Blog

Succesvol thuiswerken – Over zelfdiscipline en de ideale werkomgeving

We werken massaal vanuit huis nu het virus wereldwijd veel impact heeft op het dagelijkse. Door de maatregelen worden we verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven en daar hoort het thuiswerken ook bij. Uiteraard voor zover dat kan met de werkzaamheden. Voor mijn onderneming pakte ik al veel activiteiten op vanuit huis, waardoor ik een efficiënte en effectieve manier heb aangeleerd om thuis te werken. Succesvol thuiswerken vraagt om het creëren van een ideale werkomgeving, een fijn ritme én zelfdiscipline. Ik deel graag mijn tips met jou! Geniet van productieve dagen en haal meer uit jouw werk!

Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?

Welke omgeving geeft energie? Waardoor raak jij geïnspireerd? Door welke omstandigheden kun jij je (nog) beter focussen? Door jezelf deze vragen te stellen, kun je jouw werkplek omtoveren tot de ideale werkomgeving. Ben je gewend aan jouw kantoorruimte? Hoe kun je thuis een fijne werkplek creëren zodat je minstens zo productief de werkzaamheden kleur kunt geven? Misschien heb je een fijne playlist waardoor je extra geconcentreerd aan de slag kunt gaan. Wellicht heb je behoefte aan een kamerplant op jouw bureau, de theesmaak die je op kantoor altijd drinkt of juist gebabbel op de achtergrond (er bestaan muziekbestanden die je op kunt zetten, zodat het lijkt alsof je in een kantoortuin werkt). Welke werkomgeving verrijkt jou? Is het belangrijk dat jouw bureau opgeruimd is en je uitzicht hebt op groen? Of heb je een relaxte stoel nodig om in te kunnen werken? Gun jezelf een fijne plek zodat je het beste uit jezelf kunt halen!

Voldoende bewegen is een must

Luister goed naar jouw lichaam en verlies jezelf niet in de werkzaamheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende te blijven bewegen tijdens een werkdag. Of je nu thuiswerkt of op locatie; door regelmatig even te bewegen stroomt alles lekker door in jouw lichaam. Beweging bevordert de concentratie; je kunt na deze pauze effectiever en efficiënter aan de slag. Neem bijvoorbeeld een break en maak een wandeling in de omgeving of loop de trap op en af. Ook werkt het om een gek dansje te doen tussendoor om alles van je af te schudden en los te maken.

Vergeet niet te drinken en geniet van gezonde tussendoortjes

Jezelf voeden in plaats van vullen geeft energie. En energie kun je juist goed gebruiken om jouw werkzaamheden invulling te geven. Door voldoende te drinken en regelmatig gezonde tussendoortjes te eten, blijf je scherp en energiek. Tip: leg het niet allemaal alvast klaar aan het begin van de werkdag. Je hebt een extra loopje als je het nog moet klaarmaken en pakken voordat je het kunt consumeren. Ideaal!

Ritme en zelfdiscipline

Oei wat kan het lekker zijn om in pyjama op de bank te blijven hangen en de laptop open te slaan. Heel eerlijk? Dat is hartstikke relaxt voor een (werk)dagje of twee, maar na een tijdje merk je toch dat het je energie kost in plaats van geeft. Ritme aanhouden is tijdens het thuiswerken essentieel. Kies daarom de werktijden die goed voelen voor jou (en mogelijk zijn voor jouw taken en werkzaamheden) en probeer je er zo goed mogelijk aan te houden. En ben je een uitsteller? Dan heb je misschien behoefte aan de ‘Eat that frog’ methode. Met deze methode wordt bedoeld dat je eerst de moeilijkste taak (de kikker doorslikken) aanpakt en daarna aan de slag gaat met makkelijkere/ leukere activiteiten. Dit geeft niet alleen een voldaan gevoel, maar je hebt meteen het lastigste aangepakt en achter de rug waardoor deze taak geen energie meer van je vraagt. Trek bovendien kleding aan waar je je comfortabel en energiek in mag voelen, blijf jezelf verzorgen en luister goed naar wat jij lichamelijk en mentaal nodig hebt. Maak afspraken met jezelf waar je je aan moet houden, maar wees niet te zuinig met complimentjes naar jezelf toe. Zelfliefde vergroot de kans op succesvol thuiswerken!

Uitdagingen en inspiratie

Werken vanuit huis zorgt niet altijd voor een inspirerende werkomgeving, zeker niet nu we voor een langere periode worden gevraagd om thuis te werken. Hoe kun je jezelf blijven uitdagen en inspireren ondanks deze maatregelen en omstandigheden? Misschien kun je webinars volgen, je verdiepen in een onderwerp, met collega’s online brainstormen of andere uitdagingen aanpakken waar je anders minder snel aan toe zou komen. Door met anderen in gesprek te gaan, geniet je ook van sociaal contact. Thuiswerken hoeft daardoor niet eenzaam te zijn, zolang je in verbinding blijft staan met anderen.

Bewaak jouw grenzen: privé en werk

Wanneer je thuiswerkt is het verleidelijk om langer door te gaan. Bewaak jouw grenzen en zorg voor voldoende rust en balans zodat je niet non-stop ‘aan’ blijft staan voor jouw werk. De scheiding tussen privé en werk is kleiner, hou daarom jouw grenzen goed in de gaten. Door goed voor jezelf te blijven zorgen, kun je ook beter jouw werkzaamheden oppakken. Zo geniet je van meer werkplezier, inspiratie, concentratie en een heerlijke werkflow. Je kunt het!

Ik hoop dat het je lukt om succesvol thuis te werken en dat je jouw ideale werkomgeving kunt creëren. Gun jezelf voldoende rust, beweging en de juiste voeding zodat je mag genieten van een fijne werkflow. Veel succes!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.