Blog

12 x Energie en pijn besparen voor je lichaam

disney

Wat ben ik toch gek op deze quote van Disney, al hebben sommige dromen wat creatieve aanpassingen nodig om het daadwerkelijk te kunnen realiseren. Vooral als je kampt met een chronische beperking of als je eenmaal beschikt over weinig energie. Maar ook hier zijn oplossingen voor te vinden, laat zo’n obstakel nooit je glimlach afpakken want dat is het niet waard. Bekijk liever wat er wel mogelijk is per situatie en leg hier de focus op zodat het de kans krijgt om te groeien. Ik heb CVS en Fibromyalgie (voor de nieuwe lezers: dit is chronische vermoeidheid en pijn) maar met enkele aanpassingen kan ik het leven beleven dat ik graag zou willen ervaren. In dit artikel deel ik mijn ervaring en enkele energiebesparende tips die mij vooruithelpen het dagelijkse makkelijker te maken. 

Madame L. Ekker-Efficiënt – Yes, dat is mijn bijnaam ondertussen. Voordat ik ergens naartoe ga, doe ik automatisch een dubbelcheck. Heb ik alles écht mee? Voor mij is het heel kostbaar om heen en weer te lopen, vooral als er dan ook iets extra meegenomen moet worden. Daarom scheelt het niet alleen handige tijd, maar vooral ook de stappen die ik moet zetten met pijn en de kracht die ik in andere situaties kan stoppen. En niet altijd is het voor de ander leuk om die dubbelcheck te aanschouwen, maar het zit inmiddels zo in mijn routine én het scheelt een hoop. Ook denk ik eerst na of ik alles bij de hand heb voordat ik ga zitten, omdat opstaan veel pijn doet. Denk jij ook zo? 

Dankjewel voor de lift! – Op mijn werk zit ik op de derde etage en dat is eigenlijk prima te doen met de trap. Maar ik ben ongelooflijk dankbaar voor de lift, wat is het toch een geniale uitvinding! Om energie te besparen voor mijn lichaam pak ik deze dan ook negen van de tien keer, omdat ik dan weet dat ik de dag beter vol kan houden. 

♧ Lijstjes overload – Een lijstje voor de boodschappen, voor mijn blog, voor mijn werk, voor huishoudelijke klusjes, voor random inspiratie… Ons huis ligt vól met notitieblokjes, schriftjes en vrolijke boekjes om alles op te kunnen schrijven en daar maak ik graag gebruik van. Waarom? Als je het moet onthouden dan kost dat ook energie, je wilt het immers niet vergeten en moet je er toch even aan herinneren af en toe. Dan is het makkelijker om het te noteren, zodat je er niet steeds mee zit en de ander ook niet tot last mee bent. En heb je het toch onthouden dan is dat natuurlijk ook super, maar lijstjes zijn handige oplossingen die weinig energie kosten om op te stellen en je veel kunnen besparen.

Lange lokken & droogshampoo– Tot en met oktober had ik lange lokken, maar er is véél afgegaan. Deze keuze heb ik niet gemaakt omdat ik graag kort haar wilde, maar omdat het mij minder energie kostte en pijn bespaarde. Mijn haren waren altijd een trots, omdat het lang heeft geduurd tot het haar gezonde glans en lengte terugkreeg, maar ik wou wel zelf mijn haren blijven wassen zonder daar hulp bij te vragen. Omdat dit laatste niet meer goed mogelijk was, hakte (of letterlijk knipte) ik de knoop door en koos voor een haarlengte net op de schouders. Heel praktisch, maar gelukkig is het resultaat geslaagd. Begrijpelijk als je deze keuze niet wilt maken, daarvoor gebruikte ik ook een lange tijd droogshampoo voor de momenten dat het nodig was. Een prima oplossing, zolang je het zelf maar prettig vindt. 

♧ Douchen – Dit kan ik gelukkig nu weer zelf, maar er was een periode dat we een plastic stoeltje of een klapstoel in de douche hadden gezet zodat ik mijzelf wel zelf kon wassen, maar het minder energie kostte om het daadwerkelijke te doen.

♧ Rustmomenten – Dit kopje klinkt lekker zen en eigenlijk is dat ook de bedoeling. Dat het mij minder goed afgaat is een ander verhaal haha. Ik weet heel goed dat rustmomenten een positief effect hebben op mijn energiepeil, maar wat is het toch lastig om deze momenten te blokken in de agenda. Je krijgt er wel veel voor terug, dus ik ga echt mijn best doen om het niet alleen als suggestie mee te geven maar het ook daadwerkelijk te doen. Of ja, meer niet doen… Het gaat om de rust :)

♧ Communiceren – Als er iets speelt, ah wat heb ik er dan een hekel aan om dat ook daadwerkelijk aan te geven. Ik wil het graag zelf oplossen en onafhankelijk m’n doel bereiken, toegeven is dan geen eitje kan ik je vertellen. Maar het kan wel echt een verschil maken of je het samen oppakt of zelf worstelt. Eerder aangeven is al het halve werk!

Keramische messenset – Oké voor dit idee gaan álle credits naar mijn vriend, want ik wist niet dat het zo’n verschil kon maken. Ik ben geen heldin in de keuken, maar doe oprecht onwijs mijn best om lekkers op tafel te zetten en de laatste tijd stromen de complimentjes keer op keer binnen als we vrienden over de vloer hebben en iedereen blijft graag eten (yay, beschouw ik ook als een eer!). Dit kost veel energie en kracht, waardoor ik bijvoorbeeld alles aan tafel zittend snij en ook alle voorbereidingen zittend doe. Mijn vriend bedacht dat een keramische messenset makkelijker zou snijden en sinds we deze in huis hebben is het plezier voor koken nog meer toegenomen. Het scheelt echt veel kracht die ik beter kan stoppen in het roeren!

Ooghoogte – Spullen die ik echt nodig heb en vaker gebruik, liggen meestal op ooghoogte of net iets lager zodat ik er makkelijk bij kan door alleen m’n armen te bewegen. Ook de belangrijkste kledingstukken die ik graag draag liggen dus niet voor het oprapen, maar op juiste hoogte. Dit scheelt een hoop pijn en maakt het leven ook weer iets makkelijker.

High heels – Yes, wat zou ik mijn collectie graag vaker willen dragen, maar dit is helaas niet vaak mogelijk. Hoge hakken kosten veel kracht, daarom kies ik liever voor een bredere hak waardoor ik stabieler sta en mijn evenwicht en kracht kan verspreiden. En draag ik wel hakken? Dan stop ik platte schoentjes voor noodgevallen altijd in de tas. Net als iets zoets trouwens, dat zit er ook standaard in mocht ik opeens veel energie tekort komen. Houd er wel rekening mee dat als je iets heel zoets eet je erna een dipje kunt krijgen, maar hopelijk ben je dan in de tussentijd wel veilig thuisgekomen. 

♧ Luisterboeken – Een tip die nu voor mij niet van toepassing is en die ik tot ‘vroeger’ mag bestempelen is het lezen van boeken. Of eigenlijk het niet lezen van boeken. De periode voordat ik hulp kreeg voor CVS was heel lastig, omdat ik zo moe was dat ik nergens meer toe in staat was. Zelfs mijn ogen konden moeilijk meer scherpstellen, waardoor ik bijna geen letters kon onderscheiden en dus ook niet kon lezen. Iets wat ik echt verschrikkelijk vond, omdat ik graag las. Mijn docent Nederlands van de middelbare kwam toen met het idee om via luisterboeken toch geïnspireerd te raken. Wat voelde het fijn om alsnog boeken ‘uit te kunnen lezen’. 

♧ Huishoudelijke klusjes – Ik vind schoonmaken geen straf, maar de pijn die ik daardoor ervaar maakt het wel iets ingewikkelder. Zo heeft mijn vriend het stofzuigen, de bak van Poes schoonmaken en het afwassen op zich genomen, omdat je hierbij veel moet staan en kracht nodig hebt. Ik doe de wasjes en ook het stof afnemen en de plantjes. Wat ik extra handig vind aan de wasmachine, is dat er ook een handwas functie op zit zodat ik het niet met mijn handen (waar weinig kracht in zit) hoef te doen. Als ik strijk, dan doe ik dat vaak ook zittend, de overige klusjes verdelen we meestal per dag door te kijken wat haalbaar en mogelijk is. 

De pijn en vermoeidheid zullen middels bovenstaande trucjes niet verdwijnen, daar ben ik mij goed van bewust. Maar door het toe te passen houd ik wel meer ‘over’ om te stoppen in situaties, fijne momenten en om het leven daadwerkelijk te beleven. Ook vind ik het niet makkelijk om de tips te omschrijven, omdat het zo automatisme is geworden dat ik het zelden door heb dat ik er een eigen manier voor heb bedacht. Of je nu kampt met vermoeidheid, pijn of andere klachten: laat je mooie glimlach er niet door afpakken, want dat is het niet waard. Zie het niet als een obstakel, maar als een kans om een andere weg te pakken dan de meesten doen! Het maakt ons creatiever én sterker dan we ooit waren!

Heb jij handige tips waarmee je energie kunt besparen voor het lichaam? Laat het weten in de comments zodat we elkaar kunnen inspireren en vooruit kunnen helpen!

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.