Blog

Update peuter dagritme en eetschema Lucas 2 jaar

Hieperdepiep! Ik heb officieel een peuter in huis! In december werd Lucas 2 jaar en het leek mij leuk om meer te vertellen over zijn dagritme en voeding nu hij een peuter is geworden. Een concreet eetschema houden we niet aan, maar we kunnen wel een indicatie geven wat we zoal doen en wat Lucas ongeveer eet op een dag. Misschien vind je het leuk om te lezen en ik deel ook wat alternatieven, want geen dag is natuurlijk hetzelfde met een peuter in huis! Ik heb een willekeurige dag uitgekozen dat Lucas en ik samenzijn. Lees je mee? 

Hoe wij onze dag beginnen

We beginnen de dag meestal rond 08:00, het kan soms voorkomen dat hij wakker wordt van de wekker van Jord die een uurtje eerder afgaat. Meestal slaapt Lucas door en kleden we ons aan zodra hij wakker is. Hij kiest dan zelf een truitje uit die hij wil dragen en pakt sokken voor mij. We doen de gordijnen samen open en maken ons klaar voor de dag. We gaan naar beneden en daar geven we Poes te eten die van Lucas een dikke knuffel krijgt. We pakken brood erbij, Lucas pakt zijn eigen beker en bord en gaat in zijn stoel zitten. We smeren de broodjes, bijvoorbeeld met jam, humus of smeerkaas. We drinken bij het ontbijt thee, bij die van Lucas doe ik er lauw water bij zodat het direct goed te drinken is. Ook herinnert hij mij er vaak aan dat hij vitamientjes wil, gelukkig zijn ze lekker en is het ochtendritueel bij hem bekend haha. Tijdens het ontbijten vertel ik wat we gaan doen of gaan we wat kleuren en puzzelen. Ook lezen we samen uit een boek als hij wat langer wil ’tafelen’. Als ik zin heb in yoghurt, dan eet hij meestal nog een paar happen van mij mee. Dan is het tijd om…

Gezellige activiteiten met elkaar ondernemen

Te spelen, naar buiten te gaan of een leuke activiteit te ondernemen. We gaan regelmatig naar het museum (Nijntje of het Spoorwegmuseum), naar de kinderboerderij, zwemmen, de stad in (met onder andere een bezoek aan de bibliotheek), boodschapjes doen, met de tram of naar de speeltuin. Dit doen we meestal in de ochtend, want dan hebben we wat langer de tijd en maken we er een gezellig uitje van. Lucas loopt de stukken steeds vaker helemaal zelf, al neem ik voor de zekerheid nog wel de kinderwagen mee. Mocht hij toch op een gegeven moment wat moe zijn, dan hoef ik hem niet te tillen. Ondertussen eet deze lieve peuter fruit (mandarijntjes, bananen, appel, peer, druifjes of mango) en eet hij ook vaak nog een koekjesreep of krentenbol. Wat drinken erbij en de jongeman is klaar om verder te spelen. We gaan meestal wel even lekker naar buiten toe en daarna maken we de lunch klaar.

Lunchen en me-time

Als lunch eten we meestal een soepje met een broodje erbij die Lucas er graag in dipt. We drinken appelsap (met extra water erin om het wat te verdunnen), water of thee en Lucas vindt het heel leuk om erbij te stempelen, een boekje te lezen of zijn knuffel ook eten te geven. We kletsen over wat we hebben gedaan, we oefenen woordjes en zingen kinderliedjes. Het is meestal (haha het is en blijft een peuter…) erg gezellig aan tafel en het eten verloopt vrijwel altijd soepel. Er is weinig wat Lucas niet lust, daar boffen we erg mee. Na de lunch is het tijd om te gaan slapen. Meestal is dat tussen 13:00 en 14:00 en vaak slaapt Lucas een uurtje en maximaal 2,5 uur in de middag. Het is al wat minder aan het worden dan hij eerst deed, maar we doen vooral wat goed voelt voor Lucas en spelen in op zijn behoefte. Daar maken we Lucas én onszelf blij mee. Ondertussen pak ik wat werkzaamheden op, fatsoeneer ik het huis én mijzelf haha. Even opladen voor de tweede helft!

Deel twee van onze dag samen

Na het middagslaapje eten we iets kleins. Vaak maak ik tijdens zijn slaapje ‘een borrel’ klaar; dit is een borrelplank met allerlei kleine lekkere tussendoortjes. Van rozijntjes tot fruitstukjes, soepstengeltjes en worstjes. Lucas is er dol op en verheugt zich er altijd erg op. We drinken erbij, spelen met de trein of vrachtwagens of bouwen ondertussen een hoge toren van blokken (tot aan het plafond!). We oefenen op zijn fiets, doen wat huishoudelijke klusjes zoals het ontruimen van de vaatwasser, het vullen van de wasmachine en het stofzuigen. Ik blijf mij verbazen dat Lucas dol is op het stofzuigen, maar mij hoor je niet klagen! Ondertussen probeer ik alvast te koken, zodat we gelijk aan tafel kunnen zodra Jord thuiskomt van werk.

Avondritueel van onze peuter

Meestal dineren we rond 17:30 en 18:00. Lucas eet altijd met ons mee; van pasta’s, tot een AVG’tje, wraps, lasagne en andere maaltijden. Er wordt geproost met de bekers en tenslotte eten we een toetje, meestal is dit yoghurt of vla. Daarna speelt Jord nog even een half uurtje met Lucas en gaan we over op het avondritueel. Lucas gaat dan in bad of wordt voorgelezen in bed. Hij vindt het lekker om nog even een flesje te drinken en ik ben blij dat hij dan nog even wat extra vocht binnenkrijgt. Meestal slaapt Lucas tussen 19:30 en 20:00 en sinds kort is dat in zijn grote eenpersoonsbed! We zijn allemaal een tikkeltje jaloers, want dat bed ligt écht heerlijk. Onze nachten zijn aanzienlijk verbeterd nu Lucas in het bed slaapt, want hij slaapt er weer heerlijk in door. Nog belangrijker: hij vindt het erg leuk om erin te klimmen en tussen zijn knuffelcollectie te duiken. Elke knuffel wordt voor het slapengaan persoonlijk door hem ingestopt, een schattig ritueel.

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over het dagritme en eetschema van onze peuter Lucas van 2 jaar. Er zijn weinig standaard dagen bij ons, ik hou ervan om er lekker tussenuit te gaan met de kleine en natuurlijk loopt elke dag ook wat anders. Over het algemeen houden we ongeveer dit schema aan, maar we doen vooral wat goed voelt op dat moment voor Lucas en onszelf. Na twee jaar deze opvoedstijl te hanteren, past het nog steeds perfect bij ons.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.