Blog

Van ledikant naar groot bed – De overstap en doorslapen

Mijn ervaring met de overstap van ledikant naar groot bed voor Lucas kan ik nu met je delen. Lucas sliep namelijk meteen door in zijn nieuwe, grote bed! Maar wanneer is de kleine toe aan deze overstap van ledikant naar groot bed? Hoe pak je deze overgang aan? Ik deel mijn ervaring graag met jou, zodat je het zelf ook kunt toepassen wanneer het relevant is. Dat de overstap en meteen doorslapen van ledikant naar zijn grote bed zo positief is uitgepakt, daar had ik alleen van kunnen… dromen inderdaad. En heerlijk dromen heb ik dus gedaan na afloop, want niks is zo kostbaar voor ouders van een peuter dan slaap. Vaak hoor je dat ouders van baby’s kampen met gebroken nachten, maar peuters slapen ook vaker niet dan wel door in de nacht. Dat zeggen ze er niet zo vaak bij… Peuters kunnen regelmatig wakker worden in de nacht waardoor je er als ouder even uit moet om hem of haar te troosten, van melk te voorzien of het slaapritueel te herhalen. Wij merkten dat Lucas toe was aan een groter bed en ik vertel je graag meer over deze overstap en het doorslapen. 

Wanneer is jouw kind klaar voor de overstap van ledikant naar groot bed?

Wij merkten dat Lucas klaar was voor de volgende stap, al vonden we het ook spannend hoe zo’n groot bed uit zou pakken. Lucas werd erg groot voor zijn ledikant, vond het belangrijk dat zijn mooie knuffelcollectie ook goed ingestopt werd (en daar was steeds minder ruimte voor) en gaf zelf ook aan graag in een groot bed te liggen. Als peuter van net twee jaar, vond ik extra fijn dat hij op de opvang ook een ander bed kreeg. Hij mocht daar van ledikant naar stretcher op de peutergroep waar hij sinds kort zit. Dit ging hartstikke goed en dat gaf voor ons de doorslag dat we niet langer hoefden te wachten om het grote bed aan te schaffen. Omdat we niet alle veranderingen direct wilden doorvoeren (eerst de hectiek rondom de feestdagen, zijn verjaardag, nieuwe groep en juffen op de opvang en ook nog eens een stedentrip maken met het vliegtuig naar Kraków) besloten we te wachten na ons weekendje weg. Er waren al zoveel indrukken om te verwerken voor hem! Toen we in Kraków waren, was er een eenpersoonsbed over en daar heeft Lucas toen perfect in geslapen! Dit ging zo soepel dat ik er zelf ook versteld door stond. Je hebt toch bepaalde verwachtingen dat zo’n nieuwe fase even wennen kan zijn, maar – eigenlijk net als met het afstand nemen van de speen – was er geen weerstand. Wanneer kan mijn kind de was doen ;) ?

Kijken en inspelen op de behoefte van mijn kind

Als je het hebt over onze manier van opvoeden, dan staat ons kind met zijn interesses, behoeftes en eigen persoonlijkheid centraal. We kijken, luisteren en voelen graag aan wat Lucas nodig heeft om daar vervolgens onze ondersteuning en activiteiten op af te stemmen. Ik weet niet of deze opvoedstijl een naam heeft, maar als boekenliefhebber had ik altijd gedacht dat ik werkelijk alle ins en outs zou willen weten over kinderen, opvoeden en hen begeleiden in de ontwikkeling. Niets is minder waar, ik heb alleen tijdens de zwangerschap wat gelezen over die periode, maar de rest doe ik liever intuïtief. Die moederintuïtie zit eigenlijk altijd goed. Daar kan geen boekenkast aan opvoedboeken tegenop.

Het juiste bed voor onze peuter

Wij vonden het fijn om van ledikant direct over te stappen op een groot, eenpersoonsbed. Daar zijn de meningen wellicht over verdeeld, want peuterbedjes zijn ook fantastisch. Daar hebben we ook naar gekeken, maar omdat Lucas al zo goed sliep in een eenpersoonsbed vonden wij een peuterbed niet nodig. Juist in combinatie met al die gezellige knuffels in bed, is de overgang naar zijn eenpersoonsbed perfect voor onze peuter. De knuffels vullen die extra ruimte goed op en Lucas heeft goed geholpen bij het monteren van zijn bed. Met een schroevendraaier ging hij aan de slag en heeft hij ons fantastisch geholpen. Hij was heel erg enthousiast toen het bed eenmaal stond en viel als een roosje in slaap. Extra gelukkig, nu zijn knuffels ook een goed plekje hadden gekregen. Overigens ben ik een tikkeltje jaloers op ons kleinste vriendje, want zijn bed ligt onwijs lekker en het dekbed is fantastisch (heerlijk zacht en warm). We hebben een bed van IKEA gekozen (de witte Hemnes) en daar hebben we twee valpreventie bedhekjes op geplaatst (voor een tientje per stuk).

Slaapritueel van onze peuter

We gaan lekker na het badje in zijn bed zitten en lezen twee boekjes voor. Lucas is fan van Kikker en zijn vriendjes, de boeken van Eric Carle en boeken over tractors, Dribbel en dieren. Die lenen we graag regelmatig bij de bieb. In zijn bed drinkt hij soms nog even een flesje op en kletsen we na het lezen over wat er die dag aan fijne momenten zijn gebeurd. Lucas vertelt vaak zelf ook wat er leuk was en dan is het tijd om de knuffels en Lucas in te stoppen. Soms ga ik er nog even naast liggen of geef de kleine een dikke kus en ga naar beneden. Slaap lekker!

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over de manier waarop wij de overstap van ledikant naar groot bed hebben aangepakt bij onze peuter. Voor elk kindje zal dit een persoonlijk proces zijn, maar we zijn heel blij dat het zo soepel mocht verlopen. Voordat Lucas in zijn grote bed sliep, werd hij regelmatig ’s nachts wakker in zijn ledikant en nu slaapt hij weer lekker door. Dat is goed voor hem én voor ons als ouders.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.