Blog

De kraamweek – Eerste keren, kraamtranen en de blauwe wolk

kraamweekdagmarvalerie

Als de kraamverzorgende van huis is… dansen de volle luiers, hydrofiele doeken en voedingsschema’s op tafel! Of valt het in de praktijk wel mee? Onze lieve Lucas is geboren en daarom genoten wij de afgelopen dagen van de kraamverzorgende die ons klaar heeft gestoomd om als gezin met Lucas de toekomst tegemoet te gaan. Inmiddels hebben we afscheid van haar genomen en we gaan haar ontzettend missen. Ik vertel je meer over onze kraamweek.

Het was even slikken. De deur viel achter onze geweldige kraamverzorgende Martine van Yunio Kraamzorg dicht en Jord en ik keken elkaar aan. Nu moesten we officieel helemaal zelf aan de slag om de kleine groot te brengen en de eerste minuten voelden toch enigszins spannend en ongemakkelijk aan. Kunnen wij dit echt zelf? Zijn we klaar voor alle uitdagingen die op ons pad zullen komen? De afgelopen dagen hebben we ontzettend veel mogen leren en de kraamweek vloog voorbij. Het was uitdagend, ontroerend en zat propvol wolkjes. Deze wolkjes waren voornamelijk blauw, maar af en toe ook voorzien van een luchtje als onze kleine vriend weer eens een luiertje efficiënt had gevuld…

We hebben inmiddels alle vertrouwen gekregen om de toekomst tegemoet te gaan, maar dit ging uiteraard niet vanzelf. Als kersverse ouders die zelden een baby vast hebben gehouden – de keren dat we een baby knuffelden waren voor ons werkelijk op één hand te tellen – was alles nieuw waardoor de kraamweek vol eerste keren en mijlpalen zat. Van het eerste luiertje verschonen tot het badje, de vitamientjes toedienen, het troosten, het aantrekken van de kleertjes… Het klinkt allemaal zo simpel, maar de praktijk was soms toch een beetje spannend en wennen! Want opeens hadden we de verantwoordelijkheid over ons lieve zoontje en dan wil je niets liever dan op de beste en meest liefdevolle manier handelen. En dat gaat meestal goed, maar af en toe zit er ook een missertje tussen. Zo hebben we inmiddels goed ervaren dat we daadwerkelijk een zoon hebben en geen dochter; meneer kan prima plasluiers produceren, maar heeft zijn prille plaservaring ook op ons getest… We hebben tijdens onze kraamweek goed onze buikspieren kunnen trainen en heel wat afgelachen door de onwetendheid, de geweldige ontdekkingen die we mochten doen en de nieuwe ervaringen.

We leerden alles over voeding, het verschonen en de ontwikkeling van Lucas. Ook hielp de kraamverzorgende mij en de kleine te herstellen na de bevalling. Daarnaast heeft zij ook een geweldige bijdrage geleverd in het huishouden, op deze manier kan je je als moeder volledig focussen op het herstel van je lichaam en het leren kennen van de kleine. Vervolgens probeer je steeds meer zelf op te pakken waardoor je groeit in het moederschap. Ook heeft de kraamverzorgende ons gemotiveerd, gerustgesteld en gestimuleerd om het beste van elk moment te maken met de kleine en daar zijn we haar ongelooflijk dankbaar voor. Want het is niet alleen lichamelijk een flinke verandering die je doormaakt, maar ook mentaal. Ondertussen ontpopte Jord zich tot een superdaddy en ik kan niet anders dan ontzettend trots zijn op hem. Het is zo mooi om elkaar te zien groeien in de rol van ouders en hoe Jord met ons kruimeltje omgaat is echt prachtig.

En natuurlijk mochten ook de nodige kraamtranen niet ontbreken. De ene keer van geluk, warmte en liefde en de andere keer door de afwezigheid van ‘slaapkansen’ tijdens de eerste nachten thuis. Zonder slaap wordt het allemaal ietwat uitdagender, maar hier zijn we ook doorheen gekomen: opeens waardeerden we dubbel en dwars elke minuut rust en misschien had het gewoon zo moeten zijn. Ik zal niet te vroeg juichen – we gaan hoogstwaarschijnlijk nog véél pittige nachten tegemoet – maar we weten steeds beter hoe we er voor de kleine kunnen zijn en dat geeft extra vertrouwen voor een kleurrijke toekomst. En hoe leuk is het om opeens te ontdekken dat je tijd hebt tussen de voedingen door om bijvoorbeeld dit artikel te schrijven? Elke nieuwe dag wordt alleen maar leuker!

We kijken terug op een mooie kraamweek die te snel voorbij is gevlogen. Het was een kraamweek vol eerste keren en ook de grote blauwe wolk was aanwezig (en we zijn deze nog láng niet kwijt!). We zullen deze tijd nooit vergeten, we kregen een vliegende start waar we ongelooflijk dankbaar voor zijn. En nu is het tijd om de volgende stap te maken als kersverse ouders en te genieten van de rijkdom die onze lieve Lucas ons dagelijks geeft. Dit zal vast en zeker met de nodige vallen en opstaan verlopen, maar het is een prachtige periode waarin we elkaar steeds beter leren kennen, we elkaars ritme ontdekken en we kunnen genieten van het geluk en de warmte die op ons pad komen. We hebben als ouders alles voor onze kleine over en gaan genieten van een toekomst met z’n drieën. Welkom thuis Lucas!

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.