Blog

Zwanger of net moeder geworden? Tips voor jouw zorgverzekering

babykamerBen je zwanger of net moeder geworden? Dan komt er veel op je af. Van het inrichten van de babykamer tot het informeren van je huisarts en werkgever. Om dit speciale moment in je leven zo bijzonder mogelijk te maken, moet je voordat het zo ver is veel zaken regelen. In al die hectiek wordt de zorgverzekering nog weleens over het hoofd gezien. Ik kreeg van mijn collega de tip om hier nog even naar te kijken, voordat ik met verlof ging. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet voor onverwachte uitgaven kwam te staan. De basiszorgverzekering dekt namelijk niet alle ziektekosten. Als je zwanger bent of een gezin hebt, kan het daarom slim zijn om je aanvullend te verzekeren.Om jouw zwangerschap en bevalling zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen is een passende verzekering een geruststellende gedachte. Omdat de periode is aangebroken waarop de zorgverzekering aangepast kan worden, deel ik handige tips over dit onderwerp. Lees je mee?

Wat vergoedt de zorgverzekering?
Op het moment dat je in verwachting bent is het slim je zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de naderende gezinsuitbreiding. Jouw verzekeraar vertelt je precies welke zorg wel en niet vergoed wordt via je zorgverzekering en bij welke verloskundige je terecht kunt. Via de basisverzekering wordt de belangrijkste babyzorg vergoed, in veel gevallen betaal je hier wel een eigen bijdrage voor. Je bent via je verzekering bijvoorbeeld gedekt voor kraamzorg, het maken van echo’s, verloskundige hulp en een bevalling in het ziekenhuis. Toch is het goed om je te laten informeren over de mogelijke kosten die op je pad kunnen komen. Er is niet één zorgverzekering het best als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken.

Een aanvullende verzekering voor meer zorg
Door je aanvullend te verzekeren, krijg je ook aanvullende zorg vergoed tijdens je zwangerschap en na je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapscursussen en bekkenfysiotherapie. In veel gevallen vervalt de eigen bijdrage bij een aanvullende verzekering. De moeite waard dus! Welke verzekering bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie. Laat je dus goed informeren over de mogelijkheden.

Veranderen van zorgverzekering
Als je van zorgverzekering wilt veranderen is het gebruikelijk om dit in december te doen. De meeste zorgverzekeraars maken namelijk pas in oktober of november de premies en voorwaarden voor het volgende jaar bekend. Je zorgverzekering loopt gelijk met het kalenderjaar. Hij gaat dus in op 1 januari en loopt tot en met 31 december. Extra tip: je hoeft als stel niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De vrouw kan dus kiezen voor een aanvullende verzekering met zoveel mogelijk dekkingen met betrekking tot de zwangerschap, terwijl de man alleen een basisverzekering kan nemen. Vergeet niet je baby na geboorte aan te melden bij de zorgverzekeraar!

Kraampakket en korting voor kersverse mama’s
Het krijgen van een kindje is bijzonder en tevens een wonderlijke gebeurtenis. Wist je dat HEMA Zorgverzekering er alles aan zal doen om jouw kleintje een warm welkom te geven? In de aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap is een kraampakket (t.w.v. € 50,-) opgenomen. Elke aanstaande of kersverse moeder kan dit leuke en vooral praktische pakket, vol handige spulletjes voor na je bevalling, aanvragen. Voor jou én je baby. Ik was nog niet op de hoogte van het feit dat HEMA ook Zorgverzekeringen in haar assortiment heeft, maar ik vond het erg leuk om te ontdekken dat zij het speciale kraampakket aanbieden. Extra verwennerij in deze intense en allesoverstijgende periode waarin je voor het eerst moeder mag worden. En als ik nog een tip mag geven, die rompers van HEMA behoren echt tot mijn favorieten. Ze blijven erg lang goed hoe vaak je ze ook wast, bevatten leuke printjes en zijn gemaakt van fijne materialen. Met je HEMA-zorgpas ontvang je ook nog eens tien procent korting op bijna het gehele HEMA-assortiment. Zo wordt shoppen voor jouw kleintje nóg leuker!

Ben jij al een keer van zorgverzekeraar gewisseld? 

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.