Blog

Perfecte moeders bestaan niet. Of toch wel?

Verhoeven 07 - BWMoeders die streven naar perfectie. Super dat zij er zijn, maar willen we niet allemaal het beste voor onze kids? En wat betekent ‘perfect’ eigenlijk? Wanneer bereik je dit moment? Ik ben geen ideale moeder. Ik ben ook verreweg van perfect. Ik maak fouten, ben onzeker en soms bang om een misstap te maken in het moederschap. Ik geloof niet in perfecte moeders, maar wel in de onvoorwaardelijke liefde die zij geven. (Bovenstaande foto is gemaakt door getalenteerde en lieve Aniek )

Allemaal willen we graag bergen verplaatsen voor onze kids. We willen niets liever dan dat zij opgroeien met het gevoel liefde te hebben ervaren tijdens hun jeugd, maar ook het gevoel veilig te zijn, een warme omgeving te hebben en hen een thuis te bieden. Dat zij zich kunnen ontwikkelen tot de persoon die zij graag willen zijn, dat ze de kansen krijgen om hun dromen te verwezenlijken en hun hart te volgen. Dat ze een onbezorgde toekomst mogen ontvangen in goede gezondheid. Dat ze de ruimte krijgen om zich te ontplooien; om te vallen en weer op te staan. Om te leren van hun fouten, maar ook om te leren van de liefde. Dat ze weten dat ze er mogen zijn. Dat ze zichzelf accepteren, genieten van het nu en opgroeien waardoor we trots kunnen terugblikken en samen kleurrijke herinneringen mogen ophalen. Die wens hebben we en willen we graag in vervulling laten gaan. Elke dag bevat kansen om deze wens te realiseren. Het klinkt als muziek in de oren, maar er komt zoveel meer bij het moederschap kijken dan deze wens en het kan juist soms erg onzeker, vol twijfel en zelfs beangstigend voelen. Wanneer je moeder wordt, zorgt deze grote verandering in je leven er ook nog eens voor dat je levenslang deze rol mag vervullen. Hoe mooi, spannend, intens, bijzonder en dankbaar is deze gebeurtenis? Het moederschap is het allermooiste dat mij is overkomen. Het is wonderlijk mooi en allesoverstijgend.

We kunnen nog onvoorwaardelijk veel van hen houden, we kunnen perfectie nastreven en de lat steeds hoger blijven leggen. Toch is het niet realistisch om van jezelf als ouder te verwachten dat je perfect moet zijn om je kind groot te brengen. Mijn huis is niet van top tot teen brandschoon, ik kook niet elke avond vers, ik heb geen afgetrainde bikini body na de zwangerschap, ik loop soms in een joggingbroek door het huis… Maakt mij dat toch een slechte moeder? Heus niet, maar wel een echte moeder die ontzettend haar best doet om haar gezin gelukkig te maken met alles wat zij doet. Zelfs het maken van fouten hoort bij de opvoeding – ja! mama’s zijn ook menselijk – en deze zorgen ervoor dat je er (samen) sterker uitkomt. Natuurlijk horen onzekerheid en twijfels ook bij het moederschap; als er een handleiding bestond met een concreet stappenplan voor de ideale opvoeding en het loslaten dan was dat een absolute bestseller geworden. Deze handleiding bestaat niet, want iedere moeder en elk kind zit immers anders in elkaar. Gelukkig is er niet één manier om een perfecte moeder te zijn, maar zijn er wel duizend mogelijkheden om een goede mama te worden. Of je nu moeder bent of een kinderwens hebt; ik weet zeker dat je trots mag zijn op wie je nu bent.

Ik geloof niet in perfecte moeders. Ik geloof in echte moeders én pure liefde.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.