Blog

Ondernemen met vermoeidheid en pijn – mijn ervaring

Ik geniet met volle teugen van het ondernemerschap, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Maar hoe is het om te ondernemen met chronische vermoeidheid en pijn? Ik deel mijn ervaring graag met jou en vertel hoe ik werk wanneer het met mijn gezondheid minder goed gaat of even anders dan gepland. Ik vind het fantastisch om een eigen bedrijf te runnen en er een succes van te maken, waarbij ik anderen mag versterken en ondersteunen met mijn kennis en expertise. Onder andere als marketeer en tekstschrijver, sinds kort ook als illustrator. Mijn kennis zet ik ook in om anderen te coachen om slimmer te werken of om een vliegende start van hun bedrijf te realiseren. Ik vind het een eer om mee te denken waar mogelijk en om kansen te creëren die iemand eerder nog niet zag. Zelf ben ik een echte aanpakker, waardoor mijn tips en inzichten gericht zijn op de praktijk. Je kunt deze dus meteen toepassen! Omdat ik veel ervaring heb in verschillende branches sta ik met plezier klaar om anderen te versterken tijdens hun ondernemersreis. Alle elementen waar ik blij van word, heb ik verwerkt in deze droomfunctie die ik zelf mocht creëren. Dat ik er zoveel plezier door zou ervaren, had ik nooit verwacht! Toch kent het ondernemerschap naast al deze voordelen en mooie kanten ook een keerzijde, want met mijn vermoeidheid en pijn is het niet altijd even gemakkelijk. Hoe ga ik om met deze dagen? En welke impact hebben deze klachten op mijn bedrijf? Ik vertel je er graag meer over!

De vrijheid van ondernemen

Zoals ik in de introductie beschreef, ervaar ik het als een luxe om mijn droomfunctie kleur te geven. Ik ben werkzaam voor mijn blog als content creator waar ik uiteenlopende samenwerkingen kleur geef. Ook ben ik actief als tekstschrijver, marketeer en coach. Ja, ik ben zeer veelzijdig inzetbaar en dat maakt ook dat elke werkdag anders is. Een tijdje twijfelde ik om mijzelf meer als specialist neer te zetten, maar het is juist mijn kracht om mee te kunnen denken vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken. Zo speel ik graag concreet in op de behoefte van de klant met mijn expertise om hem/haar verder te helpen dan waar deze persoon nu staat. Omdat ik als ondernemer erg veelzijdig ben, voelt het als een vrijheid om mijn ideale werkomgeving en werkindeling te kiezen. Daarbij kies ik ook bewust voor opdrachten waar ik energie van krijg en waar ik blij van mag worden. Ik heb de werkervaring van toen ik in loondienst was en zie het als een geweldige kans dat ik nu elke werkdag kan doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Maar… dan moet je als ondernemer die vrijheid wel (durven) pakken, voordat de dagelijkse werkzaamheden je inhalen.

Een gezonde werkomgeving voor mij als ondernemer

Als coach stimuleer ik anderen om na te denken over de ideale werkindeling en werkomgeving. Waarom? Omdat we ons graag voor de volle 100% inzetten om van ons bedrijf een succes te maken, maar het kan een valkuil zijn om jezelf erin te verliezen. En wat gebeurt er daarna met het bedrijf? Precies, dan zit je er zelf doorheen en heb je ook niet de energie om de onderneming te runnen die je voor ogen had toen je begon. Voor mijzelf vind ik het ook extra belangrijk dat ik – mede door chronische vermoeidheid en pijn – de juiste werkomgeving en werkindeling creëer. Hier neem ik bewust meer tijd voor; bijvoorbeeld door de werkdruk op de juiste manier te verdelen, door goed te eten en te drinken tussendoor, een wandeling te maken als lunchpauze of rust te pakken zodra ik dat nodig heb. Nu ik zwanger ben van mijn tweede kindje, merk ik ook dat ik mij lichamelijk veel beter voel omdat ik juist in kan spelen op waar mijn lichaam behoefte aan heeft. Heb ik het nodig om vanuit een liggende positie te werken met een kruik? Dan kan dat. Moet ik tussendoor wat oefeningen doen of een warme douche nemen? Dan kies ik daarvoor, zodat ik beter mijn werkzaamheden uit kan voeren én er voor mijn gezin kan zijn. De juiste balans is the key voor elke ondernemer, maar ik ben blij dat ik ook op dagen dat het even minder gaat door de chronische klachten goed voor mijzelf kan blijven zorgen ondanks werk.

Ondernemen met pijn en vermoeidheid heeft voordelen

Je doet namelijk echt wat goed is voor jou, omdat je anders leegloopt. Ik wil graag een goed en gezond bedrijf runnen, dan moet ik ook extra goed voor mijzelf zorgen zodat ik er nog beter voor anderen kan zijn. Cliché maar zo waar + als ondernemer heb je die ruimte, alleen moet je die ruimte wel innemen. Soms is het even lastig, omdat ik dan een bepaalde planning maak en deze moet aanpassen vanwege mijn gezondheid. Gelukkig komen die dagen amper meer voor, maar ook dat hoort bij het ondernemerschap; je flexibel op blijven stellen en inspelen op wat er op jouw ondernemerspad komt. Het maakt je sterker en ik heb mijn draai – ondanks de pijn en vermoeidheid – goed kunnen vinden. De ene werkweek verloopt soepeler dan de andere, dat geef ik meteen toe. Maar door goed te blijven reflecteren en evalueren wat gezond en fijn voelt voor het bedrijf, lukt het mij om betere keuzes te maken.

De impact van pijn en vermoeidheid op mij

Voordat ik zwanger was van Lucas, had ik meer chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Na de zwangerschap zijn de klachten minder geworden, maar als het kouder wordt en de luchtvochtigheid hoog is, dan heb ik er veel last van. Ik weet inmiddels hoe ik er beter mee om kan gaan, maar toch blijft het doorbijten en pittig. Het is vervelend dat je er op zulke momenten niet veel mee kunt, maar door je tegen de klachten te verzetten heeft de pijn en vermoeidheid nóg meer impact. Mij focussen op fijne lichtpuntjes en afleiding helpt enorm op zulke dagen. Het is een manier van accepteren en kijken naar wat wél kan. Gelukkig is dat nog altijd ontzettend veel, alleen vraagt het even wat aanpassingsvermogen. Op de momenten dat de klachten totaal onverwachts opspelen, heb ik er mentaal wel moeite mee. Jezelf extra liefde en aandacht gunnen is dan wel het beste, maar even flink balen hoort er ook bij.

Het ondernemen in combinatie met pijn en vermoeidheid heeft mij nooit tegengehouden in de werkzaamheden en het vervullen van opdrachten of projecten. Sterker nog; ik kies daardoor misschien juist nog bewuster de samenwerkingen waar ik blij van word en die mij energie geven. Bovendien vind ik het belangrijk om de juiste werkomgeving en indeling te creëren waardoor ik gezonde keuzes maak voor mijzelf als ondernemer én voor mijn bedrijf. Ook koester ik de vrijheid en ben ik dankbaar dat ik er zoveel werkplezier door mag ervaren. Ik hoop dat je het interessant vond om meer te lezen over het ondernemen in combinatie met mijn chronische klachten. Mocht je er nog vragen over hebben dan hoor ik het graag.

Heb jij een eigen onderneming of zou je deze graag willen opzetten?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.