Blog

Mijn eerste jaar als ondernemer – Lessen, ervaringen en inzichten

onderneming by dagmar valerie

Een jaar geleden had ik mijn afspraak bij de Kamer van Koophandel en schreef ik mijn bedrijf By Dagmar Valerie officieel in. Mijn blog was officieel geen hobby meer en ik kreeg steeds meer opdrachten op het gebied van copywriting. Het voelde niet als werk om te mogen schrijven voor toonaangevende merken, bedrijven en ondernemers. Het was juist een verademing om mee te mogen denken op het gebied van marketing en content creatie. Ik kreeg er ongelooflijk veel energie van en ik bruiste van de ideeën dankzij de inspirerende en leerzame projecten die ik mocht realiseren voor opdrachtgevers. Mijn eerste jaar ondernemerschap heeft mij ongelooflijk veel gebracht en ik ben heel erg blij dat ik de sprong in het diepe heb genomen om met aandacht, plezier en passie van mijn bedrijf een succes te maken. Mijn eerste jaar als ondernemer zit erop en ik heb ontzettend veel mogen leren, ontdekken en ervaren. Nieuwsgierig naar de inzichten die ik heb opgedaan? Ik vertel je er heel graag meer over.

Doe wat energie geeft en durf daarvoor te gaan 

Dit advies geef ik heel graag aan anderen door, omdat ik het afgelopen jaar zo sterk heb gevoeld hoe mooi het is om elke dag te mogen vullen met waar je blij van wordt. Dat het werk niet hoeft te voelen als een verplichting, maar dat het je zoveel moois mag opleveren. Juist dát gevoel is echt goud waard. Aan het ondernemerschap kleven risico’s, want wie zegt dat het een succes wordt en dat het je wat gaat opleveren? En dat je daarmee jezelf (en misschien anderen?) kunt onderhouden… Maar als je er met zoveel bevlogenheid, plezier en passie voor gaat, dan is het een onvergetelijke ondernemersreis die je hopelijk heel veel mag opleveren. Niet alleen uitgedrukt in geld, maar ook in ervaringen, werkplezier, energie, inzichten, nieuwe contacten, uitdagende projecten en kansen om te groeien. Of je kiest voor loondienst of het ondernemerschap is helemaal aan jou, maar hopelijk mag je elke dag doen waar je blij van wordt en energie van krijgt. In het werk investeer je ongelooflijk veel uren van jouw leven, hopelijk krijg je er veel moois voor terug. Dat is je van harte gegund!

Ik vond het heel erg spannend om te kiezen voor mijn onderneming, zeker omdat we als jong gezin behoorlijk wat maandelijkse lasten moeten betalen. Al snel merkte ik dat ik die financiële onzekerheid moest loslaten, omdat het mijn creativiteit en enthousiasme belemmerde. Het idee verstikte mij, maar toen ik het eenmaal liet gaan en ik echt koos om te vertrouwen op mijn eigen kracht en kunde, kreeg ik uiteenlopende kansen, opdrachten en projecten! Ik verlegde letterlijk mijn focus en dat werd beloond met geweldige samenwerkingen en opdrachten waar ik met veel plezier op terugkijk. Ook ik had echt een schop onder mijn kont nodig en een motivatieboost om ervoor te gaan. Kiezen voor mijn onderneming was echt het beste besluit van 2018! Nu kan ik terugblikken op een succesvol eerste ondernemersjaar met een vliegende start. She believed she could so she did!

De administratie en financiën van mijn bedrijf op de rit krijgen

Als ik ergens een hekel aan had, dan was het wel het doen van de administratie. Het was een klusje waar ik mijzelf niet voor kon motiveren voordat ik met mijn onderneming begon. Toen ik eenmaal ingeschreven stond bij de KvK, voelde ik aan alles dat ik mijn bedrijf heel graag direct op een professionele manier invulling wou geven. Ik ben niet iemand die iets half half doet, want ik geef liever meer dan 100%.  En daarom besloot ik ook direct mijn financiën en administratie van mijn onderneming op een serieuze manier aan te pakken. Ik investeerde in een digitaal boekhoudprogramma, bracht structuur aan in mijn administratie en inbox, ik heb een geweldige boekhouder en verdiepte mij in belastingen. Ik leerde hoe je een financieel gezonde onderneming kunt opbouwen en inmiddels kan ik ook met trots zeggen dat het mij is gelukt om dit punt binnen een jaar te realiseren. Ik heb hard gewerkt aan én in mijn bedrijf om op dit punt te komen, maar het was alle bloed, zweet en tranen (ja, echt. Soms is het ondernemerschap namelijk ook gewoon hartstikke onzeker, zwaar en intens) meer dan waard. Door deze gezonde basis kan ik met mijn onderneming doen wat ik het liefste doe: anderen coachen en ondersteunen zodat zij hun vleugels op zakelijk en persoonlijk vlak uit kunnen spreiden. En ik geniet volop van de schrijfflow waarmee ik mijn gezin kan onderhouden.

Het blijft soms heel onwerkelijk, maar ik ben blij en dankbaar dat ik mijn onderneming met zoveel werkplezier mag runnen. Zelfs als ik mijn administratie moet doen. Het wordt nooit mijn hobby, maar ik kijk nu heel anders naar deze taak: ik ben dankbaar dat ik facturen mag opstellen, omdat dat betekent dat ik word beloond voor mijn werkzaamheden én ik mooie opdrachten invulling mag geven. Ik hou mijn urenregistratie graag bij, zodat ik mijzelf kan blijven verbeteren door te ontdekken welke werkzaamheden efficiënter kunnen bijvoorbeeld. Zo kan ik mijn eigen processen beter in kaart brengen en analyseren. Die resultaten zijn erg leerzaam, omdat het kansen vormen om te groeien als persoon én als ondernemer! En als je het zo bekijkt, dan is het doen van de administratie opeens echt geen straf meer.

Jezelf op waarde schatten – Het juiste verdienmodel kiezen

Nog een punt wat ik echt heel ingewikkeld vond, maar tegenwoordig coach ik andere ondernemers juist op dit gebied. Ik help hen bij het vinden van het juiste verdienmodel en met elkaar ontdekken we welke waarde je eigenlijk als ondernemer toevoegt voor klanten. Jezelf op waarde schatten is namelijk helemaal niet eenvoudig, want wat vraagt de markt? Vinden ze mij straks niet betaalbaar als ik tarief X noem? Misschien kiezen ze dan niet voor mij! Allemaal gedachtes die ook door mijn hoofd spookten, vooral toen ik net begon met ondernemen. Ik besloot eerst veel ervaring op te doen, zodat ik ook het vertrouwen mocht ontvangen dat ik het écht waard ben en dat ik daadwerkelijk waarde toe mag voegen. Toen ik begon te ontdekken dat ik zeker een positief verschil creëer, voerde ik de prijsstijging door die ik voor ogen had. Nu ben ik heel blij met het tarief wat ik hanteer en sluit het helemaal aan bij mijn wensen en de doelgroep. Het zegt nog niks over de prijzen voor de komende tijd, want dat is juist zo fijn als je ondernemer bent: je mag zelf kiezen wat goed voelt voor jou!

Door te weten welke waarde jij daadwerkelijk toevoegt als ondernemer voor de klant, kan je veel beter bepalen wat voor prijskaartje hieraan hangt. Als je je blind gaat staren op de hoeveelheid uren die je ergens aan spendeert, dan kom je soms klem te zitten. Focus je daarom liever op de waarde die het voor de klant zal opleveren wanneer jij wordt ingeschakeld of er een product / dienst bij jou wordt afgenomen. Heb je al eens goed nagedacht wat je precies toevoegt? Of hoe je het leven een stukje leuker en mooier maakt voor jouw klanten? Misschien zorg je wel voor
de ultieme ontspanningsmomenten voor de klant of bouw jij de webshop van hun dromen waardoor zij daadwerkelijk geld gaan verdienen. Wellicht maak je de mooiste taarten die ook nog eens verrukkelijk smaken, waardoor je zorgt voor een onvergetelijke smaaksensatie waar nog lang over gepraat wordt! Dan maak je dus niet alleen de taart, maar betalen klanten voor de totaalbeleving! Voor de klant is het vaak bij diensten en producten echt niet relevant hoeveel tijd je er precies in hebt gestoken, maar wat het uiteindelijke prijskaartje zal zijn. Welke waarde heeft jouw product of dienst? Betalen klanten ook deze waarde of zit je onder of boven deze grens? Waardoor kan jij dit verschil verklaren? Door na te denken wat je precies voor de klant betekent in de vorm van ‘waarde toevoegen’ kan je het uurtarief misschien wat meer loslaten en nadenken over hoe jij als expert en professional het verschil
maakt. Die inzet mag worden beloond met een bijbehorend inkomen.

Ik verheug mij op alle lessen, ervaringen, inzichten en ontdekkingen die ik tijdens mijn tweede jaar als ondernemer op mag doen. Ik kan niet wachten om te ontdekken waar ik over een jaar mag staan en met veel plezier ga ik aan de slag met alle mooie opdrachten die op mijn pad komen. Ik heb heel veel zin om ambitieuze (startende) ondernemers te coachen met mijn businessprogramma ‘Dichterbij dan je denkt‘, aan de slag te gaan als tekstschrijver voor toonaangevende merken en mee te denken als ervaren marketeer op het gebied van on- en offline zichtbaarheid en vindbaarheid. Op naar een onvergetelijk én succesvol tweede jaar  met mijn onderneming!

Zou jij graag een onderneming willen starten of ben jij al ondernemer?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.