22 budget tips hoe je geld kunt (be)sparen

22 budget tips hoe je geld kunt (be)sparen

IMG_9867Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het er een stuk makkelijker op als je het wel hebt. In ieder geval genoeg om jezelf in de basis te kunnen onderhouden én af en toe iets extra’s te kunnen doen. Jord en ik hebben prachtige plannen, maar daar zit een prijskaartje aan. Zo willen we onze eerste verre reis samen maken en zijn we aan het oriënteren voor een huisje. We zijn nooit big spenders geweest, maar het is wel heel leuk om zo goedkoop mogelijk de week door te komen. Daar maken we inmiddels een gezellige sport van. In dit artikel deel ik onze tips hoe je geld kunt (be)sparen. Doe je mee?

 • Bedenk voor jezelf waarom het goed zou zijn dat je let op je geld. Noteer een doel zodat je jezelf eraan kunt herinneren als je uit de bocht neigt te vliegen.
 • Prop je agenda vol zodat je geen tijd hebt om te shoppen! Grapje…
 • Pin het geld voor de week, zodat je overzichtelijk houdt wat je uitgeeft en hoeveel er nog daadwerkelijk over is van het bedrag dat je voor jezelf hebt afgesproken. Maak het tastbaar door contant geld te gebruiken.
 • Print het spaarschema uit van Jennie waardoor je aan het eind van het jaar een bedrag hebt gespaard van 1378 euro! Dat kunnen we vast allemaal goed gebruiken.
 • Ga nooit met een lege maag naar de winkel. Je neemt áltijd meer mee dan je nodig hebt, omdat je trek hebt en de winkel zo is ingericht dat veel lekkers op ooghoogte ligt of voor het pakken. Dit maakt de verleiding natuurlijk extra groot om alles mee te nemen wat je aanspreekt!
 • Moet je het nu écht uitgeven? Of kan je nog twee weken wachten tot de sale? Hou in de gaten wanneer de periodes met korting zijn. Zo koop ik vaak een bikini aan het einde van het seizoen voor de volgende zomer, maar dan wel met 75% korting! Ideaal.
 • Koop trouwens alleen wat je nodig hebt in de sale. Niet omdat er opeens 80% korting zit op de sweater die je nooit aan je garderobe zou willen toevoegen, maar doordat er korting op zit… Help, anders loop je het mis!
 • Een aankoop die meer geld kost? Heb je het écht nodig of is dit just for fun?  Probeer die impulsiviteit te vermijden door jezelf er bewust van te maken. Ga je het echt gebruiken? Slaap er nog een paar nachtjes over. Sta je er dan nog steeds achter?

sport diary

 • Is het nodig dat je de bus pakt voor twee haltes? Of kan je ook lopend of met de fiets? Alle beetjes helpen! En het is gelijk een win-win situatie, die frisse lucht doet je vast heel goed! En wat dacht je van de topconditie die je nu krijgt?!
 • Ik heb dit écht verdiend‘, herken je deze gedachte? Verdienen we niet allemaal een luxe villa met een zwembad in de achtertuin? Natuurlijk werk je hard, maar beloon jezelf niet buitenproportioneel. Straks krijg je spijt van je uitgave en word je er nog niet gelukkiger door.
 • Investeer in ervaringen. Hoe meer spullen je hebt, hoe vaker je je er zorgen om maakt. Belevenissen kunnen je niet worden ontnomen, daar word je echt rijker van.
 • Plant een geldboom. Dan hoef je deze alleen nog maar te plukken, yay!
 • Is je hak van de schoen kapot? Laat deze repareren! Knoopje van je jas eraf? Maak het. Je hoeft echt niet gelijk alles nieuw nieuw nieuw. Hergebruiken maakt de wereld er een stuk mooier op!
 • De blogs Budgetproof.nl en Cocogold.nl staan vol met inspirerende tips over betaalbaar leven. Ik kijk er graag op om geïnspireerd te worden hoe het ook een stukje goedkoper kan.
 • Moet je even wachten tot de trein komt? Nee, ga nu niet even naar de winkel voor tussendoortjes. Die zijn ontzettend duur! Skip it! En weet je van jezelf dat je de verleiding amper kunt weerstaan? Zorg dan dat je het bij de supermarkt hebt gehaald met je wekelijkse boodschappen, want bij een Kiosk op het station is het drie keer zo duur!

 • Hoe vaak ga je uiteten? Bedenk voor jezelf hoeveel het kost, je zult schrikken dat je er bijna een week boodschappen voor kunt doen! En kies je toevallig regelmatig voor kant en klare maaltijden? Als je het zelf maakt, ben je zo de helft goedkoper uit…
 • Hoef je niet meer naar de kamer? Doe het licht uit! Alle kleine beetjes helpen op die energierekening.
 • Toen Willemijn haar artikel deelde over overbodige apparaten in het huishouden, schrok ik eigenlijk. Ik had het niet eens door dat het inderdaad een luxe was! Zo kan je veel goedkoper een schattige ketel gebruiken om het water te laten koken dan een waterkoker, deze slurpt energie! Heel leerzaam en een echte eyeopener.
 • Tweedehands is ook goed genoeg, niet alles hoeft nieuw te zijn. Marktplaats is hiervoor ideaal, wij hebben onze eerste meubels hier bijna allemaal vanaf gehaald. Zo waren we voor dezelfde producten die nieuw bij IKEA werden aangeboden, nu de helft minder kwijt.
 • Foldertjes irritant? Welnee, ze zijn juist ontzettend handig! In plaats van dat je moet zoeken in de winkel naar korting, kan je nu overzichtelijk bekijken waar je product x het goedkoopst kunt halen.
 • Varkentjes zijn schattig, maar spaarvarkentjes nog schattiger! Vooral als er iets in zit natuurlijk. Bedenk voor jezelf wat je met het geld zou doen als je het zou hebben en maak een concreet plan. Doe alsof je het geld niet hebt, zodat je er ook niet aan komt.
 • Van Anne heb ik geleerd hoe je slimmer boodschappen kunt doen dan je al deed. Print de weekplanner uit en denk vooruit, zodat je geen overbodige boodschappen doet.

Wat is jouw ultieme (be)spaartip?  En waarvoor ben jij aan het sparen?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 39 reacties.

 1. Sophie

  Ah wat veel tips! Wat geld betreft ben ik echt erg. Ik denk wel 100x na voordat ik het uitgeef dat mam me soms zelf verplicht om iets te kopen. Met name kleren kopen is echt een drama. Shame on me!
  Sophie onlangs geplaatst…Studeren? Hoe dan!? (en hoe niet!)My Profile

 2. Saskia

  Dankjewel voor deze mooie en handige tips. Wie wil er nu niet geld overhouden!!

 3. Frauke

  Super handige tips, stuk voor stuk! Vroeger kon ik geld echt geen seconde in m’n portemonnee laten zitten als ik ’t had, maar gelukkig ben ik nu al een pak beter in sparen! Het helpt inderdaad om een doel te hebben én enkel contant geld te voorzien. Ben alleen zo lui om naar een bank toe te gaan, haha. X
  Frauke onlangs geplaatst…DIY winterse potpourriMy Profile

 4. Sylvia

  Helaas is sparen even wat is lastiger als je geen studiefinanciering en studenten-ov krijgt terwijl je wekelijks meerdere keren per week moet pendelen van Tilburg naar Maastricht, maar los van dat ben ik ook geen big spender, Ik probeer inderdaad te letten op de lichten in huis en ik heb zelden de verwarming aan, ook in de winter, ik trek liever een dikker vest aan :)
  Sylvia onlangs geplaatst…Test: hoe vies ben jij?My Profile

 5. Amy

  Wat veel handige tips, leuk Dagmar! Ik ben op dit moment mijn studie aan het afbetalen en ondanks dat dat best een fors bedrag is kan ik her en der nog steeds wat spaarcentjes bij elkaar schrapen. Omdat ik drie keer nadenk voor elke aankoop. Behalve in de supermarkt: daar wil ik niet bezuinigen ;)
  Amy onlangs geplaatst…Personal: ik wil wel zingen, maar ik durf nietMy Profile

 6. Bente

  Mijn beste tip is om wekelijkse boodschappen te doen, dan ben je een stuk goedkoper uit dan dat je elke dag naar de supermarkt gaat!
  Bente onlangs geplaatst…Mijn relatie regelsMy Profile

 7. Beautyjuf

  Wat een handige tips! Als ik ergens voor wil sparen, merk ik dat ik ook al minder geld uitgeef. Verder let ik niet zo goed op mijn uitgaven. Ik zou het misschien meer moeten doen om me er bewuster van te worden.
  Beautyjuf onlangs geplaatst…Aussie Aussome Volume ShampooMy Profile

 8. Sophie

  Hele handige tips! Vooral die van Jennie ga ik eens proberen toe te passen; het ziet er wel heel erg goed uit!

 9. Audrey

  Goede tips! Er is trouwens ook een app waar je alle reclamefolders in kan vinden, handig als je papier wil besparen maar wel op de hoogte wil zijn van alle koopjes :)
  Audrey onlangs geplaatst…Klein leed #2: de food-editieMy Profile

 10. Wat een goed onderwerp! Ik ben gek op geld uitgeven maar spaar ook heel graag. Bij de ING kun je online spaardoelen aanmaken. Je ziet dan het balkje vollopen en dat werkt voor mij erg motiverend. Door (spaar)potjes te maken geef ik mijn geld een stuk bewuster uit!
  Birds & Buddha onlangs geplaatst…Keuzestress, tips voor de eeuwige twijfelaarMy Profile

 11. Marjolein

  Handige tips! Ik ben nu vooral aan het sparen voor echt dure dingen (lees: huis, inrichting, auto). Met spaardoel bij de ING, want dat werkt verrassend genoeg best goed! Mijn tip is trouwens om eens goed na te denken over de kleine dingetjes die je eventjes koopt. Een paar euro hier, een paar euro daar. Voordat je het weet heb je voor 40 euro aan “budget” make-up gekocht bijvoorbeeld. Had je dan niet liever een mooi item van MAC willen hebben?
  Marjolein onlangs geplaatst…Treat yo lips met Carmex lippenbalsemsMy Profile

 12. Denise

  Dit artikel komt precies op het goede moment haha, Ik ben zo goed in steeds kleine bedragen uitgeven waarna ik aan het eind van de week schrik hoeveel ik er door heen heb gejaagd.. Eerder kocht ik duurdere make-up zonder er echt over na te denken, maar nu mag ik het van mezelf niet meer kopen zonder er een paar nachten over te hebben geslapen. Ik ga vooruit :)
  Denise onlangs geplaatst…Blogs die de moeite waard zijn om te volgen #2My Profile

 13. alexa

  Haha handig maar nog steeds best wel moeilijk. Mijn tip is: zet het op je spaarrekening. Dan heb je zo’n mooi bedrag gespaard dat het zonde is om het eraf te halen. Vind ik zelf tenminste.
  alexa onlangs geplaatst…Zalm wrapsMy Profile

 14. Dionne

  Hele fijne tips! Super grappig, dat boek heb ik een hele tijd terug gelezen en ook geprobeerd te leven van 1,- per dag. Echter is het mij niet gelukt, maar ben wel een stuk zuiniger.
  Dionne onlangs geplaatst…Outfit of the day | Colorful BlouseMy Profile

 15. Xaviera

  Fijne tips allemaal! Even heel bewust stilstaan bij wat je wilt aanschaffen en of je het echt nodig hebt kan wonderen doen voor je portemonnee. Ik heb een klein budget dus ik doe het sowieso wel rustig aan maar ik merk wel dat ik teveel geld uitgeef aan boodschappen. Daar wil ik nog beter op gaan letten!
  Xaviera onlangs geplaatst…De Orchideeën Hoeve IIMy Profile

 16. Wat een superleuke post!
  Ik ben ook druk bezig met sparen om te reizen.
  Nog een goeie tip; zet spulletjes die je niet meer gebruikt op marktplaats. Heb ik afgelopen week ook gedaan, echt leuk om geld te krijgen voor dingen die je toch niet meer gebruikt, en waar een ander gelukkig mee is :)
  Chapter Unwritten onlangs geplaatst…Plannen..My Profile

 17. Als je er maar een beetje je best voor doet, dan is het best makkelijk om al snel best wel wat geld te besparen. Toch ga ik stiekem wel eens met een lege maag de supermarkt in, maar omdat ik al de hele week door een lijstje maak, koop ik niet meer dan nodig, Alleen al door een lijstje bespaar ik al zo’n 10 tot 15 euro per week op de boodschappen. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…The Perfect Palette TAGMy Profile

 18. Esther Marieke

  Wat een fijne tips! Ik ben sinds januari aan het sparen voor een kinderyoga opleiding. Het lukt me aardig, al ben ik benieuwd hoelang ik het vol houd om leuke uitjes te weigeren. Dit lijstje gaat mij dus zeker helpen!

 19. Nadia

  Ik heb een hele mooie zilveren uil, ooit gekocht bij Action als interieur accessoire, thuis zag ik dat het een spaarpotje was. Vanaf toen besloot ik om geld wat ik in mijn broekzak over had er altijd in te doen. En alle muntjes onder de 20 cent. Het is ongemerkt sparen.
  Nadia onlangs geplaatst…Venus mini scheermesMy Profile

 20. Eveline

  Ik vind foldertjes wel irritant. Ik raak er ook geprikkeld door om iets te kopen, dus bij ons belanden ze vaak meteen bij het oud papier. Ik gebruik meestal de Spotta app en dan voordat ik boodschappen ga doen. Hier zitten de AH, Jumbo en Em-té heel dicht bij elkaar en wat er dan waar in de aanbieding is ga ik het halen. Misschien wel iets meer uitzoekwerk, maar uiteindelijk ben je wel voordeliger uit.
  Eveline onlangs geplaatst…Persoonlijk: Het is al snel te veel voor mijMy Profile

 21. Kim

  Leuk artikel! Ik ben zelf echt een groot fan van tweedehands en vintage winkels (maakte zelfs een overzicht van alle vintage shops in NL!) en vind het een sport om daar wat leuks te vinden voor weinig :)

  Koop jij zelf ook wel eens vintage?
  Kim onlangs geplaatst…Outfit | Winter chic lookMy Profile

 22. Saar

  Mooi lijstje met tips! Ik slaap ook regelmatig eens over een aankoop. En aangezien ik veel met de trein reis, is mijn tip om een boek of tijdschrift standaard in je tas te hebben zitten. Je hoeft dan geen nieuwe te gaan kopen en je hebt altijd iets om je tijd mee te verdrijven. En dus heb je ook minder de nood om te gaan shoppen.

  Oh, en sowieso: winkelstraten en winkels als de Action vermijden ;)
  Saar onlangs geplaatst…Babbelmoment | Things #14My Profile

 23. Bertine

  wat veel en handige tips! dat van die sale en goed nadenken wat je echt nodig hebt, dat is echt een goede leer voor mij!

 24. Stephanie

  Ik vond dit artikel net tussen jouw meest gelezen blogposts van 2015. Mijn verloofde (sinds deze kerst :) ) en ik zijn begonnen met sparen voor onze trouw, dus alle tips zijn handig. Er zitten er een paar tussen die ik zeker ga gebruiken, zoals hergebruiken, kortingen bekijken, meer fietsen en tweedehandsspullen!
  Stephanie onlangs geplaatst…Geluksmomentjes december #4My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge