Blog

Dit vond ik lastig aan de eerste periode met een newborn

Wij kunnen niet wachten om voor de tweede keer ouders te worden. Sterker nog, we tellen de dagen af! Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat er een intensieve en indrukwekkende periode aan zal komen. Hoe fantastisch, mooi, liefdevol, puur en prachtig baby’s ook zijn, de eerste maanden met een newborn zijn intens. Je zoekt naar een fijn ritme, hebt slaaptekort, moet herstellen na de bevalling en zwangerschap en soms kan onzekerheid je erg overvallen. Daarnaast zijn er ook nog eens hormonen die na de zwangerschap kunnen zorgen voor heel wat stemmingswisselingen. We verheugen ons ontzettend op de komst van de kleine en we beseffen nog beter dat alles een fase is. Toch vind ik het ook fijn en belangrijk om deze kant te belichten. Het leven met een newborn gaat eenmaal niet altijd over rozen…

Onzekerheid en zorgen tijdens de eerste periode met een newborn

Ik denk dat de eerste maanden met een newborn extra indrukwekkend zijn, wanneer je voor het eerst ouders mag worden. Wij – Jord en ik – moesten werkelijk alles nog leren, want we hadden zelden een baby ook maar vastgehouden. Laat staan dat je er dag en nacht voor mag zorgen. Goede begeleiding gedurende de eerste dagen is juist dan erg fijn, zodat je een soort stoomcursus babyverzorging mag ontvangen. Wij waren erg onzeker tijdens die eerste weken met Lucas, omdat we geen idee hadden wat er allemaal op ons af zou komen. Waar moet je aan denken en wat is goed voor de baby? Natuurlijk zal het ook bij ons tweede zoontje even een ontdekkingsreis zijn om elkaar beter te leren kennen, maar nu nemen we graag onze ervaring mee en weten we al wat meer. Die onzekerheid kan je soms behoorlijk overvallen. Ben ik wel goed genoeg? Heeft de kleine het te warm, te koud, waarom huilt hij? Tel daar nog een portie hormonen bij op en het wordt allemaal niet makkelijker. Gelukkig is ook dit stukje tijdelijk en mag onzekerheid hopelijk gauw plaatsmaken voor vertrouwen. Je bent meer dan goed genoeg en je doet wat je kunt!

Herstellen na de bevalling en zwangerschap

Je hebt een prachtig wondertje op de wereld gezet, wat mag je daar ongelooflijk trots op zijn. Een bevalling is en blijft een ongelooflijke prestatie. Wat voor soort bevalling je ook hebt gehad, de herstelperiode mag niet onderschat worden. Als kersverse ouder moet je opeens verschillende nieuwe ballen hoog houden, maar vergeet daarbij niet voor jezelf te zorgen. Cliché maar waar; dan kan je er nog beter voor de kleine en het gezin zijn.

Meer willen dan je soms kunt

Met dit punt worstelde ik ontzettend tijdens de eerste maanden als kersverse moeder van mijn eerste zoontje. Soms voelden de dagen niet bepaald ‘productief’, terwijl je ondertussen het allerbelangrijkste en mooiste doet wat je kunt; zorgen met aandacht voor jouw liefdevolle kindje die jou nu zo nodig heeft. Dit realiseerde ik mij pas veel later. Ik denk dat dit besef ook voor een groot (positief) verschil zal zorgen wanneer we voor de tweede keer ouders mogen worden. Het geeft veel rust en ook ruimte in je hoofd zodra je bewuster de babyfase kunt beleven op een manier die goed voelt voor jullie. Wat je ook doet (of je lange to-do’s weet af te vinken of de hele dag in pyjama op de bank zit met de kleine), je doet wat je kunt met wat je hebt. Je bent meer dan goed genoeg!

Slaaptekort maakt je een ander mens

Slaaptekort heeft veel impact. We konden ons geen gebroken nachten voorstellen voordat we ons eerste zoontje kregen. Nou, reken maar dat ook wij last hadden van slaaptekort. Nu hebben wij veel geluk gehad dat Lucas al vrij snel een goede slaper werd, maar zelfs in onze situatie met zoveel goede nachten vonden we het slaaptekort slopend. Ja die gebroken nachten missen we geen seconde.

De zoektocht naar een fijn ritme met een newborn

Yes, het ritme met een baby is een bijzonder proces. Je leert elkaar steeds beter kennen en kunt daardoor makkelijker inspelen op de behoefte van jouw kindje. Het ritme van een newborn is soms wat verder te zoeken. Denk je eindelijk een fijn ritme te hebben gevonden, dan kan het zomaar zijn dat het de volgende dag anders uitpakt. En dan heb je nog de ‘regeldagen’ of de ‘sprongetjes’. Of je er nu wel of niet in gelooft, de newborn maakt razendsnel grote ontwikkelingen door en groeit relatief erg hard de eerste periode. Deze indrukken voor de baby merk je als ouders. Zodra je je erop inspeelt dat elke goede dag winst is, zal het alleen maar meevallen natuurlijk. Zeker in combinatie met slaaptekort kan dat wat lastiger zijn.

Waar blijft de spontaniteit?

Spontaan even de deur uitlopen zit er niet altijd meer in. Dat is even wennen, zeker als je voor het eerst ouders mag worden. Zeker in de newborn fase ben je eenmaal veel en vaak met de kleine vanwege band die je met elkaar opbouwt of bijvoorbeeld doordat je borstvoeding geeft. Ga je wel de deur uit, dan denk je vast alsnog veel aan de kleine. Het zorgeloze en spontane leventje verdwijnt een beetje naar de achtergrond gedurende deze periode. Wees gerust; het komt heus weer terug. Cliché maar waar; alles is een fase. Zowel de mooie momenten als de lastigere periodes.

Nogmaals wil ik heel graag benadrukken dat we ontzettend uitkijken naar de komst van de kleine. We tellen de dagen af en voelen ons verrijkt dat hij ons gezin straks compleet zal maken. Hij is meer dan welkom en nu al zo geliefd! De kennis en ervaring met onze eerste zoon, nemen we graag mee en daardoor zijn we erg gegroeid als ouders. We hebben een geweldige newbornfase gehad met Lucas waarin hij het ons ontzettend makkelijk en fijn heeft gemaakt. Ook kijken we ontzettend dankbaar terug op deze periode waarin we een goede basis hebben gelegd voor ons gezin en het ouderschap. Toch vind ik het fijn om ook deze kant – de realistische momenten waar je tegenaan kunt lopen – met je te delen, omdat de tijd met een newborn natuurlijk niet alleen maar schattig, snoezig en roze wolkerig is. Sterker nog: soms is de wolk grijs en dat mag ook. Ik ben ervan overtuigd dat je alles doet wat je in je hebt om de beste ouder te zijn voor jouw kind(eren). Je kunt het! Als aanvullende tip wil ik je graag meegeven dat je jezelf de ruimte mag geven om te wennen. Wennen aan jouw nieuwe rol, aan jouw kindje, aan de veranderende gezinssamenstelling, aan jouw nieuwe levensstijl… Neem de tijd die jij nodig hebt en vertrouw op jouw kracht!

Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.