Blog

Mindful het huishouden invulling geven – Is de strijkijzer mijn BFF?

Behoort het huishouden niet tot jouw favoriete bezigheden? Dat begrijp ik maar al te goed, het is niet voor niets een verplichting waar vooral het ‘moeten’ een zware stempel op drukt. Toch ervaar je vaak na een opruimsessie meer rust en geeft het voldoening om huishoudelijke taken af te vinken. De onrust van alle rommeltjes, troepjes en viezigheid is weg en dat geeft letterlijk ruimte voor nieuwe kansen, energie en zin om andere activiteiten invulling te geven. Door anders naar het huishouden te kijken, weegt het minder zwaar. Het doen van deze klusjes levert jou (en je huisgenoten) veel positiefs op. Wist je dat je ook tijdens het doen van huishoudelijke taken al tot rust kunt komen, je jouw gedachten kunt ordenen en je jouw hoofd kunt opruimen? Ik vertel je meer over mindful het huishouden invulling geven waardoor het werkt voor mij. Lees je mee?

Leven met (meer) aandacht

Wanneer je bewuster bezig wilt zijn met mindfulness, dan betekent dat dat je meer probeert te leven met aandacht. Je bent je bewust van het nu: hoe je ademhaling is, hoe je staat, hoe jouw energie voelt, hoe jouw lichaam functioneert en wat je echt voelt. Maar ook ben je met jouw aandacht bij jouw omgeving en jouw specifieke activiteit. Je leeft met meer aandacht, waardoor je niet van de ene gedachte in de andere gedachte overspringt. Kleine details vallen je meer op, je ontdekt meer lichtpuntjes en geluksmomentjes, je hebt meer oog voor het nu. Mindful het huishouden invulling geven, betekent dus heel letterlijk dat je met meer aandacht dan je deed deze klusjes oppakt. Het strijken vond ik bijvoorbeeld in eerste instantie een vervelende taak; het kostte mij veel kracht en de weerstand werd steeds groter en groter. Net als de berg met strijkgoed overigens. Toen ik bij mijzelf ging nadenken waar die weerstand vandaan kwam, begon ik met omdenken en mindful huishoudelijke taken oppakken. Zo werd het strijken opeens een fijne manier om mijn hoofd leeg te maken. De berg verdween en nu was het een kwestie van bijhouden: de kreukels laten verdwijnen dankzij de strijkijzer werd een ontspannen bezigheid.

Hoe kun je het huishouden voor jezelf toegankelijker maken?

Het effect van opruimen op onze gemoedstoestand en houding is groot. Heb je de opruimkriebels eenmaal te pakken, dan profiteer je niet alleen van een lichter en ruimtelijker huis, maar je ademt ook makkelijker. Het is letterlijk een opluchting voor jezelf en het huis om het te kunnen ontdoen van overbodige spullen, troep, energieslurpers en viezigheid. Opruimen doe je niet ‘even’ tussendoor, want dan blijf je aan de gang. Dat is de grootste valkuil waar veel mensen intrappen. Kies ervoor om het grondig aan te pakken en focus je daarna op wat je hebt en wat je gelukkig maakt, zodat je het bij kunt houden. Dan wordt het doen van huishoudelijke taken ook een stuk toegankelijker; je hoeft er niet meer als een berg tegenop te kijken! Bovendien pak je de strijkijzer er even bij om weg te werken wat er ligt, staat het aanrecht niet vol met vaat, verschoon je de bedden zodat je in een vers bed kunt springen die avond en poets je de badkamer zodat iedereen er plezier door mag ervaren. Hoe fijn is het om op te ruimen zodat je met elkaar van de ruimtes kunt genieten? Samen kom je écht thuis.

Mindful aan de slag met het huishouden

Een hekel hebben aan opruimen kost je veel (negatieve) energie die je veel beter kunt investeren in dierbaren en jezelf, maar ook om het thuis nog sfeervoller te maken. En dat is precies waarom het opruimen zo’n fijn gevoel mag geven in de toekomst: je creëert meer ruimte en rust voor dat wat goed voelt. Of je nu met de strijkijzer, stofzuiger of wasmachine aan de slag gaat. Beloon jezelf bijvoorbeeld met verse bloemen en een geurkaars die je aandoet na het afvinken van huishoudelijke taken. Denk na over hoe je kunt ontspannen tijdens deze activiteiten en hoe je van jouw thuis een fijnere plek kunt maken. We worden steeds beter in het negeren van de rommel, terwijl het zich blijft opstapelen totdat we er niet meer omheen kunnen. Bergen verplaatsen heeft geen zin, zin maken om op te ruimen wel. Gun jezelf een opgeruimde omgeving én rust in jouw hoofd!

Kijk jij op tegen het doen van het huishouden of krijg je er juist energie van?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.