Blog

Van vaste baan naar eigen baas – mijn ervaring

Begin 2018 koos ik er bewust voor om mijn eigen bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Ik werd eigen baas en focus mij sindsdien op het ondernemerschap. Ik geniet met volle teugen van mijn ondernemersreis vol leerzame momenten, mooie kansen en avonturen. Mijn vaste baan mis ik dan ook niet, al was het wel even wennen om deze overstap te maken. Ook komt er veel bij het ondernemen kijken; het is meer dan ik dacht. Wat je voor ‘de schermen’ ziet, is slechts het topje van de ijsberg. Bij het runnen van een eigen bedrijf heb je lef, zelfdiscipline, vertrouwen en vooral veel plezier nodig. Het kost veel energie en tijd, maar nog altijd vormde het een geweldige beslissing waar ik geen seconde spijt van heb. Ik mocht mijn eigen droomfunctie creëren en ben eigen baas. Ik vertel je meer over de stap die ik maakte van vaste baan naar het runnen van een eigen onderneming. Lees je mee?

Van vaste baan naar eigen onderneming

Al sinds 2013 beleef ik veel plezier aan mijn blog en geniet ik van indrukwekkende samenwerkingen met toonaangevende merken. Mijn blog groeide uit van een hobby naar bijbaan, maar werd eigenlijk al snel groter dan dat. Door mijn blog ontstonden veel kansen die ik anders nooit zou krijgen (denk aan persreizen, het bezoeken van events en het uittesten van te gekke producten) en ik vind het nog elke dag erg bijzonder dat er zoveel deuren open zijn gegaan dankzij mijn website. Door mijn blog voelde ik mijn vertrouwen in het ondernemerschap groeien en ik ontdekte hoeveel plezier het mij gaf om mijn site te laten groeien. Het leek mij geweldig om op een dag mijn eigen bedrijf te runnen, maar ik vond het ook erg spannend. Je neemt risico’s, wil je dat met een gezin, een huis en grotere dromen? Ik hield lang mijn vaste baan aan, het gaf een gevoel van zekerheid. Toen het juiste moment kwam om de sprong te wagen, dook ik het ondernemerschap in en werd ik eigen baas.

Risico’s en de realiteit van het ondernemen

Met voldoende middelen achter de hand, voelde ik mij een stuk zekerder om van mijn bedrijf een succes te maken. Ik geniet nog elke dag van opdrachten op het gebied van tekst, marketing en coaching. Toch gaf het idee dat we reserves hebben als gezin mij een extra zetje in de rug, waardoor ik ook op een ontspannen manier mijn onderneming kon runnen zonder direct de financiële druk te voelen. Mocht het toch anders lopen dan gepland, dan was de markt gelukkig nog altijd gunstig genoeg om op korte termijn weer aan het werk te kunnen. Scenario’s waar je niet vanuit wil gaan, maar ik vond het belangrijk om realistisch te blijven en dat ben ik nog elke dag. Het is geweldig dat het zo voorspoedig is gegaan en ik de vliegende start van mijn bedrijf al snel mocht ervaren, maar het is geen vanzelfsprekendheid. Het ondernemerschap is onzeker; elke maand kan anders uitpakken. Gelukkig went het, maar tegelijkertijd is het goed om je dit element te beseffen. Ik beperkte mijn risico’s waardoor ik het vertrouwen kreeg om te groeien als ondernemer met mijn onderneming.

Mijn ervaring met het zijn van eigen baas

Ik ben nu al een tijdje ‘eigen baas’ en dat werkt voor mij erg prettig. Ik kan mijn eigen droomfunctie creëren, mijn eigen werkindeling en werkomgeving bepalen en mijn ideeën direct uitvoeren. Ik kan rust pakken wanneer het lichamelijk nodig is, mijzelf vrije dagen ‘gunnen’ wanneer we op vakantie gaan en een goede balans aanbrengen tussen werken en mijn gezin. Het geeft veel vrijheid, maar daar staat ook tegenover dat je met de onzekere inkomsten te maken hebt en je zelfdiscipline nodig hebt. Ook doorzettingsvermogen, moed, vertrouwen en een aanpakkersmentaliteit zijn nodig om van het bedrijf een succes te maken. En als je niet van administratie houdt, dan is er ook op dat vlak werk aan de winkel. Het ondernemerschap kent veel voordelen, maar het is ook goed om te beseffen dat het niet uit de lucht komt vallen om leuke projecten en mooie klussen aan te gaan. Hoe maak je met jouw onderneming het verschil? Welke toegevoegde waarde lever je? Welk prijskaartje hangt aan jouw diensten/producten en wat is jouw verdienmodel? Hoe werk je aan jouw zichtbaarheid en vindbaarheid? Hoe kan je klanten aan jouw bedrijf vinden én hen binden? Allemaal vraagstukken die van invloed zijn op het runnen van jouw bedrijf. Het is een leerzaam avontuur vol verrijkende ervaringen!

Proberen, leren en optimaliseren

Bij het ondernemerschap komen aspecten als lef, nieuwsgierigheid en zelfreflectie om het hoekje kijken. Ik zie het dan ook als een leerzame ondernemersreis waarin je steeds de kans krijgt om te blijven proberen en leren. Door te reflecteren en te analyseren kan je jouw bedrijf / producten / diensten optimaliseren. Don’t go through life, grow through life! Ik geniet nog elke dag van dit proces en ik heb veel verrijkende ervaringen, projecten en opdrachten invulling mogen geven de afgelopen jaren. Mijn vaste baan mis ik nog steeds niet en ik vind het geweldig om eigen baas te zijn. Ik werk graag samen met anderen en heb een lekker ritme te pakken waardoor ik geniet van de juiste werkflow. Ik ben erg blij dat ik anderen mag ondersteunen en versterken als tekstschrijver, marketeer en coach!

Ik hoop dat je het leuk vond om mijn ervaring te lezen over de overstap van vaste baan naar eigen baas. Droom jij van een eigen onderneming? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.