Blog

De nadelen van een eigen onderneming – Administratie, collega’s en ritme

Ruim een jaar geleden schreef ik mijn onderneming officieel in bij de KvK en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen seconde spijt van gehad. Sterker nog; dankzij mijn onderneming leef ik nu mijn droomleven. Ik geniet van uitdagende projecten en opdrachten, maar ook volop van mijn gezin. Ik kan alle aandacht en energie richten op mijn lieve zoon en met hem mooie herinneringen maken. Ik heb mijn huishouden op de rit én een sociaal leven, waarbij we ook (financiële) ruimte hebben om met elkaar mooie reizen te maken. Ik werk minder dan ik ooit deed, terwijl ik meer dan ooit verdien. Ik kan heel eerlijk zijn: deze ideale situatie had ik nooit verwacht te kunnen realiseren met mijn onderneming. Natuurlijk hoopte ik het te kunnen bereiken, maar ook ik zag genoeg beren op de weg die mij onzeker maakten. Dacht ik aan de administratie, verzekeringen en financiële processen dan kreeg ik spontaan een allergische reactie. Het ontbreken van collega’s, een ritme en een werkplek zorgden ook voor flinke twijfels om een eigen onderneming te starten. Gelukkig verdwenen de onzekerheden door geen uitdagingen uit de weg te gaan en vooral te doen. Ik voelde hoeveel plezier het ondernemerschap mij gaf en besloot ervoor te gaan. Toch wil ik de nadelen die ik ervaar als ondernemer graag benoemen, maar belangrijker: hoe ik deze kon ombuigen waardoor ik nog meer werkplezier mag ervaren. Lees je mee?

De administratie doen van een eigen onderneming

Het is nog steeds geen hobby van mij, maar inmiddels kijk ik in ieder geval niet meer op tegen het doen van mijn administratie van mijn bedrijf. Sterker nog; ik stel het zelfs niet meer uit, omdat ik weet dat het mijn onderneming juist veel moois kan brengen. Ik weet wat er in en uitgaat qua geldstromen, dat ik mijn facturen en bonnetjes up to date en op orde heb en dat er geen bedragen open staan. Mijn inbox en administratie zien er netjes uit, terwijl ik juist deze kanten van het ondernemerschap zeer onaantrekkelijk vond. Nu weet ik hoe belangrijk het is om juist over die stabiele, goede en gestructureerde basis te beschikken. Daardoor ontstaat er zoveel ruimte om kansen met beide handen aan te pakken waardoor jouw onderneming mag groeien! Freelancer worden gaat niet over rozen, daar komt veel meer bij kijken dan je misschien in eerste instantie ziet. Mocht het bijhouden en doen van de administratie je echt weerhouden van het ondernemerschap, dan kan je zelfs aan de slag zonder KvK-nummer. Op het platform van Verloning.nl kun je namelijk heel eenvoudig opdrachtgevers, betalingen en overeenkomsten beheren waardoor je de werkzaamheden en opdrachten kunt oppakken waar jij écht blij van wordt. Meestal zie je het eindresultaat van ondernemers: een mooi portfolio of de werkzaamheden zelf. Achter de schermen alles goed op een rij hebben vormt het beste begin voor een onderneming en zo zorg je voor een vliegende start wanneer je gaat werken als freelancer!

Verzekeringen en financiële structuur als freelancer

Mijn haren gaan nog net niet overeind staan na het benoemen van deze kanten van het ondernemerschap haha. Vre-se-lijk om die verzekeringen uit te moeten zoeken. Ik wil gewoon dolgraag ondernemen; creatief aan de slag, anderen inspireren om hun droomleven te creëren en mooie content maken. Maar juist om deze werkzaamheden zorgeloos uit te kunnen voeren, is het belangrijk om over een goede basis te beschikken voor jouw onderneming. Dat geeft rust en ruimte om succesvol te ondernemen! Mocht er toch iets anders lopen dan gepland (het ondernemerschap kent de nodige risico’s), dan kan je vertrouwen op die goede basis waar je óók aan hebt gewerkt. Het is misschien niet de leukste kant, maar wel ontzettend interessant om uit te zoeken welke partijen jouw onderneming mogen versterken en hoe je jouw verdienmodel kunt optimaliseren voor financiële structuur zodat jij vol vertrouwen en in jouw kracht de onderneming kunt runnen die jij voor ogen hebt!

Het ontbreken van collega’s, ritme en een werkplek

Niemand die je zegt dat je nu moet werken, niemand die jouw werk beoordeelt (behalve de opdrachtgever natuurlijk) en niemand die je wijst op deadlines of dat je te lang luncht. Heerlijk die vrijheid! Maar… aan de andere kant heb je ook genoeg zelfdiscipline nodig om toch voor structuur en motivatie te zorgen waardoor je de werkzaamheden invulling kunt geven. Je kunt misschien werken waar en wanneer je wilt, maar daar staat tegenover dat je ook in de gaten moet houden dat je de gewenste kwaliteit oplevert die je met jouw onderneming belooft. Bovendien kan je ook altijd áán blijven staan als ondernemer, wat ook niet gezond is, omdat je voor jouw onderneming altijd wel activiteiten kunt oppakken om de zaak te laten groeien. Het is nooit af. Ik vond het – zeker in het begin – behoorlijk spannend om te ontdekken of ik deze ondernemerskwaliteiten in mij had om een succesvol bedrijf van de grond te krijgen. De ondernemersreis vond ik een zeer leerzame ontdekkingsreis; ik heb al zoveel over mijzelf mogen leren en ik ben nog lang niet uitgeleerd. Het ondernemerschap smaakt naar meer en ik ben zeer goed op weg om mijn zakelijke doelen ook voor dit jaar te bereiken.

Het ondernemerschap geeft mij en mijn gezin elke dag heel veel plezier en geluk, maar ik wil niet alleen de leuke kanten benadrukken. De minder fijne aspecten van mijn onderneming heb ik in dit artikel uitgelicht, omdat ook ik onzekerheden en twijfels heb ervaren als ondernemer. Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen hoe ik deze kanten heb omgebogen waardoor ik er als ondernemer veel van mocht leren en mag staan waar ik nu ben.

Welke kanten van het ondernemerschap vind jij lastig of lijken jou vervelend? Waar kijk je tegenop of wat weerhoudt je om jouw onderneming te starten?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.