Blog

Minder tijd doorbrengen op de telefoon

Betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je opeens een half uur verder bent doordat je op jouw telefoon aan het scrollen was? Doelloos apps openen, berichtjes beantwoorden en (katten)filmpjes kijken is prima voor even, maar niet als je merkt dat je continue de drang voelt om online aanwezig te zijn. Om steeds maar vast te leggen wat je overkomt, waardoor je minder in het nu kan leven terwijl je wel zo graag zou willen. Leven door een beeldscherm is niet optimaal beleven. Je bent namelijk steeds in gedachten bezig met het vastleggen op een manier die mooi is waardoor anderen mee kunnen ‘genieten’. Maar wanneer het echt met regelmaat ten koste gaat van jezelf, kun je vraagtekens plaatsen bij het gebruiken van je telefoon op de juiste manier. Als het je veel oplevert dan is dat ontzettend fijn, maar hoeveel mis je van het offline leven? Is het in verhouding of zou je er graag iets aan willen doen? Ik merk dat ik heel snel de neiging heb om mijn telefoon te pakken en daar begin ik ‘last’ van te krijgen. De tijd glipt door de vingers zonder dat ik er iets aan heb. Het geeft geen rust (misschien wel juist meer onrust), het zorgt voor extra prikkels en het gemis wat er offline afspeelt is groter. Tijd om actie te ondernemen en van de (hopelijk lichte) telefoonverslaving af te komen. Doe je mee?

Handige tips om de telefoon minder te gebruik

  1. Download een app die jouw telefoongebruik inzichtelijk maakt. Het is confronterend en daardoor zéér effectief.
  2. Las ’telefoonvrije zones’ in waardoor je er niet steeds naar grijpt.
  3. Verzin andere ‘wachtverzachters’. Meestal pak je de telefoon zodra je even niets te doen hebt of moet wachten. Door alternatieven te verzinnen, pak je die sneller erbij.
  4. Zet jouw meldingen uit. Wanneer je via allerlei apps en kanalen berichten als pop-upjes binnen krijgt, dan voel je continue de drang en trigger om de telefoon te pakken. Door deze uit te schakelen of op stil te zetten, pak je weer de telefoon wanneer het jou uitkomt.
  5. Bedenk voor jezelf wanneer en waarom je de telefoon nodig hebt. Verwijder apps die niet langer aansluiten bij jouw persoonlijke doelen, waardoor je ook niet in een scroll rondje deze apps gaat gebruiken. Apps zijn gemaakt om je zo  lang mogelijk in deze omgeving te behouden, vergeet dat niet

Kan jij een dag zonder telefoon?

Het internet heeft ons veel moois gebracht, maar is langzaamaan een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen. Die rol is inmiddels zo groot geworden, dat ik mijn twijfels heb of ik eigenlijk nog wel zonder internet/smartphone kan. Het is zo vanzelfsprekend geworden om even online te gaan, maar what about offline? Ik ben op het punt gekomen dat ik mij irriteer aan het non-stop online actief zijn. Ik ga vaker offline!  Met een snelle beweging naar je broekzak grijpen om te checken of je mobiel er wel inzit. Voelde je hem zojuist trillen of… ? Het internet is ons leven ingeslopen en heeft ons heel veel moois gebracht, nog elke dag vind ik het te gek dat we in dit tijdperk leven, er zijn zoveel mogelijkheden bijgekomen! Maar… zou jij zonder internet kunnen? Ik betrapte mijzelf erop dat ik veel tijd kwijt ben om appjes te lezen en te beantwoorden, om social media te bekijken, om het nieuws bij te houden, te bellen, foto’s te maken, updates te plaatsen… Ik pak mijn telefoon er continu bij, terwijl het offline leventje ook gewoon doorgaat. Ik vind het heerlijk om even te relaxen met leuke online content, maar waar ligt de grens? Hoe vaak is het gebruikelijk om je telefoon erbij te pakken en wanneer sla je erin door? Ik zou heel graag wat vaker offline willen zijn, even lekker ‘koos telefoonloos’. Wel bereikbaar, maar niet non-stop online actief. Zou ik soms last hebben van FOMO (the fear of missing out: bang om iets te missen)? Ik besloot te digiminderen, voordat ik écht verslaafd raak.

Hoe vaak pak jij de telefoon erbij (om doelloos te scrollen)?

Ja ik vind het best spannend, want het is confronterend om te ontdekken hoe vaak je daadwerkelijk je telefoon erbij pakt. De hele dag door ben ik ermee bezig, maar wat levert het mij eigenlijk op? Het kost niet alleen tijd, energie (van mij én de telefoon) en concentratie, maar ook ruimte om het ‘nu’ te beleven. Zonde toch? En daarom trek ik de figuurlijke stekker eruit. Niet voor een bepaalde periode, want ik pak het liever grondiger aan. Ik ga digiminderen door effectiever en efficiënter de tijd te benutten dat ik wél online actief ben, maar zorg er tegelijkertijd voor dat ik minder vaak online ben.

Het digiminderen aanpakken

Ik mag van mijzelf niet meer non-stop mijn telefoon erbij pakken, wil dit gebruik beperken tot de momenten die nodig zijn en zet mijn meldingen zoveel mogelijk uit. Op deze manier reageer je niet meteen op een binnenkomend bericht en kijk je op je telefoon wanneer het jou uitkomt in plaats van dat je geneigd bent deze er meteen bij te pakken. Ik wil niet geplakt zijn aan mijn telefoon maar deze ook aan de kant kunnen leggen. Digiminderen zorgt voor meer rust in je offline én online leven. Je wordt bewuster van het gebruik van je telefoon, internet en social media. Ik wil niet meer geleefd worden door mijn telefoon, op naar meer beleven!

Alle tips om te digiminderen zijn welkom! Ben jij vaak online actief? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.