Blog

9 X Tips om uit je CVS en Fibromyalgie terugval te komen

Misschien heb je het al online gelezen, misschien ook niet. Afgelopen week moest ik lichamelijk flink doorbijten en ging het een beetje *zoekt naar het juiste woord* dramatisch (voor de nieuwe lezers: ik heb CVS en Fibromyalgie). Ik had de ene terugval na de andere en daar werd ik behoorlijk onzeker van. Ook was het erg zwaar, niet alleen voor mijzelf, maar bijvoorbeeld ook voor mijn vriend om machteloos te moeten wachten totdat het beter gaat. De terugvallen die ik krijg, zijn echt niet meer te vergelijken met hoe deze nog enkele jaren geleden waren en ik herstel nu ook veel sneller. Ik kan gelukkig zeggen dat ik mij weer opgeladen en uitgerust voel, al voel ik mij nog wel kwetsbaar en zwakker dan ‘normaal’. De energie stroomt weer en het vertrouwen in mijn lichaam is weer aardig hersteld. Iedereen ervaart terugvallen in verschillende mates en ook voor iedereen is er weer iets anders wat goed werkt. Wat ik heb gedaan? Ik deel het graag met jou!

Reserves opbouwen – Ik weet van mijzelf dat ik de afgelopen tijd heel veel van mijzelf heb gevraagd *en dat is stap 1 stiekem. Wees bewust van je eigen grenzen*. Ik wou heel graag alles aanpakken en mij voor alles niet 100, maar 200% inzetten. Dan betaal je daar ook de hoofdprijs voor op een gegeven moment. Zeker als je weet dat je wat kwetsbaarder bent, maar goed. Soms is het gewoon ook heel erg leuk om bepaalde projecten en activiteiten te ondernemen, en als je maar dubbel en dwars geniet dan is dat echt goud waard. Maar als het dan toch minder gaat, er gaat meer energie uit dan erin komt, en je hebt een terugval gehad of je hikt er tegenaan dan is het belangrijk om te luisteren naar jezelf. En dat kan soms zó vervelend zijn en de timing van een terugval komt nooit *nee echt never nooit* uit, maar hoe eerder je luistert hoe sneller de kans is dat je er weer bovenop komt. Dus hup niet zo eigenwijs, maar gewoon doen! Luisteren en tijdig rust nemen ( nu weet ik zeker dat mijn mama hardop lacht om deze tip, want dat rust nemen is geen kwaliteit van mij zoals jullie misschien weten). Maar… verstandig is het wel!

Eten & drinken – Het klinkt zo eenvoudig, maar het begint ook eenmaal bij de basis. Hoe moe of veel pijn je ook hebt; blijf goed eten en drinken. Vul je lichaam niet, maar voed je lichaam. Zorg dat je de juiste hoeveelheid vocht binnenkrijgt en je rond de vaste tijden eet. Zo blijf je in een ritme en krijg je toch energie. Ook al eet je met tegenzin, het is winst voor straks!

♧ Energie besparen – Bij reserves opbouwen hoort tevens een moeilijk puntje; het besparen van energie. Je kunt niet uitgeven wat je niet hebt qua geld en dat is bij lichamelijke energie eigenlijk net zo. Je kunt geen energie investeren als je er niet over beschikt. Kijk daarom even goed naar je agenda, naar de geplande en spontane activiteiten. Is het mogelijk om iets te verschuiven? Het is stom en niet leuk, maar misschien voor nu wel even handig. Kijk waar je energie op kunt besparen, des te sneller herstel je en kan je het straks wel allemaal doen. Hoe fijn is die gedachte?!

♧ Infrarood en warm bad – Ik heb snel last van extra pijn in gewrichten en spieren als de dagen kouder worden. Wat werkt? We hebben sinds kort een bad en dat werkt voor mijn gezondheid heel prettig. Een warm bad zorgt voor het makkelijker kunnen ontspannen van mijn spieren. Ook werkt infrarood goed, daarmee verwarm je de spieren van binnenuit. Echt een aanrader als je fibromyalgie hebt, je beweegt er ook een stuk makkelijker door (iets minder stijf). En vanaf september ben ik thuis niet meer weg te denken zonder kruik haha, ook heerlijk!

♧ Blijf proberen – Had ik enkele jaren geleden een terugval, dan kon het zomaar zo zijn dat ik een paar dagen of weken mijn bed niet uit kon komen. Dat ik aangekleed moest worden en niet eens de kracht had om zelf op te staan. Heb ik nu een terugval – dan baal ik net zo hard – maar is dat eigenlijk niet meer te vergelijken. Natuurlijk is het nog steeds heel heftig, maar ik weet hoe erg het is geweest en dat maakt het een tikkeltje dragelijker. Nu kan ik, ook al kost het veel doorzettingsvermogen en kracht, mijzelf toch nog aan het werk zetten en projecten en activiteiten ondernemen. En het geeft heel veel voldoening als het dan toch nog lukt!

♧ Communiceren – Hmmm dit puntje vind ik misschien nog wel de lastigste van allemaal. Het communiceren dat er iets speelt en dat het even ‘minder’ gaat dan gebruikelijk vind ik niet gemakkelijk, het voelt nog een beetje als toegeven aan het idee. Maar tegelijkertijd is het wel de realiteit, je kunt het wel ontkennen maar dan hou je toch ook jezelf voor de gek. Ik vind de stap nemen om het aan te geven moeilijk, maar het is wel belangrijk om het te delen met je omgeving. Zo krijgen zij de kans om je ergens bij te kunnen helpen, je staat er niet alleen voor, en je hoeft het niet op te kroppen. Ik ben mij nu meer bewust van alle hulp die ik krijg van de lieve mensen om mij heen, al blijft het lastig om te zeggen dat het iets minder met je gaat. Je wilt anderen immers niet verdriet of zorgen bezorgen met deze informatie.

♧ Blijven bewegen – Is het niet een heerlijke gedachte om in een cozy sweater op de bank te blijven liggen? Ja, natuurlijk vind ik dat ook veel fijner. Dat geef ik gelijk toe! Maar met het doel in mijn achterhoofd dat het bewegen de doorbloeding stimuleert en dat de kans bestaat dat ik mij daardoor straks beter zal voelen, ga ik er toch op uit. Zo kies ik bijvoorbeeld voor de sportschool (en dan niet tot het uiterste gaan, maar puur de basis) of een kleine wandeling. Dat is al voldoende om een positief verschil te kunnen creëren. Net wat lukt, alles is winst!

♧ Geluksmomenten – Afleiding werkt bij mij heel erg goed. Je verzet daarmee even je gedachtes van de letterlijke pijnpunten naar fijne momenten. Zo kijken we samen een filmpje, probeer ik toch te bloggen, als het lukt gaan we voor een grote kop dampende thee aan het strand genieten, probeer ik iets te lezen, komt er een vriendinnetje langs… Net wat haalbaar is en kan, dat verschilt per moment. Door deze geluksmomenten beleef je de fijne kant en blijf je niet hangen in de pijn.

♧ Choose to shine – Alles wat je aandacht geeft groeit, het is mijn favoriete motto en het is tegelijkertijd heel erg waar. Als ik denk met de gedachte dat ik heel zwak en zielig ben, dan voel ik mij automatisch minder goed. Denk ik met het idee dat het straks beter zal gaan en focus ik mij op wat wel lukt (ook al is dat op dat moment veel minder dan gewoonlijk), dan gaat het ook een stukje beter! Je kunt jezelf niet per se ‘beter’ of ‘gezonder’ denken dan je bent, maar je kunt met je gedachtes wel de situatie net een tikkeltje dragelijker voor jezelf maken.

Bovenstaande tips heb ik dit keer toegepast, maar stiekem is het héél handig om het tot je dagelijkse routine te maken. Je hebt ten slotte maar één lichaam en daar moet je zuinig op zijn. Ook heeft iedereen een andere mate waarin je pijn, vermoeidheid of andere klachten ervaart. Bovenstaande tips kunnen daarom ook lang niet altijd in elke situatie helpen, maar ik kreeg veel vragen hoe ik uit zo’n dip kom en dit keer hebben deze puntjes mij goed geholpen. En gaat het echt niet? Dan neem ik een pijnstiller, maar deze bewaar ik voor het aller aller allerlaatste. Een dikke knuffel van Jord en Poes werkt namelijk ook helend haha. En nu? Nu is het tijd om het toe te passen. Je kunt het!

Heb jij tips om uit een lichamelijke dip te komen?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.