Blog

Dit vind ik zo leuk aan mijn peuter van bijna 3 jaar

peuter bijna 3 jaar

Hoera, Lucas is bijna 3 jaar! Zijn ontwikkelingen zijn zo leuk om van dichtbij mee te mogen maken en we vinden deze leeftijd geweldig. Lucas is een gezellige, nieuwsgierige en ondernemende peuter die zojuist in de waarom-fase is beland. Extra opletten dus voor ons als ouders om hem de juiste informatie en kennis bij te brengen. Bij de vraag waarom het eigeel geel is en niet blauw, moest ik toch even onze vrienden van Google snel raadplegen (erg fijn dit tijdperk)… Deze fase waarin Lucas steeds bewuster is en zijn eigen kwaliteiten verder mag ontwikkelen vind ik echt een feestje. Ik vertel je de voordelen van deze leeftijd en waarom ik dol ben op dit peutertje van bijna 3 jaar!

Grappige uitspraken en gezellige praatjes

Onze peuter is een echte praatjesmaker. Hij praat en zingt er vrolijk op los zodra hij zijn ogen opent en hij valt kletsend in slaap. De grappige uitspraken zijn amper bij te houden, want dagelijks geniet ik met volle teugen van zijn gezellige praatjes en het vrolijke gebabbel. Stilte is uniek, tenzij deze jongeman zeer geconcentreerd aan het bouwen of knutselen is. Ik vind het heel erg leuk dat Lucas goed kan vertellen wat erin hem omgaat zodat ik daar als moeder ook op in kan spelen. Het maakt deze fase zoveel gemakkelijker en deze interactie vind ik fantastisch.

Echt onderdeel van het gezin

Wat we zo mooi vinden aan Lucas is zijn betrokkenheid en zorgzaamheid. Het is een gevoelige jongen die graag ondersteunt en versterkt waar mogelijk, ook op eigen initiatief. We zijn heel blij dat we hem mogen bijbrengen dat we elkaar altijd helpen waar dat kan met wat we kunnen, zo maak je het voor elkaar lichter en leuker in goede en minder makkelijke tijden. Het is rijkdom in de puurste vorm om zijn moeder te mogen zijn.

Zijn eigen persoonlijkheid en karaktertrekjes

Lucas krijgt van ons alle rust en ruimte om op te groeien in de richting die goed is voor hem. Althans, met wat we kunnen proberen we hem deze kans te geven. We moedigen hem aan om te doen waar hij zich fijn bij voelt en het is ontroerend om op te merken hoe zijn eigen persoonlijkheid en karaktertrekjes nu al zo goed zichtbaar zijn. Echt leuk om zo’n eigen, uniek persoontje te zien groeien en te ontwikkelen.

Ontwikkelingen van een peuter (bijna 3 jaar)

Dagelijks verrast Lucas ons met grote en kleine geluksmomentjes op het gebied van ontwikkeling. De ene keer met een verrassende uitspraak, de andere keer met een mijlpaal dat hij weer iets nieuws kan. Zelf aankleden, knutselen, bouwen, drinken inschenken, eten, tanden poetsen, meehelpen in de tuin, de was ophangen, kleding opvouwen, helpen met koken… De lijst wordt langer en langer! Zijn trotse blik is goud waard als het weer is gelukt om iets nieuws te bereiken. Heerlijk!

Zijn gevoel voor humor

Peuter grapjes zijn hilarisch. Dat wist ik niet, totdat we merkten hoe snel de humor van Lucas zich begon te ontwikkelen. Lucas vindt het erg leuk om anderen blij te maken en als hij eenmaal in zijn element is dan is hij niet meer te stoppen. En… hij lacht – net als zijn moeder – ook om zichzelf, heeft hij dus niet van een vreemde haha.

Uitjes samen bewuster beleven

Op zijn kamer heeft Lucas een wereldbol en hij verraste mij afgelopen week met de uitspraak waar de kabelbaan ligt (waar we de afgelopen zomer in hebben gezeten) om naar de top van de bergen te gaan. Ik liet hem zien waar Oostenrijk ligt en toen kwam de vraag waar Rhodos ligt. Zo leuk om te merken dat hij de herinneringen met ons deelt en uitjes bewuster kan beleven. Zo waren we in de Efteling en heeft hij het er nog steeds over; het maakt ook dat je er graag op uit gaat om samen nieuwe avonturen te beleven.

Zoals je kunt lezen vind ik deze fase echt geweldig en geniet ik met volle teugen van zijn aanwezigheid. Nu we nog even met z’n drieën zijn, vind ik het extra fijn om activiteiten te ondernemen die hem voldoende uitdaging bieden en die gericht zijn op zijn persoonlijkheid en wensen. Over een jaartje gaat hij naar de basisschool en zal ons leventje er heel anders uitzien, extra koesteren dus deze periode vol met al die fijne momenten en gezellige uitspraken. Een feestje deze fase als je het mij vraagt!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.