Blog

Positief opvoeden betekent ook goed voor jezelf zorgen

bewuster leven

Ik vertelde eerder over hoe wij positief opvoeden toepassen voor ons gezin. Wat positief opvoeden precies voor ons betekent, deelde ik in het artikel. Nu sta ik graag stil bij het feit dat positief opvoeden óók – of misschien wel júist – betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. Dat ‘moet’ natuurlijk altijd, maar als ouders schiet het er relatief vaak bij in. Voor je het weet is er weer een week voorbij waarin je jezelf geen me-time hebt gegund. Doorgaan is natuurlijk top, maar niet ten koste van jezelf. Of je nu kids hebt of niet; voor jezelf zorgen is altijd een goed idee. Toch is het vooral belangrijk dat het niet alleen een idee blijft, maar dat je er bewust de tijd voor neemt om aan selfcare te denken. Dat kan op uiteenlopende manieren en ik vertel je er graag meer over, omdat het de positieve opvoeding van en voor jouw kind(eren) kan ondersteunen. Lees je mee?

Kinderen leren door wat wij laten zien; ons gedrag

Wat we zeggen is belangrijk, maar wat we doen en onze kind(eren) laten zien is nog veel belangrijker. Kinderen kopiëren en doen graag na, we zijn hun referentiekader en voorbeeld van hoe het mag gaan. We kunnen zeggen dat we goed voor onszelf moeten zorgen, maar als we er verder niets mee doen dan zijn de woorden niets waard. Sterker nog: dan zijn we ook nog eens de ouder waarvan woorden in twijfel getrokken kunnen worden. Vertel jouw kind waarom het zo goed en fijn is om voor jezelf te zorgen én doe het zelf ook. Laat zien op welke manieren dat kan, bijvoorbeeld door gezond te eten, je tanden te poetsen, genieten van een warm bad, rustmomentjes tussendoor in te lassen, te bewegen in de natuur… Er zijn zoveel mogelijkheden om even op te laden en te ontspannen. Laat zien hoe mooi voor jezelf zorgen kan zijn. Niet alleen door jouw kind het zelf te laten ervaren, maar ook door te tonen dat je het ook jezelf mag gunnen. En dat je het als ouder ook graag even doet, zodat je daarna weer de wereld aan kan.

Bewust kiezen voor jezelf

Doordat je er voor jezelf bent, kan je er ook beter voor anderen zijn. Een cliché die je vast al vaker hebt gehoord, maar het is waar. Door regelmatig goed voor jezelf te zorgen heb je meer energie en sta je beter in jouw kracht. Je kunt meer op jouw bord hebben en je maakt het jezelf een stuk makkelijker. Je voelt je fitter, kunt beter nadenken, voelt de energie stromen en je staat makkelijker op met meer zin om er iets van te maken. Deze hele houding geeft positiviteit en zorgt automatisch voor een betere sfeer. Het is – helaas pindakaas – alleen niet zo dat je automatisch en regelmatig goed voor jezelf zorgt, daar moet je bewust voor kiezen. Je kent de voordelen, hoe ga je selfcare verwerken in de praktijk?

Voor jezelf zorgen is geen tekortkoming, maar een kracht

Door jezelf oplaadmomenten en ontspanning te gunnen, laat je jouw kind zien dat het belangrijk is om er ook voor jezelf te zijn. Dit uitspreken en doen is geen tekortkoming, maar juist een kracht! Leg het rustig uit waarom het zo fijn en belangrijk is, je gunt het jouw kind immers ook. En misschien is jouw kindje nog te jong om het echt te begrijpen, maar door het te laten zien dat je er daadwerkelijk iets mee doet ben je al op de goede weg. Niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor jouw kind. Als je het al moeilijk vindt om voor jezelf te kiezen (soms voelt het als een tweedstrijd, maar je hoeft jezelf geen schuldgevoel in te praten), laat het dan zien voor jouw kleintje dat je soms voor jezelf moet kiezen om er straks nog beter voor de ander te zijn. En dat het helemaal niet erg is, maar juist heel fijn. Hoe waardevol zijn deze lessen voor nu én later?

Positief opvoeden vanuit meer energie

Opvoeden kost energie en kracht, maak het jezelf daarom af en toe wat makkelijker door te kiezen voor een oplaadmoment. En natuurlijk krijg je er ontzettend veel voor terug, maar… het kost wel energie, laten we daar ook eerlijk over zijn. Geniet daarom bewuster van deze ontspannen momenten, al is het even een paar minuutjes met een warme kop thee in de hand. Opladen geeft ruimte om een betere sfeer te creëren en vanuit deze rust kan je reserves opbouwen. Je lontje wordt langer en voor kids heb je eenmaal geduld nodig, hoe fijn is het als je vanuit rust, warmte en energie kunt handelen? Vanuit deze positie wordt positief opvoeden een stuk makkelijker toe te passen. Je staat eenmaal positiever in het leven als je daar daadwerkelijk de kracht en ruimte voor hebt. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Gun jezelf deze me-time momentjes. Het zijn cadeautjes voor jezelf!

Geniet van grote en kleine me-time momenten en laat aan jouw kind(eren) zien hoe goed en fijn het is als je af en toe even extra voor jezelf kunt zorgen. Daar word je een gelukkiger mens van en een betrokken ouder die vanuit nog meer liefde, warmte en rust een positieve opvoeding kan meegeven.

Wat zou jij graag willen weten over positief opvoeden? 

Veel liefs,

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.