Blog

Het huishouden doen tijdens de zwangerschap – mijn routine

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed de energie te doseren en voldoende rust te pakken. Ook mag je niet al te zware activiteiten verrichten, daarom vraagt het ook enkele aanpassingen in het huishouden. Ik vertel je meer over mijn routine en de huishoudelijke taken die ik doe. Lees je gezellig mee met dit artikel over huishoudelijke praatjes?

Opgeruimd staat netjes; weg met rommel en ruis

Sinds ik de boeken van Marie Kondo heb gelezen, ging er een wereld voor mij open. Waarom moeten we ons omringen met troepjes en prullaria die energie slurpen? Wij wonen niet in een perfect, schoon en fris huis. Er moet vooral geleefd worden, maar ook dan is het lekker om in een opgeruimd huis thuis te kunnen komen waar het enigszins overzichtelijk en schoon is. Dan ontstaat er ruimte om te beleven, te genieten en te ontspannen, maar ook om te spelen, te lachen en met dierbaren herinneringen te creëren. We vullen het huis graag met deze fijne momenten!

Huishoudelijke taken wanneer je zwanger bent

Als je zwanger bent, dan kan je eenmaal niet alle huishoudelijke taken meer verrichten. Vooral het tillen van zwaardere items is handig om te vermijden, al ontkom je er heus niet altijd aan. Nu ik in het tweede trimester zit, merk ik dat eigenlijk alles nog prima te doen is. Dit kan in het derde trimester opeens anders zijn, wanneer de laatste loodjes wat zwaarder wegen en de hoeveelheid energie nog beter gedoseerd moet worden over de dag heen. De kattenbak verschonen is echt not done als je zwanger bent, let ook op met bijzondere schoonmaakmiddelen. Het weggooien van het afval, de kliko’s aan de straat zetten en het verschonen van de kattenbak laat ik sowieso aan Jord over nu ik zwanger ben. Heel eerlijk; ook als niet zwangere zijn dit vaak taken die bij Jord horen. Zelf vind ik het prettig om de taken goed over de week te verspreiden, zodat ik niet specifiek een dag of dagdeel bezig ben en het behapbare (maar realistische) taken zijn. Het scheelt ook dat Lucas mij veel helpt, samen maken we er een gezellige activiteit van en zijn we ook nog eens sneller klaar. Kinderen betrekken bij het huishouden (op een manier de aansluit bij hun leeftijd en ontwikkeling) vind ik belangrijk, omdat je hen op deze manier mee kunt geven hoe je voor elkaar en de omgeving kunt zorgen op toegankelijke wijze zonder dat het voelt als een vervelende verplichting.

Het huishouden verdelen

Het huishouden verdelen we binnen het gezin op basis van wat haalbaar is in de agenda en de hoeveelheid energie. Heb je even tijd en zin over? Dan pak je iets op wat binnen de mogelijkheden ligt op dat moment. Zit Lucas bijvoorbeeld in bad? Dan is het een kleine moeite om even de wasbakken en wc ondertussen schoon te maken of de badkamerkastjes op te ruimen. Ook staan er wat plantjes in de badkamer die meteen wat water krijgen; een kleine moeite en je ziet meteen resultaat. Zo doen we dat eigenlijk bij alles qua huishoudelijke verdeling. We proberen wekelijks de was bij te houden door de wasmachine te laten draaien, wasjes op te hangen en het strijken op te pakken. Slapen in schone bedden doen we erg graag, waardoor we wekelijks de bedden verschonen. Ongeveer 3 keer per week stofzuigen we het huis en wekelijks reinigen we grondig de badkamer en wc. We doen wekelijks grote boodschappen en voor die tijd ruimen we ook grondig de keuken op en lopen we de etenswaren na; wat hebben we nog en wat is er nog nodig voor de nieuwe week? Ook doen we daarnaast nog een keer kleinere boodschappen, voor brood, melk en fruit gaan we dan een keertje extra naar de winkel. De vaatwasser zetten we aan zodra deze vol is en legen we direct de volgende dag. Zo blijft de keuken ook opgeruimd. Elke avond als Lucas bijna naar bed gaat, ruimen we met z’n allen even de woonkamer op zodat er ook de volgende dag weer lekker gespeeld kan worden.

Handige huishoudelijke hulpmiddelen

Om het huishouden eenvoudiger te maken en minder zwaar, heb ik handige hulpmiddelen. Ik ben niet van de onnodige apparatuur, het moet vooral functioneel en licht zijn. Zo vindt Lucas het fantastisch om het huis te dweilen, omdat er een spraywisser op de mop zit. De held die dit heeft uitgevonden ontvangt van mij persoonlijk een medaille, want de vloer was niet eerder zo schoon. Ook gebruik ik al jaren een stevig droogrek van Leifheit, een fijne emmer en schoonmaakmiddelen als een allesreiniger. Een goede strijkplank (die ook extra laag kan zodat ik op de bank kan blijven zitten) is ook onmisbaar in ons huishouden; met kleine aanpassingen maak ik het voor mijzelf handiger. Sinds kort schuift Lucas tijdens het strijken aan omdat hij het opvouwen van kleding zo  fascinerend vindt. Echt een magische fase waar hij hopelijk nog heel lang in zal zitten haha!

Het huishouden nu ik moeder ben

Ik merk dat ik het nog belangrijker vind dat het huis schoon en fris is, omdat dit de gezondheid en het spelen mag bevorderen. Ook wil ik graag het goede voorbeeld geven, dat doe je juist door te doen omdat kids nu eenmaal sneller kopiëren. Ik laat zien dat huishoudelijke klusjes niet vervelend zijn en dat het eindresultaat juist extra fijn is voor ons allemaal. Als je goed voor je spullen zorgt, gaan ze langer mee en voelt het beter. Daarnaast ben ik een echte geluksvogel dat Lucas graag zijn handen uit de mouwen steekt en meehelpt waar mogelijk; dat maakt het nu ik zwanger ben ook een stukje makkelijker. We doen het echt samen.

Hoe is bij jou de huishoudelijke verdeling? Vond je het leuk erover te lezen? Mocht je vragen hebben over de verdeling of mijn routine dan hoor ik het graag. Ik vond het erg leuk om erover te schrijven en deel graag hoe ik het aanpak. Het zal nooit mijn hobby worden, maar een fijn thuis creëren voor het gezin is wél mijn hoogste prioriteit zodat we er samen van mogen genieten.

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.