Blog

22 budget tips hoe je geld kunt (be)sparen

IMG_9867Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het er een stuk makkelijker op als je het wel hebt. In ieder geval genoeg om jezelf in de basis te kunnen onderhouden én af en toe iets extra’s te kunnen doen. Jord en ik hebben prachtige plannen, maar daar zit een prijskaartje aan. Zo willen we onze eerste verre reis samen maken en zijn we aan het oriënteren voor een huisje. We zijn nooit big spenders geweest, maar het is wel heel leuk om zo goedkoop mogelijk de week door te komen. Daar maken we inmiddels een gezellige sport van. In dit artikel deel ik onze tips hoe je geld kunt (be)sparen. Doe je mee?

 • Bedenk voor jezelf waarom het goed zou zijn dat je let op je geld. Noteer een doel zodat je jezelf eraan kunt herinneren als je uit de bocht neigt te vliegen.
 • Prop je agenda vol zodat je geen tijd hebt om te shoppen! Grapje…
 • Pin het geld voor de week, zodat je overzichtelijk houdt wat je uitgeeft en hoeveel er nog daadwerkelijk over is van het bedrag dat je voor jezelf hebt afgesproken. Maak het tastbaar door contant geld te gebruiken.
 • Print het spaarschema uit van Jennie waardoor je aan het eind van het jaar een bedrag hebt gespaard van 1378 euro! Dat kunnen we vast allemaal goed gebruiken.
 • Ga nooit met een lege maag naar de winkel. Je neemt áltijd meer mee dan je nodig hebt, omdat je trek hebt en de winkel zo is ingericht dat veel lekkers op ooghoogte ligt of voor het pakken. Dit maakt de verleiding natuurlijk extra groot om alles mee te nemen wat je aanspreekt!
 • Moet je het nu écht uitgeven? Of kan je nog twee weken wachten tot de sale? Hou in de gaten wanneer de periodes met korting zijn. Zo koop ik vaak een bikini aan het einde van het seizoen voor de volgende zomer, maar dan wel met 75% korting! Ideaal.
 • Koop trouwens alleen wat je nodig hebt in de sale. Niet omdat er opeens 80% korting zit op de sweater die je nooit aan je garderobe zou willen toevoegen, maar doordat er korting op zit… Help, anders loop je het mis!
 • Een aankoop die meer geld kost? Heb je het écht nodig of is dit just for fun?  Probeer die impulsiviteit te vermijden door jezelf er bewust van te maken. Ga je het echt gebruiken? Slaap er nog een paar nachtjes over. Sta je er dan nog steeds achter?

sport diary

 • Is het nodig dat je de bus pakt voor twee haltes? Of kan je ook lopend of met de fiets? Alle beetjes helpen! En het is gelijk een win-win situatie, die frisse lucht doet je vast heel goed! En wat dacht je van de topconditie die je nu krijgt?!
 • Ik heb dit écht verdiend‘, herken je deze gedachte? Verdienen we niet allemaal een luxe villa met een zwembad in de achtertuin? Natuurlijk werk je hard, maar beloon jezelf niet buitenproportioneel. Straks krijg je spijt van je uitgave en word je er nog niet gelukkiger door.
 • Investeer in ervaringen. Hoe meer spullen je hebt, hoe vaker je je er zorgen om maakt. Belevenissen kunnen je niet worden ontnomen, daar word je echt rijker van.
 • Plant een geldboom. Dan hoef je deze alleen nog maar te plukken, yay!
 • Is je hak van de schoen kapot? Laat deze repareren! Knoopje van je jas eraf? Maak het. Je hoeft echt niet gelijk alles nieuw nieuw nieuw. Hergebruiken maakt de wereld er een stuk mooier op!
 • De blogs Budgetproof.nl en Cocogold.nl staan vol met inspirerende tips over betaalbaar leven. Ik kijk er graag op om geïnspireerd te worden hoe het ook een stukje goedkoper kan.
 • Moet je even wachten tot de trein komt? Nee, ga nu niet even naar de winkel voor tussendoortjes. Die zijn ontzettend duur! Skip it! En weet je van jezelf dat je de verleiding amper kunt weerstaan? Zorg dan dat je het bij de supermarkt hebt gehaald met je wekelijkse boodschappen, want bij een Kiosk op het station is het drie keer zo duur!

 • Hoe vaak ga je uiteten? Bedenk voor jezelf hoeveel het kost, je zult schrikken dat je er bijna een week boodschappen voor kunt doen! En kies je toevallig regelmatig voor kant en klare maaltijden? Als je het zelf maakt, ben je zo de helft goedkoper uit…
 • Hoef je niet meer naar de kamer? Doe het licht uit! Alle kleine beetjes helpen op die energierekening.
 • Toen Willemijn haar artikel deelde over overbodige apparaten in het huishouden, schrok ik eigenlijk. Ik had het niet eens door dat het inderdaad een luxe was! Zo kan je veel goedkoper een schattige ketel gebruiken om het water te laten koken dan een waterkoker, deze slurpt energie! Heel leerzaam en een echte eyeopener.
 • Tweedehands is ook goed genoeg, niet alles hoeft nieuw te zijn. Marktplaats is hiervoor ideaal, wij hebben onze eerste meubels hier bijna allemaal vanaf gehaald. Zo waren we voor dezelfde producten die nieuw bij IKEA werden aangeboden, nu de helft minder kwijt.
 • Foldertjes irritant? Welnee, ze zijn juist ontzettend handig! In plaats van dat je moet zoeken in de winkel naar korting, kan je nu overzichtelijk bekijken waar je product x het goedkoopst kunt halen.
 • Varkentjes zijn schattig, maar spaarvarkentjes nog schattiger! Vooral als er iets in zit natuurlijk. Bedenk voor jezelf wat je met het geld zou doen als je het zou hebben en maak een concreet plan. Doe alsof je het geld niet hebt, zodat je er ook niet aan komt.
 • Van Anne heb ik geleerd hoe je slimmer boodschappen kunt doen dan je al deed. Print de weekplanner uit en denk vooruit, zodat je geen overbodige boodschappen doet.

Wat is jouw ultieme (be)spaartip?  En waarvoor ben jij aan het sparen?

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.