12 x Energie en pijn besparen voor je lichaam

12 x Energie en pijn besparen voor je lichaam

disney

Wat ben ik toch gek op deze quote van Disney, al hebben sommige dromen wat creatieve aanpassingen nodig om het daadwerkelijk te kunnen realiseren. Vooral als je kampt met een chronische beperking of als je eenmaal beschikt over weinig energie. Maar ook hier zijn oplossingen voor te vinden, laat zo’n obstakel nooit je glimlach afpakken want dat is het niet waard. Bekijk liever wat er wel mogelijk is per situatie en leg hier de focus op zodat het de kans krijgt om te groeien. Ik heb CVS en Fibromyalgie (voor de nieuwe lezers: dit is chronische vermoeidheid en pijn) maar met enkele aanpassingen kan ik het leven beleven dat ik graag zou willen ervaren. In dit artikel deel ik mijn ervaring en enkele energiebesparende tips die mij vooruithelpen het dagelijkse makkelijker te maken. 

Madame L. Ekker-Efficiënt – Yes, dat is mijn bijnaam ondertussen. Voordat ik ergens naartoe ga, doe ik automatisch een dubbelcheck. Heb ik alles écht mee? Voor mij is het heel kostbaar om heen en weer te lopen, vooral als er dan ook iets extra meegenomen moet worden. Daarom scheelt het niet alleen handige tijd, maar vooral ook de stappen die ik moet zetten met pijn en de kracht die ik in andere situaties kan stoppen. En niet altijd is het voor de ander leuk om die dubbelcheck te aanschouwen, maar het zit inmiddels zo in mijn routine én het scheelt een hoop. Ook denk ik eerst na of ik alles bij de hand heb voordat ik ga zitten, omdat opstaan veel pijn doet. Denk jij ook zo? 

Dankjewel voor de lift! – Op mijn werk zit ik op de derde etage en dat is eigenlijk prima te doen met de trap. Maar ik ben ongelooflijk dankbaar voor de lift, wat is het toch een geniale uitvinding! Om energie te besparen voor mijn lichaam pak ik deze dan ook negen van de tien keer, omdat ik dan weet dat ik de dag beter vol kan houden. 

♧ Lijstjes overload – Een lijstje voor de boodschappen, voor mijn blog, voor mijn werk, voor huishoudelijke klusjes, voor random inspiratie… Ons huis ligt vól met notitieblokjes, schriftjes en vrolijke boekjes om alles op te kunnen schrijven en daar maak ik graag gebruik van. Waarom? Als je het moet onthouden dan kost dat ook energie, je wilt het immers niet vergeten en moet je er toch even aan herinneren af en toe. Dan is het makkelijker om het te noteren, zodat je er niet steeds mee zit en de ander ook niet tot last mee bent. En heb je het toch onthouden dan is dat natuurlijk ook super, maar lijstjes zijn handige oplossingen die weinig energie kosten om op te stellen en je veel kunnen besparen.

Lange lokken & droogshampoo– Tot en met oktober had ik lange lokken, maar er is véél afgegaan. Deze keuze heb ik niet gemaakt omdat ik graag kort haar wilde, maar omdat het mij minder energie kostte en pijn bespaarde. Mijn haren waren altijd een trots, omdat het lang heeft geduurd tot het haar gezonde glans en lengte terugkreeg, maar ik wou wel zelf mijn haren blijven wassen zonder daar hulp bij te vragen. Omdat dit laatste niet meer goed mogelijk was, hakte (of letterlijk knipte) ik de knoop door en koos voor een haarlengte net op de schouders. Heel praktisch, maar gelukkig is het resultaat geslaagd. Begrijpelijk als je deze keuze niet wilt maken, daarvoor gebruikte ik ook een lange tijd droogshampoo voor de momenten dat het nodig was. Een prima oplossing, zolang je het zelf maar prettig vindt. 

♧ Douchen – Dit kan ik gelukkig nu weer zelf, maar er was een periode dat we een plastic stoeltje of een klapstoel in de douche hadden gezet zodat ik mijzelf wel zelf kon wassen, maar het minder energie kostte om het daadwerkelijke te doen.

♧ Rustmomenten – Dit kopje klinkt lekker zen en eigenlijk is dat ook de bedoeling. Dat het mij minder goed afgaat is een ander verhaal haha. Ik weet heel goed dat rustmomenten een positief effect hebben op mijn energiepeil, maar wat is het toch lastig om deze momenten te blokken in de agenda. Je krijgt er wel veel voor terug, dus ik ga echt mijn best doen om het niet alleen als suggestie mee te geven maar het ook daadwerkelijk te doen. Of ja, meer niet doen… Het gaat om de rust :)

♧ Communiceren – Als er iets speelt, ah wat heb ik er dan een hekel aan om dat ook daadwerkelijk aan te geven. Ik wil het graag zelf oplossen en onafhankelijk m’n doel bereiken, toegeven is dan geen eitje kan ik je vertellen. Maar het kan wel echt een verschil maken of je het samen oppakt of zelf worstelt. Eerder aangeven is al het halve werk!

Keramische messenset – Oké voor dit idee gaan álle credits naar mijn vriend, want ik wist niet dat het zo’n verschil kon maken. Ik ben geen heldin in de keuken, maar doe oprecht onwijs mijn best om lekkers op tafel te zetten en de laatste tijd stromen de complimentjes keer op keer binnen als we vrienden over de vloer hebben en iedereen blijft graag eten (yay, beschouw ik ook als een eer!). Dit kost veel energie en kracht, waardoor ik bijvoorbeeld alles aan tafel zittend snij en ook alle voorbereidingen zittend doe. Mijn vriend bedacht dat een keramische messenset makkelijker zou snijden en sinds we deze in huis hebben is het plezier voor koken nog meer toegenomen. Het scheelt echt veel kracht die ik beter kan stoppen in het roeren!

Ooghoogte – Spullen die ik echt nodig heb en vaker gebruik, liggen meestal op ooghoogte of net iets lager zodat ik er makkelijk bij kan door alleen m’n armen te bewegen. Ook de belangrijkste kledingstukken die ik graag draag liggen dus niet voor het oprapen, maar op juiste hoogte. Dit scheelt een hoop pijn en maakt het leven ook weer iets makkelijker.

High heels – Yes, wat zou ik mijn collectie graag vaker willen dragen, maar dit is helaas niet vaak mogelijk. Hoge hakken kosten veel kracht, daarom kies ik liever voor een bredere hak waardoor ik stabieler sta en mijn evenwicht en kracht kan verspreiden. En draag ik wel hakken? Dan stop ik platte schoentjes voor noodgevallen altijd in de tas. Net als iets zoets trouwens, dat zit er ook standaard in mocht ik opeens veel energie tekort komen. Houd er wel rekening mee dat als je iets heel zoets eet je erna een dipje kunt krijgen, maar hopelijk ben je dan in de tussentijd wel veilig thuisgekomen. 

♧ Luisterboeken – Een tip die nu voor mij niet van toepassing is en die ik tot ‘vroeger’ mag bestempelen is het lezen van boeken. Of eigenlijk het niet lezen van boeken. De periode voordat ik hulp kreeg voor CVS was heel lastig, omdat ik zo moe was dat ik nergens meer toe in staat was. Zelfs mijn ogen konden moeilijk meer scherpstellen, waardoor ik bijna geen letters kon onderscheiden en dus ook niet kon lezen. Iets wat ik echt verschrikkelijk vond, omdat ik graag las. Mijn docent Nederlands van de middelbare kwam toen met het idee om via luisterboeken toch geïnspireerd te raken. Wat voelde het fijn om alsnog boeken ‘uit te kunnen lezen’. 

♧ Huishoudelijke klusjes – Ik vind schoonmaken geen straf, maar de pijn die ik daardoor ervaar maakt het wel iets ingewikkelder. Zo heeft mijn vriend het stofzuigen, de bak van Poes schoonmaken en het afwassen op zich genomen, omdat je hierbij veel moet staan en kracht nodig hebt. Ik doe de wasjes en ook het stof afnemen en de plantjes. Wat ik extra handig vind aan de wasmachine, is dat er ook een handwas functie op zit zodat ik het niet met mijn handen (waar weinig kracht in zit) hoef te doen. Als ik strijk, dan doe ik dat vaak ook zittend, de overige klusjes verdelen we meestal per dag door te kijken wat haalbaar en mogelijk is. 

De pijn en vermoeidheid zullen middels bovenstaande trucjes niet verdwijnen, daar ben ik mij goed van bewust. Maar door het toe te passen houd ik wel meer ‘over’ om te stoppen in situaties, fijne momenten en om het leven daadwerkelijk te beleven. Ook vind ik het niet makkelijk om de tips te omschrijven, omdat het zo automatisme is geworden dat ik het zelden door heb dat ik er een eigen manier voor heb bedacht. Of je nu kampt met vermoeidheid, pijn of andere klachten: laat je mooie glimlach er niet door afpakken, want dat is het niet waard. Zie het niet als een obstakel, maar als een kans om een andere weg te pakken dan de meesten doen! Het maakt ons creatiever én sterker dan we ooit waren!

Heb jij handige tips waarmee je energie kunt besparen voor het lichaam? Laat het weten in de comments zodat we elkaar kunnen inspireren en vooruit kunnen helpen!

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 42 reacties.

 1. Wauw, wat een goede tips, maar stiekem vind ik het ook fijn om te lezen dat het zelf douchen weer goed gaat. Ikzelf houd mijn rust om echt een bedtijd in te zetten, na dat tijdstip gebeurd er niks meer… en mij daar aan houden. Ik heb nog nooit zo goed naar mijn lichaam geluisterd als nu en dat voelt goed. Je hebt echt goede tips gegeven en vooral lijstjes, ik houd van lijstjes, zo handig! xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Rimmel – Wonder’full MascaraMy Profile

 2. Petra

  Zo mooi om te lezen dat je het ziek zijn jou niet laat belemmeren om dingen te doen en te genieten. Petje af. Heb echt veel bewondering voor je. Mooi dat je nu alles deelt zodat anderen er ook wat aan hebben.
  Petra onlangs geplaatst…It’s a sock tag!My Profile

 3. Els

  Sorry, ik heb geen tips, maar wat een lijstje met dingen waar ik nooit bij na zou denken! De quote van disney is idd mooi :-)!
  Els onlangs geplaatst…Tutorial: Kerstster ★My Profile

 4. Hannah

  Wat een mooie blogpost meis! En je hebt helemaal gelijk, je kan het beter voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken! Het veel zittend doen helpt mij ook heel erg. Wij hebben een soort barretje in de keuken met barkrukken dus dan werk ik zittend alsnog aan het aanrechtblad haha! En als het tijd wordt voor het echte kookgedeelte neem ik gewoon een barkruk mee naar het fornuis en ga ik daar zittend verder, ideaal! Ook neem ik altijd wat extra marge als ik bijvoorbeeld naar school moet, het scheelt al zoveel energie om je niet te hoeven haasten… En rustmomenten inderdaad. Ze passen niet altijd in mn dagschema haha. Maar over het algemeen lukt het me wel om tussendoor mn rust te pakken. Vaak als ik smiddags thuis kom ga ik even een uurtje op bed of op de bank liggen. En doordat het een gewoonte geworden is vind ik het ook helemaal niet erg meer! In plaats van iets wat ik moet doen, is het iets geworden wat er ”gewoon” bijhoort. Het is niet altijd even praktisch, maar het levert wel veel op! En daar gaat het om toch ;)
  Hannah onlangs geplaatst…Shoppings| Primark, oktober 2014My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ah wauw wat superlief je comment dankjewel voor het delen van je ervaring en tips! Daar kan ik veel van leren en andere lezeressen ook. En extra marge in de ochtend scheelt inderdaad ook veel, super goede tip! Ik doe dat ook automatisch, ik sta vaak 45 minuutjes eerder op om rustig te beginnen en niet te hoeven haasten. Heel leuk dat je mij hiervan bewust maakt, want het was zo automatisme geworden dat ik niet doorhad dat ik dit ook deed hihi. Dankjewel voor het delen <333

 5. Dina

  Misschien niet per se voor je lichaam (indirect wel), maar voor je geest: energiegevend plannen. Ik schreef daar laatst een stukje over. Merk echt dat als ik mijn dagen/weken anders inplan, ik daar meer energie van krijg.
  Ik merk ook dat nu ik weinig energie heb, ik alleen nog maar hakken draag op speciale gelegenheden (terwijl ik ECHT van hakken houd). Goede tips trouwens!
  Dina onlangs geplaatst…Hartverwarmend: Ohana ‘Sisters for Charity’My Profile

 6. Frauke

  Wat een goede tips allemaal! Heel interessant ook om te lezen waarin je eigenlijk toch wel belemmerd wordt door CVS, ik vind het bijvoorbeeld best wel indrukwekkend om te lezen dat je een tijdje niet zelf kon douchen, gelukkig kan je dat nu wel weer. Fijn dat je door middel van deze tips zelf meer uit je dag kan halen, heel knap! X
  Frauke onlangs geplaatst…Do a date: kerstmarkt Gent!My Profile

 7. Lijkt me enorm lastig om te moeten gaan met pijn en vermoeidheid. Dit zijn wel handige dingen om het jezelf wat makkelijker te maken. Goed ook voor ons als lezers een beeld te krijgen van dingen waar je rekening mee moet houden. Ik vind het in ieder geval superknap hoe positief je overal naar kijkt en hoe je probeert toch lekker van alles te blijven doen. :) Liefs
  Rowan – Rebellious yet Romantic onlangs geplaatst…New in: Romantic lace bras & golden clutch H&MMy Profile

 8. sophie

  Oh jeetje, daar vraag je me wat. Ik ben juist iemand die altijd bezig moet zijn.. energie besparen is helaas niet aan mij besteed!
  sophie onlangs geplaatst…Muziek #2My Profile

 9. angelique

  Jij bent echt Miss positief. Je maakt overal van wat je er maar van kunt maken, veel mensen kunnen echt een voorbeeld aan jou nemen. Ik heb geen lichamelijke beperkingen dus kan mij niet voorstellen hoe het is maar snap wel dat het allemaal enorm veel energie kost.
  angelique onlangs geplaatst…Diary | Weekly Woensdag #5My Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dat is het mooiste compliment ooit. Heel erg bedankt voor je geweldig lieve woorden!

 10. Sophie

  Wat een prachtig, geweldige en slimme tips! Ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk het voor jou moet zijn geweest. Maar gelukkig kon je het wel zelf op deze manier doen, en dat is prachtig! Sommige tips gebruik ik zelf ook wel eens, een luisterboek wanneer ik mijn ogen lekker dicht wil doen. Heerlijk !<3
  Sophie onlangs geplaatst…Essentials voor de feestdagen!My Profile

 11. Bianca

  Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het voelt, wat je voelt.. Ook daarom vind ik het zo knap dat je toch altijd positief naar de toekomst blijft kijken en altijd met tips en ideeën komt waar weinig mensen aan denken. Ik weet zeker dat je voor velen een heel grote inspiratiebron bent!
  Bianca onlangs geplaatst…Me Time TagMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw heel erg lief je prachtige woorden Bianca, dankjewel <3

 12. Manon

  Wauw, wat een fijne tips! Echt oprecht! Zelf heb ik ook een stoel die ik in de douche kan zetten als het niet meer gaat. Ook dubbelcheck ik alles voor ik weer ga zitten of verder ga. Als ik weer opnieuw heen en weer moet gaan lopen etc, gewoon te veel kracht
  Manon onlangs geplaatst…WINACTIE Sans-OnlineMy Profile

 13. Anne

  En mooi dat die glimlach van je is! respect voor je!

 14. Manon

  Wat heb je weer een mooi artikel geschreven Dagmar! Zo fijn om te lezen, de tips zijn helemaal waar! Lijstjes maken herken ik als beste haha. Volgens mij leef ik zowat op lijstjes. Liefs xx
  Manon onlangs geplaatst…Review: IKEA LaptopkussenMy Profile

 15. Anouk

  Fijn dat je er zo goed mee om kan gaan! En hele handige tips. Ik zweer ook echt bij droogshampoo en high heels laat ik vaak aan mij voorbij gaan, te veel gedoe haha.
  Anouk onlangs geplaatst…Be healthy: gezond ijsjeMy Profile

 16. Xaviera

  Prachtig geschreven weer, ik heb veel bewondering voor je omdat je altijd alles op een positieve manier bekijkt en weet op te lossen! Deze tips zijn erg handig voor mij omdat ik dezelfde twee ziekten heb. Wat ik zelf nu heel erg probeer te doen is accepteren dat niet alles in één keer gaat (zoals het huishouden) en dan ook rustmomenten tussendoor inplannen. Ik wil graag alles achter elkaar doen, maar dan heb je daarna veel meer tijd nodig om weer te herstellen. Ik ga nog steeds weleens over mijn grenzen heen maar ik begin het te leren! :)
  Xaviera onlangs geplaatst…Inspirerende bloggersMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat ontzettend lief je mooie reactie, dankjewel! En wat supergoed dat je probeert het in stukjes te knippen. Ik hoop heel erg dat het je vooruit zal helpen. Zet hem op topper, we can do this <333

 17. Mathilde

  Heel herkenbaar! Zo doe ik alle huishoudelijke karweitjes in stappen en lees tussendoor een stukje boek of surf over het internet. En als ik een drukke dag heb dan zorg ik dat ik de dag erna niets hoef te doen (behalve met de hond wandelen).

 18. Justine

  Handige tips! ik heb ze zelf niet perse nodig, maar kan me voorstellen dat het voor jou een dagelijkse struggle is. Ik vind het dan ook zo knap hoe je met alles omgaat en dat je toch gewoon een super normaal en mega druk leven lijdt. Wat dat betreft echt een voorbeeld <3
  Justine onlangs geplaatst…My Cup of Care’s December Give Away! #1My Profile

 19. Anna

  Wat een goede tips! Ik vind het zo knap hoe je hiermee omgaat, ook al is het voor mij moeilijk te begrijpen hoe jij je voelt. Ik kan me er namelijk niks bij voorstellen! Maar heel fijn om te weten dat er dingen zijn waardoor jij je beter voelt <3!
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | INECTO PURE COCONUT SHAMPOO&CONDITIONERMy Profile

 20. Denise

  Ah wat een goede tips! Ik heb ook Chronische vermoeidheid ( niet cvs, maar wat het verschil is weet ik ook niet precies, was heel lastig uitleggen zei die man omdat het dicht bij elkaar ligt). Ik vind het ontzettend lastig aangeven als iets niet meer gaat. Met als gevolg dat ik elke dag doodmoe op mijn bed neerplof na schooltijd omdat de dag weer veel te zwaar was. Alleen het staan-zitten gedeelte kan ik ‘aangeven’. Staan lukt me me meestal niet erg lang. Dus dan moèt ik het wel aangeven, anders lig ik languit. Ik vind het zó knap hoe jij er mee omgaat. Jij en een vriendin van mij die ook CVS heeft, zijn echt mijn voorbeelden hoe je met vermoeidheid om moet gaan. Dankjewel <3
  Denise onlangs geplaatst…De Liebster AwardMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Lieve lieve Denise, Wat een onwijs lieve reactie van je om dit zo open te delen. Ik hoop dat er een dag komt dat je je fit voelt en dat je alles kan doen wat je zo graag wilt bereiken. Dat gun ik je heel erg! Denk goed aan jezelf en mocht ik meer kunnen betekenen voor je, laat je het dan alsjeblieft weten? Veel liefs en we slaan ons er doorheen topper! X

 21. Galina

  Wauw, wat ontzettend goed van je dat je zo open durft te vertellen over dingen die niet helemaal vanzelfsprekend gaan. Echt heel dapper vind ik dat!

  Hier nog een ideetje om energie (en tijd) te besparen. Ik schrijf mijn boodschappenlijstje in de volgorde van de supermarkt, zodat ik niet kris kras door de supermarkt hoef te rennen omdat er onderaan mijn lijstje nog een artikel staat dat bij de ingang verkrijgbaar is.
  Galina onlangs geplaatst…Mijn ervaring met toegepaste kinesiologieMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Wauw dankjewel voor je lieve compliment! En wat een goede tip geef je, heel erg bedankt voor het delen! Zeker een handige tip om op te pakken :) Dankjewel!

 22. Janneke de Leede

  lieve dagmar, ik heb nog meer bewondering voor je nu ik dit heb gelezen. Je doet je werk geweldig en dat dit verhaal erachter schuil gaat had ik niet kunnen vermoeden. Kijken naar wat je kunt en hoe je dit kunt doen op een manier waarbij je zo zuinig mogelijk omgaat met je energie getuigt van optimisme! Kwetsbaarheid is kracht!

  1. Dagmar Valerie

   Heel erg bedankt voor je prachtige reactie! Echt heel bijzonder om deze te ontvangen, dankjewel voor je lieve compliment en mooie woorden!

 23. Emily

  Wat fijn om dit te lezen. Het meeste ken ik al wel, maar toch vind ik het prettig om tips te lezen en vooral te lezen dat er meer meisjes zijn met deze klachten. Mede daarom volg ik je blog natuurlijk ook.
  Emily onlangs geplaatst…Weekly Quote #4My Profile

 24. Kimberly

  Ik herken eigenlijk alles wat je zegt! Ik heb ook een stoeltje in de douche staan en ik ben er zo blij mee, ondanks dat het niet leuk is. Was deze er niet was het soms een ngo grotere uitdaging dan dat het nu al is. Ik wil zelf wel meer lijstjes maken (maar ik vergeet altijd dat ik er wat op heb geschreven haha) en ik wil snel eens kijken naar een keramische messenset, ik ben benieuwd!
  Kimberly onlangs geplaatst…Winterweek – Kerstmarkt in KeulenMy Profile

 25. Marike

  Hoi Dagmar, fijn dat je op Facebook deze oude post opnieuw deelde. Voor mij zit het iets anders, ik heb niet fysieke pijn, maar wel chronische vermoeidheid overgehouden aan zware behandelingen voor borstkanker toen ik 25 was. Dat rustmomentje vind ik heel moeilijk maar helpt inderdaad wel. Een andere tip die ik kreeg was om dingen te combineren. Dus bijvoorbeeld niet douchen, dan ontbijten, en dan weer teruglopen naar de badkamer en opmaken. Maar die dingen per ruimte clusteren. En bijvoorbeeld een half uur huishoudelijke klusjes ipv 6x eventjes iets doen. Dat helpt me ook!
  Marike onlangs geplaatst…Zeiknat geregend en toch blij?!My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge