Blog

Mijlpalen en ontwikkelingen van Lucas (9 maanden)

LucasDagmar9 maanden op, 9 maanden af: deze fase is officieel voorbij! Lucas is 9 maanden oud, net zolang als ik zwanger van hem was. Ik pink even lekker emo een traantje erbij weg. Wat is het snel gegaan! Maar wat precies zo vlot verliep en hoe het met ons gaat nu we een gezin zijn, deel ik met veel plezier met jou in dit artikel. Afgelopen week heeft Lucas gigantische sprongen voorwaarts gemaakt en elke dag ontdekken we weer nieuwe ontwikkelingen bij hem. Wat is het toch bijzonder om dit van dichtbij mee te mogen maken! Ik vertel je er meer over. Veel leesplezier!

Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier in het tempo dat voor hem of haar haalbaar is en goed voelt. De natuur heeft dit perfect geregeld, daarom willen we dit proces niet versnellen of stimuleren maar gewoon haar gang laten gaan omdat we daar alle vertrouwen in hebben. Als ouders bieden en reiken we alles aan wat we kunnen en we houden onvoorwaardelijk veel van ons kleintje. We zijn trots en blij om te zien dat Lucas zich zo goed en vlot ontwikkelt en kijken vol bewondering toe hoe hij elke dag iets meer kan. Lucas slaapt en eet vanaf het begin erg goed, zo eet hij enthousiast brood, hapjes en zelfs de warme maaltijd een beetje met ons mee. Ook drinkt hij nog de fles en is hij dol op groente en fruit. We eten vrijwel altijd samen en dat is erg gezellig met hem. Ook slaapt hij lekker lang uit  (daar worden wij als ouders ook héél blij van) en wordt hij in de nacht zelden wakker, dat maakt dat hij genoeg energie op kan doen om de dagen vol vrolijkheid, groei en ontwikkelingen te vullen. En dat hebben we gemerkt!

’s Ochtends is het een gezellig brabbelfestijn van jewelste en hoor je hem zijn stem ontdekken. Sinds kort merken we zelfs op dat er al echt woordjes uit hem komen. Dan twijfelen we of het toevalstreffers zijn, maar eigenlijk zijn deze qua timing dan wel erg perfect geuit. Zo wees hij naar Poes en zei hij opeens ‘aaien’, waarop je begrijpt dat onze monden open vielen van verbazing. Inmiddels worden bal, papa en mama ook regelmatig herhaalt en rijden we hem rond op zijn autootje waarop hij br br br br br zegt (wij deden broem broem broem). Hij kopieert ons waar hij kan en dat zorgt voor grappige taferelen en in een kort tijd snelle vooruitgang. Letterlijk: we hebben voorgedaan hoe je vooruit kunt kruipen en zagen opeens dat kontje de lucht in gaan en nu is hij druk aan het tijgeren. Niets is officieel meer veilig in de woonkamer! Poes en Lucas zijn trouwens ook een komisch duo, echte vriendjes voor het leven. Poes loopt expres voor de neus van Lucas waarnaar hij enthousiast naar haar toe probeert te kruipen. Bovendien vindt Poes het niet erg als hij haar staart te pakken heeft, dit gebeurt helaas regelmatig maar gelukkig zijn ze erg tolerant naar elkaar. Een opluchting voor ons!

Ik noemde het al even, maar niets is meer veilig in de woonkamer is een tikkeltje overdreven maar je begrijpt vast dat we toe zijn aan de fase dat we het wellicht wat meer babyproof mogen maken. Daar willen we alleen niet in doorslaan, daarom zijn we er nog een beetje zoekende in. Lucas kan inmiddels boeken van de salontafel afpakken, waardoor we ons afvragen wat de volgende stap is. Het gaat opeens zo snel allemaal dat we hem amper bij kunnen houden! Heerlijk dat het zo voor de wind gaat natuurlijk, maar krijgen ouders niet wat meer tijd om te wennen aan hun snel groeiende ventje? Haha helaas, het zit er niet in voor ons, maar wat is het toch een fantastische tijd waarin Lucas steeds meer kan. Daar zijn we heel trots op en Lucas ook: hij zit namelijk zelfstandig en kan klappen in zijn handjes als de beste. Dit doet hij op de momenten dat hij blij is en dan klappen we graag mee. Zijn lach is echt onbetaalbaar en we boffen dat hij zo makkelijk overal mee naartoe gaat. Alle excursies en dagjes uit zijn eigenlijk geen probleem; hij geeft zelf aan waar hij behoefte aan heeft en is heel nieuwsgierig. Hij kijkt graag mee en is dol op nieuwe speeltjes, kindjes en plekken om te ontdekken. Dat komt goed uit; dat bieden we hem graag aan. Hij wil niks missen en probeert steeds iets nieuws uit, zeker als wij daarbij zijn en hem aanmoedigen of een complimentje geven dan ontwikkelt hij zich waar je bijstaat. We boffen maar met zo’n vrolijk mannetje!

Lucas maakt elke dag meer dan de moeite waard om de beste versie van onszelf voor hem te mogen zijn. We horen regelmatig dat je wel 10 kindjes kunt hebben als ze lijken op Lucas; dat beschouwen we als een fantastisch compliment, maar daar gaan we niet voor ;) Lucas maakt ons leven compleet en we zijn dankbaar dat hij ons leven verrijkt. Het is zoveel leuker en mooier met hem erbij! We zijn heel anders naar de wereld om ons heen gaan kijken. 9 maanden geleden verlangden we naar zijn komst, nu kunnen we ons geen leven meer zonder Lucas voorstellen en houden we onvoorwaardelijk van hem. Tot de maan en terug? Welnee, vele lichtjaren verder en dat keer ontelbaar!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.