Blog

Dit willen we graag anders doen bij ons tweede kindje

verbouwing met peuter

Zouden we de opvoeding en gemaakte keuzes met de kennis van nu anders aanpakken bij ons tweede kindje?  Welke kennis en ervaring nemen we mee? We hebben goed nagedacht over de manier waarop we Lucas willen opvoeden en wat we hem graag meegeven. Elke dag voeden we hem bewust en onbewust op met het gedrag dat we laten zien, het gevoel dat we hem meegeven, met de woorden die we uitspreken en vooral met de keuzes die we in het dagelijkse maken. Bovendien doen we als ouders ‘ook maar wat’, er wordt immers geen kant-en-klare handleiding geleverd bij kids. Vanuit pure liefde, warmte en met aandacht en ruimte voor hem hopen we Lucas een goede basis te kunnen geven. En zijn broertje profiteert (denken we) van het feit dat we minder onzeker zijn als ouders en dat we mochten leren en ontdekken dankzij Lucas. We zijn echt niet perfect. Ik vertel je meer over wat we met de kennis van nu anders gaan doen bij ons tweede kindje. Lees je mee?

Meer kennis, ervaring en inzichten

Met de kennis en ervaring van nu zijn er geen aanzienlijke veranderingen die we door zouden voeren. We zijn heel blij met de keuzes die we hebben gemaakt voor Lucas en mochten vooral leren en ontdekken wat goed voelt voor hem en ons gezin. Het was echt een ontdekkingsreis, want voor Lucas hadden we amper baby’s vastgehouden. Laat staan dat je dag en nacht de zorg, liefde en aandacht aan zo’n lief kereltje mag geven. Die verantwoordelijkheid was in het begin even wennen, al voelde het meteen vanzelfsprekend. Toch was de zoektocht naar balans wel een traject waar we – denk ik – nu meer ervaring in hebben. We weten nu beter in te schatten wat er bij het ouderschap komt kijken. Dat neemt niet weg dat het opnieuw een zoektocht zal worden in het begin naar een fijne verdeling die goed voelt voor onze nieuwe gezinssamenstelling. Ook daar zijn we ons van bewust.

Minder onzeker en meer vertrouwen

Het grootste verschil zal zitten in het vertrouwen ten opzichte van de onzekere ouders die we bij Lucas waren. We hadden echt geen idee wat we moesten doen en deden alles op basis van gevoel en liefde. We maakten ons druk om situaties waar we achteraf hard om kunnen lachen. Die onzekerheid zorgde eenmaal voor hilarische momenten; nu kunnen we vertrouwen op onze eigen krachten en ervaringen. Dat geeft nu al energie en vooral veel zin in wat er komen gaat, in plaats van dat we geen idee hadden wat er op ons pad zal komen.

Opfriscursus versus stoomcursus babyverzorging en ouderschap

We willen meer rust en tijd nemen om te wennen en te ontdekken wat goed voelt voor ons gezin van vier. We weten bovendien beter wat bij ons als ouders past en wat goed zou kunnen zijn voor onze kinderen (ah meervoud!). Wat een groot verschil zal zijn, is vooral de hoeveelheid ervaring waarover we nu wel beschikken. Bij Lucas hadden we geen idee hoe een luier werkt; alles moesten we in onze kraamweek leren. Nu kunnen we ons beter focussen op elkaar en kunnen we ook inschatten wat er op ons pad komt. In plaats van een stoomcursus ‘Wat komt er allemaal kijken bij een baby’ van de kraamverzorgende, hebben we nu slechts een ‘opfriscursus’ nodig om de weggezakte handigheidjes weer boven water te krijgen. We hopen dan ook op een vliegende start van ons gezin van vier!

Bewuster genieten van elke fase

Als ouders zijn we erg gegroeid, waardoor we vanuit meer rust kunnen inspelen op de wensen en behoeftes van onze kids. We zijn realistischer en willen vooral het allerbeste kunnen bieden voor ons gezin. Ook denken we dat het broertje van Lucas in een nog liefdevoller nestje terecht zal komen, omdat ook Lucas nu al dol op hem lijkt te zijn. Die aandacht en warmte, maar ook oog voor elkaar vormt een enorme verrijking.

Groeien in het ouderschap

We gaan dus niet zozeer drastische veranderingen doorvoeren, maar hopen onze manier van opvoeden voort te kunnen zetten. We nemen meer kennis, ervaring en inzichten mee die vast en zeker voor een groot verschil zullen zorgen ten opzichte van onze rol bij Lucas. We zijn realistischer en verwachten nu ook te ontdekken, te leren, te wennen en te groeien in het ouderschap. Ook ‘moeten’ we minder van onszelf waardoor we er vanuit meer warmte, betrokkenheid, rust en liefde kunnen zijn voor onze jongens. En we kunnen handelen vanuit vertrouwen in plaats van onzekere gedachtes. We nemen meer de tijd voor elkaar en kunnen elkaar ook beter versterken dan ooit. Wij tellen af!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.