Blog

Minder schuldig voelen als moeder

Moeders voelen zich vaak schuldig. Tegenover de kids, op werk, in een relatie, in vriendschappen en bij familie. Non-stop schuldgevoel ervaren is een last op de schouder, zeker als we alle ballen hoog willen houden. Maar het perfectionisme gaat ons op de langere termijn nekken, dan kan je ons opvegen en staan we vanaf de zijlijn toe te kijken. Schuldgevoel maakt ons geen betere mensen en al helemaal geen betere moeders. We doen wat we kunnen met alle liefde, aandacht, warmte en tijd die we hebben om de beste moeders te zijn. En het wordt nog makkelijker én leuker als we ons minder schuldig gaan voelen. We zijn meer dan goed genoeg, maar niet perfect. En dat is helemaal oké. 

Verwachtingen van moeders, stop met het schuldgevoel

Verwachtingen van onszelf als moeder liggen hoog, maar dit gevoel wordt ook ons sterk door de maatschappij opgelegd. Toch is het belangrijk dat je altijd blijft kijken wat goed is voor JOU en voor JOUW gezin. En wat de rest allemaal mooi en aardig vindt, is absoluut bijzaak. Natuurlijk is het fantastisch als je elke dag stralend met kids de deur uitloopt om op tijd op school aan te komen, iedereen is voorzien van een healthy lunch, je een heuse fitgirl bent, het huis 24/7 ruikt naar rozengeur, je promotie na promotie maakt, je kookt als een Michelin chefkok, je op de hoogte bent van alle ins en outs van vriendinnen en familie en je nog steeds wilde nachten beleeft met le husband.  Gefeliciteerd, je hebt het goed voor elkaar! Maar als jouw leventje ook maar iets afwijkt van dit scenario, betekent dat niet dat je een slechte moeder/vriendin/vrouw bent! Sterker nog: zolang jij elke dag het beste geeft wat in je zit, dan ben je de mooiste moeder die jouw gezin zich kon wensen!

Liever zijn voor jezelf, maar waar begin ik?

Het klinkt heel makkelijk en leuk om liever te zijn voor jezelf, maar daar begint het wel. Door je schuldig te blijven voelen en tekorten te benadrukken, groeit het stuk wat je juist minder aandacht wilt geven. Je kunt blijven verlangen naar wat je niet hebt, maar je kunt je ook focussen op wat je wél hebt bereikt en neergezet. Soms is het geluk klein, de andere keer groter; door blij te zijn met waardoor je wordt omringd kan je pas echt sprongen voorwaarts maken. Geef jezelf eens het schouderklopje na het harde werken, beloon jezelf met me-time of een leuk presentje omdat je het echt geweldig doet! Je handelt naar jouw mogelijkheden, de ene keer pakt het soepeler uit dan de andere keer maar wat mag je trots zijn op waar je staat!

Ik ben als moeder schuldig aan…

Soms zet ik mijn mannetje even voor een Ipad, zodat ik even wat meer van het eten kan genieten. Soms ben ik even blij als we samen een middagdutje kunnen doen, omdat een extra uurtje slaap echt geen kwaad kan. Soms geniet ik volop van een werkdag, omdat het ook voelt als me-time. En moet ik mij daar continu schuldig over voelen? Ja, dat heb ik echt gedaan en het leverde niks op. Sterker nog: door mijzelf steeds te blijven verwijten wat ik niet deed/ verkeerd deed / anders had moeten doen sprak ik mijzelf zo hard toe dat het ten koste ging van nog veel meer. Maar je bent geen slechte moeder als je extra slaap pakt, je geniet van tijd voor jezelf of je even de ruimte pakt om op te laden. Doordat je juist even kiest voor jezelf, kan je er nog veel beter voor anderen zijn! En dan is het maar een keer (of altijd!) rommelig in huis, bestel je een maaltijd voor het gezin, gaat je kindje een extra dag naar de opvang… Als je elke dag het beste kunt geven wat je in hebt, dan ben je meer dan goed genoeg!

Van schuldgevoel naar liefdevol

Alles wat we hebben is nu, je geeft jouw liefde en warmte door om er voor jouw gezin én voor jezelf te zijn. Je doet het fantastisch! Ik sluit af met deze peptalk voor jou, omdat ik hoop dat je je niet langer schuldig blijft voelen over wat je misschien nog op je lijstje had staan en wat je steeds doorschuift. Of dat je een activiteit bent vergeten, door de wekker bent heen geslapen, je kindje een keer geen vitamines of fruit heeft gehad die dag, het aanrecht vol staat met vaat, de tuin een urban jungle lijkt en je kindje zit te chillen met Netflix. Je hoeft niet perfect te zijn om een geweldige moeder te zijn. Die ben je nu al. Je geeft onvoorwaardelijke liefde, de rest is bijzaak.

Voel jij je regelmatig schuldig? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.