Wij vinden het fijn en belangrijk om onze kinderen te betrekken bij het huishouden. Samen zorgen we voor elkaar en onze omgeving. Het huishouden wordt vaak gezien als een berg aan taken en activiteiten die niet leuk zijn, maar wij focussen ons liever op het eindresultaat. Door het doen van de taken krijg je een schoon en fris huis, maar vooral een gezonde leefomgeving voor ons als gezin. Je krijgt meer energie, geniet meer van de omgeving waardoor je wordt omringd en hebt meer rust en ruimte. Natuurlijk blinkt ons huis niet van alle kanten, sterker nog; negen van de tien keer is er genoeg rommel te vinden. We zijn geen perfecte ouders, maar we doen wel erg ons best om het huis te vullen met warmte. Dit willen we de kids ook graag meegeven op een toegankelijke en speelse manier, die past bij hun leeftijd en ontwikkeling. Ik vertel je er graag meer over hoe we Lucas en straks onze twee zoontjes betrekken bij het huishouden.
Dwing niets af, maar laat zien dat het ook een feestje kan zijn
Ik ben door mijn gezondheid (CVS) veel bezig geweest met wat mij energie geeft en wat mij energie kost. Nu behoort het doen van huishoudelijke taken niet tot mijn favoriete bezigheden, maar je kunt er wel iets leukers van maken waardoor je er qua energie minder op leegloopt. Ik zet dan ook graag een vrolijk muziekje (foute carnavalsmuziek doet het altijd goed haha) op wanneer ik schoonmaak en dans tijdens het stofzuigen en dweilen. Door vooral te laten zien dat iets heel normaal is en er wat leuks van te maken, hoeft het geen vervelende klus te zijn. We hadden niet door dat we daarmee uitstraalden dat stofzuigen een leuke bezigheid kan zijn en we denken dat het bijgedragen aan het feit dat Lucas ook graag meehelpt. Bovendien geven we bij alle handelingen uitleg waarom we iets doen en zijn we er altijd bij. De begeleiding in combinatie met verantwoordelijkheden die bij zijn leeftijd en ontwikkeling passen, zorgen ervoor dat we niets afdwingen en een taakje aanbieden die realistisch en haalbaar voor hem is. Hij is altijd erg trots als het hem is gelukt en ziet het niet als een ‘moetje’ of ‘verplichting’.
Verantwoordelijkheden en taken geven op maat
Dit vinden we belangrijk bij alles wat we doen, want zo daag je je kind wel uit, maar zorg je niet voor onnodige frustratie en teleurstellingen. Andersom hoef je het ook niet te makkelijk te maken, waardoor de uitdaging helemaal verdwijnt en het minder interessant is. Vaak geven kinderen zelf goed aan wat ze kunnen en kan je aan de hand van hun aanwijzingen goed peilen waartoe ze in staat zijn. Durf hen te laten experimenteren en te proberen, daardoor stimuleer je de ontwikkeling op een plezierigere manier. Geef hen de tools die het ook leuk maken, denk aan een plantenspuitje met water, een sponsje met wat sop erbij of een mandje met wasknijpers.
Vertel wat én waarom je iets doet
Door uit te leggen wat je doet, leert jouw kind beter te begrijpen waar je mee bezig bent, welke elementen je hiervoor gebruikt en waarom je deze taak verricht. Zo geef je jouw kind meer inzicht waardoor het beter verbanden kan leggen: als papa stofzuigt, wordt het schoon. Ook neem je een stukje onzekerheid en angst weg, deel complimentjes wanneer jouw kindje het goed doet of geef tips waardoor het nog beter kan door het te laten en te vertellen. Door erover te vertellen stimuleer je bovendien interactie en werk je met elkaar aan de woordenschat van jouw kindje. Ongelooflijk toch hoe je met een huishoudelijke taak zoveel aanknopingspunten creëert om de ontwikkeling te stimuleren op verschillende gebieden?
Neem de tijd voor de huishoudelijke taak
Door de rust en tijd te nemen voor een huishoudelijke taak die je met kinderen uitvoert, hoef je niemand onnodig op te jagen en komt er geen druk te liggen op de activiteit. Zo bewaar je zelf ook de kalmte en heb je de tijd om jouw kind de ondersteuning en begeleiding te bieden. Ook kan je de activiteit opknippen in kleinere onderdelen om het behapbaar te maken. Samen maak je van de taak een leuke activiteit! Zo hangen we met Lucas de was op, stopt hij alles in de wasmachine en vindt hij het ook geweldig om deze zelf aan te zetten. Natuurlijk mag dat, als het juiste programma maar in gang wordt gezet haha. Daarom is het belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden en het echt samen te doen. Dan kan je tijdig bijspringen en je kindje de ondersteuning bieden. Het geeft hem/haar veel vertrouwen als het lukt waardoor het ook leuk en interessant blijft. Kinderen vinden het fijn en leuk om te helpen en hun ouders trots te maken, kies daarom het juiste moment uit om samen een taakje te voltooien.
Leuke tools om de huishoudelijke taak interessant te maken
We doen als ouders ook maar wat, dat wil ik graag benadrukken. We hebben geen gouden formule voor het ouderschap en we rommelen zelf ook maar wat aan. We vallen, staan op en leren van onze fouten zodat het niet ten koste hoeft te gaan van onze kinderen. We hebben ontdekt dat we Lucas steeds meer bij het huishouden konden betrekken door hem taakjes en ‘verantwoordelijkheden’ te geven die aansluiten bij zijn leeftijd en ontwikkeling. Ook de juiste producten en tools die bij zo’n taak horen, maakten het tot een feestje. Eerst bleek de vaatwasser een interessant object, toen de stofzuiger en daarna de wasmachine die maar rondjes bleef draaien. Eenmaal iets ouder mocht hij zelf kledingstukjes in de wasmachine doen en op knopjes drukken. Nu wil hij graag helpen met het uitruimen van de vaatwasser, het ophangen van de was en het stofzuigen. Niet omdat het moet, want hij moet absoluut niks in deze richting, maar meer omdat het nog interessanter is geworden dat hij er meer mee kan denken wij. Zo is een mop met spuitsysteem een feestje, kan je met een sponsje en sop lekker kliederen en de boel poetsen en is de wasmachine een machtig apparaat met duizelingwekkende functies. De juiste tools maken het extra aantrekkelijk om te helpen bij het huishouden.
Kinderen betrekken bij de huishoudelijke taak
We zijn natuurlijk dolblij dat Lucas al van jongs af aan zo betrokken is bij het huishouden en hadden dit zelf ook nooit verwacht. Het maakt de taken lichter, want je kunt het verdelen en elkaar erbij helpen. Het scheelt bovendien ook tijd en het is fijn dat hij deze ervaring al heeft. Er moet niks en we verwachten daarbij als ouders ook niks, maar het is wel ontzettend leuk dat hij er zo betrokken bij is. We willen graag meegeven dat je goed voor elkaar en de omgeving moet zorgen. Ook bij de tuin bijvoorbeeld is hij fan van snoeien en grasmaaien. Extra leuk om dit samen te doen! Staat het gras er hoog bij, dan komt hij zelf met het idee ‘Mama, kom we gaan grasmaaien!’. Haha dat hij mij soms stimuleert en motiveert om aan de slag te gaan, daar moet ik nog altijd aan wennen haha.
Een goede basis voor de toekomst
Het is goed om kinderen al op jonge leeftijd te betrekken bij huishoudelijke taken, zodat zij ook gewend zijn aan deze activiteiten. We vinden het bovendien ook fijn voor later dat hij deze basis al mee heeft gekregen en het ook kan. Door kinderen onderdeel te maken van de activiteit en hen passende verantwoordelijkheden te geven die aansluiten bij de leeftijd en ontwikkeling, kan het doen van bijvoorbeeld boodschappen, was ophangen, grasmaaien, de badkamer schoonmaken of bedden opmaken echt heel leuk en interessant zijn. Zo maak je van iets alledaags (en praktisch) een gezellige activiteit. Ik probeer bij alle handelingen uitleg te geven waarom we het doen, zodat hij het ook beter begrijpt en dwing hem niet iets op. Zo maken we er samen toch iets leuks van!
Betrek je jouw kind(eren) bij het huishouden?
Veel liefs, Dagmar