Blog

Een eigen volkstuin beginnen?

volkstuin beginnen

Ik hoop op een dag te kunnen genieten van een heerlijk natuurhuisje met een pluktuin. Fluitende vogeltjes, de geur van dennenbomen, fruit plukken uit de tuin en een minimalistisch interieur waar natuurlijke materialen de sfeer bepalen; het lijkt mij fantastisch om van deze droom werkelijkheid te maken. Een plek waar je de natuur kunt beleven en waar je mag ontladen. Deze droom wordt elk jaar sterker. We wonen in een prachtig huis met alle ruimte voor onze lieve zoontjes en we hebben een erg mooie tuin. We genieten volop van het buitenleven en thuis. Mijn droom krijgt steeds meer vorm en ik weet ook beter wat ik zou willen, het is een bijzonder proces vol ontdekkingen en inzichten. Zo stuitte ik recent op een plek met mooie volkstuinen en het leek erop dat ik hier een volkstuin zou beginnen om aan deze droom te wennen. Lees je mee?

Een volkstuin beginnen

Een volkstuin beginnen leek een geweldig plan. Een eigen tuin waar ik al mijn dromen kon verwezenlijken, hoe perfect klinkt dat? De ruimte om de tuin te ontwerpen, te zaaien, te genieten, op te laden, te onderhouden en te verzorgen, maar ook om te oogsten en te plukken met dierbaren. Om te ontspannen in de natuur. Om te genieten van een mini huisje en vooral te zijn. Lekker met de handen in de aarde en te voelen. De natuur, groei en bloei te bewonderen. En dat op loopafstand. Een volkstuin beginnen bleek helemaal niet duur te zijn en op deze manier kan ik toch alvast een beetje proeven van mijn droom. Sterker nog; na het bezichtigen van de vrijgekomen tuin, mocht ik meteen tekenen voor de sleuteloverdracht. Toch voelde het niet helemaal goed, deze tuin had geen vruchtbare grond (lees: de woestijn zag er vruchtbaarder uit). Hoe moeilijk ik het ook vond op dat moment, ik heb nee gezegd tegen deze tuin die ik half 2020 mocht bezichtigen. In de drukste periode van mijn leven (een peuter en newborn) 100m2 omploegen en zwoegen om er iets van te maken, voelde niet goed.

Mijn groene droomplek

Ik wist niet dat een half jaar later op een paar meter van deze tuin een droomplek vrij zou komen waar ik nu (februari 2021) eigenaresse van mag zijn. Elke dag heb ik aan de volkstuin gedacht. Ik voelde dat ik een goed besluit had genomen, maar ook dat ik ideeën, energie en zin had om toch iets van een groene plek te maken. Een ruimte om te creëren en te genieten van groei; ik ben dankbaar dat ik nu de sleutel heb gekregen van een fantastische volkstuin. Ik ben een upgrade naar 200m2 met tuinhuis rijker!

Starten met een volkstuin niet onderschatten

Omdat ik de eerste keer zag wat er allemaal bij een volkstuin komt kijken, heb ik mij dag in dag uit in tuinen verdiept. Ik had een goed besluit genomen om mijn energie niet te steken in een plek waar het niet helemaal klopte, maar toch liet het idee van een volkstuin mij niet los. Dagelijks leerde ik meer over moestuinieren, zaaikalenders, de impact van onkruid, de tuinstijlen en uiteenlopende planten en bomen. Ondertussen experimenteerde ik ook veel in onze achtertuin én schreef ik mij in voor de wachtlijst om alsnog in aanmerking te komen voor een volkstuin. Ik hoopte op een plek die beter bij mijn wensen aansloot en ik ben erg dankbaar dat ik inmiddels kan delen dat het is gelukt! Met veel plezier mag ik een volkstuin kleur geven en er staat zelfs een huisje op. Een droomplek! Ik ben stiekem ook erg blij dat ik nog beter weet wat er allemaal komt kijken bij het (moes)tuinieren en het verzorgen van een volkstuin. Ik weet nu zeker dat ik het werk daadwerkelijk aan kan en de tuin niet onderschat. Ik kan niet wachten om te genieten van het groeiproces en alle activiteiten die bij de volkstuin komen kijken.

Handige volkstuin vragen voor een vliegende start

Mocht je ook willen beginnen met het kleur geven van een volkstuin, dan geef ik je graag als tips mee om je alvast te verdiepen in de werkzaamheden die bij een volkstuin komen kijken. Een half jaar leren over volkstuinen later ben ik veel realistischer en sta ik minder voor verrassingen. Is de plek geschikt voor de wensen en dromen die je hebt? Beschik je over voldoende ruimte en faciliteiten om er jouw droomtuin van te maken? Maak bijvoorbeeld alvast een globaal plan om te ontdekken aan welke voorwaarden jouw volkstuin mag voldoen. En het kostenplaatje voor het huren van de tuin is erg toegankelijk, maar vergeet niet dat je met tijd, aandacht en geld investeert om jouw draai te geven aan de volkstuin. Denk aan het feit dat je planten, bomen of zaden koopt, je er wekelijks uren spendeert en je het moet onderhouden. Hoeveel tijd heb je tot jouw beschikking? Ook dit is een handige vraag om over na te denken wanneer je de oppervlakte van de tuin bepaalt. Durf te dromen en geniet van het proces!

Onze achtertuin is een feestje

In de tussentijd heb ik niet stilgezeten, want ik heb intens genoten met het gezin van de achtertuin waar alles samen mocht komen. Het is een ruimte geworden met heerlijke (pluk)tuin, bloemen, moestuin, insecten, vogeltjes en plek om te spelen en te ontspannen. Wat een rijkdom en puur geluk! De regen druppelt in de regenton, er staat een houten opslaghuisje met een lichtslinger, in de tuinkachel kan je marshmellows laten smelten en aan de eettafel kun je genieten van spelletjesavonden. Op de tafel staat een vogelbadje en dit najaar maken we appeltaart van appels uit eigen tuin. Volgend jaar hopen we de eerste kersen te kunnen eten en in de hoek van de tuin kunnen we ontspannen op de loungeset. De jongens kunnen spelen in de zandbak of een tent opzetten op het gras. Wilde bloemen zorgen voor een kleurexplosie en druiven kun je plukken in de moestuin. Elke dag plukt Lucas trots een bosbes en als het regent trekt hij zijn laarsjes aan en dansen we tussen de druppels door.

Ik geniet volop van alles wat er al is. Dankbaar voor de mogelijkheid om te beleven.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.