Blog

Dit leerde ik tijdens mijn eerste maand met een volkstuin

dagmar valerie moestuin

We vieren het voorjaar in de volkstuin! Ik ben hartstikke blij dat ik begin februari de sleutel van onze tuin mocht ontvangen, waardoor we 200m2 tuin kleur mogen geven. In de tuin werken geeft mij zoveel voldoening en plezier; heerlijk om te kunnen genieten van het buitenleven. De seizoenen beleven, de originele smaken proeven en lekker actief bezig zijn. De sportschool is er niks bij als je een volkstuin hebt. Alleen al het water uit de sloot tillen is een bezigheid waardoor je spierballen kan kweken. Ook mocht ik veel leren tijdens mijn eerste maand met een volkstuin. Lees je mee?

Leren door te doen

Wist je dat het niet handig is om op witte all stars door de tuin te wandelen? En dat je bij het planten van fruitbomen ook boompalen nodig hebt? En dat je gaas kunt monteren met een speciaal ‘krammetje’ die je in een paal kunt slaan zodat je een hekwerk kunt creëren? En dat je pompoen het beste in een p9 potje kunt voorzaaien? Een greep uit de learnings van de afgelopen periode. Ik val en sta weer op, dat is juist het leuke aan het leerproces. Elke avond bekijk ik nieuwe video’s en lees ik in moestuinboeken om alle tips de volgende dag direct toe te kunnen passen. Het moestuinseizoen is inmiddels begonnen en ik leer elke dag bij!

Altijd in beweging

Momenteel zijn we veel bezig met de indeling van de tuin, zodat we straks vooral lekker aan de slag kunnen met de tuin zelf. Zo heb ik recent het hekwerk afgemaakt en bouw ik momenteel de pergola op. De fruitbomen staan in de grond, net als de bosbessen, frambozenstruiken en bramenstruik. Een mooie basis! Ook hoop ik dit weekend de regenton aan te kunnen sluiten en de moestuinbakken te maken. Is dat eenmaal gedaan, dan kan ik mij verdiepen in het creëren van aardbeienbedden. Het is nooit saai in de moestuin! Echt een feestje om mee te bewegen met de seizoenen en te leren over het verbouwen van voedsel. Het heeft iets magisch om het proces te beleven van zaadje tot voedsel op je bord.

De kinderen en jezelf beschermen

Op de volkstuin hebben we een tuinhuis staan en ik mocht het overnemen inclusief al het gereedschap. Ik weet steeds beter wat ik nodig heb en waarvoor ik alles kan gebruiken. Ik ga het nog ‘gezellig’ inrichten, maar het is voornamelijk een praktische plek waar ik alle spullen droog kan bewaren. Ook heb ik ontdekt dat het handig is om daar natuurlijke zonnebrandcrème en pleisters te hebben staan, je kunt het maar beter hebben. Al hoop ik de pleisters nooit te gebruiken, bij kids komen ze nog weleens van pas. Hoewel het niet altijd zonnig is, blijft het belangrijk om je goed in te smeren en je huid te beschermen. Ook op bewolkte dagen kan er nog veel straling zijn, wist je dat je zelfs kunt verbranden in de schaduw? Ik heb in het huisje zonnebrand staan voor mijzelf, maar ook voor de kids. Even schommelen, hutten bouwen of scheppen en dan is insmeren een must! Zonnebrand voor baby’s en kinderen is daarom essentieel in de volkstuin, waar buiten beleven centraal staat. De tijd vliegt er voorbij en je hebt amper in de gaten wat de impact is op de huid, dat merk je pas achteraf. We zijn liever goed voorbereid en ik heb mijn strohoedje alvast besteld!

Goede grond als basis

De volkstuin heeft klei als basis en dat gaat hartstikke goed tot nu toe, maar vergt wel andere inspanningen om de tuin optimaal te benutten. Sowieso is het een aanrader om – zodra je begint met een (volks)tuin – te oriënteren hoe je de grond kunt verbeteren. Een goede grond is de basis voor al je mooie tuinplannen. Ook heb ik mij verdiept in mulchen (het bedekken van de bodem in de tuin met organische materiaal om de bodemstructuur te verbeteren) en composteren. Heel leuk om te ontdekken wat er allemaal bij tuinieren komt kijken.

Een moestuinplan maken

De afgelopen jaren heb ik regelmatig plannen gemaakt voor de tuin, maar niet eerder voor 200m2! Een goede indeling maken is essentieel om de ruimte op de juiste manier te benutten. Ik hou mij vast aan de plannen, maar kan ook op het moment zelf vooral voelen wat goed past en het plan toch omgooien. Alles valt of staat uiteindelijk bij het gevoel. Je moet rekening houden met de grond, maar ook de stand van de zon en de verschillende gewassen in combinatie met vaste planten en bomen. Je hebt goede en slechte buren; deze versterken elkaar of stagneren juist elkaars groei. Interessant toch dat de natuur zo werkt? Gezien ik een kleurexplosie aan bloemen ook prachtig vind, ben ik erg blij wanneer insecten zich thuis voelen in de tuin. We hebben elkaar nodig. De tuin wil ik optimaal benutten om ook de natuur te versterken met de keuzes die ik maak. Daarom maakte ik een plan, zodat het indelen kon beginnen. Ook voor de kids is er voldoende leuks te ontdekken, want er staat zelfs een schommel en een picknicktafel op de tuin en er is een paddentuin in het slootje achter het huisje. Alleen al het huisje maakt veel indruk waarin veel gereedschap te vinden is. Lucas gaf laatst aan dat het wel vakantie lijkt als we op de volkstuin zijn. En daar sluit ik mij helemaal bij aan!

Er valt nog zoveel te leren in de tuin, ik verheug mij op het moestuinseizoen!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.