren doen dan niet altijd wat ik wil en daarmee kwam er roet in het eten om goed te kunnen rijden. Ook verslechterd mijn zicht sneller bij vermoeidheid, maar ook hier is inmiddels een oplossing voor gevonden.

Per keer dat ik in de auto stap moet ik echt eerlijk tegenover mijzelf zijn: voel ik mij vandaag goed genoeg om te kunnen rijden? Ben ik niet te moe of voelen mijn benen niet te pijnlijk aan? Kan ik snel genoeg reageren? Ik wil anderen en mijzelf niet in een onveilige situatie brengen en ben er net zo makkelijk in om toch het OV te pakken als dat nodig is. Ik wil mijzelf niet pushen in situaties die anderen kunnen hinderen, dan maar op een andere manier om er toch te komen. Ik koester liever al die momenten dat het wel lukt, dat is al winst! Met mijn rijles instructeur hebben we mijn grenzen opgezocht en deze ook enigszins gerekt. Zo ging ik van ‘even’ rijden naar steeds langer en nu kan ik onafgebroken al twee uur achter het stuur zitten. Hij gaf mij tips waardoor het rijden minder kracht en energie kost en ook vind ik het prettig dat Jord nu meedenkt en erg flexibel is om te kijken naar oplossingen. Zo kwam het voorstel van hem om een automaat te nemen wanneer dat nodig is, maar stiekem ben ik toch iets te koppig en te eigenwijs ervoor nu ik weet dat ik ook kan schakelen en dit voor nu niet nodig is. Maar dit plan achter de hand  vind ik ontzettend lief van hem. Voor nu mag ik elk stukje de auto pakken wanneer we ergens naartoe gaan en daardoor houd je de routine erin, heel belangrijk als je pas net je rijbewijs hebt. Onze auto rijdt heel erg lekker, ligt goed op de weg en is lekker soepel. Ik ben fan!

Heerlijk vind ik het autorijden nu. Ik beleef er ontzettend veel plezier door en stap elke keer blij in de auto. Ik ben niet bang voor snelheid (ik wist het gaspedaal goed te vinden volgens de examinator haha), maar vind het wel belangrijk om per keer te oordelen en eerlijk tegenover mijzelf te zien hoe mijn lichaam aanvoelt en of het haalbaar is om te rijden. Niets forceren is in mijn geval extra belangrijk. Ik ben trots en blij dat nu ook ik de weg op mag en ik hoop nog veel mooie ritjes en veilige kilometers te mogen maken.

Waar ik nog steeds van na geniet? Afgelopen weekend hadden we een geweldig feest én ik mocht de Bob zijn (ik drink zelden tot nooit alcohol). Uiteindelijk hebben we flink gedanst tot in de late uurtjes en ik was verantwoordelijk om iedereen veilig thuis te brengen. Dat voelde zo goed en stoer! De eeuwige Bob zijn vind ik een eer en het gaf echt een kick dat het zo goed lukte ondanks het tijdstip en de intensieve avond door het dansen. Ik geniet nog steeds van het gevoel dat ik ervan kreeg.

Wie rijdt er mee naar Parijs, Maastricht, Keulen, Kopenhagen…? Ik ben er klaar voor!

Vind jij autorijden ook zo leuk?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

 

Dit bericht heeft 32 reacties.

 1. Sophie

  Onwijs knap Dagmar! Ik heb sinds ik mijn rijbewijs heb alleen maar in een automaat gereden, oeps! Ik ben ook mega bang dat ik het allemaal niet meer weet of kan. Misschien binnenkort toch maar iemands auto lenen haha!
  Sophie onlangs geplaatst…Outfit – Happy dark blue!My Profile

 2. Renske

  Ik kan ook echt genieten van het autorijden! Een heerlijk idee dat je onafhankelijk van anderen kunt zijn. Ik vind het hartstikke knap dat je jouw rijbewijs hebt gehaald. :) Hopelijk zal je nog veel veilige kilometers rijden en is een automaat niet nodig (hoewel het wel heel fijn rijdt, haha)! :)
  Renske onlangs geplaatst…Mijn ultieme droombestemmingenMy Profile

 3. Els

  Wat fijn! Daar komen zo te horen nog veel meer kilometers bij binnenkort :-). Ik vind autorijden soms nog best spannend, maar vind het ook echt heerlijk! Je komt veel verder met een auto en je bent veel vrijer en niet zo afhankelijk :-).
  Els onlangs geplaatst…Zelf kaartjes maken #3: KerstkaartenMy Profile

 4. Anniek

  Wauw, dit is echt even een overwinning Dagmar! Zo ontzettend tof dat je nu gewoon je rijbewijs hebt, en overal heen mag rijden. Waar je maar heen wilt. Fijn dat je je hierdoor ook wat minder afhankelijk voelt. You go girl! :D
  Anniek onlangs geplaatst…MEGA MEGA winactie t.w.v. 165 euries!My Profile

 5. Marion

  Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou een extra vorm van vrijheid met zich meebrengt. Ik ken dat gevoel. Door mijn ziekte kan ik vaak niet (ver) lopen of fietsen en ben ik afhankelijk van mijn auto. Stel dat ik geen auto had gehad, dan had ik vandaag niet naar de dagbesteding gekund, omdat ik het stuk naar de bushalte niet kan lopen of fietsen. Vaak denken mensen daar niet bij na, en dat geeft ook niet, maar het is voor ons wel echt een verlenging van je bewegingsvrijheid. Ik besef dat het voor jou anders werkt hoor, dat jij eerder in moet schatten of jij je wel goed genoeg voelt om te kunnen rijden, maar toch begrijp ik je heel goed. Ben erg blij voor je!
  Marion onlangs geplaatst…I Found Myself! (just kidding)My Profile

 6. Femke

  Fijn dat je ondanks je Fibromyalgie en CVS toch kunt autorijden. Zo zie je maar, wat voor veel mensen heel gewoon is, hoef dat voor anderen helemaal niet zo te zijn. Ik vind autorijden fijn, omdat ik overal naar toe kan waar ik wil. Daarnaast ben ik vaak ook diegene die rijdt, aangezien ik binnen no time wagenziek ben als ik als passagier in de auto zit. Dit kan ik al hebben na 1 a 2 minuten rijden, heel irritant! Ik vind het dus heerlijk om te rijden :-)!
  Femke onlangs geplaatst…Review: Easyliners van JordanaMy Profile

 7. Amy

  Wat een prachtige overwinning (op jezelf) Dagmar! Geweldig dat je nu zoveel meer vrijheid hebt gekregen, zodat je zelf op pad kan. Veel rijplezier!
  Amy onlangs geplaatst…Food | De Thee tagMy Profile

 8. Frauke

  Wat ontzettend goed en fijn dat je ondanks je CVS & fibromyalgie toch kan autorijden, moet een heerlijk gevoel zijn! Ik snap best dat je zegt dat het heel vrij voelt, het is inderdaad echt heel fijn dat je zomaar ergens heen kan zonder afhankelijk te zijn van anderen of het OV! Veel plezier nog met autorijden :). X
  Frauke onlangs geplaatst…Van urban jungle naar frisse herfstregenboogMy Profile

 9. Kelly

  Wauw wat ontzettend knap van je ondanks je Fibromyalgie en CVS! Voor veel mensen is autorijden maar een gewoon ‘iets’ en ik ben blij dat je alles zo waardeert en niet alles vanzelfsprekend is. Heel veel plezier nog met de vele kilometers die je gaat maken!
  Kelly onlangs geplaatst…8 x waarom planten in je huis onmisbaar zijnMy Profile

 10. Wat heerlijk dat je zo kunt genieten van het autorijden! Best confronterend dat je ook bij zulke gewone dagelijkse dingen moet nadenken. Gelukkig zijn wij inmiddels baas in het luisteren naar ons lichaam en dit is ook weer een overwinning op jezelf. Respect!

 11. Annelies

  Ik vind het enorm knap van je en heb best veel bewondering voor je. Auto rijden is iets wat er voor mij niet meer in zit helaas daarom ben ik extra blij dat het voor jou nog wel gaat. Al is het op je eigen manier… je doet het maar mooi!
  Annelies onlangs geplaatst…Outfit + webshop review van een webshopaholicMy Profile

 12. Daniëlle

  Wat knap van je! Ik ben nu 22 en heb m’n rijbewijs nog niet, ik heb ook fibromyalgie. Ik zie mezelf ook niet achter het stuur zitten hoor, maar ik slik op dit moment nog te veel en te zware medicijnen om achter het stuur te mogen kruipen. Ik hoop er wel ooit vanaf te mogen zijn en dan wil ik het misschien wel een kans gaan geven!
  Daniëlle onlangs geplaatst…Jonathan Stroud – Lockwood & Co: De schreeuwende wenteltrapMy Profile

 13. Ik heb CRPS en kan mn rechterhand niet gebruiken, maar ook ik, met 1 hand kan autorijden en heb mijn rijbewijs! Wel automaat natuurlijk! Helaas heb ik geen automaat en ken ik ook niemand.. en heb ik al 2 jaar niet gereden. So that sucks. Maar ik kan geen auto betalen. Me sad.
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Beauty ♥ MAC | Up the AmpMy Profile

 14. Ise

  Alsnog gefeliciteerd! Ik weet nog goed hoe blij ik was toen ik mijn rijbewijs in ontvangst mocht nemen. Door mijn fibromyalgie is het ook zeker niet gemakkelijk geweest, al gaat het nu heel goed. Deze zomer heb ik zelfs met vriendinnen een roadtrip gedaan, dus bij jou gaat dat ook zeker goedkomen :)
  Ise onlangs geplaatst…Meer van dit, minder van datMy Profile

 15. Veerlez

  Ondanks dat ik wel mijn rijbewijs heb voor een schakelbak, rij ik eigenlijk alleen automaat. Omdat het mij zoveel meer rust geeft, ik kan mijn energie nu richten op het opletten van al het verkeer en hoef me geen zorgen te maken over de auto, dat zit wel goed. En dat vind ik heerlijk. Ondanks dat die keuze me af en toe beperkt, vind ik het heerlijk, want hierdoor kan ik ook op iets mindere dagen alsnog rijden. Ik geniet ervan. Lekker onderweg met de auto, het voelt als een extra vrijheid!
  Veerlez onlangs geplaatst…30 things before i turned 30My Profile

 16. Leonie

  Het is inderdaad belangrijk om iedere keer eerlijk antwoord te geven op de vraag of je je goed genoeg voelt om auto te rijden. Maar fijn dat dat vaak het geval is!
  Ik rijd ook in een schakelauto, maar kan niet veel langer dan 1,5 uur rijden. Mocht ik dat ooit toch willen of nodig hebben is een automaat nog wel een optie, maar voorlopig ben ik ook te koppig en blijf ik lekker schakelen.
  En blijven rijden en de routine houden is heel belangrijk ja! Als je iedere keer weer moet wennen aan het rijden omdat het zo lang geleden is kost het ook veel meer energie dan wanneer het een gewoonte is geworden.
  Leonie onlangs geplaatst…Wednesday wisdomMy Profile

 17. anna

  Wat leuk om te lezen! En herkenbaar, ik vond het ook geweldig toen ik m’n rijbewijs haalde. Het nieuwtje is er helaas nu wel vanaf, haha. Maar nog steeds vind ik autorijden erg leuk! Trouwens, 2 uur achter elkaar auto rijden is echt super lang, knap van je. Ik word er altijd mega duf van, haha. X
  anna onlangs geplaatst…LOW-BUDGET | DIY (SCHOOL)AGENDAMy Profile

 18. Mooi om te lezen. Zelf kan ik wel rijden, maar geen lange stukken. Drie kwartier is voor mij echt het maximum. Maar daarmee kan je toch een heel eind komen, dus ben er wel heel erg blij mee!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #24My Profile

 19. Denise

  Oops, gisteren helemaal vergeten te reageren. Maar ik vind het zó onwijs knap hoe je het allemaal voor elkaar weet te krijgen. Ik wil ook graag beginnen met rijlessen. Helaas hebben mijn hoofd en mijn lichaam er nog geen zin in. ( slechte concentratie, vermoeidheid, te druk in mijn hoofd), en daarom durf ik het nog niet aan. Maar ik hoop ook snel dat felbegeerde papiertje te hebben. Topper ben je!
  Denise onlangs geplaatst…De lip product addict tagMy Profile

 20. Marieke

  Wat fijn om te lezen dat het zo goed gaat met autorijden! Alsnog gefeliciteerd met je rijbewijs!
  Ik wil ook graag autorijden, maar dan moet ik eerst mijn rijbewijs halen haha. En daarvoor moet ik eerst gaan lessen.. Het liefste had ik vandaag al mijn rijbewijs, maar helaas. Eerst moet ik een goed moment vinden om te beginnen met lessen.
  Marieke onlangs geplaatst…Recensie: Gabriëlle door Lara AdrianMy Profile

 21. Renate

  Ik vind ten eerste heel fijn om dit artikel te lezen, want ook ik heb fibromyalgie en CVS (en nog een aantal meer diagnoses) voelde ik me toch een beetje raar dat auto rijden ontiegelijk zwaar voor mij is. Ik heb zelfs mijn school een jaar moeten uitstellen om dit te kunnen halen en dan alsnog sterf ik van de pijn en ben ik dood moe na 2 uurtjes lessen per week (en ik zie inderdaad ook niet altijd goed, zelfs met bril op niet, maar dat durf ik niet toe te geven). Ze hebben mij ook het advies gegeven om automaat te gaan rijden, maar ik denk dan: dat kan altijd nog. Ik wil wel gewoon een schakelrijbewijs hebben en daarna kan ik altijd nog kiezen voor een automaat auto als het echt moet. Daarbij herken ik je plezier in het rijden, ik ben bijna op het einde – gelukkig! – en ik vind auto rijden ook super leuk! en denk ik ook wel een beetje zoals je zegt: de vrijheid. Ik wil ook weer onafhankelijk zijn en dat zal lukken als ik een rijbewijs heb!
  Renate onlangs geplaatst…Mijn 5 doelen voor het schooljaar 2015-2016!My Profile

 22. Wat heerlijk dat je nu lekker je gang kunt gaan! Ik vind het ook heerlijk en ik heb geloof ik al 7 of 8 jaar mijn rijbewijs. Het enige probleem dat ik met MS ervaar is dat ik minder goed kan schakelen/sleutel draaien omdat ik weinig gevoel in mijn hand heb. Als ik dus zelf ooit een auto ga kopen, wordt dat sowieso een automaat zodat ik mij wat beter kan redden.
  Geanne | It’s About Beauty onlangs geplaatst…Nooit meer afzakkende vesten met dit sieraad van Clixx!My Profile

 23. Vivian

  Ik kan me voorstellen dat het lastig voor je moet zijn, maar wel heel erg tof dat je het toch kunt doen! Voor mij is het helaas geen optie vanwege mijn beperkte zicht, wat ik ook best jammer vind omdat het me echt een groot stuk onafhankelijkheid zou geven.
  Vivian onlangs geplaatst…Ik ga weer schrijven: het hoe en waarom!My Profile

 24. Tiffany

  Ik heb ook een automaat en dat is zo fijn! Het bespaart ook pijn in mijn benen en energie. Ik herken me heel erg in jouw verhaal. Ik kan ook prima autorijden ondanks mijn ziekte maar ik ben altijd eerlijk tegenover mezelf of het wel verstandig is om te rijden. Maar eigenlijk zouden alle mensen dit moeten doen, ziek of niet ziek.

Geef een antwoord

CommentLuv badge