Mijn eerste week als ondernemer

Mijn eerste week als ondernemer


Mijn eerste week als ondernemer is achter de rug! Het was een inspirerende en leerzame week vol mijlpalen en ontdekkingen. Van het opzetten van de administratie tot het versturen van de eerste factuur, maar ook overweldigende felicitaties en het creëren van overzicht in de boekhouding. Ik vond het spannend en het gaf onwijs veel energie! Ik schreef mij als ondernemer in op 3 januari bij de Kamer van Koophandel en ik vertel je meer over mijn ervaringen als starter. Lees je mee?

Wát een week! Als ik er zo over nadenk dan voelt het erg onwerkelijk, maar het was een geweldig begin van dit nieuwe jaar. Of moet ik ‘boekjaar’ zeggen? Nadat ik mij had ingeschreven, ging ik met Lucas een patatje scoren om het te vieren. Thuis proostten we met champagne en liep mijn hoofd over van alle ideeën en plannen die ik graag wou uitwerken. En als het even kon in de eerste week (misschien handig om te weten, ik werk als marketeer en daarnaast ben ik voor mijzelf begonnen als copywriter). Zo’n inschrijving gaf mij een méga kick waardoor de adrenaline door mijn lijf gierde. Wat heerlijk om in deze flow terecht te komen; aan enthousiasme geen gebrek! Ik profiteerde extra van deze boost, omdat ik wilde plannen had. Van het opzetten van mijn administratie tot het openen van een zakelijke rekening en het starten van de urenregistratie… Ook moest ik ontdekken hoe je (digitale) boekhouding kunt activeren en laat deze klusjes nou niet echt tot mijn favorieten behoren. Verrassend genoeg had ik er veel plezier in door deze voorwaarden allemaal uit te zoeken. Misschien komt dat, omdat je eenmaal een goede start zou willen maken? Meestal ben ik geen fan van administratie, maar nu voelde het heel ‘stoer’ om mij in deze thema’s te verdiepen.

Ik vergeleek voorwaarden van banken om mijn zakelijke rekening te openen, ik activeerde de app om het digitale boekhouden op te starten, ik stelde mijn eerste factuur op (inclusief BTW, yeah!) en voelde mij een echte baas toen ik op de verzendknop mocht klikken en creëerde het overzicht om mijn urenregistratie in bij te houden. Ik maakte gelijk mijn eerste opdracht af en werd benaderd door drie nieuwe opdrachtgevers om een activiteit te realiseren; een vliegende start! Misschien ook leuk om te weten dat de belastingdienst in samenwerking met de Kvk seminars op verschillende locaties organiseert, het heet ‘Goede start’. Het is speciaal voor ondernemers die meer informatie willen ontvangen over alle activiteiten die je op de rit moet hebben wanneer je een bedrijf start. Zo krijg je informatie over bijvoorbeeld de btw en de inkomstenbelasting, maar ook over de belangrijkste fiscale regelingen die voor jou als ondernemer gelden. Ik heb mij alvast aangemeld, want het lijkt mij erg leerzaam!

Ik plaatste mijn inschrijving bij de Kvk online en daar kwamen zoveel te gekke felicitaties op! Van alle kanten stroomden de lieve en hartverwarmende woorden binnen, daar wil ik je ongelooflijk voor bedanken. Het geeft echt zo’n energieboost van hier tot aan Tokio om er een succes van te maken; dank je wel! Dit had ik echt niet verwacht, ik was helemaal onder de indruk. Een mooier begin kon ik mij niet wensen. Ook kreeg ik lieve berichtjes binnen met vragen hoe je dat eigenlijk doet, zo’n onderneming starten. Als reactie op deze vragen heb ik een blog geschreven over hoe je een bedrijf start en wat daarbij komt kijken. Je kunt het artikel over het starten van een eigen onderneming hier lezen. Wat was het een indrukwekkende week vol hoogtepunten, mijlpalen en felicitaties; dank je wel allemaal!

Wat zou jij willen weten over het ondernemerschap? Laat het weten in de reacties zodat ik jouw input mee kan nemen door er een blog over te schrijven. Ben jij een ondernemer of zou je graag een onderneming willen starten? Let me know!  

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Romy

  Wat leuk om te horen dat deze eerste week je al heel goed bevallen is en dat je zo enthousiast bent over alles wat je doet :) De administratie lijkt mij niet zo’n feestje, maar toch heeft het inderdaad ook wel weer wat stoers om je eigen administratie bij te houden.
  Ik heb zelf voordat ik mijn baan kreeg een project gedaan waarvoor ik een KvK-inschrijving nodig heb om uitbetaald te krijgen. Aangezien ik het zonde vind om me alleen in te schrijven voor dat project en verder niets met de inschrijving te doen én aangezien het me al een tijdje leuk lijkt om naast mijn werk voorzichtig wat te freelancen, denk ik eraan om er ook meteen mijn blog en eventueel freelance opdrachten onder te laten vallen. Wat ik me alleen afvraag, is hoe je het beste een fulltime baan en een bestaan als freelancer kunt combineren. Ik werk zelf 36 uur, dus ik zou dan bijvoorbeeld nauwelijks overdag contact kunnen hebben met eventuele opdrachtgevers. Dat moet allemaal in de avonduren. En hoe zorg je ervoor dat je niet overloopt wanneer je een baan én een eigen onderneming hebt?
  Dat zijn heel wat vragen in een ;) Maar ik ben gewoon heel benieuwd naar jouw ervaringen!
  In ieder geval superleuk en stoer dat je deze stap hebt gezet :) Ik wens je een mooi en succesvol jaar toe!
  Romy onlangs geplaatst…Globetrotter? | Mijn travel bucketlist buiten EuropaMy Profile

  1. Yvonne

   Allereerst: Stoere stap Dagmar! En Romy, ik weet zeker dat jij dit ook kunt :) Ik werk zelf ook als zzp’er naast een baan van 36 uur. Wel 4×9 trouwens, dus ik heb in ieder geval 1 doordeweekse dag voor afspraken met opdrachtgevers en dergelijke. Toevallig werk ik ook als copywriter. (Of misschien niet heel toevallig… we zijn immers bloggers ;)) Ik kan het prima combineren dankzij goede afspraken met mezelf. En het besef dat je soms nee moet zeggen (tegen werk, maar ook tegen andere dingen). Dagmar, ik ben benieuwd hoe jij het met het moederschap gaat combineren. Mij geeft het freelance werk heel erg veel voldoening en ik herken je enthousiasme dan ook helemaal; heel veel succes en vooral plezier gewenst!
   Yvonne onlangs geplaatst…Vakantiebeurs: 3 ontdekkingen voor de reisbucketlist (binnen Europa!)My Profile

   1. Romy

    Wat een fijne en geruststellende gedachte! Dat motiveert mij ook zeker om eens de mogelijkheden te verkennen. Dankjewel voor je reactie! Ik ben ook heel nieuwsgierig naar Dagmars ervaringen. In ieder geval heel erg gaaf dat je deze stap met zo veel passie en enthousiasme hebt gezet, Dagmar! :)
    Romy onlangs geplaatst…Outfit | Roze trui en (nep)leren rokjeMy Profile

 2. Wat onwijs tof en goed om te horen zeg, ja het zal wel enorm druk zijn! maar het is je op het lijf geschreven, veel succes!

 3. Britt

  Ik ben blij dat het allemaal zo goed verloopt zeg! Da’s een goed teken voor de toekomst! ((: Het is je allemaal gegund!

Geef een antwoord

CommentLuv badge