Blog

5 X Gratis manieren om jezelf te blijven ontwikkelen

Een leven lang mogen we blijven leren en groeien in de richting die we voor ogen hebben. Persoonlijke ontwikkeling stopt niet na het volgen van lessen op school of het voltooien van een studie. We krijgen dagelijks kansen om onszelf te ontwikkelen en te leren, waardoor we elke dag de beste versie van onszelf kunnen zijn. Wist je dat leren niet duur hoeft te zijn? Je kunt zelfs gratis kennis, tips en nieuwe inzichten ontvangen! Sta je open voor groei? Dan komen kansen op jouw pad die je anders niet zou zien of pakken. Persoonlijke ontwikkeling hoeft niet kostbaar te zijn, al vormt het vaak wel een investering van jouw tijd en energie. Deze groei is meer dan de moeite waard! Geniet van de lessen en inzichten die je op mag doen en ontdek de 5 gratis manieren om jezelf te blijven ontwikkelen. 

Lezen van boeken om te groeien als persoon

Je kunt lid worden bij de bibliotheek, boeken lezen van vrienden en familie, de boeken uitlenen aan elkaar, langs de kringloop of natuurlijk de (lokale) boekhandel een bezoekje brengen. Het lezen van boeken is geen kostbare investering en toch mag je er ongelooflijk veel door leren. Er staan waardevolle tips, inzichten en ervaringen in. Ook kan je groeien door de informatie en voorbeelden die in boeken worden benoemd. Door must reads te ontdekken, kan je zelf bepalen welke informatie je tot je neemt en in welke onderwerpen je je graag zou willen verdiepen. Veel lees- en groeiplezier! Geniet van waardevolle inzichten die je tijdens het lezen op mag doen.

Volgen van webinars en luisteren naar podcasts

Wist je dat het ook heel leerzaam kan zijn om webinars te volgen en naar podcasts te luisteren? Webinars zijn een soort lezingen / presentaties die je kunt volgen via internet. Je hebt dus alleen verbinding nodig om een webinar te kunnen bekijken. Webinars worden gegeven rondom uiteenlopende thema’s. Zoek eens op het onderwerp waar je graag meer over zou willen leren en ontdek handige webinars die je kunt kijken! Ook kan je inspirerende podcasts luisteren. Dat doe ik bijvoorbeeld graag wanneer ik in de auto zit. Dan luister ik graag een podcast over een thema waar ik meer over zou willen weten, waardoor ik die reistijd extra waardevol invulling mag geven. Helemaal gratis én leerzaam!

Bekijken van waardevolle documentaires

Documentaires zorgen ervoor dat je je mag verdiepen in een onderwerp dat onder de aandacht wordt gebracht. Ik kijk steeds vaker documentaires via Netflix en vind dat ontzettend interessant. Je krijgt veel informatie op een mooie, toegankelijke manier gepresenteerd waardoor je veel over een thema mag ontdekken en leren. Een leuke manier om jezelf te ontwikkelen, terwijl dat letterlijk vanaf de bank kan! Leren was nog nooit zo toegankelijk en leuk!

De digitale werkplaats van Google en vergelijkbare initiatieven

Als marketeer vind ik het belangrijk en fijn om de laatste trends en ontwikkelingen te volgen vanuit Google. Het is eenmaal een gigantische speler die veel invloed heeft op mijn dagelijkse werkzaamheden. Daarom vind ik het ook zo leuk om regelmatig een kijkje te nemen in de digitale werkplaats waar je gratis meer kunt leren over online vindbaarheid, zichtbaarheid en de beginselen van marketing. Wil je ook in deze richting aan de slag? Dan raad ik je aan om hier zeker even te ontdekken welke gratis trainingen en cursussen relevant zijn voor jou. Enjoy!

De comfortzone verlaten

De belangrijkste tip om gratis te leren en te groeien als persoon is door te doen. Door nieuwe plekken te bewonderen, door kanten van jezelf te  ontdekken waarvan je eerder het bestaan niet kende en door jezelf uit te dagen om verder te komen dan waar je nu staat. Gun jezelf de uitstapjes te maken die buiten jouw comfortzone liggen, zodat je jouw grenzen mag verleggen en nieuwe ontwikkelingen door mag maken. Gooi de laatste twijfels overboord en probeer het gewoon. Voel die kwetsbaarheid, stap over jouw belemmerende gedachtes heen en (be)leef!

Geniet van (dagelijkse) groei! In welke richting hoop jij op een dag jezelf te kunnen ontwikkelen? Wat zou je nog graag willen leren? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.