Blog

Handige tips om geld te besparen op cadeaus

geld besparen

In dit artikel deel ik graag handige tips met jou om geld te besparen op cadeautjes. Cadeaus voor verjaardagen of tijdens de dure cadeauperiode in december, zorgen voor een flinke stijging van de uitgaves. Gelukkig zijn er toegankelijke manieren om originele en mooie cadeaus te geven die een stuk goedkoper zijn. Het kostbaarste wat je kunt geven is zelfs tijd! Tijd doorbrengen met een dierbare en samen herinneringen maken is pas echt onbetaalbaar. Ook vertel ik je hoe wij dat aanpakken voor ons gezin, want je hoeft niet de hoofdprijs te betalen om iemand blij te maken met cadeautjes. Besparen op cadeaus is zelfs hartstikke leuk; geven verrijkt! Ik zet mijn tips voor je op een rij, lees je mee?

Schrijf de wensen gedurende het hele jaar op

Ik heb een lijstje in mijn telefoon staan met namen en wensen die  dierbaren af en toe tussendoor (onbewust) uitspreken. Zodra ik iets heb gehoord dat niet mag ontbreken op hun verlanglijstje, dan noteer ik het op dit lijstje. Kom ik het ergens tegen dan kan ik het alvast kopen, zonder dat ik het last-minute (vaak duurder, want je hebt minder tijd in het oriëntatieproces) hoef aan te schaffen. Vaak weet iemand niet iets concreets te noemen als er wordt gevraagd naar het verlanglijstje. Op deze manier koop je iets waar iemand echt plezier door mag ervaren en waar deze persoon misschien niet eens aan heeft gedacht.

Besparen op cadeaus door te plannen

Door het handige lijstje, weet ik wat iemand graag als cadeautje zou willen ontvangen en kan ik hier rekening mee houden. Zie ik iets leuks dan hoef ik dit niet aan te schaffen in de dure cadeauperiode, maar kan ik de aankopen verspreiden door het jaar heen. Soms koop ik iets algemeens in de aanbieding of met korting, wat tijdens meer gelegenheden gegeven kan worden. Door te plannen en vooruit te kijken, kan je veel besparen op cadeaus.

Maak van het uitpakken een feestje

Besparen op cadeaus is ook mogelijk door een budgetproof en goedkoper cadeau op een feestelijke manier in te pakken. Leuke, originele en handige cadeaus hoeven niet duur te zijn! De uitstraling zorgt voor een vreugdevol gevoel en zo maak je het uitpakken extra bijzonder.

Zet jouw talent in!

Misschien ben je goed in schrijven en kan je iemand blij maken met een persoonlijke brief of gedichtje. Wellicht kan je goed knutselen (surprise?) of schilderen? Ben je een held in video’s maken? Maak iets persoonlijks waar je jouw tijd en aandacht in stopt, daar geniet de ontvanger echt van en het maakt ongelooflijk veel indruk.

Waar heeft iemand echt iets aan? Duurzame cadeaus geven

Niemand wordt blij van prullaria. Deze troepjes vullen het huis onnodig en je krijgt er geen energie van op de langere termijn. Denk goed na wat iemand echt kan gebruiken en maak hem/haar er blij mee. Door duurzame cadeaus te geven heeft iemand er veel langer plezier van!

Tweedehands cadeautjes kopen of doorgeven

Bij het geven van cadeaus denken we automatisch aan het kopen van nieuwe producten en items. Het is ook goed om eens te overwegen tweedehands cadeautjes te kopen of producten door te geven. Zo spaar je het milieu én de portemonnee. Tweedehands cadeaus kunnen net zo waardevol zijn als een nieuw product of items. Je maakt er iemand ongetwijfeld net zo blij mee. Het gaat om het gebaar!

Cadeautjes zonder prijskaartje

Niet voor elk cadeau hoef je te betalen. Er zijn ook genoeg cadeautjes die je kunt inpakken en geven waar geen prijskaartje aan zit. Wat dacht je van een dierbare helpen met klussen in en rondom het huis? Een mooie wandeling maken met elkaar en thuis een high-tea verzorgen? Samen een film- en of spelletjesavond organiseren is ook een garantie voor uren speelplezier en ontspanning. Zo zie je maar dat juist deze tijd ongelooflijk kostbaar én onbetaalbaar is. Deel jouw geluk!

Betaalbare winkels en kortingen

Je kunt cadeaus kopen van A-merken, maar ook de betaalbare varianten kiezen. Je kunt voor cadeaus de hoofdprijs betalen of een handige korting en aanbieding afwachten. Zo bespaar je op een eenvoudige manier op de cadeautjes die je kunt geven tijdens de feestdagen en bijzondere gelegenheden.

Originele cadeau ideeën om geld te besparen

In verschillende categorieën zijn er cadeau ideeën te delen. Jong en oud kan je blij maken met betaalbare cadeaus die je op een originele en persoonlijke manier kunt inpakken. Een lief kaartje schrijven met hartverwarmende woorden, maakt het juist ook tot een mooi feestje. Het gaat niet om hoeveel geld je hebt uitgegeven aan het cadeau, maar of het met aandacht en warmte wordt gegeven.

  • Zo kan je bijvoorbeeld kinderen blij maken met een mooie puzzel, houten speelgoed voor binnen of buiten, een lieve knuffel met een persoonlijke boodschap op een kaart, knutselspulletjes of een boek. Overweeg ook eens te kiezen voor items die de ontwikkeling spelenderwijs stimuleren.
  • Jong volwassenen kan je gelukkig maken met een ervaring of beleving. Neem hen mee voor een dagje uit, denk aan het maken van een strandwandeling, bioscoopbezoek of kano varen. Zo creëer je herinneringen met elkaar! Of bedenk een item waar ze nog lang plezier door mogen ervaren. Denk aan een kookboek, plant (met muntjes, zodat het een mini geldboompje is om te geven) of essentials voor in huis.
  • Volwassenen kan je verblijden met bijvoorbeeld mooie items voor in de keuken, puzzelboeken, een gezelschapsspel, een fotolijstje met persoonlijke herinnering of verzorgingsproducten. Maak er een vrolijk geheel van, veel plezier met geven!

Er zijn genoeg momenten dat ik denk; dit moment of deze mijlpaal verdient een prachtig en persoonlijk cadeau waar ik met alle liefde de hoofdprijs voor betaal. Als ik weet dat het iemand erg blij kan maken, dan doe ik dat graag. Toch zijn de laatste maanden van het jaar vaak wat prijziger, vanwege alle feestdagen en voor ons de verjaardagen die allemaal samenvallen in die periode. Dan kan het ook erg fijn zijn om wat bewuster met het geld om te gaan en te kiezen voor toegankelijke alternatieven. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze ideeën, informatie en inspiratie.

Probeer jij te besparen op cadeaus?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.