Wil je een eigen bedrijf starten en (succesvol) ondernemer worden? Ik vertel je wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderneming, wat je moet weten en regelen. Maak een vliegende start met jouw onderneming! En wees niet bang, als startende ondernemer komt er misschien veel informatie op je af maar pak je het stap voor stap aan dan maak je het jezelf eigen én ontdek je hoeveel energie het ondernemen geeft. Ik ben net begonnen met mijn onderneming en daarom leek het mij waardevol om mijn ervaringen, tips en inzichten met jou te delen. Misschien droom je ook van een onderneming of twijfel je of je een onderneming moet starten: ik hoop dat je met veel plezier en passie met activiteiten aan de slag kunt waar je veel energie van krijgt. Ik deel mijn stappen als starter graag met jou. Lees je mee?
Let’s start! Naam van de onderneming, jouw motivatie én het doel
Je hebt besloten om een onderneming te beginnen, gefeliciteerd! Wat een mooie stap die je gaat maken, daar is behoorlijk wat lef en moed voor nodig. Ik wens je alvast veel succes en plezier toe als startende ondernemer, heb vertrouwen in jezelf en geniet van deze inspirerende en leerzame ervaring! Voor je jezelf officieel een ondernemer kunt noemen, moeten we enkele stappen realiseren. Je begint daarom bij het opstellen van een businessplan of ondernemingsplan. Hierin beschrijf je jezelf en jouw bedrijf. Bovendien geef je je bedrijf een naam, hoe wil je je straks gaan inschrijven als onderneming? Controleer daarbij ook of de bedrijfsnaam die je in gedachten had toevallig al voorkomt in het Handelsregister. En is ook de domeinnaam nog vrij? Denk je ook aan de bijbehorende socialmediakanalen die je in gedachten had om de doelgroep te bereiken?
Opstellen van een ondernemingsplan
In het ondernemingsplan beschrijf je niet alleen de naam van jouw onderneming, maar geef je ook antwoord op andere vragen. Wat is het doel van jouw bedrijf? Met welke intentie en motieven wil je deze onderneming starten? Waar liggen jouw talenten en waarom wil je dit bedrijf beginnen? Door deze kennis op papier te zetten, geeft het richting aan jouw onderneming en kan je je verwachtingen inzichtelijk maken. Een ondernemingsplan is vooral handig als je bijvoorbeeld een lening zou willen afsluiten. Heb je geen investering nodig? Dan is het nog steeds erg prettig om een realistisch plan voor jouw onderneming te hebben met daarin doelstellingen en de missie van de onderneming. Maak deze doelstellingen SMART zodat je de kans vergroot dat je deze in de praktijk realiseert. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Misschien leuk om te weten: ik heb niet alleen doelstellingen geformuleerd voor mijn onderneming, maar ook voor mijzelf als ondernemer op het gebied van persoonlijke groei. Het is dus niet verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, maar voor een vliegende start van jouw onderneming kan ik het zeker aanraden!
A goal without a plan is just a wish!
Rechtsvorm
Je hebt een naam, een ondernemingsplan, doelstellingen en dan is het handig om de juiste rechtsvorm te bepalen. Wordt jouw bedrijf een eenmanszaak, een bv of toch een VOF? Als startende ondernemer is het belangrijk om je in te lezen in deze rechtsvormen, omdat deze keuze gevolgen heeft voor belastingverplichtingen en aansprakelijkheid. Afhankelijk van het doel van jouw onderneming kies je deze rechtsvorm, lees je goed in op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) waar je je straks ook moet inschrijven als ondernemer. Ook kan je bij hen terecht voor advies over deze beslissing.
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
In welke sector je ook gaat werken, als ondernemer moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel wanneer je een onderneming start. De KvK geeft deze gegevens direct na inschrijving door aan de belastingdienst. Om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel maak je een afspraak en moet je persoonlijk langskomen met een geldig legitimatiebewijs. De kosten van de inschrijving bedragen eenmalig 50 euro. Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor verschillende belastingregelingen. Na afloop van de inschrijving krijg je een btw-nummer mee (die je gaat vermelden op facturen) en ben je in het bezit van het KvK-nummer. Maak tijdig een afspraak bij de KvK, vanaf een week voor de start van je bedrijf kun je je inschrijven. Hoera! De inschrijving bij de KvK is geregeld, je staat in het Handelsregister en bent officieel een ondernemer. Wat een mijlpaal, gefeliciteerd!
Belasting, leuker kunnen we het niet maken
Wie ondernemer is en omzet maakt, moet in de meeste gevallen rekening houden met de omzetbelasting. Deze belastingvorm wordt ook wel BTW genoemd, voluit Belasting over de Toegevoegde Waarde. Het is geen populair klusje van ondernemers, maar het onderhouden van de administratie vormt de basis van een succesvolle onderneming. De administratie moet zo volledig en overzichtelijk mogelijk, want daaruit moet blijken hoeveel btw je aan de belastingdienst moet afdragen. Zo is het belangrijk om niet alleen je inkomsten en uitgaves goed bij te houden, maar ook de facturen overzichtelijk te organiseren.
Boekhouden en administratie
Heb je je domeinnaam en socialmediakanalen geclaimd? En heb je een bedrijfsmail en eventueel een zakelijke telefoonnummer geregeld? Dan is het tijd om een zakelijke rekening te openen, dit is prettig om overzicht te houden van de inkomsten en uitgaven van jouw onderneming. Ook kan je op deze manier voorkomen dat zakelijke administratie door privé gaat lopen. Let daarbij op dat er verschillende pakketten worden aangeboden bij uiteenlopende banken, controleer daarom goed welke voorwaarden het beste bij jouw onderneming past. Een zakelijke rekening is ook prettig als je ervoor kiest om met een boekhouder of digitale boekhouding te gaan werken. Bij een onderneming komt namelijk ook de (vaak kwartaal)aangifte om het hoekje kijken. Omdat ik het interessant vind om meer te leren over boekhouden, heb ik een boekhoudapp speciaal voor zzp’ers om administratie inzichtelijk én overzichtelijk te maken. Zo heb ik zelf controle over mijn financiële zaken. Ook krijg ik een melding wanneer ik actie moet ondernemen voor mijn aangifte en ben ik op de hoogte van de verwachte btw-aangifte. Ik geef eerlijk toe dat ik administratie geen aantrekkelijke klus vind, maar ik vind het wel erg leerzaam om te weten hoe ik mijn geldzaken het beste kan regelen als ondernemer.
Don’t stop until you’re proud!
Ook is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten, je werkruimte hebt geregeld, je een huisstijl ontwikkelt, visitekaartjes worden gemaakt en er een professionele website staat indien je dit nodig hebt… Allemaal activiteiten die bij een onderneming komen kijken die je maar beter op de rit kunt zetten voordat je echt gaat beginnen en al je energie uitgaat naar de doelstellingen van jouw onderneming. De start van een onderneming is vaak even een zoektocht en zit propvol (leerzame!) ontdekkingen. Er komt veel op je pad, maar daarom is een ondernemingsplan ook zo waardevol: dan weet je weer waarvoor je het realiseert en kom je stap voor stap dichterbij jouw missie. Heb je al deze bovenstaande stappen achter de rug? Dan kan het echte werk beginnen: het promoten van jouw producten en/of diensten, het vinden van klanten en het op de markt zetten van jouw onderneming!
Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over het starten van een onderneming en hoe je als ondernemer een vliegende start kunt maken. Natuurlijk zijn mijn tips afhankelijk van de branche waarin je te werk gaat, maar ook van de producten en/of diensten die je gaat aanbieden. Ik heb in dit artikel mijn tips en ervaringen beschreven, ik ben nu ik dit schrijf een startende ondernemer in de prachtige categorie ‘Schrijven en scheppende kunst’. Kortom: in mijn geval tekstschrijver. Veel succes toegewenst in dit proces richting het ondernemerschap, geniet van de nieuwe ervaringen die op je pad komen en maak er een leerzame, energieke en onvergetelijke tijd van. Today is a perfect day to start living your dreams!
Veel liefs, Dagmar
Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter