Blog

Vliegen met een baby – Tips en onze ervaringen

vliegen met baby

vliegen met baby
Ga je vliegen met een baby? Dat is goed te doen, maar een spannende en nieuwe ervaring. Vliegen met een baby vraagt iets meer planning en organisatie, daarom geef ik tips en deel ik onze ervaring om er een zorgeloze vlucht van te maken. Ik zal alvast verklappen dat ik goed voorbereid was, maar ik het alsnog erg spannend vond om deze vlucht voor de eerste keer met de kleine te maken. We ‘vliegen’ door de tips heen, zodat het de voorpret van jullie vakantie hopelijk zal vergroten. Het gaat je lukken! 

☆ Oké. De vlucht is geboekt. Je verheugt je ontzettend op de vakantie, maar die vlucht is toch wel even een dingetje. Het is natuurlijk een geweldige mijlpaal om met jouw baby te kunnen vliegen, maar tegelijkertijd hoop je op een zo ontspannen mogelijke tijd. Daar gaan we voor! Daarom wil ik je als eerste tip meer een reminder meegeven dat ik weet dat je een geweldige moeder bent. Ik ben ervan overtuigd dat je altijd het allerbeste voor de kleine over hebt, anders was je niet eens bij deze blog gekomen om het te lezen. Nee, je wilt niet die moeder zijn waarvan het kind het hele vliegtuig bij elkaar huilt, maar sommige omstandigheden heb je eenmaal niet in de hand. Een goede voorbereiding is het halve werk en gelukkig kun je heel veel wél doen om er een soepele vlucht van te maken. En als het dan toch anders loopt dan gepland: moeders zijn menselijk. Dus terugkomend op de reminder: je doet het fantastisch als moeder, twijfel daar nooit aan.

☆ Een goede voorbereiding zit in het vinden van relevante informatie. Hoe laat vertrekt het vliegtuig? Hoe laat moet je op het vliegveld zijn? Waar moet je inchecken? Hoe kom je op het vliegveld? Hoeveel bagage mag je mee? Is het toegestaan om een autostoeltje of kinderwagen mee te nemen? Of is een paraplubuggy toegestaan? Hoeveel handbagage mag je meenemen? Zit je baby op schoot of heb je voor hem/haar een aparte stoel? Allemaal nuttige informatie die je voor de vlucht al kunt inwinnen om de reis makkelijker te laten verlopen. Je weet waar je aan toe bent, mocht het niet duidelijk genoeg zijn dan is het fijn om even naar de vliegtuigmaatschappij te bellen zodat het extra kan worden toegelicht. Zo voorkom je last minute stress op het vliegveld.

☆ De koffers zijn ingepakt en dan is de handbagage aan de beurt. Wat neem je allemaal mee? Ik nam een fijne rugzak mee die ik tussen de benen kon plaatsen, zodat ik de nodige babyproducten altijd bij de hand had. Er zat voldoende voeding in (vluchten kunnen eenmaal vertraging hebben en de koffers zijn dan al richting het ruim…), luiertjes, knuffeltjes, enkele speeltjes, doekjes en extra outfitjes. Denk ook aan een warm vestje of dekentje, in het vliegtuig kan het kouder zijn door de airco. De tickets werden dubbel geprint, paspoorten op een handige plaats gelegd en de portemonnee houd ik ook graag bij de hand. Ben je toch iets vergeten? Geen paniek, (bijna) alles is te koop! In het vliegtuig heb je bij de stoel maar beperkte ruimte, zorg daarom dat relevante babyproducten in de buurt liggen. En vergeet de favo knuffel niet!

☆ Lees je vooraf nog even goed in wat de mogelijkheden zijn wat betreft het vervoeren van de baby. Mag je de kinderwagen tot aan de gate meenemen of moet deze meteen het ruim in? Dan is het handig om een draagzak mee te nemen zodat je je kindje niet de hele tijd hoeft te tillen. Wij hebben daarom de Tula draagzak meegenomen, daar zit ons kindje erg comfortabel in. Vaak mag een paraplubuggy mee tot aan de gate (mits je deze ook hebt gelabeld bij het inchecken), maar dit verschilt ook per vliegtuigmaatschappij.  Wij vonden het erg fijn dat we de Quinny Zapp Flex mee konden nemen, deze valt onder de paraplubuggy’s en is erg licht qua gewicht en wendbaar.  Dat maakt het reizen met baby nog een stukje makkelijker. Bovendien kon ons zoontje toch nog even lekker liggen, om zich heen kijken en spelen in de wagen. Eenmaal bij de gate klap je de Quinny snel en makkelijk in tot een klein pakketje. Ideaal! Lekker zorgeloos op stap met zo’n gebruiksvriendelijke buggy. Het is belangrijk om op tijd te vertrekken om de vlucht te halen, maar ook op het vliegveld kan het wachten anders uitpakken dan gepland. Je hebt daar geen invloed op, maar waar je wel invloed op hebt, zijn de benodigde producten waar je kindje in kan rusten. Reizen kost energie en door drukte op vliegvelden zijn de indrukken groot. Maak het met elkaar zo comfortabel mogelijk.

☆ Vind je het spannend om voor de eerste keer te vliegen met een baby? Geef dit aan bij de stewardess. Je bent echt niet de enige! De stewardess zal met je meedenken hoe je het met elkaar zo ontspannen mogelijk kunt maken. Geef bij de stewardess aan dat het de eerste keer is als ze hier nog niet naar heeft gevraagd. En dat je het best spannend (lees: héél spannend, maar je probeert die casual & cool mom te zijn) vindt. Wist je dat de stewardess bijvoorbeeld voeding voor jouw baby kan opwarmen?  Probeer te ontspannen waar mogelijk, je baby voelt erg goed aan wanneer er een gespannen situatie plaatsvindt en reageert hier op. Hoe relaxter jij bent, hoe lekkerder jullie beiden in je vel zullen zitten.

☆ De oortjes zijn erg gevoelig van een baby, daarom hoor je baby’s vaak huilen bij het opstijgen en landen. Je kunt dit voorkomen door je baby te laten zuigen op een flesje of door hem/haar een speen te geven. Zo ben je de oorpijn hopelijk voor.

☆ Er zijn regels voor het meenemen van babyvoeding aan boord, dat verschilt per vliegtuigmaatschappij. Daarom is het extra handig om van te voren informatie in te winnen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er zijn specifieke regels voor het vervoeren van vloeistoffen, lees je daarom goed in zodat je niks tekort komt én niet teveel meeneemt.

Wees niet bang voor een huilende baby tijdens de vlucht, je kent je kindje en weet het beste hoe je hem/haar kunt vermaken en troosten wanneer nodig. Het vraagt wat organisatie en planning, maar het vliegen met de baby is een onvergetelijke ervaring waar je met elkaar ook erg trots op mag zijn. Laat de spanning los, het wordt fantastisch en geniet van én met elkaar van deze reis. Goede vlucht toegewenst en maak er een onvergetelijke tijd van! Je kunt het!

Vind je het spannend om voor het eerst te vliegen met jouw baby? Of heb je al een keer gevlogen met de kleine? Goede reis!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.