Blog

Mijn liefde voor schrijven – toen & nu

Schrijven. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik schrijf. Dagelijks klim ik in de pen. Mijn bullet journal zit vol met hersenspinsels, teksten en ideeën die ik nog graag wil uitwerken. In de notities van mijn telefoon tref je allemaal mooie zinnen aan waar ik nog iets mee wil doen, ook lees je er stukken tekst die ik uiteindelijk heb verwerkt. Vaak zijn het nachtelijke ingevingen die overdag toegepast worden. Het bureaublad van mijn laptop staat propvol documenten (gestructureerde chaos noem ik het liefkozend) die ik wil uitwerken en wat ik nog wil schrijven. Ook tref je er verhalen, columns en reportages aan. Mijn liefde voor schrijven is er altijd geweest en ik kan mij geen leven zonder het schrijven voorstellen. Nu heb ik van mijn liefde, mijn werk gemaakt.

Hoe het allemaal begon

Schrijven en liefde voor tekst zit in de familie. Als klein meisje verslond ik het ene boek na het andere en las ik al op jonge leeftijd alle boeken van de jeugdafdeling in de bibliotheek uit. Daarna volgde al snel de volwassenafdeling. Ik werd vergeleken met Mathilda (van Roald Dahl) en al mijn zakgeld spendeerde ik aan boeken. Van mijn moeder kregen we altijd de leukste tijdschriften, ook deze las ik van A tot Z uit. Ik was dol op de indeling, vormgeving en inhoud. Ik weet niet beter dan dat ik altijd al stukjes tekst schreef. Eerst maakte ik personages, ik tekende hen uit en daarna volgde het verhaal. Ik was er uren zoet mee. Soms schreef ik versjes, dan was het een verhaal of een ervaring die werd uitgeschreven. Ik maakte mijn eigen mini magazines en het was mijn grote droom om hoofdredacteur te worden of een boek te schrijven. Dit laatste is inmiddels een feit, in 2016 werd mijn boek Liever met lef gelanceerd.

De schrijfflow

Elke dag geniet ik met volle teugen van het schrijven. Toen ik erg ziek werd en vrij weinig meer uit het dagelijkse kon halen (het voelt als een ander leven, gelukkig maar) kon ik uren genieten van luisterboeken en probeerde ik te blijven schrijven. Het op papier zetten van mijn gevoel heeft mij erg in deze periode geholpen. Het schrijven is altijd gebleven, door alle ups en downs heen. Ik weet niet beter dan dat ik dagelijks werk aan teksten en ik kan mij niet eens voorstellen om niét te schrijven. Het moet echt uit mijn hoofd op zo’n moment, door het schrijven voelt het zoveel rustiger en lekker ontspannen. Ik raak dan in een schrijfflow en zit helemaal in mijn eigen wereldje totdat de tekst naar wens is. Er is nog geen dag geweest waarop ik het gevoel had niks uit mijn vingers te krijgen. Ervaring met een writer’s block heb ik daarom (gelukkig!) niet.

Do what you love and do it often

Tijdens de minor ‘Schrijven en redigeren’, maar ook de excellentietrajecten ‘Creatief schrijven’ aan de Hogeschool van Amsterdam ben ik extra getriggerd om hier meer mee te gaan doen. Nu mag ik van het schrijven mijn werk maken! Al deed ik dat natuurlijk al een tijdje, ik blog al jaren en was werkzaam bij een groot uitgeefconcern waardoor ik dagelijks met schrijvers in aanraking kwam. De liefde voor boeken zal altijd blijven, maar ik vind het heerlijk om nu nog meer ruimte te krijgen om te werken aan teksten en verhalen. Ik vind het belangrijk om altijd te blijven groeien, als mens én als ondernemer. Daarom heb ik ook veel zin om met de online cursus van Chinouk (Teksten corrigeren) aan de slag te gaan deze zomer. Een heerlijk vooruitzicht! Het schrijven blijft een vast onderdeel van mijn werk, daarnaast ondersteun en coach ik ambitieuze ondernemers om hun onderneming op de kaart te zetten.

Schrijven in de toekomst

Ik geniet met volle teugen van het schrijven en wil mij graag op dit gebied blijven ontwikkelen. Groeien als schrijver is dan ook mijn ambitie. Vooral in het Nederlands, maar ik ben ook dol op talen waardoor ik een uitdaging op dit gebied niet uit de weg ga. Ik ben zelf tweetalig opgevoed (Pools en Nederlands), maar ik kan ook Spaans, Frans, Duits en Engels. Misschien sluit ik mij wel aan bij het vertaalbureau in Rotterdam bijvoorbeeld, dat lijkt mij ook geweldig! Teksten vertalen, waar ook ter wereld, lijkt mij echt een droombaan! Vanuit een hangmat met de golven op de achtergrond… Zeg nooit nooit!

Zo bijzonder dat het schrijven als een rode draad door mijn leven loopt. Ik schrijf ook dagelijks in het ‘One line a day’ boekje van Lucas wat voor avonturen hij heeft meegemaakt, ik werk teksten uit voor klanten, ik schrijf op mijn blog en geniet van mooie boeken. Het motto ‘Geen woorden, maar daden’ is absoluut op mij van toepassing, maar ondertussen kan ik mij geen leven zonder woorden voorstellen. Mijn liefde voor het schrijven neemt nog elke dag toe!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.