Blog

Stap voor stap uit de tropenjaren

Het is een avontuurlijke reis geweest, mijn tropenjaren als moeder. Een tijd vol uitdagingen, waarin mijn dagen werden gevuld met zorgen en verzorgen, en de efficiënte modus altijd aan stond. Nu mijn jongens langzaam zelfstandiger worden, breekt er een nieuwe fase aan. Een fase waarin ik stap voor stap mijn weg vind naar rust, zelfzorg en meer waardevolle momenten met mijn gezin vanuit verbinding.

Wat zijn de tropenjaren?

De tropenjaren, zoals ik ze zelf heb ervaren, zijn de intense jaren van het moederschap waarin de dagen gevuld zijn met zorgen, verzorgen en constant bezig zijn met de behoeften van mijn kinderen. Het zijn de jaren waarin slaap een luxe wordt en momenten voor jezelf schaars zijn. Het is een term die veel gebruikt wordt onder jonge ouders. Het voelt als een tropische jungle waarin je je weg moet vinden te midden van uitdagingen, maar waarin ook de mooiste momenten van liefde en verbondenheid plaatsvinden.

Lege nest, wat nu?

Een van de grootste veranderingen is het wennen aan de stilte in huis. Na jarenlang omringd te zijn geweest door geluiden van spelende kinderen en huishoudelijke drukte, voelt de stilte soms overweldigend. Maar ik begin mijn draai te vinden. Ik ontdek dat deze stilte ruimte biedt voor reflectie en zelfontplooiing en daarnaast ben ik niet helemaal alleen. Ik geniet extra van ons hondje Bodhi die aan het puberen is, ze kan deze aandacht en tijd van mij om haar op te voeden goed gebruiken. Trek ik mijn comfortabele schoenen aan, dan weet ze al dat we een mooie lentewandeling gaan maken. Heel fijn om dit seizoen geleidelijk te mogen wennen aan de ruimte voor mij, na ruim 7 jaar ‘aan’ staan, nu de zon zich vaker laat zien en de natuur begint met groeien. De bloesembomen vormen mijn lievelingsuitzicht en ik geniet dan ook met volle teugen.

Rust geen luxe, maar een noodzaak 

Het is ook een tijd waarin ik leer dat zelfzorg en ontspanning geen luxe is, maar een noodzaak. Met mijn kinderen die meer tijd op school doorbrengen, krijg ik de kans om extra aandacht te besteden aan mijn eigen welzijn en dat is nodig. Ik heb mijzelf de afgelopen jaren flink in bochten moeten wringen en ik heb alles gegeven. Het is belangrijk om nu de ruimte te nemen om op te laden en te herstellen. Ook is er ruimte om intense gebeurtenissen te verwerken en een plek te geven.

Extra genieten van en met elkaar

Tegelijkertijd geniet ik intenser van de tijd met mijn kinderen. Nu ze vaker op school zijn en grote stappen maken in hun ontwikkeling, besef ik des te meer hoe kostbaar deze momenten samen zijn. We gaan samen op avontuur. We trekken onze schoenen aan en ontdekken nieuwe plekken en maken mooie herinneringen. Van een dagje naar het museum tot een wandeling in de natuur, elke ervaring versterkt onze band en laat ons groeien als gezin.

Mijn reis uit de tropenjaren is nog maar net ten einde, maar ik voel me dankbaar voor de tijd die is geweest en zal komen. Stap voor stap vind ik mijn balans tussen rust, zelfzorg en dit nieuwe hoofdstuk met het gezin. En ik kijk uit naar alle mooie momenten die nog komen gaan.

6 Tips om de overgang uit de tropenjaren soepeler te maken en meer balans te vinden als ouder:

  1. Geef jezelf de tijd: Besef dat de overgang uit de tropenjaren een proces is dat tijd kost. Gun jezelf de ruimte om te wennen aan de nieuwe fase van het ouderschap en wees geduldig met jezelf.
  2. Creëer een nieuw ritme: Nu de kinderen meer tijd op school doorbrengen, is het belangrijk om een nieuw ritme te creëren voor jezelf. Plan activiteiten in die jou energie geven en waar jij van geniet, of dat nu tijd is voor hobby’s, sporten of ontspanning.
  3. Prioriteer zelfzorg: Zelfzorg is essentieel, vooral na de intensieve tropenjaren. Neem regelmatig tijd voor jezelf om op te laden en te ontspannen. Dit kan variëren van een warm bad nemen tot het lezen van een goed boek of simpelweg even rustig een kopje koffie drinken.
  4. Herontdek je interesses: Gebruik deze periode om opnieuw in contact te komen met je eigen interesses en passies. Pak die hobby weer op waar je voorheen geen tijd voor had, of ontdek nieuwe activiteiten die jou vreugde brengen.
  5. Versterk de band met je kinderen: Nu de kinderen meer zelfstandigheid verwerven, biedt dit de kans om de band met hen te versterken. Neem de tijd om met hen te praten, samen activiteiten te ondernemen en nieuwe herinneringen te creëren.
  6. Sta open voor verandering: Wees flexibel en sta open voor veranderingen die zich voordoen. Het ouderschap brengt voortdurend nieuwe uitdagingen met zich mee, en het is belangrijk om aan te passen en mee te groeien met de behoeften van je gezin.

Een nieuw hoofdstuk is aangebroken. Ik vul dubbel zoveel broodtrommels en breng mijn twee kinderen naar school waar zij plezier maken en groeien. En ik? Ik zal mij niet vervelen, maar geef mijzelf ook de ruimte om aan deze veranderingen te wennen. Het is tijd om op te laden en extra te genieten van de momenten dat we samenzijn.

Liefs,

Dagmar

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.