Blog

Fibromyalgie en het moederschap

Verhoeven 07 - BWSchrijven over Fibromyalgie. Ik wil het graag, maar tegelijkertijd vind ik het ook confronterend. Ik wil mijn pijn niet ontkennen, maar ook liever niet onder de aandacht brengen omdat het dan letterlijk groeit voor mijn gevoel. Als je je op pijn focust, dan zie je de rest minder scherp. Ik heb het liever andersom: minder focussen op de pijn zodat ik volop al het moois mag beleven. Na een lange tijd toch een nieuw artikel, dit keer vertel ik over de combinatie van chronische pijn met moederschap. Hoe gaat het met de pijn? Waar loop ik tegenaan in het moederschap? Is gezinsuitbreiding mogelijk? En welke invloed heeft Fibromyalgie op mijn leven? (Foto bij dit artikel gemaakt door Aniek).

Voordat ik zwanger werd
Ik heb met artsen gesproken over mijn kinderwens, waardoor ik op de hoogte was van het feit dat mijn lichaam meer tijd nodig zou kunnen hebben om te herstellen na de zwangerschap. Ook wist ik af van de mogelijke complicaties voor mijn lichaam tijdens de zwangerschap en heb ik mij lichamelijk voorbereid. Ik heb vrij bewust naar de zwangerschap toegeleefd, al kan je dat nooit helemaal stellen, want het is niet vanzelfsprekend om ouders te worden. We wisten dan ook niet of ons een kindje gegund was en hoe lang het zou duren voordat ik zwanger zou raken. Wel wist ik dat ik fit en sterk genoeg moest zijn om een kleine te laten groeien in mij en dat dit veel van mij zou vragen. Achteraf gezien ging ik persoonlijk uit van de moeilijkste situatie die mij werd geschetst en viel de zwangerschap mij 100% mee. Dit heeft ook te maken met het feit dat ik inderdaad een sterk lichaam had en een goede conditie (veel trainen en gezond eten heeft hieraan bijgedragen) werd mij later verteld. Fibromyalgie heeft bijgedragen aan het feit dat ik heel bewust naar de zwangerschap toe heb geleefd om mijn lichaam in zo’n goed mogelijke staat (voor zover je dit in de hand hebt) deze periode in te laten gaan. En met succes. Ik vloog door de zwangerschap heen en kijk terug op een fantastische periode waarin ik mij beter heb gevoeld dan ooit. Een leuk feitje: tijdens de zwangerschap is de kans aanwezig dat de pijn van Fibromyalgie door de veranderende hormoonhuishouding naar de achtergrond ebt. Dit was bij mij het geval; heerlijk die pijnvrije dagen, wat heb ik daarvan genoten!

Als je gezond bent, heb je 1000 wensen. Als je ziek bent, heb je er maar één. 

De bevalling en het herstel na de zwangerschap
Ik wist dat het herstellen met mijn lichaam na de bevalling langer zou duren, maar je kunt je hier voorafgaand eigenlijk niet goed een voorstelling van maken. Want ook al hadden we bepaalde verwachtingen of beelden bij het ouderschap, de praktijk is juist heel bijzonder, nieuw en verrassend. Er komt zoveel meer bij kijken dan in boeken geschreven staat of waarover wordt verteld! Het is echt overweldigend en rijkdom in de puurste vorm. Ik heb een heftige bevalling gehad, was hier ook van op de hoogte dat het mij zou overkomen, maar toch kan je je niet indenken hoe het gaat worden. Ik ben blij dat ik zo’n mooie zoon op de wereld mocht zetten en trots op mijn lichaam dat dit wonder mocht plaatsvinden. Het herstellen na de bevalling en de zwangerschap heb ik als pittig ervaren, vooral omdat ik als kersverse moeder mijzelf gelijk op de laatste plek heb gezet en alles voor mijn mannen over had. Niet altijd even verstandig (gun jezelf ook rust, ruimte en herstel!), maar uit liefde gedaan en recht uit het hart. Waar de pijn tijdens mijn zwangerschap afwezig was, kwam deze na de bevalling vrijwel terug. Dat was flink wennen! Je weet pas wat je mist, als het er niet is. Ik vond het echt even confronterend en moest mijzelf weer een houding aannemen om te leren leven met pijn.

Kijk uit naar de sterren als het donker is, kijk uit naar de regenboog wanneer het regent. Probeer door obstakels heen te breken, zoals bomen altijd naar het licht blijven groeien. 

Moederschap en Fibromyalgie in de praktijk
‘Wisselend’ is het eerlijke antwoord als mij de vraag wordt gesteld hoe het gaat met de pijn. Als ik had gezegd dat het simpel zou zijn, dan zou ik liegen en als ik ergens de behoefte aan heb dan is het een eerlijk en open verhaal. Ik ben dolgelukkig met mijn kleine ventje die elke dag zorgt voor een energieboost; zijn glimlach in de morgen geeft kracht voor tien! Zoals jullie in de updates konden lezen, boffen we enorm met Lucas die goed eet, slaapt en vrolijk is. Hij ontwikkelt zich fantastisch en daardoor maakt hij elke dag tot een fijne, rustige en ontspannen dag. We zijn echte geluksvogels met hem. Daarentegen gaat het met de pijn wat minder makkelijk. Zeker als je graag met de kleine op stap gaat (zoals ik maar al te graag doe) of met hem de trappen op en af moet, ik Lucas graag knuffel en met hem dans door de woonkamer terwijl hij ook elke dag een tikkeltje zwaarder wordt… Alledaagse voorbeelden waar ik toch even over moet nadenken omdat het als gevolg heeft dat ik extra pijn ervaar. Of ik doe het lekker spontaan en betaal daar later een prijs voor. Bovendien komt ook het huishouden om het hoekje kijken naast het werk en al met al ben je als moeder non-stop in beweging. Dit is heerlijk, want het houdt je fit en sterk, maar tegelijkertijd heb je weinig ruimte om te herstellen en uit te rusten. Zeker als je pijn hebt is dit eigenlijk een must.

We maken allemaal tijd voor datgene wat we belangrijk vinden. Waarom dan niet voor onszelf? 

Hoe ervaar ik Fibromyalgie nu? Zou ik nog een keer zwanger (kunnen) worden?
Ik vind het nog altijd lastig om over het hebben van Fibromyalgie te praten en te schrijven, om de pijn te accepteren en daadwerkelijk te voelen dat dit stukje ook bij mij hoort. Ik slik zo min mogelijk pijnstillers of andere medicijnen, net wat haalbaar is voor dat moment. Als moeder is het flink aanpoten, maar ik wist niet dat onvoorwaardelijke liefde voor je kind zoveel kracht, geluk, warmte en inzichten zou geven. Hoeveel pijn ik ook ervaar; het valt helemaal weg als ik de glimlach van mijn kind zie. Ik heb daarom wel last van Fibromyalgie, maar laat het niet altijd aanwezig zijn. Wel ga ik naar een haptonoom die mij weer beter leert voelen en dat kan ik iedereen – niet alleen met Fibromyalgie – aanraden te doen. Ik heb er ongelooflijk veel baat bij en het brengt mij verder. Ook bezoek ik graag de sauna en infrarood; deze zorgen voor direct effect en een ontspannen lichaam. Doordat mijn lichaam na 9 maanden nog steeds aan het herstellen is van de zwangerschap, kunnen we ( als man en vrouw, maar ook specialisten) concluderen dat het niet verstandig is voor mijn lichaam als we ons gezin zouden uitbreiden. Ik heb voor Lucas al mijn lichamelijke grenzen ver overschreden en zou het weliswaar zo weer voor hem doen, maar de vraag is dan hoe ik eruit kom. En of we dit risico durven nemen, met alle gevolgen van dien. Ook dit is een confronterend feit dat mij erg heeft geraakt, maar tegelijkertijd maakt het bewust hoe bijzonder het is dat we toch een gezin mogen zijn.

De pijn van vandaag vormt de kracht van morgen!

Het moederschap in combinatie met Fibromyalgie is samengevat: intens en ontroerend, maar ook pijnlijk en propvol liefde. Het is aanpoten zoals dit voor elke moeder het geval is, je loopt soms tegen situaties aan die niet zo vanzelfsprekend blijken te zijn en daardoor pijnlijk worden, maar voornamelijk zit het moederschap vol liefde en geluk. Het is overweldigend mooi en hoe zwaar en pijnlijk de combinatie ook kan zijn; alle clichés zijn helemaal waar. Ik geniet met volle teugen van onze zoon die elke dag de moeite waard maakt, bij het zien van zijn glimlach verdwijnt de pijn gelijk weer naar de achtergrond en gaan we samen het leven beleven. Er wachten zoveel mooie avonturen op ons! Verlies niet het vertrouwen in jouw lichaam, maar maak er elke dag opnieuw het beste van door te kijken wat binnen je mogelijkheden ligt. Je kunt het!

Ken jij iemand met Fibromyalgie? Hoe probeer je er voor hem/haar te zijn? Of heb je zelf Fibromyalgie? Kan je je herkennen in mijn ervaringen?  

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.