Blog

Dit wil je regelen voordat je start met je onderneming

Londen by dagmar valerie

Sinds 2018 ben ik eigen baas en run ik mijn onderneming. Ik had niet verwacht dat ik in de tussentijd zoveel mooie samenwerkingen kleur zou mogen geven én dat je als ondernemer zulke ontwikkelingen door kunt maken. Ik weet nog beter wat ik wel en niet wil, geniet van de uitdagende opdrachten en de ruimte waardoor ik mijn ideale werkomgeving kan creëren. Wil je ook starten met ondernemen of overweeg je een eigen bedrijf op te zetten? Dan deel ik graag enkele tips met jou zodat je een vliegende start mag ervaren. Geniet van het proces en veel succes met het neerzetten van jouw droombaan!

Van bedrijfje naar bedrijf

De eerste tip die ik graag deel is dat je jezelf serieus mag nemen. Hou jezelf niet klein door te zeggen dat je ‘een bedrijfje’ hebt, want je mag er zijn én jouw onderneming mag er zijn. Je bent goed genoeg en als je jezelf op de juiste manier presenteert, trek je ook sneller de klanten aan die goed zijn voor jouw bedrijf. Je werkt er graag mee, krijgt er energie van en komt in een flow die je versterkt. Spreek jezelf dus toe en neem vanaf nu jouw onderneming serieus. You can do this!

Talenten en valkuilen op een rij

Neem de tijd om jouw talenten en valkuilen op een rij te zetten. Waarom dit belangrijk is? Je gaat ontdekken dat je jouw talent in kunt zetten om jouw onderneming te versterken. En die valkuilen? Daar kan je maar beter van op de hoogte zijn, zodat je bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden uit handen kunt geven aan een deskundige of je kunt er rekening mee houden bij het creëren van de juiste werkomgeving. Ben je een makkelijke verbinder en maak je snel contact met anderen? Dan kun je prima aan de slag met jouw eigen sales, maar vind je het lastig om jouw aanbod te presenteren dan kun je het aanpakken en ervan leren of overwegen deze taken te delegeren. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, maar daarom is het handig om te weten wat je goed kunt en waar je blij van wordt. Ben je bijvoorbeeld snel afgeleid, dan stem je jouw werkplezier af op de behoefte om minder ruis te ervaren tijdens het werken. Creëer jouw ideale job en geniet van de ruimte die het ondernemerschap je geeft. Je staat aan het roer en bepaalt de koers. Werkplezier staat voorop!

Een praktisch en toegankelijk boekhoudprogramma

Over valkuilen gesproken, administratie is niet mijn sterkste kant. Omdat ik dit van mijzelf weet, vond ik het belangrijk om een praktisch boekhoudprogramma te omarmen waardoor ik toch structuur kan creëren. Er zijn verschillende systemen mogelijk, maar ik raad het zeker aan om vanaf het begin een fijn programma te gebruiken waar je zelf ook mee uit de voeten kunt zodat je jouw financiën inzichtelijk maakt.

Verzekeringen en pensioen

Bij een vliegende start van jouw onderneming, horen ook de randvoorwaarden die je mag creëren als ondernemer. Wanneer je je zorgeloos kunt richten op het ondernemerschap, ervaar je de rust en ruimte om sprongen te maken en successen te boeken. Je denkt sneller vanuit overvloed in plaats van een tekort en kunt daardoor veel meer impact creëren. Er zijn enkele verzekeringen waarin je je als ondernemer echt even mag verdiepen. Denk aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering, want wat gebeurt er als je voor een langere periode even niet je werk kunt uitoefenen vanwege gezondheidsredenen? De kosten van een AOV hangen deels af van de keuzes die je maakt. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren of om de tijd te nemen je te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn wanneer je deze arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Het is niet een verzekering die je afsluit voor later, maar het is juist voor elke werkdag relevant. Ook de aansprakelijkheidsverzekering is een handige verzekering om naar te kijken. Kortom verdiep je eens in het vangnet als er iets gebeurt zodat je er niet wakker van ligt in de toekomst en ondertussen kloppen we deze scenario’s maar al te graag af.

De zichtbaarheid van jouw bedrijf

Je hebt een plan en dan? Je werkt alles uit, het aanbod staat en dan is het de kunst om de ideale klant te vinden en aan je te verbinden. Waar zit je doelgroep? Is een website handig en zouden social media kanalen een goede tool kunnen zijn om te communiceren met je klanten? Of zou het helpen om je auto te bestickeren, flyers te maken of visitekaartjes te laten drukken? Werken aan je zichtbaarheid, naamsbekendheid en vindbaarheid kost tijd. Bedenk daarom eerst wie je doelgroep is (ook handig om als eerste stap te doen, zodat je jouw aanbod af kunt stemmen op de behoefte van de markt), waar deze klanten zich bevinden en dan kun je een concreet communicatieplan maken om een betrokken community op te bouwen en de verwachtingen van klanten te overtreffen.

Ik wens je een vliegende start met jouw bedrijf van harte toe.  Maak er een succes van en geniet van het nu!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.